ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Η υπαρξιακή κρίση της γαλλικής δεξιάς και το νόημά της

Η υπαρξιακή κρίση της γαλλικής δεξιάς και το νόημά της Facebook Twitter
H προκήρυξη βουλευτικών εκλογών από τον Εμανουέλ Μακρόν οδήγησε σε μια «υπαρξιακή κρίση της δεξιάς». Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image
0


Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ και η προκήρυξη βουλευτικών εκλογών από τον Εμανουέλ Μακρόν οδήγησε σε μια «υπαρξιακή κρίση της δεξιάς» και σε κινήσεις ενότητας για ένα μέτωπο των αριστερών δυνάμεων. Με αυτές τις λέξεις ή παραλλαγές τους περιγράφουν πολλοί την εκρηκτική κατάσταση στη γαλλική πολιτική σκηνή, ένα δράμα με αμφίσημους ρόλους και σκοτεινή πλοκή, αφού πρωταγωνιστεί, στην ουσία, το κόμμα της άκρας δεξιάς και η μεθοδική πορεία του προς την εξουσία.

Ποια είναι η ουσία αυτής της υπαρξιακής κρίσης στη γαλλική δεξιά; Και γιατί θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει εμάς εδώ, που δεν έχουμε έναν Ζορντάν Μπαρντελά (ή μια Λεπέν) αλλά τους Βελόπουλο, Νατσιό και Λατινοπούλου;

Θα βοηθούσε, πιστεύω, αν ανατρέχαμε στον αιώνιο διχασμό αυτού που λέμε νεωτερική δεξιά, μεταξύ της λεγόμενης δεξιάς του χρήματος και της δεξιάς των ιδεών ή μεταξύ μιας αστικο-φιλελεύθερης και μιας λαϊκο-συντηρητικής ψυχής. Αυτός ο διχασμός, ο οποίος στη Γαλλία λειάνθηκε ιστορικά με τις συμμαχίες γκολικών οπαδών του ισχυρού κράτους και φιλελεύθερων κεντρώων υποστηρικτών της αποκέντρωσης και της επιχειρηματικότητας, έχει ωστόσο αποδομηθεί από τον μακρονισμό: ο Γάλλος Πρόεδρος, δρώντας σαν μεταμοντέρνο φιλελεύθερο ηλεκτρόνιο, ώθησε στην ουσία τη γαλλική δεξιά σε πιο ακραίες θέσεις για να καταλάβει ο ίδιος τον χώρο της «λογικής» κεντροδεξιάς.

Αυτήν τη στιγμή όμως στη Γαλλία συντελείται κάτι διαφορετικό: η ακροδεξιά μετασκευάζεται και επανασυστήνεται ως πιο «κανονική» δεξιά μέσα από τη γοητεία που ασκεί σε καιροσκόπους όπως ο Σιοτί, κυρίως όμως επειδή συμβαίνει από καιρό η συνάντηση διαφορετικών κοινών στην κοίτη ενός ριζοσπαστικού συντηρητισμού. 

Αυτό δίνει βέβαια μια φτωχή αφήγηση της ιστορίας. Υπάρχει κάτι βαθύτερο που φάνηκε καλύτερα στις τελευταίες, επεισοδιακές εξελίξεις. Ως γνωστόν, ο αρχηγός του κόμματος Les Republicaines (του «γκολικού» κόμματος) έτεινε χέρι συμμαχίας στον Εθνικό Συναγερμό της Λεπέν και του νεαρού και απίστευτα φιλόδοξου Ζορντάν Μπαρντελά. Είπε: ας αφήσουμε τις υποκρισίες και ας αναγνωρίσουμε ότι έχουμε πια πολλά κοινά με αυτήν τη ριζοσπαστική δεξιά και τις ανησυχίες της (σεβασμό στην παράδοση, αποκατάσταση της τάξης, αντίθεση στη μετανάστευση κ.λπ). Την ίδια στιγμή, όλα τα ηγετικά στελέχη του κόμματος αντέδρασαν, επιτέθηκαν σφοδρά στον «προδότη» και καταχραστή της εμπιστοσύνης τους Ερικ Σιοτί και τον καθαίρεσαν (ο ίδιος φυσικά επιμένει ότι είναι πάντα ο νόμιμος ηγέτης). 

