Πόσους πόντους πιάνει η αύρα σου; Η νέα μονάδα μέτρησης του coolness έχει αναφορές στον Αριστοτέλη

Πόσους πόντους πιάνει η αύρα σου; Η νέα μονάδα μέτρησης του cool έχει αναφορές στον Αριστοτέλη Facebook Twitter
Παρότι που οι λεγόμενοι «πόντοι αύρας» περιστρέφονται γύρω από τα κριτήρια της cool συμπεριφοράς, μπορεί να μην είναι τόσο επιφανειακοί όσο ίσως νομίζουμε.
0

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΕΤΡΑΤΕ θερμίδες, βήματα, streams και views του αγαπημένου σας τραγουδιού, γνωρίζατε όμως ότι τώρα πλέον μπορείτε να μετράτε με αριθμητική ακρίβεια πόσο cool είστε; Αυτό κάνουν οι «πόντοι αύρας» [aura points] οι οποίοι υπολογίζουν το rizz σας (έτσι αποκαλούν οι πιτσιρικάδες το χάρισμα, κι αν δεν το γνωρίζατε αυτό, μόλις χάσατε 100 πόντους). Ζητήσατε σε κάποιον να βγείτε κι εκείνος ή εκείνη απάντησε θετικά; Κερδίσατε διακόσιους πόντους.

Έχετε περάσει προ πολλού την εφηβεία και είστε ακόμα στο Snapchat; Χάνετε χίλιους πόντους… Ή τουλάχιστον κάπως έτσι εξηγείται η ιδέα των «βαθμών αύρας» στο TikTok.

Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ της Wall Street Journal σχετικά με την τάση αυτή, οι αναρτήσεις στην εφαρμογή με hashtag #aurapoints αυξήθηκαν κατά 378% από τον Μάιο έως τον Ιούνιο. «Όταν έχεις μια πολύ καλή αύρα, αυτό μεταφράζεται ακόμα και εξ αποστάσεως», δήλωνε στο άρθρο η Hina Sabatine, μια 27χρονη «δημιουργός περιεχομένου» από το Λος Άντζελες. «Μερικοί άνθρωποι απλά την έχουν».

Οι πόντοι αύρας μπορεί να εμφανίζονται ως σύγχρονο φαινόμενο του TikTok, αλλά ορισμένοι φιλόσοφοι λένε ότι στοιχεία αυτής της τάσης προέρχονται από την κλασική αρχαιότητα. «Συνάδει με αυτό που είναι γνωστό ως ηθική της αρετής, η οποία προέκυψε από τον Αριστοτέλη και είναι δημοφιλής τόσο στην ελληνική όσο και στη ρωμαϊκή φιλοσοφία».

Στο TikTok οι νεαροί χρήστες μοιράζονται περιπτώσεις στις οποίες κέρδισαν ή έχασαν πόντους. Ένας σχετικά ασφαλής τρόπος για να κερδίσεις πόντους είναι να συμπεριφέρεσαι με έναν τρόπο ανάλαφρο και χαλαρό, που να δηλώνει όμως και αυτοπεποίθηση. Για παράδειγμα, μπορείτε να κερδίσετε πόντους αν προχωρήσετε γρήγορα μετά από έναν χωρισμό χωρίς να κάτσετε να μοιραστείτε τις ακατάστατες συνθήκες και λεπτομέρειες του χωρισμού με γνωστούς και φίλους.

Αν όμως εξακολουθείτε να μένετε με κάποιον που σας έχει απατήσει εν γνώσει σας, κάτι τέτοιο αφαιρεί αυτομάτως μπόλικους πόντους – κανένα άτομο με πλούσια αύρα δεν θα το ανεχόταν αυτό.   

Για τον Τζούλιαν Μπαγκίνι, φιλόσοφο και συνιδρυτή του περιοδικού Philosophers' Magazine (και συνεργάτη του Guardian), οι πόντοι της αύρας ταιριάζουν με την καταγεγραμμένη αγάπη της γενιάς Z για την αστρολογία και άλλα «συμπαντικά» και «ενεργειακά» συστήματα πεποιθήσεων. «Υπάρχει αυτό το είδος του zeitgeist γύρω από το κάρμα και την ενέργεια αυτή τη στιγμή, γι' αυτό και διατυπώνεται με όρους αύρας», λέει. «Εμπεριέχει έναν διακριτικό σαρκασμό και φαίνεται επίσης να αποτελεί ένα είδος παράξενου σύγχρονου κώδικα τιμής».

Οι πόντοι αύρας μπορεί να εμφανίζονται ως σύγχρονο φαινόμενο του TikTok, αλλά ορισμένοι φιλόσοφοι λένε ότι στοιχεία αυτής της τάσης προέρχονται από την κλασική αρχαιότητα. «Συνάδει με αυτό που είναι γνωστό ως ηθική της αρετής, η οποία προέκυψε από τον Αριστοτέλη και είναι δημοφιλής τόσο στην ελληνική όσο και στη ρωμαϊκή φιλοσοφία», λέει η Έλι Άντερσον, επίκουρη καθηγήτρια φιλοσοφίας στο Pomona College.

