«Αν κλείσει το TikTok, δεν θα θυμάσαι καν ποιος είμαι»

«Αν κλείσει το TikTok, δεν θα θυμάσαι καν ποιος είμαι» Facebook Twitter
Ο Eraldo από την αρχή τόλμησε και κατάφερε να έχει απήχηση, μετατρέποντας σε «όπλο» του πράγματα για τα οποία παλιότερα κάποιοι τον κορόιδευαν.
0

Αν είσαι πιστός fan του TikTok, τουλάχιστον όσο είναι ακόμα διαθέσιμο στην Ελλάδα, δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχεις ακούσει το χαρακτηριστικό «zemres» και να μην τον έχεις δει να μαγειρεύει με «κλεμμένα» υλικά, φορώντας μόνο την ποδιά του. Ο viral σεφ Eraldo μιλά στη LiFO, μεταξύ άλλων, για όσα τον οδήγησαν στον κόσμο της μαγειρικής, για τα βιώματα που χρησιμοποίησε ως όπλο και τελικά απογείωσαν τα βίντεό του στο TikTok και για τα hate comments που οριακά αγαπάει να βλέπει.

Ήταν η πρώτη φορά που κυκλοφορούσα με ένα άτομο που το αναγνώριζαν στον δρόμο και του φώναζαν. Από εκεί αντιλήφθηκα ότι τελικά υπάρχει λόγος που τα βίντεό του στο TikTok είχαν εξαψήφιο αριθμό views από την πρώτη κιόλας μέρα. Ο Eraldo αποκαλεί το κοινό του «zemres», που στα αλβανικά σημαίνει καρδιά. Περπατούσαμε, λοιπόν, στο Σύνταγμα και μια κυρία τον φώναξε από μακριά. Εκείνος της χαμογέλασε και κάτι είπαν που δεν πολυκατάλαβα. Στην αρχή απόρησα, αλλά το χαμόγελό της και ο τρόπος που μιλούσαν, λες και γνωρίζονταν, μου έλυσαν την απορία.

Ο Eraldo γεννήθηκε στην Αλβανία. Το 1997, σε ηλικία 4 χρονών, ήρθε με την οικογένειά του στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στη Σάμο, όπου και μεγάλωσε. «Το 1997 ήταν το πρώτο κύμα μεταναστών. Οι γονείς μου έχασαν σχεδόν τα πάντα μέσα στον εμφύλιο στην Αλβανία», αναφέρει. Για τα παιδικά του χρόνια στη Σάμο σημειώνει πως, εκτός του ότι ήταν εξαιρετικά δύσκολα τα πράγματα στην αρχή, μέσα σε όλα κλήθηκε να αναλάβει και τον ρόλο του γονιού για τον μικρότερο αδελφό του, που τότε ήταν 8 μηνών.

Έβλεπαν ένα άτομο με ποδιά να μιλάει αλβανικά και να λέει «θα σου μάθω να μαγειρεύεις». Και σκέφτονταν «σιγά μην ξέρει τώρα αυτός να μαγειρεύει». Αλλά όταν έβλεπαν το τελικό αποτέλεσμα, η αντίδραση ήταν «ωχ, όντως ξέρει».

«Οι γονείς ήταν στη δουλειά κι εγώ σπίτι μόνος με τον αδελφό μου. Έπρεπε να τον αναλάβω, δεν είχα άλλη επιλογή. Ήμουν ένα παιδί που μεγάλωνε ένα άλλο παιδί», συνεχίζει. Κάπως έτσι ήρθε στη ζωή του η αγάπη και για τη μαγειρική.

@iameraldo Λιώνουν στο στόμα τα churros ζέμρες Για τα churros 🧑‍🍳 150 ml νερό 🧑‍🍳 20 γρ ζάχαρη 🧑‍🍳 40 γρ ανάλατο βούτυρο 🧑‍🍳 110 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 🧑‍🍳 2 αυγά 🧑‍🍳ζάχαρη 🧑‍🍳κανέλα Για τη σάλτσα σοκολάτας 🧑‍🍳 60 γρ μαύρη σοκολάτα 🧑‍🍳 60 ml γάλα Ζεσταίνουμε το νέτο με το βούτυρο και τη ζάχαρη στην συνέχεια ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε Μόλις η ζύμη δεν κολλάει στα τοιχώματα την βγάζουμε εκτός φωτιάς και την αφήνουμε να κρυώσει. Στην συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα ανακατεύοντας καλά. Βάζουμε την ζύμη σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και και σε ένα αντικολλητικό χαρτί κόβουμε τα churros. Προθερμαίνουμε ηλιαιλεο στους 160 και τηγανίζουμε τα churros μέχρι να είναι χρυσαφή. Τα Στραγγίζουμε σε ένα χαρτί και στην συνέχεια τα περνάμε σε μείγμα με ζάχαρη και κανέλα. Για την σοκολάτα Προθερμαίνουμε στα μικροκύματα την σοκολάτα με το γάλα και ανακατεύουμε. #ελληνικοτικτοκ #τικτοκ_ελλαδα #zemrachef #zemres #ζεμρες #φαγητο #ελλαδα ♬ original sound - IamEraldo