Η υπαρξιακή κρίση της γαλλικής δεξιάς και το νόημά της Facebook Twitter
Ο Σιοτί ισχυρίζεται στην ουσία ότι αυτός, με το άνοιγμα στην ακροδεξιά, εκπροσωπεί την ψυχική-ιδεολογική αλήθεια του λαού της δεξιάς και συγχρόνως τη σύγχρονη προοπτική εξουσίας της. Φωτ.: Getty Image/ Ideal Image

Τι έκανε στα αλήθεια ο Ερικ Σιοτί; Πήρε επάνω του την «από τα κάτω» δυναμική που θέλει, όπως λέει, την ενότητα των δεξιών δυνάμεων και απορρίπτει ως υποκρισία την κληρονομημένη από τον ιστορικό γκολισμό εναντίωση της θεσμικής δεξιάς στην ακροδεξιά. Ο Σιοτί ισχυρίζεται στην ουσία ότι αυτός, με το άνοιγμα στην ακροδεξιά, εκπροσωπεί την ψυχική-ιδεολογική αλήθεια του λαού της δεξιάς και συγχρόνως τη σύγχρονη προοπτική εξουσίας της. 

Ο Σιοτί εκτελεί έτσι μια λαϊκιστική κίνηση εναντίον της πολιτικής γραφειοκρατίας του κόμματός του, σπρώχνοντας αυτή την τελευταία σε μια θέση αμήχανης ευαλωτότητας: να προσπαθούν να συντηρήσουν μια ιδέα αξιοπρεπούς αστικής δεξιάς μεταξύ του τραυματισμένου αλλά πάντα ορεξάτου για εντυπωσιακές κινήσεις Μακρόν και του δίχως ενδοιασμούς ανερχόμενου Μπαρντελά.

Ξύνοντας τελικά κάτω από την επιφάνεια όλης αυτής της πολιτικής ραδιουργίας, μπορούμε να δούμε πως αυτή η υπαρξιακή κρίση της γαλλικής δεξιάς είναι αποτέλεσμα μιας κίνησης που έχει υπάρξει, με άλλους όρους, και στην αριστερά. Ας θυμηθούμε ότι μετά τον Μάη του '68, το σοσιαλιστικό κόμμα του Φρανσουά Μιτεράν συγκροτήθηκε και στη συνέχεια σμίλευσε μια μοντέρνα ταυτότητα, αντλώντας διανοούμενους και ακτιβιστές από τη φοιτητική και συνδικαλιστική άκρα αριστερά.

Ο κυβερνητικός ρεφορμιστικός «σοσιαλισμός» του τέλους του εικοστού αιώνα αποτέλεσε στην ουσία ένα μείγμα ανθρώπων, ιδεών και βιωματικών διαδρομών που είχαν θητεύσει (ορισμένοι φυσικά) σε κάποια ομάδα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Μπορούμε να πούμε έτσι ότι κόμματα με συμβατικό σκελετό και παλαιοκομματικά στοιχεία (παράδειγμα: η Ένωση Κέντρου την οποία αποδόμησε ο Ανδρέας Παπανδρέου μετά το 1974) ανανεώνουν το λογισμικό τους φιλτράροντας μη συμβατικά στελέχη, νέους ακτιβιστές με ετερόδοξες και περίεργες διαδρομές.  

