Μην κλαις, αγάπη μου, θα γίνεις άσxημη

Μην κλαις, αγάπη μου, θα γίνεις άσxημη Facebook Twitter
Η ομορφιά είναι μια μορφή δύναμης. Είναι μια εξουσία που μας δίνεται – σύμφωνες και με αυτό. Είναι μια εξουσία που λειτουργεί όμως με όρους που θέτουν άλλοι και όχι εμείς οι ίδιες. Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0


ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΠΑΘΗΣΗ
που λέγεται ομορφιά. Είναι καταδικασμένη κατάσταση. Γεννιέσαι όμορφη και εντελώς άτυχη, γιατί σε όλα, από δω και πέρα, θα ακούς κάτι και για την ομορφιά σου. Θα είναι εσύ. Ένα με τον εαυτό σου, ένα με την ταυτότητά σου. Θα το ακούς παντού, σε μετρό και σούπερ-μάρκετ, από τις φίλες της μαμάς και του μπαμπά, στο πλοίο όταν παίρνεις μπισκότα νυσταγμένη, στη δουλειά. Είσαι όμορφη!

Είναι πρωί. Μπαίνει μια κοπέλα στο καφέ όπου διαβάζω και κάθεται στο διπλανό τραπέζι. Ε, τώρα θα τα ακούσω όλα. Δεν φταίει κανένας άλλος, εμείς φταίμε που βάζουμε τα τραπέζια τόσο κοντά, λες και είμαστε στο Παρίσι. Η κοπέλα, κούκλα. Τη βλέπεις και λιώνεις. Έχει αυτά τα στοιχεία που την κάνουν να είναι ελκυστική μόνο και μόνο επειδή κρατάει τον κατάλογο στα χέρια της. Ευχή και κατάρα. Ήθελα να της πω «αν έχεις διαβάσει Αριστοτέλη, μην τον ακούς». Αυτό που έγραψε πως «η ομορφιά είναι η καλύτερη συστατική επιστολή», ε, είναι ψέμα. Μην τον ακούς.

Μπαίνει ένα αγόρι λίγο μετά. Έχουν επαγγελματικό ραντεβού. Αυτός την έχει για χαζή πριν καν ανοίξει το στόμα της. Μπορείς να το καταλάβεις αυτό. Είναι κούκλα και έχει όλα τα προνόμια για να πάει καλά το ραντεβού της. Εγώ νευριάζω. Όχι με την κοπέλα, εκείνη έχει όλα τα δίκια του κόσμου. Και το πιστεύω αυτό. Αλήθεια. Τελικά έτσι και γίνεται, αυτός πιο πολλή σημασία δίνει στα έξυπνα μάτια της και στη γοητευτική φωνή της παρά σε όσα λέει για το πρότζεκτ που θα αναλάβει.

«Τα προνόμια της ομορφιάς είναι τεράστια», γράφει ο Κοκτό. Και είναι αλήθεια, το λυπηρό είναι ότι αποτελεί τη μόνη μορφή εξουσίας που οι περισσότερες γυναίκες ενθαρρύνονται να αναζητήσουν. «Γιατί δεν είναι η δύναμη του να κάνεις αλλά η δύναμη του να προσελκύεις».

Προσπαθώ να δω πού θα πάει η συζήτηση. Είμαι πολύ περίεργη. Μερικοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν ότι ακόμη και αν μοιάζεις με ζαχαρωτό που μόλις βγήκε από τον φούρνο, μπορείς να μιλήσεις, να ζητήσεις, να διεκδικήσεις.

Δεύτερο κύμα φεμινισμού. Τζούντιθ Μπάτλερ. Η ομορφιά αποτελεί μια μορφή καταπίεσης για τις γυναίκες. Είναι μια κοινωνική κατασκευή. Μπράβο στην κοπέλα του καφέ. Συμφωνώ μαζί της. Και εύχομαι να πάρει τη δουλειά. Κοινωνική κατασκευή που καθορίζεται από πολιτισμικούς κανόνες και πρότυπα της εκάστοτε κοινωνίας – σύμφωνες. Δεν έχουμε επιλογή, απλώς επιτελούμε τον ρόλο μας. Δύσκολα ξεφεύγουμε. Εξάλλου το παιχνίδι το έχουν στήσει χρόνια πριν. Στην πατριαρχία αυτό συμβαίνει καθημερινά, στα σπίτια, στις δουλειές, στις εξόδους, στα φλερτ. Οι όμορφοι άνθρωποι έχουν τις διπλάσιες πιθανότητες να γίνουν αντιληπτοί και να θελήσει ένα ολόκληρο πάρτι να γίνει μια τρίχα από τα μαλλιά τους.

