All that jazz: Το magnum opus του Μπομπ Φόσι

All that jazz/Η παράσταση αρχίζει ***** Facebook Twitter
Πρόζα, μιούζικαλ, φαντασία και επώδυνα εξομολογητικό δράμα, το Η παράσταση αρχίζει είναι μια εκτυφλωτική αυτοπροσωπογραφία κινούμενων εικόνων και ταυτόχρονα ένα από τα πιο σκοτεινά παραμύθια για την αμετανόητη αναλγησία.
0

Η σειρά του 2019 «Fosse/Verdon» με τον Σαμ Ρόκγουελ και τη Μισέλ Γουίλιαμς αντίστοιχα στους ρόλους του ασύγκριτου σκηνοθέτη και πρωτοποριακού χορογράφου και της ηθοποιού, χορεύτριας, συζύγου και αιώνιας μούσας και αρωγού του χρειάστηκε 8 επεισόδια για να ξεδιπλώσει την καρμική, εκρηκτική, τρυφερή, βαθιά, αυτοκαταστροφική και κακοποιητική σχέση αλληλεξάρτησης που διήρκεσε δεκαετίες, με δορυφόρους όσους και όσες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην κοινή ζωή τους.

Στο All that jazz, φράση-κλειδί από το Chicago και το πολύβουο χάος που συνοψίζεται μέσα σε τρεις εμφατικές λέξεις, ο Μπομπ Φόσι αποφεύγει συστηματικά την ανιαρή παγίδα του βιογραφικού δράματος για να υπογράψει σε δυο ώρες τη ζωή και την τέχνη του, και μαζί με αυτά τον θάνατό του, όπως σχεδόν τον βίωσε στην πραγματικότητα, καταρρέοντας από το στρες και τις ουσίες που κατανάλωνε μανιακά αμέσως μετά τον θρίαμβό του στα Όσκαρ για το Καμπαρέ και τα Emmy για το Liza with a Z, μεταξύ του μοντάζ του Λένι ο Βρομόστομος και του περιπετειώδους ανεβάσματος του θεατρικού Chicago.

Η συναρπαστική εμπειρία του All that jazz είναι οι ατέλειές του, και τρέφεται από αυτές σαν τον Φόσι που πυροδοτούνταν από τα ξαφνικά του τινάγματα στο κενό και τις υπερβολές για να φτιάξει κάτι καινούργιο, όπως αυτό το magnum opus, και σίγουρα το πιο αντιπροσωπευτικό έργο μιας καριέρας που έμελλε να τελειώσει όχι πολύ μετά.

Εκτός όλων των άλλων, η ισορροπία μεταξύ του Φόσι και της Βέρντον, ιστορικά και ηθικά επιβεβλημένη, έστω και αναδρομικά, με βάση τη συμβολή μιας γυναίκας που κινδύνευε να χαθεί στη σκιά μιας ιδιοφυΐας, είναι η μεγάλη διαφορά μεταξύ της μίνι σειράς και της βαρέως αυτοβιογραφικής ταινίας του 1979, όπου ο δράστης βασιλεύει ανενόχλητος και ο Φόσι, ως σκηνοθέτης και σεναριογράφος, εκφράζει τη συμπεριφορά, τις σκέψεις και τον ψυχισμό του με απερίστροφη εγωπάθεια μέσω του πρωταγωνιστή Τζο Γκίντεον, του alter ego του που βρίσκεται στη δίνη μιας ατελείωτης προετοιμασίας και της σφοδρής σύγκρουσης της αχαλίνωτης δημιουργικότητας με τη σωματική αποσύνθεση.

All that jazz/Η παράσταση αρχίζει ***** Facebook Twitter
Η ερωμένη Αν Ράινκινγκ παίζει τον εαυτό της.