Αυτήν τη στιγμή όμως στη Γαλλία συντελείται κάτι διαφορετικό: η ακροδεξιά μετασκευάζεται και επανασυστήνεται ως πιο «κανονική» δεξιά μέσα από τη γοητεία που ασκεί σε καιροσκόπους όπως ο Σιοτί, κυρίως όμως επειδή συμβαίνει από καιρό η συνάντηση διαφορετικών κοινών στην κοίτη ενός ριζοσπαστικού συντηρητισμού. Άνθρωποι που πήραν στα σοβαρά τον πολιτισμικό πόλεμο με τη woke ατζέντα, δυσαρεστημένοι εργάτες, επιχειρηματικές μερίδες που θα ήθελαν μια πιο προστατευτική πολιτική, νέοι που γοητεύονται από τη δυναμική και επιτυχημένη φιγούρα του Ζορντάν Μπαρντελά, επαρχιακή Γαλλία που πνίγεται στα προβλήματα, όλα αυτά συνθέτουν ένα νέο πεδίο συναισθημάτων και αντιλήψεων που δεν σηκώνει την κλασική κεντροδεξιά «κανονικότητα».

Η ακροδεξιά, ακόμα και όταν τα νέα στελέχη της φορούν κοστούμια και ταγέρ και ορκίζονται στη Republique, αντλεί πάντα από εκείνη την πιο άγρια πλευρά των πραγμάτων που δεν μπορεί να έχει η κομψή φιλελεύθερη δεξιά. Εξάλλου μια διαδικασία αποσύνθεσης της γκολικής κληρονομιάς έχει ξεκινήσει από χρόνια. Ο Σαρκοζί ήταν ήδη τελείως εκτός αυτής της παράδοσης, ένας αξιακός αρνητής της γκολικής ηθικής και πολιτικής σύνθεσης.

Υπάρχουν φυσικά αντιστάσεις. Οι κεφαλές των προυχόντων της αστικής δεξιάς βλέπουν τώρα στο «οικονομικό πρόγραμμα» του Εθνικού Συναγερμού έναν επικίνδυνο κοινωνικό λαϊκισμό ή ακόμα και έναν μαρξισμό! Άνθρωποι από το στρατόπεδο του Μακρόν απευθύνονται ευθέως στον επιχειρηματικό κόσμο, καλώντας τον να καταδικάσει την ακροδεξιά ως επικίνδυνη για την οικονομία και την ευρωπαϊκή θέση της Γαλλίας. Έτσι, φυσικά, με αυτήν τη σταυροφορία των εκπροσώπων του φιλελεύθερου «κατεστημένου» κατά της «ασύνετης» ακροδεξιάς, αυτή η τελευταία ενισχύει το λαϊκό της ακροατήριο και εξασφαλίζει περισσότερα αντισυστημικά γοητευτικά διαπιστευτήρια.

Η ακροδεξιά μετατρέπει σε συγκριτικό της πλεονέκτημα έναντι των άλλων τον φόβο που προκαλεί στην αστική κεντροδεξιά της παγκοσμιοποίησης και της ωδής στη σταθερότητα. Εκτός αν το αριστερό λαϊκό μέτωπο που διαμορφώνεται παράλληλα μπορέσει να αποτρέψει αυτήν τη μοιραία εξέλιξη.  

Ο χώρος της Μαρίν Λεπεν και του Μπαρντελά δοκιμάζει λοιπόν την πλήρη του κανονικοποίηση, την ίδια στιγμή όμως δεν θέλει να γίνει μια παράταξη της προβλέψιμης, ακίνδυνης εναλλαγής: φροντίζει γι’ αυτό να διατηρεί κάποιες δόσεις πρόκλησης και ιδεολογικής σκληρότητας, αφήνει τον σοσιαλμιντιακό της θίασο να εκτρέπεται και τον λαό της να εκφράζεται πιο «ελεύθερα». Είναι το παιχνίδι μεταξύ των κεκτημένων υποκρισιών του πολιτικού λόγου και του σπασίματος των πρωτοκόλλων το οποίο είναι απαραίτητο, αν δεν θέλει κανείς να προκαλεί ανία.

