O Τσίπρας κάνει rebranding, η «φρουρά» restarting

O Τσίπρας κάνει rebranding, η «φρουρά» restarting Facebook Twitter
Όσο ο Τσίπρας έχει ως πρώτη προτεραιότητά του το rebranding, ο Σωκράτης Φάμελλος επιχειρεί να κάνει restart. Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0

ΟΠΟΙΟΣ ΠΑΡΑΛΑΒΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ την επόμενη ημέρα θα είναι «για να κηδέψει τον νεκρό», είπε πρόσφατα σε μια τηλεοπτική συνέντευξή του το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Σκορίνης, εκφράζοντας την απελπισία που επικρατεί στο κόμμα που τυπικά έχει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Ν. Σκορίνης είπε κι αυτό που όλο και περισσότεροι ομολογούν αυτές τις μέρες, ότι ο Στέφανος Κασσελάκης ήταν «ένα σύμπτωμα των αιτιών που διέλυσαν τον ΣΥΡΙΖΑ» και όχι ο λόγος της διάλυσής του.

Ο Διονύσης Τεμπονέρας μιλάει επίσης για τα προβλήματα που υπήρχαν και πριν αναλάβει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ο Σ. Κασσελάκης. Ήταν εκείνος που ζητούσε επίμονα να μην πάνε σε εκλογή προέδρου πέρσι τον Σεπτέμβριο αλλά να πραγματοποιήσουν πρώτα ένα συνέδριο για να συζητηθούν οι αιτίες και τα λάθη που οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις αλλεπάλληλες ήττες του και να ξεκαθαρίσουν τα ιδεολογικοπολιτικά ζητήματα και την κατεύθυνση του κόμματος. Τότε όμως ήταν η ομάδα της Αχτσιόγλου που βιαζόταν και δεν ήθελε να καθυστερήσει η εκλογή προέδρου, καθώς θεωρούσε βέβαιη τη νίκη και ανυπομονούσε να πάρει το κόμμα στα χέρια της.

Η πλευρά του Τσίπρα έφερε τον Σ. Κασσελάκη στο κόμμα, όσο και αν θέλουν να το ξεχάσουν μερικοί, οι οποίοι δεν διατυπώνουν παρόμοιες ενστάσεις για τις υποψηφιότητες του Γκλέτσου και του Φαραντούρη, τις οποίες μάλλον θεωρούν πιο γνήσια αριστερές.

Όταν ο σκοπός αγιάζει τα μέσα

Σήμερα, ο Δ. Τεμπονέρας, κρατώντας διακριτικές αποστάσεις από την κομματική γραφειοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ και τους αλληλοσπαραγμούς, ζητάει να μετατεθεί για λίγο το συνέδριο, ώστε να γίνει πρώτα μια πιο πολιτική συζήτηση. Την πρότασή του αντιμετώπισε με ιδιαίτερη καχυποψία η πλευρά Σ. Κασσελάκη, θεωρώντας τον «λαγό» της «φρουράς Τσίπρα», ενώ η άτυπη αρχηγός της, Όλγα Γεροβασίλη, του απάντησε απαξιωτικά, σχολιάζοντας ότι ο Δ. Τεμπονέρας έχει παραιτηθεί από τα όργανα και δεν έχει σημασία τι προτείνει.

Τα στελέχη της «φρουράς Τσίπρα», από τη στιγμή που καταπάτησαν το καταστατικό προκειμένου να καθαιρέσουν τον Σ. Κασσελάκη, με τη συμπεριφορά τους δείχνουν καθημερινά ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να το ξανακάνουν και να μετέλθουν οποιοδήποτε μέσο προκειμένου να μην του αφήσουν το παραμικρό περιθώριο να επανέλθει. Τα έχει πει δημόσια αυτά η Όλ. Γεροβασίλη. 

Οι μη δημοκρατικές μέθοδοι που χρησιμοποιούν τούς έχουν εκθέσει και δεν αισθάνονται όλοι άνετα με αυτό, αλλά, όπως παραδέχονται κεκλεισμένων των θυρών, εκεί που είχαν φτάσει τα πράγματα δεν είχαν άλλον τρόπο για να αποκλείσουν τον Σ. Κασσελάκη και να «διορθώσουν» την προηγούμενη υποστήριξή τους. Οι επικεφαλής, άλλωστε, πιστεύουν ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Ακόμα και τώρα, όμως, αρνούνται πεισματικά να δώσουν οποιαδήποτε εξήγηση για τους λόγους που τους οδήγησαν πέρσι στην ολόθερμη υποστήριξη του Σ. Κασσελάκη και τι τους άνοιξε τα μάτια και διαπίστωσαν ξαφνικά τώρα ότι είναι ακατάλληλος και δεν έχει σχέση με την αριστερά.