«Γράφτηκα σε ΙΕΚ Μαγειρικής για να μη με ζαλίζει η μάνα μου»

Όπως εξηγεί ο Eraldo, η αγάπη για τη μαγειρική ήρθε στη ζωή του σταδιακά. Αρχικά η μητέρα του τους άφηνε φαγητό πριν πάει στη δουλειά και του έλεγε «όταν πιάσει καφέ χρώμα, βγάλ' το από τον φούρνο», μετά έμαθε να τηγανίζει και στη συνέχεια το μεγάλο ερέθισμα ήρθε στο δημοτικό. «Όταν καθόμασταν ολοήμερο, είχαμε έναν δάσκαλο που όταν τελειώναμε τα μαθήματα μάς έβαζε, δύο φορές, την εβδομάδα να μαγειρεύουμε όλοι μαζί. Νομίζω ότι αυτά ήταν τα πρώτα σημάδια, γιατί εγώ στο μυαλό μου είχα ότι θα γίνω ποδοσφαιριστής», λέει γελώντας.

Στα 16 του η οικογένειά του άνοιξε εστιατόριο και για δύο χρόνια τα καλοκαίρια δούλευε εκεί. Ωστόσο δεν άργησε να φτάσει η περίοδος των Πανελληνίων, δεν πέρασε κάπου και το μόνο που σκεφτόταν ήταν ότι έπρεπε να βρει κάτι να κάνει. «Το σχολείο δεν μου άρεσε. Κακός μαθητής δεν ήμουν, απλώς θεωρούσα ότι με κάποια μαθήματα έχανα τον χρόνο μου, γιατί δεν θα μου χρησίμευαν κάπου μελλοντικά», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Παράλληλα, εκείνη την περίοδο άνοιξε στη Σάμο ένα ΙΕΚ Μαγειρικής. «Μου λέει ένας φίλος μου, "πήγα, γράφτηκα, να έχω ένα δίπλωμα". "Θα έρθω κι εγώ για να μη με ζαλίζει η μάνα μου", του είπα. Πάω, κάνω τα δύο χρόνια, παίρνω την πιστοποίηση, είχαμε και το μαγαζί και λέω οk. Είμαι 20 χρονών, πρέπει κάτι να κάνω στη ζωή μου. Εφόσον άρχισα κάτι, πρέπει να το τελειώσω και να το φτάσω όσο πιο μακριά μπορώ», θυμάται.

Στη συνέχεια εξηγεί πως τότε ήταν που πήρε καθοριστικές αποφάσεις για το μέλλον του. «Ξεκίνησα να δουλεύω σεζόν καλοκαίρια στη Σάμο και χειμώνα στο εξωτερικό, π.χ. Ιρλανδία, Νορβηγία» συμπληρώνει, εξηγώντας γιατί δεν επέλεξε να εργαστεί στην Αθήνα αλλά προτίμησε να πάει στο εξωτερικό. «Πάντα έλεγα ότι θα πάω στο καλύτερο. Στην Αθήνα, έντεκα χρόνια πριν, τα μαγαζιά που ήταν καλά ήταν πάρα πολύ λίγα. Στο εξωτερικό, από την άλλη, ήταν πάρα πολλά, είχες πολλές επιλογές».

«Αν κλείσει το TikTok, δεν θα θυμάσαι καν ποιος είμαι» Facebook Twitter
«"Zemra" στην Αλβανία λες την κοπέλα σου, τη γυναίκα σου, τον άνδρα σου, είναι πάρα πολύ εύκολο να το θυμηθείς. Είναι πέντε γράμματα και λέω, αφού το μεγαλύτερο κοινό μου είναι γυναίκες, είναι "Zemres"». Και από εκείνη την ημέρα κάνω μόνο αυτό, μου αρέσει πάρα πολύ και νομίζω πως περνάει και στα βίντεο».