Δύσκολα ξεφεύγουμε, γιατί η ομορφιά είναι μια μορφή δύναμης. Είναι μια εξουσία που μας δίνεται – σύμφωνες και με αυτό. Είναι μια εξουσία που λειτουργεί όμως με όρους που θέτουν άλλοι και όχι εμείς οι ίδιες. Οι κοινωνικές αξίες για την ομορφιά δεν βασίζονται παρά στην επαναλαμβανόμενη επιτέλεση των προτύπων και των ρόλων. Τζούντιθ Μπάτλερ. Σύμφωνες. Πώς θα ξεφύγουμε επιτέλους από αυτό; Αυτό σας ρωτάω.

Και δεν έχω τίποτα προσωπικό με την ομορφιά. Ίσα ίσα, τη χρησιμοποιώ. Τη χρησιμοποιώ και έχω καταλάβει από μικρή πως μάλλον είναι πολύ σημαντικό να είσαι όμορφη, γιατί είναι το πρώτο πράγμα που σου λένε όταν γεννιέσαι. Τα αγόρια, από την άλλη, ακούνε άλλου είδους κομπλιμέντα, δεν έχουν την κοινωνική προσδοκία να είναι ευχάριστα, μαθαίνουν να απαιτούν και να επιθυμούν. Δεν έχει και τόση σημασία αν είναι όμορφα, αρκεί να είναι έξυπνα. Το κορίτσι στο διπλανό τραπέζι, που θα μπορούσε να είναι οποιοδήποτε άλλο κορίτσι, η αδελφή μου, η κολλητή μου, η γειτόνισσα, έχει ακούσει τουλάχιστον 300 φορές τη φράση «μην κλαις, αγάπη μου, γιατί θα γίνεις άσχημη». Και το να γίνεις άσχημη είναι το χειρότερο πράγμα στον κόσμο που μπορεί να συμβεί σε μια κοπέλα, λένε...

Ίσως εγώ εκείνο το ωραίο πρωινό στην Αθήνα ήθελα να σηκωθεί αυτό το κορίτσι από την καρέκλα του, να πατήσει με τα παπούτσια στο τραπέζι και να ξεκινήσει έναν μονόλογο, και να μην το νοιάζει. Να μην το νοιάζει τίποτε απολύτως. Και όλοι εμείς να συνεχίζαμε τη ζωή μας, ξέροντας πως ένα όμορφο κορίτσι είπε αυτά που έπρεπε να πει. Επιτέλους.

Όπως γράφει η Σούζαν Σόνταγκ, «δεν είναι, ασφαλώς, αυτή καθαυτή η επιθυμία να είσαι όμορφος λανθασμένη αλλά η υποχρέωση να είσαι ή να προσπαθείς να είσαι». «Τα προνόμια της ομορφιάς είναι τεράστια», γράφει ο Κοκτό. Και είναι αλήθεια, το λυπηρό είναι ότι αποτελεί τη μόνη μορφή εξουσίας που οι περισσότερες γυναίκες ενθαρρύνονται να αναζητήσουν. «Γιατί δεν είναι η δύναμη του να κάνεις αλλά η δύναμη του να προσελκύεις».

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO. 

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τζούντιθ Μπάτλερ: Μιλώντας για το «φάντασμα του φύλου» χωρίς φόβο και πάθος

Βιβλίο / Τζούντιθ Μπάτλερ: Μιλώντας για το «φάντασμα του φύλου» χωρίς φόβο και πάθος

Mία από τις σημαντικότερες θεωρητικούς της εποχής μας, που έχει δεχθεί επιθέσεις και έχει λογοκριθεί για τις απόψεις της μόλις κυκλοφόρησε το τελευταίο της βιβλίο με τίτλο «Ποιος φοβάται το φύλο;» το οποίο αναμένεται να συζητηθεί, ενώ πολλοί αναρωτιούνται αν η ίδια έγινε mainstream.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζούντιθ Μπάτλερ: «Ο αγώνας κατά της βίας συνδέεται με τον αγώνα κατά της ανισότητας»

Στήλες / Τζούντιθ Μπάτλερ: «Ο αγώνας κατά της βίας συνδέεται με τον αγώνα κατά της ανισότητας»

Η πιο σημαντική φιλόσοφος και θεωρητικός φύλου του καιρού μας μίλησε στους New York Times για τις αποχρώσεις του σύγχρονου φεμινιστικού κινήματος τονίζοντας τη σύνδεση ανάμεσα στον αγώνα ενάντια στη βία κατά των γυναικών και στον αγώνα κατά της ανθρώπινης ανισότητας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πράγματι, μεγάλος αριθμός των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα»

