Ελληνίδα διαιτητής: Σχήμα οξύμωρο και ανυπόφορο για πολλούς οπαδούς

Ελληνίδα διαιτητής: Σχήμα οξύμωρο και ανυπόφορο για πολλούς οπαδούς Facebook Twitter
Η Τσαρούχα έχει στοχοποιηθεί ως γυναίκα, ως πρόσωπο δακτυλοδεικτούμενο και ανεπιθύμητο σ’ ένα ασφυκτικά ανδροκρατούμενο σύστημα. Φωτ.: EUROKINISSI
0


ΔΕΝ ΗΤΑΝ Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ, ούτε και η τελευταία, αυτό είναι το μόνο βέβαιο, που η επιφανής –συχνά για τους λάθος λόγους, αλλά δεν φταίει η ίδια γι’ αυτό– Ελληνίδα διαιτήτρια Βάσω Τσαρούχα, δέχτηκε οχετό ύβρεων («Τσαρούχα π…άνα» και άλλα χειρότερα) από την εξέδρα. Το νέο περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια του χθεσινοβραδινού αγώνα μπάσκετ ανάμεσα στην ΑΕΚ και την Φενέρμπαχτσε στα Άνω Λιόσια, ένα παιχνίδι εντελώς φιλικού χαρακτήρα όπου θα παρουσιαζόταν στο κοινό η φετινή εκδοχή της ελληνικής ομάδας ενώ συγχρόνως θα γιορταζόταν η εκατονταετηρίδα από την ίδρυση του συλλόγου.

Θεωρητικά, μια ωραία, οικογενειακή ατμόσφαιρα. Γύρω στα μισά του δεύτερου δεκάλεπτου όμως, η Τσαρούχα αναγκάστηκε να διακόψει προσωρινά το ματς καθώς πολλοί οπαδοί των γηπεδούχων την «στόλιζαν» εν χορώ με υβριστικά συνθήματα, για ασήμαντη αφορμή όπως μπορεί να συμπεράνει κανείς αν σκεφτεί τη μηδενική κρισιμότητα της αναμέτρησης.

Ο ιπποτισμός έχει πεθάνει στις μέρες μας και δικαίως, διότι το να προστατεύεται μια γυναίκα ως αδύναμη και περιορισμένη εκ φύσεως δεν είναι ούτε σωστό ούτε φεμινιστικό ούτε βοηθάει την ισότητα. Στην Τσαρούχα όμως οι «αγανακτισμένοι» δεν συμπεριφέρονται όπως θα συμπεριφέρονταν σ’ έναν άνδρα διαιτητή, αλλά πολύ χειρότερα και εντελώς σε προσωπικό (και έμφυλο) επίπεδο.

Το γεγονός ότι κάτι τέτοιο συνέβη σε φιλικό αγώνα και μάλιστα εορταστικού χαρακτήρα, σημαίνει ότι δεν μπορεί να έφταιγε κάποια αμφιλεγόμενη απόφασή της, αλλά η ίδια η παρουσία της και μόνο.

Η Τσαρούχα (η οποία έχει δεχτεί μέχρι και φτύσιμο σε αγώνα που διαιτήτευε) μπορεί να έχει στοχοποιηθεί ως φίλη του Ολυμπιακού από τους οπαδούς της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού (καθόσον αυτός είναι ο νηπιακός τρόπος με τον οποίον λειτουργεί το μυαλό πολλών φανατικών οπαδών), κυρίως όμως έχει στοχοποιηθεί ως γυναίκα, ως πρόσωπο δακτυλοδεικτούμενο και ανεπιθύμητο σ’ ένα ασφυκτικά ανδροκρατούμενο σύστημα. Αν είναι δυνατόν δηλαδή, μια γυναίκα να είναι ο «άρχων του αγώνα» σε αναμετρήσεις μεταξύ ανδρικών ομάδων, και μάλιστα στο «ελίτ» επίπεδο…

Υπάρχουν και κάποιοι που δικαιολογούν τις αντιδράσεις εναντίον της, ισχυριζόμενοι ότι ουδόλως έχουν να κάνουν αυτές με το ότι είναι γυναίκα αλλά με την κακή, και ενδεχομένως μεροληπτική, απόδοσή της στο παρκέ. Είναι, λένε, προκλητική (;), αυτάρεσκη, ευερέθιστη, διακόπτει τους αγώνες για ψύλλου πήδημα, θέλει να τραβά διαρκώς την προσοχή, κλπ. Με μια λέξη, δηλαδή, είναι «γυναίκα». Και δεν έχει καμία σημασία ούτε η πραγματική της αξία ούτε καν το γεγονός ότι το 2019 έγινε η δεύτερη μόλις γυναίκα που κλήθηκε να διαιτητεύσει αγώνα της Ευρωλίγκας.   

Ο ιπποτισμός έχει πεθάνει στις μέρες μας και δικαίως, διότι το να προστατεύεται μια γυναίκα ως αδύναμη και περιορισμένη εκ φύσεως δεν είναι ούτε σωστό ούτε φεμινιστικό ούτε βοηθάει την ισότητα. Στην Τσαρούχα όμως οι «αγανακτισμένοι» δεν συμπεριφέρονται όπως θα συμπεριφέρονταν σ’ έναν άνδρα διαιτητή, αλλά πολύ χειρότερα και εντελώς σε προσωπικό (και έμφυλο) επίπεδο.