«Μού έλεγαν "γιατί δεν μαγειρεύεις γυμνός;"»

Μπορεί πλέον τα βίντεό του στο TikTok να έχουν αμέτρητα views και να έχει καταφέρει να τον παρακολουθούν μέχρι και άτομα που δεν μαγειρεύουν καν, όμως, όπως εξηγεί, τα πράγματα δεν ήταν έτσι από την αρχή. «Πριν από το TikTok είχα ένα κανάλι στο YouΤube, με το οποίο ασχολιόμουν για δύο χρόνια. Έκανα βίντεο επί δύο χρόνια και ούτε ένα δεν είχε γίνει viral. Όταν κάνεις μια δουλειά που επιμένει να σου λέει "όχι", τότε κάτι πρέπει να αλλάξεις», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Λίγο μετά την καραντίνα, ήρθε η ιδέα για το TikTok. «Όταν άρχισαν να μου στέλνουν οι φίλοι μου βιντεάκια χιουμοριστικά και μαγειρικά, κατέβασα την εφαρμογή και έφτιαξα έναν λογαριασμό. Πάντα μου άρεσε το stand up comedy, θεωρώ ιδιαίτερα ευφυείς τους ανθρώπους που το κάνουν, έτσι είπα "θα κάνω κι εγώ τέτοια βιντεάκια"», συμπληρώνει. Ωστόσο, σιγά σιγά, αντιλήφθηκε πως του έλειπε το κομμάτι της μαγειρικής.

Τότε ξεκίνησε να σκέφτεται πώς θα μπορούσε να κάνει ένα βίντεο να μην είναι βαρετό και να έχει απήχηση σε όλους, όχι μόνο σε όσους μαγειρεύουν. «Σε συζητήσεις που έκανα στις παρέες μου μού έλεγαν "γιατί δεν μαγειρεύεις γυμνός;". Μου το είπαν μία, δύο, και σκέφτηκα πως για να μου το λένε τόσα άτομα, κάτι μπορεί να γίνει. Έπειτα, έβλεπα ότι δεν υπάρχει ένα παιδί από την Αλβανία που να κάνει μαγειρική στα social, παρότι στις κουζίνες υπάρχουν άπειροι μάγειρες».

«Μετά μου ήρθε αυτό με την αλβανική προφορά, που κάνουμε πλάκες και μεταξύ μας με τους φίλους μου, και κάπως έτσι έδεσε όλη η ιδέα: γυμνός με την ποδιά και αλβανική προφορά. Κάνω το πρώτο βίντεο, πάει 300.000-400.000 προβολές και λέω εδώ είμαστε», συμπληρώνει. Ωστόσο, μετά τα πρώτα βίντεο, που είχαν τεράστια απήχηση, κατάλαβε πως κάπως έπρεπε να αποκαλεί τους ακόλουθούς του κι έτσι ήρθε το «Zemra».

«"Zemra" στην Αλβανία λες την κοπέλα σου, τη γυναίκα σου, τον άνδρα σου. Είναι πάρα πολύ εύκολο να το θυμηθείς, είναι πέντε γράμματα. Και λέω, αφού το μεγαλύτερο κοινό μου είναι γυναίκες, είναι "zemres". Και από εκείνη την ημέρα κάνω μόνο αυτό. Μου αρέσει πάρα πολύ και νομίζω ότι περνάει και στα βίντεο», καταλήγει.

@iameraldo Πανκεικα με τσικουλατα Pancakes 200 g αλεύρι για όλες της χρήσης 2 κουτ γλυκ μπέικιν 1/2 κου γλυκ μαγειρική σόδα 2 αυγά 200 μλ γάλα 1 κου γλυκ βανίλια 2 κου σουπ ζάχαρη 1/2 αλάτι Χτυπαμε αυγα με γαλα και ζαχαρη προσθετουμε ολα τα υπολυπα ηλικα και χτυπαμε καλα να μην εχει σβολους! Περναμε απο μια σιτα τον χυλο να ειμαστε σιγουρη Ψηνουμε στο τηγανι σε μετρια προς δυνατη φωτια #iameraldo #zemrachef #τικτοκ_ελλαδα #amerado #zemreschef #pancakes ♬ original sound - IamEraldo