Κάπως έτσι έχει η υπαρξιακή κρίση στη γαλλική δεξιά αυτών των ημερών. Η καθώς πρέπει εκδοχή της έχει χάσει τον λόγο ύπαρξής της, ιδίως από τη στιγμή που ο Μακρόν υιοθέτησε βασικούς της άξονες και απορρόφησε πολλούς από τους πολιτευτές της. Την ίδια στιγμή, η άκρα δεξιά προσφέρει ένα κάδρο ιδεών και συναισθημάτων το οποίο φαίνεται να ταιριάζει καλύτερα σε μια εποχή κρίσεων και εμπεδωμένης μη κανονικότητας. Εδώ και καιρό, η εποχή των τεράτων δεν είναι ένα ρητορικό τέχνασμα δραματοποίησης αλλά η βαθύτερη αλήθεια των καιρών μας.  

Οπτική Γωνία
0

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα και τα αντιπλημμυρικά έργα

Ρεπορτάζ / Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα που θα γκρεμιστεί και τα αντιπλημμυρικά έργα

Μεταξύ Καλλιθέας και Μοσχάτου ξεκινούν από την Περιφέρεια Αττικής έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε ένα τμήμα του Ιλισού. Εξαιτίας των παρεμβάσεων, που είναι πράγματι αναγκαίες, θα γκρεμιστεί στη λεωφόρο Ποσειδώνος μια πέτρινη πεντάτοξη γέφυρα, η μοναδική στην Αττική.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Οπτική Γωνία / Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Όπως και άλλοι επιφανείς εκπρόσωποι της σύγχρονης ακροδεξιάς, η Ιταλίδα πρωθυπουργός έχει στραφεί στις ιδέες του κομμουνιστή φιλόσοφου περί «πολιτισμικής ηγεμονίας» για την οικοδόμηση μιας δεξιάς κυριαρχίας στον χώρο του πολιτισμού.
THE LIFO TEAM
Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Ανάλυση / Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Αφίχθη στη Συρία ο υπεύθυνος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη βορειοανατολική Συρία, Σκοτ Μπολτζ - Οι Κούρδοι της Συρίας νιώθουν ότι η δέσμευση της Ουάσιγκτον απέναντί ​​τους εξασθενεί γρήγορα
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα στη διελκυστίνδα Ισραήλ - Συρίας

Ανάλυση / Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα διχάζεται μεταξύ Ισραήλ και Συρίας

Η μειονότητα των Δρούζων γύρω από τα υψώματα του Γκολάν δεν έχει αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει στη Συρία - Η εκστρατεία προσεταιρισμού από το Ισραήλ, η προσπάθεια πειθούς του Τζολάνι και οι μπερδεμένοι Δρούζοι
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι ο ράπερ Noizy που τραγούδησε στις φιέστες του Έντι Ράμα στην Ελλάδα

Ρεπορτάζ / Noizy: Ο υπόδικος τράπερ φίλος του Έντι Ράμα

Δύο μήνες πριν εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη για να τραγουδήσει στην εθνικιστική φιέστα του Αλβανού πρωθυπουργού, οι αρχές του Κοσόβου καταζητούσαν τον Noizy, ύστερα από καταγγελία γνωστού TikΤoker, με τον οποίο είχε beef, για άγριο ξυλοδαρμό και βιασμό. 
ΜΑΡΙΟΣ ΑΫΦΑΝΤΗΣ
Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Διεθνή / Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και η νέα εποχή στη Συρία: Ο Ιωάννης Γρηγοριάδης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, κάτοχος έδρας Jean Monnet στις Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μπίλκεντ στην Τουρκία και ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η Άλις Μονρό δεν μίλησε;

Οπτική Γωνία / Γιατί η Άλις Μονρό κάλυψε τον παιδόφιλο άντρα της και την κακοποίηση της κόρης της;

Ο δεύτερος σύζυγος της πρόσφατα αποθανούσας, βραβευμένης με Νόμπελ Καναδής συγγραφέως ήταν παιδόφιλος και είχε κακοποιήσει σεξουαλικά τη μικρότερη κόρη της. Γιατί εκείνη παρέμεινε σιωπηλή;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