Διότι η πλευρά του Τσίπρα έφερε τον Σ. Κασσελάκη στο κόμμα, όσο και αν θέλουν να το ξεχάσουν μερικοί, οι οποίοι δεν διατυπώνουν παρόμοιες ενστάσεις για τις υποψηφιότητες του Γκλέτσου και του Φαραντούρη, τις οποίες μάλλον θεωρούν πιο γνήσια αριστερές. Και τον Βαγγέλη Αντώναρο, που σήμερα κάποιοι διαπιστώνουν ότι δεν είναι αριστερός και δεν έχει θέση στο κόμμα, ήταν ο Αλέξης Τσίπρας που τον έφερε και τότε δεν μιλούσε κανείς. 

Άλλωστε, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για τον λόγο αυτό «έχει κρυφτεί» στο ίδρυμά του και έχει αφήσει όλους τους υπόλοιπους να παλεύουν με τις συνέπειες των επιλογών του. Η Όλ. Γεροβασίλη είναι η τακτική συνομιλήτρια που κατεβάζει τη γραμμή, αν και οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα ισχυρίζονται ότι ο ίδιος δεν παρεμβαίνει στις εσωκομματικές εξελίξεις. Τα ίδια όμως έλεγαν και πριν από το συνέδριο του Φεβρουαρίου, αλλά ήταν ο ίδιος που τους διέψευσε με τη δημόσια παρέμβασή του, παρά τις συμβουλές που του είχαν δώσει συνεργάτες του να μην το κάνει. Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι όλο αυτό το διάστημα εξακολουθεί να μιλάει με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο.

Συνεργάτες του που αρθρογραφούν ζητούν να μην τον εμπλέκουν γιατί έχει αποσυρθεί από την κεντρική σκηνή, αλλά όλοι γνωρίζουν ότι εξακολουθεί να κινείται στο παρασκήνιο. Είναι αξιοσημείωτο, επίσης, ότι στην πλευρά Κασσελάκη υπάρχουν άνθρωποι τους οποίους είχε στείλει εκεί ο ίδιος ο Τσίπρας για να τον βοηθήσουν (όπως π.χ. ο ναύαρχος Αποστολάκης) και έμειναν εκεί και μετά τη σύγκρουση.

Restart θέλει ο Φάμελλος, «Πορεία στον λαό» ο Κασσελάκης

Όσο ο Τσίπρας έχει ως πρώτη προτεραιότητά του το rebranding, ο Σωκράτης Φάμελλος επιχειρεί να κάνει restart. Αυτή την εβδομάδα ξεκίνησε περιοδείες με σύνθημα «syriza restart»: «Μαζί ξαναχτίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, μαζί κάνουμε την επανεκκίνηση που ζητά η κοινωνία». Το ερώτημα είναι πόσοι θα ακολουθήσουν τον Σ. Φάμελλο, η δημοφιλία του οποίου βρίσκεται αρκετά χαμηλά, σε αντίθεση με του Σ. Κασσελάκη που αυξάνεται εξαιτίας του αποκλεισμού που τον κάνει να φαίνεται αδικημένος και πιο συμπαθής στα μάτια της κοινής γνώμης.

Το σχέδιό του είναι η «πορεία προς τον λαό», καθώς θα αξιοποιήσει την άνεση που έχει στην επικοινωνία, προσπαθώντας να αυξήσει την υποστήριξη που έχει από τη βάση. Το site της υποψηφιότητάς του, odikosmassyriza.gr, έγινε κι αυτό στόχος επιθέσεων, παρότι το ίδιο είχε κάνει και πέρσι, χωρίς να υπάρξουν αντιδράσεις. Στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Star, όμως, τάραξε πάλι την Κουμουνδούρου, αποκαλύπτοντας ότι 50 μέλη της κεντρικής επιτροπής μισθοδοτούνται από το κόμμα, διαθέτουν δηλαδή μια σχέση εξάρτησης και αυτό εκείνος ήθελε να το αλλάξει. 