«Δεν βλέπεις πολλά hate comments, γιατί, εφόσον τα λέω μόνος μου, δεν μένει τίποτα να πει ο άλλος»

Ο Eraldo θυμάται ότι από τα πρώτα comments που λάμβανε όταν ξεκίνησε τα βίντεο κατάλαβε πως κάποιοι ακόλουθοι δεν πίστευαν ότι όντως ξέρει να μαγειρεύει. «Είναι και λίγο ψυχολογία. Έβλεπαν ένα άτομο με ποδιά να μιλάει αλβανικά και να λέει "θα σου μάθω να μαγειρεύεις" κι έλεγαν "σιγά μην ξέρει τώρα αυτός να μαγειρεύει". Αλλά όταν έβλεπαν το τελικό αποτέλεσμα, η αντίδραση ήταν "ωχ, όντως ξέρει"».

Από το ξεκίνημά του ως σήμερα, ωστόσο, τα περισσότερα σχόλια είναι θετικά. «Δεν υπάρχει περίπτωση, σε ό,τι κι αν κάνεις, να μην έχεις ένα hate comment. Σε μια κάμερα να κάθεσαι και να μη λες τίποτα, θα σου πουν "τι βλάκας είσαι που δεν μιλάς". Αυτός που θα γράψει κάτι κακό για μένα μπορεί να με ζηλεύει επειδή κάνω κάτι που εκείνος δεν μπορεί και έχω απήχηση, μπορεί να το κάνει για να νιώσει εκείνος καλύτερα. Άρα, γιατί να με επηρεάσει μια γνώμη; Και hate comments να μου γράψουν, μια χαρά, απαντάει από κάτω το κοινό μου», συνεχίζει.

Ο Eraldo από την αρχή τόλμησε και κατάφερε να έχει απήχηση, μετατρέποντας σε «όπλο» του πράγματα για τα οποία παλιότερα κάποιοι τον κορόιδευαν – γενικότερα τις προκαταλήψεις που υπήρχαν κάποτε για τα άτομα από την Αλβανία. «Στην αρχή δεν ήξερα πώς θα το πάρει ο κόσμος όλο αυτό, αλλά πέτυχε. Εγώ πήρα όλες τις προκαταλήψεις, π.χ. το ότι κλέβουμε, και έκανα χιούμορ» αναφέρει, ενώ παράλληλα θεωρεί πως αυτός είναι και ο λόγος που δεν έχει πολλά hate comments.

«Εφόσον τα λέω μόνος μου για τον εαυτό μου, ε, δεν μένει και τίποτα να πει ο άλλος. Καλύπτω και αυτούς που θέλουν να με βρίσουν και αυτούς που θέλουν να γελάσουν, αλλά και εκείνους που θέλουν να μαγειρέψουν», συμπληρώνει γελώντας.

«Αν κλείσει το TikTok, δεν θα θυμάσαι καν ποιος είμαι» Facebook Twitter
Ο Eraldo από την αρχή τόλμησε και κατάφερε να έχει απήχηση, μετατρέποντας σε «όπλο» του πράγματα για τα οποία παλιότερα κάποιοι τον κορόιδευαν, γενικότερα τις προκαταλήψεις που υπήρχαν κάποτε για τα άτομα από την Αλβανία.

«Δεν έχω βρει ούτε ένα άτομο που να μην έχει βιώσει ρατσισμό ή bullying λόγω καταγωγής»

Το να καταφέρεις να γελάς και να κάνεις πλάκα με πράγματα που κάποτε σε πλήγωναν είναι πολύ μεγάλη υπόθεση. «Από το πρώτο κύμα μεταναστών από την Αλβανία, επειδή τότε ήταν κάτι εντελώς ξένο στην Ελλάδα, δεν έχω βρει ούτε ένα άτομο που να μην έχει βιώσει ρατσισμό ή bullying λόγω καταγωγής. Αυτά τα έχουμε περάσει όλοι», επισημαίνει.

