Φωτιά στην Πεντέλη: Το κρατικό επίδομα «πρώτης αρωγής» δεν έχει δοθεί ακόμη

Φωτιά στην Πεντέλη: Το κρατικό επίδομα «πρώτης» αρωγής δεν έχει δοθεί ακόμη Facebook Twitter
Δεκαοκτώ ημέρες μετά την πυρκαγιά και ακόμη οι λιγότεροι από 200 πληγέντες δεν έχουν λάβει το επίδομα πρώτης αρωγής. Φωτ.: Aris Oikonomou / SOOC
0


ΜΕΤΑ ΤΗ ΦΩΤΙΑ, ΒΡΟΧΗ.
Που μεγαλώνει τη μυρωδιά από τα καμμένα στην πυρκαγιά της 12ης Αυγούστου. Η ισχυρή νεροποντή το μεσημέρι της Παρασκευής έφερε και διακοπή ρεύματος που ξεκίνησε λίγο πριν τη μία και μισή το μεσημέρι. «Θα χρειαστούν 30 χρόνια για να γίνει η Πεντέλη πράσινη όπως ήταν, αν ξαναγίνει» μας λέει ο Γιώργος, κάτοικος της Νέας Πεντέλης από τις αρχές της δεκαετίας του '80.

Η μπόρα της Παρασκευής προκαλεί νέες φουρτούνες στους κατοίκους που είδαν τα σπίτια τους να καταστρέφονται από τη φωτιά. Οι κατοικίες που χαρακτηρίστηκαν κίτρινες (δηλαδή μπορούν να επισκευαστούν) αλλά και οι κόκκινες (όσες πρέπει να κατεδαφιστούν και ίσως να ξαναχτιστούν από την αρχή) δεν έχουν προλάβει να καθαριστούν από τη φωτιά.

Δεκαοκτώ ημέρες μετά την πυρκαγιά και ακόμη οι λιγότεροι από 200 πληγέντες δεν έχουν λάβει το επίδομα πρώτης αρωγής, των 5.000 ευρώ για τα κίτρινα σπίτια ή των 10.000 ευρώ για τις κόκκινες κατοικίες. Κι όμως, οι ιδιοκτήτες που δεν πρόλαβαν να σώσουν τα σπίτια τους έχουν μια σειρά από έξοδα που τρέχουν. Να βρουν σπίτι να νοικιάσουν για να στεγάσουν τις οικογένειες τους, πολλές από τις οποίες έχουν ανήλικα παιδιά που σε λίγες ημέρες ξεκινούν σχολείο.

Οι κάτοικοι στη Νέα Πεντέλη προσπαθούν να οργανωθούν για να βοηθήσουν τις περίπου 100 οικογένειες που καταστράφηκαν.

Οι περίπου 150 οικογένειες που έχασαν τα πάντα από τη φωτιά που έφτασε μέχρι τα όρια του Χαλανδρίου πρέπει να ξαναστήσουν το νοικοκυριό από την αρχή. Από κρεβάτια, καρέκλες και γραφεία για τα παιδιά, μέχρι κουζίνα, ψυγείο, πλυντήριο, σεντόνια, κλινοσκεπάσματα, πετσέτες και ρούχα, τα απολύτως απαραίτητα δηλαδή για να ζει μια οικογένεια. Κι όμως, το κρατικό επίδομα ακόμη δεν έχει δοθεί.Τι να πρωτοκαλύψει κάποιος από τις οικονομίες του –αν είχε αποταμιεύσεις– το ενοίκιο, ή τα απολύτως απαραίτητα προς το ζην;

Σήμερα Παρασκευή, ο αρμόδιος υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος υποσχέθηκε ότι το επίδομα της πρώτης αρωγής θα ξεκινήσει να δίνεται από την επόμενη εβδομάδα, 20 ημέρες και βάλε μετά τη φωτιά.

Φωτιά στην Πεντέλη: Το κρατικό επίδομα «πρώτης» αρωγής δεν έχει δοθεί ακόμη Facebook Twitter
Οι περίπου 150 οικογένειες που έχασαν τα πάντα από τη φωτιά που έφτασε μέχρι τα όρια του Χαλανδρίου πρέπει να ξαναστήσουν το νοικοκυριό από την αρχή. Φωτ.: Μάκης Πολλάτος/LIFO


Κάποιοι από τους πυρόπληκτους με κίτρινα σπίτια είχαν ξεκινήσει να απομακρύνουν τα καμένα και αδρανή υλικά από τα σπίτια τους. Πολλά είχαν κατεστραμμένη στέγη και έτρεχαν να βγάλουν τα καμένα υλικά για να επιδιορθώσουν τη σκεπή, ώστε να προλάβουν τα πρωτοβρόχια. Κι ας είναι δυσβάστακτο το κόστος για να απομακρύνουν την περιουσία τους που μετατράπηκε σε μπάζα. Ένας κάδος όπου μεταφέρονται τα αδρανή υλικά κοστίζει από 250-300 ευρώ. Σε ένα κίτρινο σπίτι, πρέπει να απομακρυνθούν περίπου 10 κάδοι με μπάζα από καμένες οικοσκευές, καμένες στέγες και άλλα κατεστραμμένα πράγματα από το νοικοκυριό που διέλυσε η φωτιά. Μόνο για να βγάλουν τα μπάζα πρέπει να πληρώσουν περί τα 3.000 ευρώ. Μέσα σε δύο χρόνια, λένε όσοι αναζήτησαν τρόπο να απομακρύνουν τα αδρανή υλικά, το κόστος ενοικίασης ενός κάδου τριπλασιάστηκε. Ακόμη κι όσοι είχαν ξεκινήσει να πετούν τα καμένα δεν πρόλαβαν. Η σημερινή μπόρα έβαλε και νερό μέσα στα κίτρινα σπίτια, δημιουργώντας κι άλλα προβλήματα στους πυρόπληκτους.