Πρόζα, μιούζικαλ, φαντασία και επώδυνα εξομολογητικό δράμα, το Η παράσταση αρχίζει, όπως είχε πρωτοπαιχτεί στις ελληνικές αίθουσες, είναι μια εκτυφλωτική αυτοπροσωπογραφία κινούμενων εικόνων και ταυτόχρονα ένα από τα πιο σκοτεινά παραμύθια για την αμετανόητη αναλγησία, με μουσικοχορευτικά κρεσέντι να μπερδεύονται με βιντεοκλιπίστικες δραματικές βινιέτες, όπως οι περίπου πραγματικοί χαρακτήρες ανακατεύονται με αληθινά πρόσωπα – η ερωμένη Αν Ράινκινγκ παίζει τον εαυτό της.

Η συναρπαστική εμπειρία του All that jazz είναι οι ατέλειές του, και τρέφεται από αυτές σαν τον Φόσι που πυροδοτούνταν από τα ξαφνικά του τινάγματα στο κενό και τις υπερβολές για να φτιάξει κάτι καινούργιο, όπως αυτό το magnum opus, και σίγουρα το πιο αντιπροσωπευτικό έργο μιας καριέρας που έμελλε να τελειώσει όχι πολύ μετά. Με την Τζέσικα Λανγκ ως τον πιο όμορφο Θάνατο που έχει απεικονιστεί στο πανί, η Παράσταση του Φόσι κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών εξ ημισείας με το Ταμπούρλο του Φόλκερ Σλέντορφ και 4 (τεχνικά) Όσκαρ από τα 9 για τα οποία είχε προταθεί το 1980. 

Η ταινία «All that jazz» κυκλοφορεί σε επανέκδοση την Πέμπτη 11 Ιουλίου.

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Soundtrack to a Coup d’Etat: Ένα υβριδικό αριστούργημα που βρήκε το δρόμο για τα Όσκαρ 

Daily / Soundtrack to a Coup d’Etat: Ένα υβριδικό αριστούργημα που βρήκε τον δρόμο για τα Όσκαρ

Υποψήφια για το βραβείο καλύτερης ταινίας ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους είναι αυτή η εκπληκτική ταινία που εκθέτει με αποκαλυπτικό τρόπο τη μεταχείριση της αφρόκρεμας της τζαζ μουσικής ως «βιτρίνας» για την καθαίρεση και τη δολοφονία του ηγέτη της ανεξαρτησίας του Κογκό, Πατρίς Λουμούμπα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
125 λεπτά με την Πόπη Διαμαντάκου/ Πόπη Διαμαντάκου: «Δεν με αγγίζουν οι επιθέσεις, δεν κάνω δημόσιες σχέσεις, δεν γλείφω»

Media / «Δεν υπάρχει τηλεκριτική σήμερα, όλα είναι δημόσιες σχέσεις»

Η γνωστή τηλεκριτικός Πόπη Διαμαντάκου μιλά στη LiFO για τη μακρά επαγγελματική της διαδρομή, την τηλεόραση του χθες και του σήμερα και απαντά για πρώτη φορά στα επικριτικά σχόλια που προκαλούν κατά καιρούς τα κείμενα της.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Για μένα αυτό είναι οι ταινίες, μια περιπέτεια έξω και πέρα από την ηθική»

Οθόνες / «Για μένα αυτό είναι οι ταινίες, μια περιπέτεια έξω και πέρα από την ηθική»

Μια μεγάλη κουβέντα με τον σκηνοθέτη και μουσικό Γιάννη Βεσλεμέ που κυκλοφορεί ταυτόχρονα το νέο του άλμπουμ και η ρετροφουτουριστική του ταινία «Αγαπούσε τα λουλούδια περισσότερο». (SPOILER ALERT)
M. HULOT
Οι δέκα αγαπημένες ταινίες του Capétte

Μυθολογίες / «Όταν είδα το "Climax", δεν μπορούσα να συνέλθω για ώρες»: Οι δέκα αγαπημένες ταινίες του Capétte

Τι συνδέει τον Αρονόφσκι με τον Αλμοδόβαρ και τον Λάνθιμο με τον Βούλγαρη; Ο μουσικός Capétte φτιάχνει τη δική του αγαπημένη κινηματογραφική δεκάδα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
the last showgirl