«Από ένα σημείο και μετά, όμως, αρχίσαμε να κάνουμε και πλάκα με όλο αυτό μεταξύ μας. Όταν το γυρνάς στην πλάκα, π.χ. αυτό με την προφορά, μετά δεν σε επηρεάζει. Όταν πας σε μικρές κοινωνίες, το ποσοστό των μεταναστών είναι πάρα πολύ μικρό σε σχέση με τις μεγάλες πόλεις, επομένως είναι κάτι πιο ξένο. Αυτά έχουν να κάνουν και με την οικογένεια. Όταν στο παιδί δεν έχει πει κανείς ότι "κι αυτός άνθρωπος είναι", μετά κι αυτό λέει ό,τι ακούει. Αν έρθει τώρα κάποιος ξένος και μου πει κάτι, δεν με πειράζει. Γιατί να με πειράξει, αφού είμαι μια χαρά;» συνεχίζει ο Eraldo.

«Αρχίζεις να είσαι πιο συνειδητοποιημένος όταν καταλάβεις ότι δύσκολες καταστάσεις περνάμε όλοι στη ζωή, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Όταν το καταλάβει αυτό κανείς, θεωρώ ότι σταματάνε οι δικαιολογίες "α, εγώ είμαι ξένος, γι' αυτό το περνάω αυτό" και αντιμετωπίζεις τα προβλήματά σου. Αν δεν το κάνεις, δεν θα αλλάξει τίποτα στη ζωή σου», συμπληρώνει.

@iameraldo Η βιραλ τσικουλατα από lushnje είναι εδώ ! #τικτοκ_ελλαδα #φυπ #iameraldo #τικτοκ #zemra ♬ original sound - IamEraldo

One man show

Γυρίζοντας στο κομμάτι των βίντεο, ο Eraldο κάνει λόγο για ένα «one man show», καθώς όλα περνάνε από το χέρι του, δεν έχει καμία απολύτως βοήθεια. Όσο για τον προσωπικό του χρόνο, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο είναι απειροελάχιστος. «Για να βγει μια συνταγή χρειάζεται πάνω από 4-5 ώρες γυρισμάτων. Μετά έχεις και το edit μέχρι να τα φτιάξεις και να τα ποστάρεις», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

«Όλες οι ιδέες είναι δικές μου, από την εμπειρία που έχω στις κουζίνες. Μερικά, ωστόσο, είναι φαγητά που ζητάει το κοινό. Αν δεν έχω κάποιο αίτημα, θα προσπαθήσω να κάνω μια συνταγή που δεν έχει ζητήσει ο κόσμος, για να δείξω κάτι διαφορετικό ή παραδοσιακές συνταγές με κάποια παραλλαγή. Να δείξω ότι κάτι γίνεται κι αλλιώς, να σκεφτούμε λίγο έξω από το κουτί» αναφέρει, ενώ παράλληλα αυτοσχεδιάζει και κάνει «freestyle» για τις ατάκες που του έρχονται εκείνη τη στιγμή, καθώς παρουσιάζει τη συνταγή.

Αυτό που βλέπει το κοινό του στα βίντεο είναι αποτέλεσμα πάρα πολλών ωρών δουλειάς. «Όσοι λένε στα σχόλια "φίλε, έχεις ταλέντο", τους απαντώ ότι δεν είναι ταλέντο αλλά αποτέλεσμα πολλών ωρών δουλειάς», ξεκαθαρίζει.

@iameraldo Ζεμρες και αλλη μια παραδοσιακη αλβανικη Συνταγη! Tav dheu Υλικά🍴 400 γρ Μοσχάρι σε κύβους 1 κρεμμύδι 500 γρ ανθότυρο αλάτι, Μαύρο πιπέρι 50γρ Κορν Φλάουρ Ελαιόλαδο 1 κουτ σουπ πελτέ ντομάτας 1 κουτ γλ πάπρικα 10gr πιπεριά 1 σκελίδα Σκόρδου Σωταρουμε στην κατσαρόλα το κρέας. (Εναλλακτικά μπορούμε να προ βράσουμε. ) Αφού το σωταρουμε το αφαιρούμε για λίγο από την κατσαρόλα. Στην ίδια κατσαρόλα σωταρουμε το κρεμμύδι με την πιπεριά να μαλακώσουν και στο τέλος προσθέτουμε το σκόρδο. Μόλις έχουμε μαλακώσει ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε. Επαναπροσθέτουμε το κρέας προσθέτουμε νερό μέχρι να το καλύψουμε και ρίχνουμε την πάπρικα, αλάτι , πιπέρι και ζωμό βοδινό . Το αφήνουνε να βράσει μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Από 1-1:30 ώρα ανάλογος το κομμάτι. (Αν προ βράσουμε το κρέας θα μας πάρει ποιο λίγο χρόνο ) Αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό! Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε το κορν φλάουρ το οποίο το έχουμε αραιώσει σε λίγο νερό και ανακατεύουμε. Το αφήνουμε να βράση για λίγο και στο τέλος προσθέτουμε το ανθότυρο. Ανακατεύουμε καλά και δοκιμάζουμε. Αν χρειαστεί προσθέτουμε αλάτι πιππερι! Στον φούρνο ζεστάνουμε ένα κεραμικό μπολ Και σερβίρουμε το ταβ δεου! #iameraldo #zemrachef #ελληνικοτικτοκ #amerado #zemres #αλβανια ♬ original sound - IamEraldo