Τι να περιμένει κανείς όμως από τυφλωμένους οπαδούς όταν πριν λίγους μήνες, στη διάρκεια των play-offs του ελληνικού πρωταθλήματος μπάσκετ, της είχε επιτεθεί ο ίδιος ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ Παναθηναϊκός με φράσεις τόσο ακατανόμαστες που θα έκαναν και το πιο καμένο χουλιγκάνι να κοκκινήσει από ντροπή.  

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλήστου μνήμης: Αναδρομή στα 90s, την δεκαετία που άλλαξε για πάντα τον κόσμο της μόδας και όχι μόνο

Daily / Αλήστου μνήμης: Αναδρομή στα ’90s, τη δεκαετία που άλλαξε για πάντα τον κόσμο της μόδας και όχι μόνο

Στη σειρά «In Vogue: The 90s» του Disney+, εμφανίζονται οι πάντες σχεδόν που διαμόρφωσαν το look εκείνης της κρίσιμης δεκαετίας, από την Άννα Γουίντουρ και την Χίλαρι Κλίντον μέχρι την Κέιτ Μος και τον Τζον Γκαλιάνο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
25 χρόνια «Sopranos» με ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ για τη μνημειώδη σειρά και τον δημιουργό της 

Daily / 25 χρόνια «Sopranos» με ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ για τη μνημειώδη σειρά και τον δημιουργό της 

Το ντοκιμαντέρ του HBO με τίτλο «Wise Guy: David Chase and the Sopranos» μάς υπενθυμίζει με τον πιο υποδειγματικό τρόπο τη φοβερή ισχύ που διαθέτει ακόμα η κορυφαία δραματική σειρά όλων των εποχών.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Από νικητής προτεινόμενος: Το ανατρεπτικό ριάλιτι του Στέφανου Κασσελάκη

Daily / Από νικητής προτεινόμενος: Το ανατρεπτικό ριάλιτι του Στέφανου Κασσελάκη

Το πρόβλημα με τα ριάλιτι είναι ότι πολλοί τα παρακολουθούν αλλά κανείς δεν τα σέβεται. Το όργιο χειραγώγησης, υστεροβουλίας και τοξικότητας κερδίζει την προσοχή αλλά όχι την υποστήριξη.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Κι αν είμαι τραπ μη με φοβάσαι

Daily / Κι αν είμαι τραπ μη με φοβάσαι

Η εξαιρετική ταινία MJ του Γιώργου Φουρτούνη που μπορεί να δει κανείς από την πλατφόρμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, έχει ως κεντρικό χαρακτήρα έναν εγχώριο σταρ της (τ)ραπ σκηνής στα πρόθυρα νευρικής κατάρρευσης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
KAOS: Το λυκόφως των θεών και η «Κρήτη» της πιο τρελής φαντασίας

Daily / KAOS: Το λυκόφως των θεών και η «Κρήτη» της πιο τρελής φαντασίας

Η νέα σειρά του Netflix είναι ένα μεθυστικό – και λίγο βαρύ ίσως – κοκτέιλ όπου συμπλέκονται γλυκά κι αυθαίρετα διάφοροι αρχαιοελληνικοί μύθοι, με ιδανικό πρωταγωνιστή τον Τζεφ Γκόλντμπλουμ στο ρόλο ενός σύγχρονου Δία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η Αν Κάρσον έχει Πάρκινσον και αυτό που την ενοχλεί πιο πολύ είναι η αποσύνθεση του γραφικού της χαρακτήρα

Daily / Η Αν Κάρσον έχει Πάρκινσον και αυτό που την ενοχλεί πιο πολύ είναι η αποσύνθεση του γραφικού της χαρακτήρα

«Η ζωή γλιστράει ακόμη ένα σκαλοπάτι προς τη βαρβαρότητα…»: Η σπουδαία ποιήτρια αποκαλύπτει με ένα υπέροχο κείμενό της στο London Review Books ότι πάσχει από τη νόσο του Πάρκινσον.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Με σκότωσε γιατί την αγαπούσα

Daily / Με σκότωσε γιατί την αγαπούσα

Μεγάλη αρρώστια βγάζει τελικά στους εραστές της η «επίσημη αγαπημένη», όπως φάνηκε από τις αντιδράσεις για την εθνική μπάσκετ στους Ολυμπιακούς. Ευτυχώς υπάρχει ο Μίλτος Τεντόγλου για να μας επαναφέρει στην τάξη με τη συγκροτημένη χαλαρότητα και το ελεύθερο πνεύμα του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Όχι βιβλία, όχι πλαστικά σε θάλασσες κι ακτές 

Daily / Όχι βιβλία, όχι πλαστικά σε θάλασσες κι ακτές 

Πώς μπορεί κανείς να συγκεντρώνεται στο μικρό κάδρο ενός ανοιχτού βιβλίου, όταν υπάρχει το μεγάλο κάδρο –ο ουρανός, η θάλασσα, τα βράχια, το πολύτιμο τοπίο, οι άνθρωποι στα καλύτερά τους– που μπορείς να το χαρείς μόνο για ένα δραματικά περιορισμένο διάστημα;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Έλεος, όχι άλλη Μεταπολίτευση, μισός αιώνας φτάνει 

Daily / Έλεος, όχι άλλη Μεταπολίτευση, μισός αιώνας φτάνει 

Ο φετιχισμός όμως και ο ψυχαναγκασμός με τον όρο καλά κρατούν. Σα να υπάρχει μια συλλογική άρνηση να κλείσει ένα κεφάλαιο που έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα αφηγηματικά του όρια και μοιάζει αυτές τις μέρες με περιφερόμενο μαυσωλείο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