Οι αντιπαλοί του αρχικά σχεδίαζαν να καθυστερήσουν το συνέδριο, προκειμένου να τον κουράσουν και να εγκαταλείψει μόνος του. Ο ίδιος, ωστόσο, επιμένει ακόμα, οπότε, αν το ακυρώσουν ή το αναβάλουν, θα εκτεθούν πιο πολύ, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ συρρικνώνεται δραματικά και ταχύτατα λόγω των ενεργειών που προηγήθηκαν.

Σύμφωνα με τις τελευταίες αποφάσεις, το συνέδριο θα γίνει στις 8-10 Νοεμβρίου και η Γεροβασίλη και οι λοιποί ορκίζονται ότι δεν θα αναβληθεί, αλλά σκοπεύουν να απορρίψουν κάθε άλλο αίτημα πλην της έγκρισης των υποψηφιοτήτων, ενώ η πλευρά Κασσελάκη στοχεύει να βάλει σε ψηφοφορία τις αποφάσεις της κεντρικής επιτροπής. Στο μεταξύ, θα πρέπει να εκλεγούν οι σύνεδροι, αν και οι τοπικές οργανώσεις, όπως αναφέρουν έμπειρα στελέχη, διαλύονται καθημερινά σε όλη την Ελλάδα, καθώς τους έχει εγκαταλείψει κάθε ελπίδα. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα: Οι μεγάλες φιλοδοξίες και τα αγκάθια

Ρεπορτάζ / Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα: Οι μεγάλες φιλοδοξίες και τα αγκάθια

Η ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας, η άφθονη, φθηνή και πράσινη ενέργεια, αλλά και ένα πακέτο επενδύσεων-μαμούθ, που αναμένεται να αγγίξει το μισό τρισεκατομμύριο ευρώ από το 2025 έως το 2050, είναι οι φιλόδοξοι στόχοι που θέτει τo Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Τι είναι αυτό το σχέδιο και γιατί μας αφορά όλους;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ανησυχώντας για τις «αξίες»

Λοξή Ματιά / Ανησυχώντας για τις «αξίες»

Για τους ανήσυχους πατριώτες και ταγούς μιας Ευρώπης των εθνικών αξιών, η κρίση της «μέσης οικογένειας» συνδέεται κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, με τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, τις πολιτικές δικαιωμάτων ή την κουλτούρα του «γουοκισμού».
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
alimos

Ρεπορτάζ / ΣτΕ: Ξεκινά η μεγάλη μάχη για τα ύψη των κτιρίων

Δήμοι, πολίτες και οργανώσεις θα βρεθούν απέναντι στο υπουργείο Περιβάλλοντος, σε κατασκευαστικές εταιρείες και στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Η επικείμενη κρίση του ΣτΕ θα είναι καθοριστική για το παρόν και το μέλλον του αστικού περιβάλλοντος.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
δουκας ανδρουλακης

Οπτική Γωνία / Οι προκλήσεις και τα αδύναμα σημεία των δύο υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ

Τα αδύναμα σημεία των δύο υποψηφίων που πέρασαν στον δεύτερο γύρο είναι αρκετά. Θα καταφέρουν να αλλάξουν και να διορθώσουν ό,τι χρειάζεται για να ανταποκριθούν στις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν τις προηγούμενες μέρες και να μη χάσουν άλλη μια ευκαιρία;  
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οι γεωμέτρες και η πολιτική σύγκρουση

Οπτική Γωνία / Οι γεωμέτρες και η πολιτική σύγκρουση

Για έναν κόσμο –πολίτες με ποικίλη προέλευση– αυτό που μετράει πια είναι μια κάποια πολιτική κομψότητα και ευπρέπεια ή παραμετρικά μέτρα βελτίωσης της καθημερινότητας· κυρίως όμως η αποφυγή των «περιπετειών».
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Γιατί αυξάνονται τα περιστατικά βίας στους νέους;

Οπτική Γωνία / Γιατί αυξάνονται τα περιστατικά βίας στους νέους;

Πώς φτάσαμε στο σημείο να μιλάμε για βιασμό 5χρονου από συνομηλίκους του; Τι κάνει ο γονιός όταν το παιδί του αντιληφθεί ότι είναι ο θύτης, όχι το θύμα; Πόσο επηρεάζει το διαδίκτυο και το online gaming την ανάπτυξη των εφήβων; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος Αντιγόνη Γινοπούλου εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