«Βασιζόμαστε στο TikTok που, άμα κλείσει, εξαφανιστήκαμε»

Αναφορικά με το αν αξίζει από οικονομικής άποψης όλος αυτός ο κόπος και η δουλειά που ρίχνει κανείς για να δημιουργεί περιεχόμενο, ο Eraldo εξηγεί πως «το Instagram και το TikTok δεν πληρώνουν».

«Χρήματα βγαίνουν από τους σπόνσορες, από τις διαφημίσεις για εταιρείες και μαγαζιά. Εγώ κάνω και consulting σε μαγαζιά, αυτό είναι μια διαφήμιση της δουλειάς μου, αλλά μόνο από τα social δεν βγαίνουν χρήματα. Πρέπει να το αγαπάς πάρα πολύ για να κάνεις social χωρίς χρηματική ανταμοιβή», ξεκαθαρίζει.

Για το πώς και πού βλέπει τον εαυτό του σε πέντε χρόνια από τώρα, λέει πως αρχικά θα ήθελε να κάνει full μαγειρικά shows και ίσως να επιχειρήσει να ξανακάνει ένα κανάλι στο YouΤube, ωστόσο σχετικά με τα social, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «είναι μια μεγάλη κουβέντα, γιατί, απ' ό,τι βλέπεις, στην Αμερική λένε ότι θα κλείσουν το Tik Tok. Άρα βασίζεσαι σε μια πλατφόρμα που, αν κλείσει, εξαφανίστηκες. Τη μια μέρα σε ξέρουν όλοι και την επόμενη κανείς», τονίζει.

«Εσύ με έμαθες από το TikTok. Αν κλείσει, δεν θα θυμάσαι καν ποιος είναι ο Eraldo. Θυμάσαι ποιοι έκαναν δέκα χρόνια πριν μαγειρικά shows στην τηλεόραση; Ζούμε σε μια κοινωνία που εξελίσσεται. Αυτήν τη στιγμή το Instagram και το TikTok είναι στην κορυφή και έχει κάποιους creators που είναι top. Αν εξαφανιστούν οι εφαρμογές, εξαφανίστηκαν κι εκείνοι», καταλήγει.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Meta ανακοίνωσε ότι σταματάει το fact-checking. Πώς θα ξέρουμε αν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μάς λένε την αλήθεια; 

Τech & Science / Πώς θα γνωρίζουμε πλέον αν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μάς λένε την αλήθεια; 

Το Facebook, το Instagram και το Threads παύουν να κάνουν fact-checking στις αναρτήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τι σημαίνει αυτό για τα feeds και πώς μπορούμε να αποφύγουμε να πέσουμε θύματα παραπληροφόρησης;
LIFO NEWSROOM
TikTok: Έστειλε μήνυμα ευχαριστίας στον Ντόναλντ Τραμπ σε όλους τους χρήστες του

Τech & Science / TikTok: Μετά την επαναλειτουργία ευχαρίστησε τον Τραμπ με μήνυμα που έστειλε σε όλους τους χρήστες στην Αμερική

170 εκατομμύρια χρήστες του TikTok, μετά την αποκατάσταση της λειτουργίας της εφαρμογής είδαν το μήνυμα: «Ως αποτέλεσμα των ενεργειών του προέδρου Τραμπ, το TikTok είναι και πάλι σε λειτουργία στις ΗΠΑ!»
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασιλίσσης Όλγας: Ένα σίριαλ που δεν λέει να τελειώσει

