ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ να έρθει στη Βουλή το θέμα της προανακριτικής επιτροπής που ζήτησε το ΠΑΣΟΚ για τη διερεύνηση ευθυνών του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Τριαντόπουλου, σχετικά με την αλλοίωση του χώρου του δυστυχήματος των Τεμπών. Μόλις ξεκινήσει η προανακριτική επιτροπή, ο κ. Τριαντόπουλος αναμένεται να παραιτηθεί, όπως έχει προαναγγείλει, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε πως δεν θα ήταν σωστό να παραμένει στην κυβέρνηση όσο ελέγχεται.
Σχετικά με τον χώρο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, σύμφωνα με τους σχετικούς κανονισμούς, αυτός έπρεπε να περιφρουρείται μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα. Την ευθύνη γι' αυτό είχαν οι ανακριτικές αρχές, η Πυροσβεστική, η Αστυνομία και ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας. Ο χώρος, όμως, όχι μόνο δεν φυλάχτηκε αλλά με μηχανήματα της περιφέρειας Θεσσαλίας, χωρίς άδεια από τις ανακριτικές αρχές, μεταφέρθηκαν χώματα και υλικά, με αποτέλεσμα να αλλοιωθεί και να χαθούν πολλά στοιχεία, γεγονός που έκανε δύσκολη την έρευνα των πραγματογνωμόνων, αν όχι και αδύνατη για πολλά ζητούμενα.
Ο πρώην περιφερειάρχης Θεσσαλίας κλήθηκε στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, αλλά αρνήθηκε να μιλήσει και να συμβάλει στη διαλεύκανση της υπόθεσης αυτής, επικαλούμενος το δικαίωμά του στη σιωπή ως κατηγορούμενος.
Η Δικαιοσύνη έχει σοβαρές ενδείξεις για τον ρόλο του Χρ. Τριαντόπουλου στην υπόθεση αυτή, αλλά επειδή, λόγω του νόμου περί ευθύνης υπουργών, δεν της επιτρέπεται να ασκήσει δίωξη σε μέλος της κυβέρνησης, έστειλε τα στοιχεία αυτά στη Βουλή, αφού μόνο αυτή μπορεί να αποφασίσει αν θα του ασκηθεί δίωξη ή όχι.
Τα μέλη της κυβέρνησης το πρώτο διάστημα αρνούνταν με κατηγορηματικό τρόπο τις σχετικές καταγγελίες των συγγενών θυμάτων και μιλούσαν για «θεωρίες συνωμοσίας». Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης είχε πει τη φράση «όποιος λέει για μπαζώματα, είναι για τα μπάζα», υποστηρίζοντας πως επρόκειτο απλώς για χωματουργικές εργασίες από συνεργεία για να ανοίξει ο δρόμος και να πλησιάσουν τα σωστικά συνεργεία.
Μετά τη δικαστική έρευνα και την άσκηση διώξεων για το θέμα της αλλοίωσης του χώρου (έχουν ασκηθεί διώξεις στον πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας, σε στελέχη της Πυροσβεστικής, της ΕΛ.ΑΣ. και της Πολιτικής Προστασίας) η κυβέρνηση αναγκάστηκε να το παραδεχτεί, αλλά οι πολιτικά υπεύθυνοι, όπως ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ρίχνουν την ευθύνη στους υπηρεσιακούς παράγοντες. Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα για τα Τέμπη αναγνώρισε το λάθος του όταν το αρνούνταν, αλλά υποστήριξε ότι αυτό έγινε για καλό σκοπό.
Παρότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις αρχές Αυγούστου περιλαμβάνει καταθέσεις που αναφέρουν ότι συμμετείχε σε αποφάσεις για την απομάκρυνση υλικών και χωμάτων από τον τόπο του δυστυχήματος, ο Χρ. Τριαντόπουλος απαντά ότι «το ζήτημα της διαμόρφωσης του χώρου» το αποφάσισαν οι επιχειρησιακοί όπως οι ίδιοι έκριναν.