Φωτιά στην Πεντέλη: Το κρατικό επίδομα «πρώτης» αρωγής δεν έχει δοθεί ακόμη Facebook Twitter
Κάποιοι από τους πυρόπληκτους με κίτρινα σπίτια είχαν ξεκινήσει να απομακρύνουν τα καμμένα καθ αδρανή υλικά από τα σπίτια τους. Φωτ.: Μάκης Πολλάτος/LIFO


Κι όλα αυτά την ώρα που το μόνο που συζητούν οι κάτοικοι στη νέα Πεντέλη είναι γιατί τους άφησαν αβοήθητους. «Την ώρα που η φωτιά έκαιγε τα πρώτα σπίτια, υπήρχε μόνο ένα ελικόπτερο συντονισμού πάνω από τη νέα Πεντέλη αφού οι περισσότεροι από τους πυροσβέστες που έδιναν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες που έρχονταν από τον Διόνυσο απομακρύνθηκαν παρά τις δηλωμένες ανησυχίες μας ότι η φωτιά μπορεί να γυρίσει» μας λέει η Μαρίνα απογοητευμένη.

Οι κάτοικοι στη Νέα Πεντέλη προσπαθούν να οργανωθούν για να βοηθήσουν τις περίπου 100 οικογένειες που καταστράφηκαν. Μαζεύουν χρήματα, προετοιμάζουν γεύματα για όσους δεν έχουν τρόπο να μαγειρέψουν για τις οικογένειες τους και είναι θλιμμένοι για αυτό που συνέβη, κυρίως όμως για το γεγονός ότι έμειναν αβοήθητοι αν και οι αρμόδιοι τους διαβεβαίωναν ότι είναι έτοιμοι να σταματήσουν τις φλόγες.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Οπτική Γωνία / Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Όπως και άλλοι επιφανείς εκπρόσωποι της σύγχρονης ακροδεξιάς, η Ιταλίδα πρωθυπουργός έχει στραφεί στις ιδέες του κομμουνιστή φιλόσοφου περί «πολιτισμικής ηγεμονίας» για την οικοδόμηση μιας δεξιάς κυριαρχίας στον χώρο του πολιτισμού.
THE LIFO TEAM
Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Ανάλυση / Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Αφίχθη στη Συρία ο υπεύθυνος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη βορειοανατολική Συρία, Σκοτ Μπολτζ - Οι Κούρδοι της Συρίας νιώθουν ότι η δέσμευση της Ουάσιγκτον απέναντί ​​τους εξασθενεί γρήγορα
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα στη διελκυστίνδα Ισραήλ - Συρίας

Ανάλυση / Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα διχάζεται μεταξύ Ισραήλ και Συρίας

Η μειονότητα των Δρούζων γύρω από τα υψώματα του Γκολάν δεν έχει αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει στη Συρία - Η εκστρατεία προσεταιρισμού από το Ισραήλ, η προσπάθεια πειθούς του Τζολάνι και οι μπερδεμένοι Δρούζοι
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι ο ράπερ Noizy που τραγούδησε στις φιέστες του Έντι Ράμα στην Ελλάδα

Ρεπορτάζ / Noizy: Ο υπόδικος τράπερ φίλος του Έντι Ράμα

Δύο μήνες πριν εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη για να τραγουδήσει στην εθνικιστική φιέστα του Αλβανού πρωθυπουργού, οι αρχές του Κοσόβου καταζητούσαν τον Noizy, ύστερα από καταγγελία γνωστού TikΤoker, με τον οποίο είχε beef, για άγριο ξυλοδαρμό και βιασμό. 
ΜΑΡΙΟΣ ΑΫΦΑΝΤΗΣ
Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Διεθνή / Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και η νέα εποχή στη Συρία: Ο Ιωάννης Γρηγοριάδης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, κάτοχος έδρας Jean Monnet στις Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μπίλκεντ στην Τουρκία και ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η Άλις Μονρό δεν μίλησε;

Οπτική Γωνία / Γιατί η Άλις Μονρό κάλυψε τον παιδόφιλο άντρα της και την κακοποίηση της κόρης της;

Ο δεύτερος σύζυγος της πρόσφατα αποθανούσας, βραβευμένης με Νόμπελ Καναδής συγγραφέως ήταν παιδόφιλος και είχε κακοποιήσει σεξουαλικά τη μικρότερη κόρη της. Γιατί εκείνη παρέμεινε σιωπηλή;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