Ο Κασσελάκης πήρε το όπλο του

Ο Κασσελάκης πήρε το όπλο του Facebook Twitter
Απαξιωτικός ήταν και για το παλιό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από την αναφορά του για το νέο που θα φτιάξουν. Φωτ.: Nick Paleologos / SOOC
0


ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ
ξανά από εχθές στον ΣΥΡΙΖΑ μετά από ανάρτηση του προέδρου του στο facebook, η οποία προβλήθηκε ως «μανιφέστο Κασσελάκη» και παρουσιάζει το σχέδιο του που «θα μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητικό κόμμα». Μαζί με τις προτάσεις του όμως και την αναμενόμενη επίθεση στην κυβέρνηση, ο Στεφανος Κασσελάκης αφήνει, για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρα, πολύ σοβαρές αιχμές για τον Αλέξη Τσίπρα και για την κατάσταση του κόμματος όταν το παρέλαβε. 

Για όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, ήταν μία μάλλον αναμενόμενη απάντηση του Κασσελάκη προς τον Τσίπρα, καθώς θεωρεί ότι γίνονται κινήσεις στο παρασκήνιο για να τον ρίξουν, κάτι που ανέφερε στην ανάρτηση του. Η αντίδρασή του δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Στην πρόσφατη εκδήλωση του Αλέξη Τσίπρα, την οποία προετοίμαζαν εδώ και μήνες εταιρείες επικοινωνίας και μάρκετινγκ, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε την πολιτική παρουσία του Χάρη Δούκα και του Γιώργου Παπανδρέου, οι οποίοι ήταν ομιλητές, ενώ δεν έγινε το ίδιο για τον Στέφανο Κασσελάκη. Η σχέση των δύο, μετά την αποτυχημένη απόπειρα εναντίον του στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει αποκατασταθεί και η προσπάθεια εκείνη συνεχίζεται με άλλα μέσα. Αυτό άλλωστε εξυπηρετεί και η συζήτηση για την σύγκλιση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ, την οποία άνοιξε ο Τσίπρας στην εκδήλωση του. 

Στο «μανιφέστο» του ισχυρίζεται ότι στο τέλος αυτής της διαδικασίας, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μια ανεξάρτητη κυβερνητική δύναμη, εκτός αν συνασπιστούν τα συμφέροντα εναντίον του και τον ρίξουν. 

«Οι συνεργασίες χτίζονται από κάτω προς τα πάνω – και σε αυτήν τη διαδικασία είμαστε παρόντες. Οι συνεργασίες δεν επιβάλλονται επειδή ξαφνικά το σύστημα βλέπει τον Μητσοτάκη να αποσταθεροποιείται και ψάχνει την επόμενη ρεζέρβα του» ήταν η σκληρή απάντηση του Κασσελάκη μέσα από τη χθεσινή ανάρτηση του στην οποία επίσης ανέφερε ότι κόσμος βλέπει ξαφνικά μια συζήτηση να έχει ξεκινήσει «με επιμονή για τη «συγκόλληση» του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ». 

Ο Κασσελάκης ανέφερε ότι θα προχωρήσει το σχέδιο του «κι ας τον πολεμήσουν και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά απ’ έξω» γιατί «η χώρα έχει ανάγκη από ανεξαρτησία και ρήξεις – όχι από συμβιβασμούς και συγκολλήσεις». Αλλά δεν περιορίστηκε σε αυτό. Στο κεφάλαιο της «οικονομικής εξυγίανσης» υποστήριξε ότι παρέλαβε ένα χάος. «Μπορεί να μην έχουμε οφειλές σε τράπεζες, αλλά έχουμε πολύ μεγάλα ανοίγματα σε προμηθευτές. Ακόμα και από την περίοδο μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων Μαΐου-Ιουνίου 2023, όταν ήταν ξεκάθαρο το πόσο θα μειωνόταν η κρατική χρηματοδότηση λόγω της συρρίκνωσης του ποσοστού μας» είπε, υποστηρίζοντας ότι «ο δικός του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει ποτέ μαύρα» και αφήνοντας σαφείς αιχμές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάποιων άλλων μπορεί να πήρε. 

Στο «μανιφέστο» του ισχυρίζεται ότι στο τέλος αυτής της διαδικασίας, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μια ανεξάρτητη κυβερνητική δύναμη, εκτός αν συνασπιστούν τα συμφέροντα εναντίον του και τον ρίξουν.