Οθόνες / Πρεμιέρα προσεχώς: 10 ταινίες που θα ξεχωρίσουν το επόμενο δίμηνο

Η επιστροφή του Βάλτερ Σάλες, ένας στοχαστικός Κώστας Γαβράς, τα φαντάσματα του Γιώργου Ζώη, ο Ντίλαν κατά τον Τιμοτέ Σαλαμέ, το βάπτισμα της Πάμελα Άντερσον στην υποκριτική, ένα χαμηλόφωνο διαμάντι από την Ινδία και η μεγαλόπνοη αλληγορία του Μπρέιντι Κόρμπετ είναι μερικές από τις ταινίες που θα μας απασχολήσουν τον χειμώνα του 2025.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Phyllis Dalton (1925-2025): Η κορυφαία ενδυματολόγος της κινηματογραφικής ιστορίας

Pulp Fiction / Phyllis Dalton (1925-2025): Η κορυφαία ενδυματολόγος της κινηματογραφικής ιστορίας

Πέθανε στα 99 της χρόνια η Βρετανή ενδυματολόγος που έντυσε χιλιάδες πρωταγωνιστές και κομπάρσους, πάντα με το βλέμμα στραμμένο στην αναπαραγωγή της αυθεντικότητας και στην αντίληψη της δραματικότητας του σεναρίου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το υπερβατικό σινεμά του Ντέιβιντ Λιντς διέρρηξε δια παντός την πραγματικότητα

Απώλειες / Το υπερβατικό σινεμά του Ντέιβιντ Λιντς διέρρηξε διά παντός την πραγματικότητα

Το όνομα του Ντέιβιντ Λιντς (1946-2025) έγινε επιθετικός προσδιορισμός και οι ταινίες του μας προσκάλεσαν να βλέπουμε και να αισθανόμαστε αλλιώς τον κόσμο: με τα μάτια μιας απόκοσμης ψευδαίσθησης και την ψυχή της υπέροχης εμμονής.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Αχιλλέα ΙΙΙ

Μυθολογίες / «Μετά το “Blues Brothers” φορούσα μαύρα γυαλιά στην τάξη»: Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Αχιλλέα ΙΙΙ

Έχοντας συμπεριλάβει στη λίστα του από τους αδελφούς Μαρξ μέχρι μια ταινία με τον Θανάση Βέγγο, o συγγραφέας πιστεύει πως το τραγικό και το γελοίο συναντιούνται σε κάποιο σημείο, το οποίο δεν είναι πάντα ευδιάκριτο.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
pamela anderson

Οθόνες / H όψιμη δικαίωση της Πάμελα Άντερσον

Μια γυναίκα που επί δεκαετίες αντιμετωπιζόταν από τον πλανήτη ως αντικείμενο (ηδονής και χλεύης) βρίσκει στο «Last Showgirl» την ευκαιρία να αποδείξει ότι υπάρχει θέση γι’ αυτήν και σε άλλους ρόλους από εκείνους που της φόρεσε η βιομηχανία του θεάματος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Movie Galaxy: Το βιντεοκλάμπ που κρατάνε ανοιχτό οι σινεφίλ Εξαρχιώτες

Οθόνες / Movie Galaxy: Το βιντεοκλάμπ που κρατάνε ανοιχτό οι σινεφίλ Εξαρχειώτες

Ο Λευτέρης Τζώρτζης έχει συγκεντρώσει 50.000 τίτλους. Το όνομά του έχει αναφερθεί σε έργο της Κιτσοπούλου, «ξεπουλάει» Ταρκόφσκι και έχει ζήσει επικούς καβγάδες για ταινίες - πιο πρόσφατα για τα «Μαγνητικά Πεδία».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Βαγγέλης Μουρίκης: «Tι σχέση έχω εγώ με τον Ντε Νίρο;»

Οθόνες / Βαγγέλης Μουρίκης: «Tι σχέση έχω εγώ με τον Ντε Νίρο;»

Λίγο πριν από την κυκλοφορία του «Arcadia» του Γιώργου Ζώη στις αίθουσες, ο Βαγγέλης Μουρίκης μιλάει στη LiFO για τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει έναν ρόλο, για τον Οικονομίδη, τον Γραμματικό, τα spoilers και τη χαμένη αρετή τού να ακούμε.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