«Προχώρησαν σε ενέργειες ώστε να ολοκληρώσουν το έργο τους. Εσείς λέτε ότι δούλευαν για να κρύψουν κάτι. Τι; Αυτό δεν μας το έχετε πει», είχε απαντήσει στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύση Καλαματιανό, στη Βουλή τον περασμένο Μάρτιο. «Στο συντονιστικό συμμετείχαν επιχειρησιακά στελέχη που αποφάσισαν τη διαμόρφωση του χώρου», επέμενε ο ίδιος.
Ο Χρ.Τριαντόπουλος όλο το προηγούμενο διάστημα που δεχόταν διαρκώς ερωτήσεις για τον ρόλο του στο «μπάζωμα», όταν δεν απέφευγε να απαντά, μιλούσε γενικά για «αβάσιμες μομφές», ισχυριζόμενος πως όσα αναφέρονται για εκείνον «είναι εκτός πάσης πραγματικότητας και λογικής» και κατηγορούσε την αντιπολίτευση για «άκριτη εργαλειοποίηση της τραγωδίας».
![Πως φτάσαμε στην απόφαση για Προανακριτική Επιτροπή και οι παλινωδίες των κομμάτων](/sites/default/files/styles/main/public/articles/2025-02-11/TRIANOTPOULOS.jpg?itok=sMiI7r4t)
Η Δικαιοσύνη, ωστόσο, έχει σοβαρές ενδείξεις για τον ρόλο του στην υπόθεση αυτή, αλλά επειδή, λόγω του νόμου περί ευθύνης υπουργών, δεν της επιτρέπεται να ασκήσει δίωξη σε μέλος της κυβέρνησης, έστειλε τα στοιχεία αυτά στη Βουλή, αφού μόνο αυτή μπορεί να αποφασίσει αν θα του ασκηθεί δίωξη ή όχι.
Το όνομα του Χρήστου Τριαντόπουλου πήγε για πρώτη φορά στη Βουλή τον Μάιο μετά από μηνύσεις συγγενών θυμάτων, οι οποίοι τον μήνυσαν μαζί με άλλους υπουργούς. Τον Αύγουστο, όμως, πήγε στη Βουλή ένας νέος φάκελος με τα στοιχεία της έρευνας της Δικαιοσύνης για την αλλοίωση του χώρου, βάσει των οποίων μπορεί να στοιχειοθετηθεί κατηγορία για παράβαση καθήκοντος, η οποία είναι αδίκημα πλημμεληματικού χαρακτήρα. Τη δικογραφία αυτή ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, τη χαρακτήρισε ως «συμπληρωματικά στοιχεία» της δικογραφίας με τις μηνύσεις των συγγενών και δεν την ανακοίνωσε στη Βουλή.
Τι λέει όμως ο κανονισμός της Βουλής γι' αυτό; Σύμφωνα με το άρθρο 153 για την παραπομπή σε δίκη μελών της κυβέρνησης, στη δεύτερη παράγραφο αναφέρεται ότι: «Ο Πρόεδρος της Βουλής ανακοινώνει στην Ολομέλεια της Βουλής ή στο Τμήμα διακοπής των εργασιών της, αμέσως μετά την υποβολή τους, τα στοιχεία που διαβιβάζονται στη Βουλή, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 86 παρ. 2 εδ. β΄ του Συντάγματος». Ο κανονισμός δηλαδή δεν διαχωρίζει τα στοιχεία σε κύρια και συμπληρωματικά. Αναφέρει ότι όταν έρχονται στοιχεία για ένα μέλος της κυβέρνησης από τη Δικαιοσύνη, αυτά πρέπει να ανακοινώνονται στην ολομέλεια της Βουλής. Αυτό έγινε τον Μάιο, αλλά δεν έγινε τον Αύγουστο, όταν τα στοιχεία ήταν σοβαρότερα και πιο συγκεκριμένα για τον κ. Τριαντόπουλο, καθώς προέκυψαν από την ερευνα των δικαστικών αρχών.