 

Ο Κασσελάκης έδωσε χθες και τις απαντήσεις του ερωτηματολογίου που είχε θέσει στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ διαδικτυακά, αλλα μετά από αντιδράσεις στελεχών του Τσίπρα τότε, δεν τις είχε δημοσιοποιήσει. «Θυμάστε το ερωτηματολόγιο που έθεσα προς τα μέλη τον Φεβρουάριο;» έγραψε. «Αυτό που ήταν αιτία για την αμφισβήτησή μου στο συνέδριο; …Το 83% των μελών ΔΕΝ είναι ικανοποιημένο με την ανταπόκριση των οργάνων. Το 86% απαιτεί ριζικές αλλαγές. Δεν υπάρχουν τοτέμ στον ΣΥΡΙΖΑ. Τα μέλη μας θα ακούσουμε και θα φέρουμε τις ριζικές αλλαγές που απαιτούν από εμάς».

Τόνισε επίσης ότι στο ερωτηματολόγιο του απάντησαν 8.000 μέλη «πολλές φορές περισσότερα από τις δημοσκοπήσεις που εμφανίστηκαν πρόσφατα - μερικές με δείγμα 60 ατόμων». Η αναφορά αυτή ήταν ξεκάθαρα για την δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση του Τσίπρα όπου, πράγματι μερικές απαντήσεις για την κεντροαριστερά είχαν βάση κάτω από 60 άτομα. Άρα οι απαντήσεις δεν ήταν αξιόπιστες, αλλά προβλήθηκαν σαν να ήταν.

Απαξιωτικός ήταν και για το παλιό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από την αναφορά του για το νέο που θα φτιάξουν. «Δεν πρόκειται αυτήν τη φορά να έχουμε ένα προεκλογικό πρόγραμμα της τελευταίας στιγμής, ένα copy paste από τα διάφορα τμήματα του κόμματος, με ισορροπίες μεταξύ των διαφόρων «τάσεων», και χωρίς επαρκή κοστολόγηση. Όχι. Θα φτιάξουμε πρόγραμμα για τα πάντα».

Προειδοποίησε επίσης ότι μερικές πολιτικές καριέρες στον ΣΥΡΙΖΑ θα τελειώσουν, γιατί έτσι είναι η ζωή, και θα αναδείξει τα δικά του στελέχη.  

Όλα αυτά έχουν προκαλέσει άλλη μία μεγάλη αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δεν σταμάτησε και ποτέ μετά τις περσινές εθνικές εκλογές και αναμένονται νέες εξελίξεις. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Δούκας, ο Μιτεράν και ένας σκιτσογράφος στο στόχαστρο μιας προεκλογικής κομματικής καμπάνιας

Βασιλική Σιούτη / Ο Δούκας, ο Μιτεράν και ένας σκιτσογράφος στο στόχαστρο μιας προεκλογικής κομματικής καμπάνιας

Μια ανακοίνωση του Χάρη Δούκα χθες κατά του Νίκου Ανδρουλάκη πυροδότησε το συγκρατημένο κλίμα που υπήρχε ως τότε και ξεκίνησε μια αλυσίδα κατηγοριών και καταγγελιών. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Πόσο πιθανή είναι μια γενικότερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή;

Διεθνή / Πόσο πιθανή είναι μια γενικότερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή;

Η στρατηγική του Ισραήλ, η απειλή της Χεζμπολάχ και οι συνέπειες για την Ελλάδα και την Κύπρο από την κλιμάκωση των συγκρούσεων. Ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και διευθυντής του ιστότοπου SLpress.gr, Σταύρος Λυγερός, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Απειλείται η Ευρώπη από το κλείσιμο των συνόρων στη Γερμανία;

Διεθνή / Απειλείται η Ευρώπη από το κλείσιμο των συνόρων στη Γερμανία;

Η άνοδος της ακροδεξιάς, το τέλος της Συνθήκης του Σένγκεν και ο φόβος ενός πιθανού ντόμινο. Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην πρεσβευτής-σύμβουλος του ΥΠ.ΕΞ., Παναγιώτης Ιωακειμίδης, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Η βιώσιμη κινητικότητα ως εικονική πραγματικότητα

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας / Γιατί δεν μπορούμε να περπατήσουμε ή να μετακινηθούμε με ποδήλατο στην Αθήνα;

Για άλλη μία χρονιά η Αθήνα βλέπει τη βιώσιμη κινητικότητα ως μια επετειακή εκδήλωση και η προοπτική να αποκτήσει ένα σχέδιο που θα δώσει προτεραιότητα στον πεζό και τον ποδηλάτη είναι θολή.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