Ρεπορτάζ / Βασιλίσσης Όλγας: Ένα σίριαλ που δεν λέει να τελειώσει

Το επόμενο δίμηνο θα κλείσει ο κύκλος ενός έργου που ξεκίνησε να μελετάται πριν από 28 χρόνια. Πρόκειται για την ανάπλαση της λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας που έχει γίνει σίριαλ με παλιά και νέα επεισόδια. Άραγε, ετοιμάζεται να παιχτεί το τελευταίο; Ή μήπως όχι; 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
STREAMING

Οπτική Γωνία / Πόσο εύκολο είναι να εντοπιστούν οι χρήστες παράνομου streaming στην Ελλάδα;

Ο χημικός μηχανικός και συγγραφέας του βιβλίου «Τεχνητή Νοημοσύνη: Άνθρωπος - Φύση - Μηχανές» Αντώνης Μαυρόπουλος μιλά στη LiFO για τις δυσκολίες εφαρμογής του νέου νομοσχεδίου σε όσους παρακολουθούν παράνομα ταινίες και αγώνες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τέμπη: «Μία ιστορική συγκέντρωση χωρίς προηγούμενο»

Οπτική Γωνία / Τέμπη: «Μία ιστορική συγκέντρωση χωρίς προηγούμενο». Πόσες χιλιάδες διαδήλωσαν τελικά;

Μία ιστορική συγκέντρωση χωρίς προηγούμενο. Από ένα μεγαλειώδες κοινωνικό σώμα  χωρίς ταξικά, ηλικιακά, κομματικά χαρακτηριστικά, που απαιτεί Δικαιοσύνη και ασφαλείς μεταφορές.  
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τεμπη

Οπτική Γωνία / Γιατί κατεβαίνω σήμερα στη διαδήλωση

«Τη θέση μας τη διατυπώνουμε όχι για την υπερτιμημένη δημοφιλία αλλά για την υποτιμημένη εντελώς φωνή των ανθρώπων σαν εμένα που δεν ανήκουν κάποιο κόμμα και μπορούν να αναγνωρίζουν λάθη και σωστά, δεξιά, αριστερά και στο κέντρο του δημόσιου βίου και να συναισθάνονται όσα συμβαίνουν γύρω τους»
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πάμαιρη Αφεντάκη: «Είμαι εγώ μία από τις beauty influencers της xώρας;»

Κοκέτα / Πάμαιρη Αφεντάκη: «Μου έλεγαν ότι είμαι ανθυγιεινό πρότυπο»

Η δημοφιλής Ελληνίδα muckbanger μιλά για το πώς μεταπήδησε από το μακιγιάζ στο φαγητό, για τις ταμπέλες που της κόλλησαν και την ενοχλούν, για την αυτοπεποίθηση που έχτισε στην πορεία.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ
«Παρακαλώ, εκκενώστε τον συρμό»: Πώς τα Τέμπη άλλαξαν τη συμπεριφορά των επιβατών

Οπτική Γωνία / «Παρακαλώ, εκκενώστε τον συρμό»: Πώς τα Τέμπη άλλαξαν τη συμπεριφορά των επιβατών

Από τα Τέμπη και μετά, κάθε μικρή παύση, κάθε κορνάρισμα μέσα στους συρμούς, κάθε απότομο φρενάρισμα λίγο πριν ο συρμός φτάσει στον σταθμό μεταφράζεται ως οιονεί τραγωδία.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Καθοδόν προς τις 28 Φεβρουαρίου

Οπτική Γωνία / Ιδιωτικό πένθος, δημόσια αξιοπρέπεια και άλλες (παράξενες) εκκλήσεις. Καθοδόν προς τις 28 Φεβρουαρίου

«Η αυτοϋπονόμευση της δημοκρατίας δεν συντελείται μόνο από τις γαιδουροφωνάρες των τραμπικών ακροδεξιών αλλά και από τις φορτικές υποδείξεις για "αξιοπρεπή σιωπή" και στις προσβλητικές ιερεμιάδες εκ μέρους των νεοσυντηρητικών μας ορθολογιστών».
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Είναι οι σπάνιες γαίες ο νέος χρυσός;

Βασιλική Σιούτη / Είναι οι σπάνιες γαίες ο νέος χρυσός;

Η δημόσια εκδήλωση ενδιαφέροντος του Ντόναλντ Τραμπ για τις σπάνιες γαίες της Ουκρανίας και της Γροιλανδίας, στο πλαίσιο της συναλλακτικής πολιτικής που ακολουθεί, ανέδειξε τη γεωπολιτική αξία που έχουν αποκτήσει. Γιατί ανταγωνίζονται για αυτές οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