ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ έχει μοιραστεί στα δύο, με τα μέλη των δύο πλευρών να συνεδριάζουν πλέον (ανεπισήμως) ξεχωριστά, ενώ υπάρχει και μια «ουδέτερη» ή «γκρίζα» ζώνη, η οποία αποτελείται από μέλη που είτε δεν θέλουν να συνταχθούν με κάποιον, είτε τοποθετούνται ανάλογα με τη συγκυρία.
Ακόμα και στο εσωτερικό των δύο στρατοπέδων, όμως, δεν υπάρχει ενότητα. Οι αντιπαλότητες είναι πολλές, ειδικά εντός της «φρουράς του Τσίπρα». Άτυπη αρχηγός είναι η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία μετά το συνέδριο του περασμένου Φεβρουαρίου είχε πολύ κακές σχέσεις με τον Σωκράτη Φάμελλο, τον οποίο τώρα αναγκαστικά στηρίζει. Όχι χωρίς καχυποψία, βέβαια, λόγω και της συνεργασίας του το προηγούμενο διάστημα με τον Στέφανο Κασσελάκη. Η ίδια, όμως, μετά το τελευταίο συνέδριο είχε «καεί», οπότε έπρεπε να βρεθεί κάποιος άλλος υποψήφιος απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη.
Για την υποψηφιότητα του Σωκράτη Φάμελλου υπήρχαν και άλλες ενστάσεις. Υπάρχουν στελέχη που τον στηρίζουν με βαριά καρδιά, όπως η Κατερίνα Νοτοπούλου και ο Χρήστος Σπίρτζης. Με μεγάλη καχυποψία επίσης αντιμετωπίζουν σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι τον Νίκο Παππά, τον οποίο ωστόσο θεωρούν χρήσιμο, καθώς είναι ο πιο αποτελεσματικός στη «βρόμικη» δουλειά και συνέβαλε καθοριστικά στην επίτευξη της απόφασης για πρόταση μομφής εναντίον του Κασσελάκη.
Ο Στέφανος Κασσελάκης άφησε σαφείς αιχμές για τον ρόλο του Αλέξη Τσίπρα πίσω από τις κινήσεις της Γεροβασίλη, του Φάμελλου και της «φρουράς», λέγοντας πως θα ήταν πιο έντιμο να κατέβει ο Τσίπρας απέναντί του.
Τον περασμένο Φεβρουάριο ο Νίκος Παππάς είχε διαφωνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα και την Όλγα Γεροβασίλη που ήθελαν να ρίξουν άμεσα και επιτόπου τον Στέφανο Κασσελάκη, με αποτέλεσμα να προκαλέσει τη μήνιν τους. Η τακτική του αποδείχθηκε πιο αποτελεσματική, όμως, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης τότε είχε τη μεγάλη πλειοψηφία του συνεδρίου μαζί του και η «φρουρά του Τσίπρα» θα πήγαινε για σίγουρη πανωλεθρία. Ο Νίκος Παππάς, κατά πολλούς, παγίδευσε τότε τον Στέφανο Κασσελάκη, ώστε να μη γίνει κανονική ψηφοφορία, η οποία θα κατέγραφε επισήμως την υπεροχή του, και να μην προχωρήσει σε εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής, στην οποία οι συσχετισμοί θα ήταν υπέρ του. Αυτά θεωρούνται τα δύο βασικά λάθη του Στέφανου Κασσελάκη στο συνέδριο εκείνο, λόγω της απειρίας του και της απόλυτης άγνοιάς του για την κομματική ίντριγκα. Από εκεί ξεκίνησε ουσιαστικά η αντίστροφη μέτρηση για την καθαίρεσή του. Μετά τον Φεβρουάριο και το νικηφόρο για αυτόν συνέδριο, άρχισε η πορεία της αποδόμησής του.
Ο μοναδικός στόχος της «φρουράς του Τσίπρα» τώρα δεν είναι άλλος από το να αποκλείσουν την υποψηφιότητά του. Αλλά κι εδώ υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Υπάρχουν αυτοί που δεν ενδιαφέρονται για τα προσχήματα, μάλλον ούτε και για τις συνέπειες, και θεωρούν πως αρκεί η επίκληση οποιουδήποτε λόγου ως επίφαση νομιμότητας. Υπάρχουν και ψυχραιμότεροι, οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι ένας αυθαίρετος αποκλεισμός της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη μπορεί να οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερη και ταχύτερη συρρίκνωση. Ο καβγάς γίνεται μεν για τα «ασημικά» του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι ορατός ο κίνδυνος να κρατήσουν την περιουσία (κτίριο, επιχορήγηση, πόροι) και να μην έχουν ουσιαστικά κόμμα.
Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε μια πιο εντατική προσπάθεια πρόκλησης του Στέφανου Κασσελάκη ώστε να αναγκαστεί να φύγει μόνος του από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτόν τον σκοπό είχαν οι επιλεκτικές διαρροές για το «πόθεν έσχες» του, αμέσως μόλις το κατέθεσε. Τώρα συνεχίζουν να του ζητούν να πάρει πίσω το εξώδικο, με το οποίο ζητούσε από τα όργανα του κόμματος να ερευνηθεί ποιος έκανε την επιλεκτική διαρροή, παρότι εχθές δήλωσε πως δεν πρόκειται να ταλαιπωρήσει το κόμμα του νομικά. Μιλώντας για το θέμα αυτό, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στον ΑΝΤ1, είπε: «Δεν είναι δυνατόν εμείς να κατηγορούμε τη ΝΔ για τη διαρροή των email της κυρίας Ασημακοπούλου και εδώ να κάνουμε τα στραβά μάτια επειδή έτυχε να συμβεί σε μένα. Με ικανοποίησε η άμεση αντίδραση του κόμματος, που δημοσιοποίησε και τα πέντε "πόθεν έσχες". Η διαμαρτυρία μου άλλωστε ζητούσε να γίνει έρευνα όχι για το κόμμα, αλλά για το φυσικό πρόσωπο που διέρρευσε τα στοιχεία του "πόθεν έσχες" μου. Είναι σημαντικό όλα τα μέλη να αισθανθούν ότι αυτή η εκλογική διαδικασία δεν είναι διάτρητη, ότι υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας. Ξεκαθαρίζω, για να κλείσει αυτό το ζήτημα. Τη νομική οδό την αποκλείω».