Αυτή η θεωρία για το πώς να διάγει κανείς ηθικό βίο δίνει έμφαση στην ποιότητα του χαρακτήρα ενός ατόμου, και όχι στο πόσο σωστά ακολουθεί κανόνες ή μια ανώτερη δύναμη. «Η τάση αυτή αφορά τους ανθρώπους που σκέφτονται αν η καθημερινή τους ζωή ανταποκρίνεται ή όχι σε μια ιδέα», συνεχίζει η Άντερσον.

«Μας ενθαρρύνει να μιλάμε με τους άλλους για το τι κάνουμε στη ζωή μας και αν αυτό είναι καλό ή όχι. Παρότι που οι λεγόμενοι "πόντοι αύρας" περιστρέφονται γύρω από τα κριτήρια της cool συμπεριφοράς, μπορεί να μην είναι τόσο επιφανειακοί όσο ίσως νομίζουμε».

Ο Πολ Μπλάσκο, επίκουρος καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Notre Dame, συγκρίνει τους πόντους αύρας με τo ηθικό πλεονέκτημα ή την ιδέα ότι κάθε «καλή» πράξη ή απόφαση που παίρνει ένα άτομο μπορεί ενδεχομένως να αντισταθμίσει μελλοντικές «κακές» πράξεις ή αποφάσεις. «Αυτές οι έννοιες είναι ένας τρόπος να μιλάμε για το κοινωνικό status, να χρησιμοποιούμε ένα "παιχνιδοποιημένο" σύστημα για να κάνουμε μια συγκεκριμένη κρίση για τη δράση κάποιου, προσκαλώντας συγχρόνως τους ανθρώπους [στα σχόλια] να δώσουν την δική τους ετυμηγορία ή βαθμολογία», λέει.

Ο φιλόσοφος Αλέν ντε Μποτόν έχει περιγράψει το «άγχος του status» ως «άγχος για το τι σκέφτονται οι άλλοι για εμάς – για το αν μας κρίνουν ως επιτυχημένους ή αποτυχημένους, ως νικητές ή χαμένους». Ο Μπλάσκο βλέπει αντηχήσεις αυτού του φαινομένου στους πόντους της αύρας: «Θέτουμε διαρκώς στον εαυτό μας ερωτήματα και αμφιβολίες σχετικά με την αυτοεκτίμησή μας, και οι πόντοι αύρας μας επιτρέπουν να το διαπραγματευτούμε αυτό με άλλους ανθρώπους».

Με στοιχεία από The Guardian

Living
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Πράγματα που δεν ήξερες ότι χρειάζεσαι»: Γιατί το TikTok μας οδηγεί σε τόσες πολλές αγορές;

Αγορά / Πώς το TikTok σε κάνει να ψωνίζεις πράγματα που δεν χρειάζεσαι

Γιατί οι δημιουργοί περιεχομένου του TikTok είναι τόσο καλοί ώστε να μας «πουλάνε» πράγματα; Σε τι διαφέρουν από τους αστραφτερούς influencers του Instagram; Ποιους εμπιστευόμαστε πιο εύκολα και πώς η εικονική μας σχέση μαζί τους επηρεάζει τις αγορές μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Living / Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Πώς να ζήσεις σε μια πόλη όπου ο μισθός είναι τσιμεντένιος, ενώ οι τιμές εκτοξεύονται διαρκώς: τέσσερα νεαρά κορίτσια μας στέλνουν τα μηνιαία έξοδά τους και κοστολογούν ένα ιδανικό για εκείνες Σαββατοκύριακο.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Radio Lifo / Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Στην αρχή ήταν οι μπάρες πρωτεΐνης, μετά ήρθαν τα ροφήματα κι έπειτα, σιγά–σιγά, η μανία με την πρωτεΐνη εξαπλώθηκε σε ένα σωρό προϊόντα. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο αποτελεσματική είναι τελικά η ψυχεδελική θεραπεία;

Living / Πόσο αποτελεσματική είναι τελικά η ψυχεδελική θεραπεία;

Πολλές από τις μελέτες που υποστηρίζουν τις θεραπευτικές δυνάμεις των ψυχδελικών ουσιών όπως το MDMA συχνά αμαυρώνονται από τη νοοτροπία οπαδού ή γκουρού που διακρίνει κάποιους από τους ερευνητές, με αποτέλεσμα να μη δηλώνονται πλήρως οι ανεπιθύμητες παρενέργειες.
THE LIFO TEAM
Η εκδίκηση του γραφείου

Living / Η εκδίκηση του γραφείου

Πολλά διευθυντικά στελέχη αμφισβητούν έντονα πλέον την τηλεργασία και πιστεύουν ότι το να βρίσκονται οι εργαζόμενοι κάθε μέρα στο γραφείο είναι καλό για την επιχείρηση – και το να βρίσκονται στο γραφείο όσο περισσότερες ώρες γίνεται, είναι ακόμη καλύτερο.
THE LIFO TEAM