Οπτική Γωνία / Οι ΕΔΕ στην Ελλάδα: Πόσες καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα;

Πότε διενεργείται μια Ένορκη Διοικητική Eξέταση; Είναι αλήθεια ότι μεγάλος αριθμός ΕΔΕ καταλήγουν στο αρχείο και τι πρέπει να αλλάξει στο ρυθμιστικό πλαίσιο; Μιλά στη LiFO ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Νίκος Βιτώρος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές Κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Ρεπορτάζ / Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Μια κραυγαλέα κατάχρηση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων στα Ακαρνανικά Όρη αμαυρώνει τον θεσμό, παρακάμπτει την περιβαλλοντική νομοθεσία και αποκαλύπτει την αδυναμία της διοίκησης να ελέγξει την επιχειρηματική δραστηριότητα που βλάπτει το περιβάλλον και την οικονομία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τελικά αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά θα σωθούν οι γυναίκες απ’ το trafficking; 

Οπτική Γωνία / Τελικά, αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά, θα σωθούν οι γυναίκες από το trafficking; 

Τι αλλάζει με την τροποποίηση Φλωρίδη για την παρένθετη κυοφορία και γιατί ο όρος «παρένθετη μητρότητα» είναι λάθος; Η νομικός Μαριάννα Βασιλείου λύνει όλες μας τις απορίες.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Οπτική Γωνία / Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Πολιτικός «παντός καιρού», κυνικός, αλαζόνας, οπορτουνιστής, οπισθοδρομικός με εκσυγχρονιστικό προσωπείο, γίνεται όλο και περισσότερο «βασιλικότερος του βασιλέως» μετά τη μετεγγραφή του στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις δηλώσεις του για τα Τέμπη, τον νέο Π.Κ. και τη χρήση της παρενθεσίας από ζευγάρια ανδρών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Οπτική Γωνία / «Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Η μαζική χρήση AI για τη δημιουργία εικόνων με την αισθητική του Studio Ghibli ανοίγει ξανά τη συζήτηση για το ποια είναι τα όρια της αντιγραφής στην τέχνη. Γιορτάζουμε την προσβασιμότητα ή κηδεύουμε τη δημιουργία;
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ειρήνη

Οπτική Γωνία / Η αδιάκοπη βία και ο ορίζοντας που έχει εξαφανιστεί

«Αυτό που με έχει επηρεάσει περισσότερο μετά την επιστροφή μας δεν είναι οι ελλείψεις, αλλά η παντελής απουσία χρώματος. Τα πάντα είναι γκρίζα. Το μόνο που βλέπεις είναι σκόνη, μισοκατεστραμμένα σπίτια, σοκάκια κομμένα ανάμεσα στα μπάζα»¹.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Οπτική Γωνία / Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Από τις ερωτήσεις του Εισαγγελέα έως την έμπρακτη στήριξη των ηθοποιών, η δίκη Φιλιππίδη βρίθει πατριαρχικών συμβολισμών και συμπυκνώνει ένα μέρος της φεμινιστικής θεωρίας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια: Πού το πάει ο δήμος Αθηναίων;

Ρεπορτάζ / Τι περίεργο συμβαίνει με το Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια;

Είναι fake news το νέο άνοιγμα που επιχειρεί ο δήμος Αθηναίων με μεγάλο όμιλο θεατρικών επιχειρήσεων; Τι επιδιώκει ο επιχειρηματίας και πόσο υπαρκτός είναι ο κίνδυνος για τον πολιτιστικό οργανισμό να μετατραπεί σε εμπορική επιχείρηση.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η ταινία του Λάνθιμου μάς πείραξε και όχι η σχέση μας με το παρελθόν;

Οπτική Γωνία / Η ταινία του Λάνθιμου μάς πείραξε και όχι η σχέση μας με το παρελθόν;

Η άρνηση του ΚΑΣ να παραχωρηθεί η Ακρόπολη στον Γιώργο Λάνθιμο για τα γυρίσματα της νέας του ταινίας εγείρει πολλά ερωτήματα για τον τρόπο που βλέπουμε τα μνημεία και το τι θεωρούμε πολιτιστικό κεφάλαιο σήμερα.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
ΕΠΕΞ Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο…

Ακροβατώντας / Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο

Το τραγικό περιστατικό στη Θήβα δεν είναι από αυτά που αποκαλούνται τυχαία γεγονότα. Πρόκειται για ένα από αυτά που συμβαίνουν συχνά, τα οποία απασχολούν την επικαιρότητα και τα ΜΜΕ, συνήθως επιδερμικά, μέχρι να ξεχαστούν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