Για το θέμα της μομφής εναντίον του, την οποία ακολούθησε η de facto –για τους υποστηρικτές του, και όχι μόνο, αυθαίρετη– καθαίρεση, δήλωσε: «Καταστατικά είναι ξεκάθαρο ότι, όταν υπάρχει άρση της εμπιστοσύνης από την Κεντρική Επιτροπή, πάμε σε έκτακτο συνέδριο». Ο Στέφανος Κασσελάκης μάλιστα αναρωτήθηκε «ποιος είναι πρόεδρος στον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα» αν είναι νόμιμη η καθαίρεσή του, όπως λέει η άλλη πλευρά. Για την ώρα το κόμμα, πάντως, δεν έχει πρόεδρο, αλλά μόνο γραμματέα, τη Ράνια Σβίγγου, η οποία είναι εκ των πραγμάτων η επικεφαλής του.
Στην ερώτηση γιατί μάζεψε τα πράγματά του από το γραφείο και έφυγε, απάντησε: «Όταν ξύπνησα το πρωί της Δευτέρας, είδα στο τηλέφωνό μου ότι είχαν κλειδώσει τα email μου στον ΣΥΡΙΖΑ. Άρα συνειδητοποίησα ότι υπήρχε μια νέα ιδιοκτησιακή αντίληψη μέσα στο κόμμα. Θεώρησα εκείνη τη στιγμή ότι έπρεπε να κάνω τα πάντα ώστε να μη ρίξω λάδι στη φωτιά, να πέσουν οι τόνοι».
Ο Στέφανος Κασσελάκης άφησε σαφείς αιχμές για τον ρόλο του Αλέξη Τσίπρα πίσω από τις κινήσεις της Γεροβασίλη, του Φάμελλου και της «φρουράς», λέγοντας πως θα ήταν πιο έντιμο να κατέβει ο Τσίπρας απέναντί του.
Ο Σωκράτης Φάμελλος σήμερα επέμεινε στη γνωστή γραμμή ρήξης και καταφέρθηκε εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη, δηλώνοντας πως τα θέματα δεν μπορεί να λύνονται «σε επίπεδο κουτσομπολιών και εξωδίκων». Υποστήριξε ότι «μέσα στο εξώδικο λέει ότι είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που σημαίνει ότι δεν σέβεται τις αποφάσεις των οργάνων».
Η πλευρά του Σωκράτη Φάμελλου κατηγορεί τον Στέφανο Κασσελάκη και για ένα sms που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες και προτρέπει τους κασσελακικούς σε διαμαρτυρία. Ο Στέφανος Κασσελάκης διέψευσε ότι αυτό προέρχεται από το πολιτικό του περιβάλλον και μίλησε για προβοκάτσια, ωστόσο δεν έχει γίνει γνωστός ο αποστολέας.
Ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος διαθέτει προσωπικό κοινό στον ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθεί να διαφοροποιηθεί από όλους, ασκώντας κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά χωρίς να ταυτίζεται με την άλλη πλευρά.
Αίσθηση στον μικρόκοσμο του ΣΥΡΙΖΑ έχουν κάνει και οι παρεμβάσεις του άλλοτε πολύ στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, και συμβούλου στρατηγικής του ως πρωθυπουργού, Νίκου Καρανίκα, ο οποίος καταφέρεται εναντίον των στελεχών που έριξαν τον Κασσελάκη: «…Έχουν τη γραφειοκρατία. Έχουν το κλειδί του κόμματος. Την ηγεμονία. Αλλά όχι τη δημοκρατία. Και αυτό δεν είναι η Αριστερά…». Ο Νίκος Καρανίκας τούς προειδοποιεί να μην εκπλαγούν αν δουν αυτό το Σάββατο μπροστά τους στην Κ.Ε., μέσα και έξω από τον χώρο συνεδρίασης, «το κόμμα ασύντακτα αλλά μαζικά θυμωμένο και εξοργισμένο». Υποστηρίζει ότι τα διαμαρτυρόμενα μέλη δεν πληρώνονται από κανέναν, αλλά θεωρούν αναξιόπιστα τα στελέχη που έριξαν τον Κασσελάκη και δεν τους εμπιστεύονται. «Είναι το κόμμα τους και είναι ο πρόεδρος που ψήφισαν πριν ένα χρόνο και τώρα βλέπουν ότι μια χυδαία μειοψηφία που μεθοδευμένα έγινε πλειοψηφία στην Κ.Ε. απαξιώνει προκλητικά με ραδιουργίες και συσχετισμούς τον πρόεδρο, το κόμμα, την πλειοψηφία, τα απλά μέλη, τον λαό...».
Είναι προφανές, πάντως, ότι οι αποφάσεις είναι ειλημμένες από όλες τις πλευρές, καθώς η συμβίωση είναι αδύνατη, ειδικά από τη στιγμή που δεν υπάρχει καμία προοπτική εξουσίας, παρά μόνο κάποιες ατομικές προσπάθειες διάσωσης ορισμένων.