Οι πληροφορίες του ρεπορτάζ αναφέρουν ότι οι αντιπρόεδροι της Βουλής ενημερώθηκαν, αλλά όχι τα κόμματα. Η Όλγα Γεροβασίλη παραδέχτηκε δημόσια ότι γνώριζε τα στοιχεία της νέας δικογραφίας που διαβιβάστηκε στη Βουλή τον Αύγουστο, όπως και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης. Άλλωστε τον Οκτώβριο ο Νίκος Παππάς είχε κάνει δήλωση στην οποία έλεγε πως «με απόφαση του προεδρείου της κοινοβουλευτικής ομάδας και της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος σας ανακοινώνουμε ότι την επόμενη Τετάρτη θα καταθέσουμε πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για όσους ευθύνονται για το μπάζωμα του χώρου του εγκλήματος». Η Νέα Δημοκρατία είχε πετάξει τότε την μπάλα στην εξέδρα, επαναλαμβάνοντας τα περί εργαλειοποίησης και απαντώντας με μια ανακοίνωση που έλεγε ότι: «Δεν μπορούμε να μη σχολιάσουμε το γεγονός ότι για πρώτη φορά στα 50 χρόνια της σύγχρονης ελληνικής δημοκρατίας βλέπουμε έναν πολιτικό που έχει καταδικαστεί αμετάκλητα και με ομόφωνη απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για αδίκημα ιδιαίτερης ηθικής απαξίας να δηλώνει ότι θα καταθέσει αίτημα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής».
ΟΛΑ ΑΥΤΑ όμως αποδεικνύουν ότι η δικογραφία σε βάρος του Χρ. Τριαντόπουλου ήταν γνωστή στα κόμματα, αν και ο Κ. Τασούλας δεν την ανακοίνωσε στην ολομέλεια, όπως λέει ο κανονισμός.
Το γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ υπαναχώρησε και δεν κατέθεσε τελικά την πρόταση για προανακριτική τότε δεν έχει γίνει γνωστό. Στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν υπέρ της παραπομπής ανέφερε στη LiFO ότι υπήρξε έντονο παρασκήνιο. Το μυστήριο, πάντως, παραμένει. Όσα ανέφερε η Όλγα Γεροβασίλη αρχικά, ότι δεν προχώρησαν στην πρόταση για προανακριτική για το μπάζωμα επειδή το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα, δεν έπεισαν κανέναν, αντιθέτως εξόργισαν πολλούς, ακόμα και μέσα στο κόμμα της. «Η παράβαση καθήκοντος μπορεί να είναι πλημμέλημα, αλλά είναι έγκλημα και τιμωρείται με φυλάκιση. Ήταν απαράδεκτη η δήλωσή της», ανέφερε παλαιό στέλεχος του κόμματος, ο οποίος είναι και έμπειρος νομικός.
Όσο για το ΠΑΣΟΚ, φαίνεται πως η ηγεσία του δεν είχε ενημερωθεί προσωπικά ή το είχε υποβαθμίσει τότε. Είναι όμως γεγονός ότι υπήρξε ακόμα και πρωτοσέλιδο εφημερίδας τον Αύγουστο για το θέμα αυτό, πέρα από τις δημόσιες ανακοινώσεις Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ.
Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι αποτελούν την πλειοψηφία στη Βουλή, είναι προφανές ότι είχαν αποφασίσει να μην παραπέμψουν στη Δικαιοσύνη τον Χρ. Τριαντόπουλο, γι' αυτό η δικογραφία έμεινε στο συρτάρι. Σε διαφορετική περίπτωση θα είχαν πάρει εκείνοι την πρωτοβουλία να θέσουν στη Βουλή το θέμα της παραπομπής του. Τώρα την πρωτοβουλία την πήρε το ΠΑΣΟΚ και η προανακριτική θα εξετάσει τις επόμενες μέρες όλα τα στοιχεία που έχει διαβιβάσει στη Βουλή η Δικαιοσύνη, ενώ δεν αποκλείεται στην πορεία, καθώς η έρευνα συνεχίζεται, να προστεθούν και νέα στοιχεία.