Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο Facebook Twitter
Η σύσταση που εξέδωσε ο ΠΟΥ το 2022 αποτελεί ανακοίνωση-ορόσημο που αναμένεται να διευκολύνει την πρόσβαση περισσότερων κοριτσιών στον HPV εμβολιασμό.
0

ΑΙΣΙΟΔΟΞΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ μηνύματα αναφορικά με τη διαθεσιμότητα διεθνώς των HPV εμβολίων, καθώς δύο νέα όπλα προστίθενται στη φαρέτρα κατά του καρκίνου, ένα μονοδοσικό και ένα δύο δόσεων. Το μονοδοσικό, που είναι το τέταρτο κατά σειρά εμβόλιο, έχει την ονομασία Cecolin και αποτελεί το πρώτο HPV εμβόλιο μίας δόσης που ρίχνεται στη μάχη κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, καθώς πληροί τις προϋποθέσεις που έθεσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) το 2022 για την εναλλακτική και εκτός ένδειξης χρήση των HPV εμβολίων σε μονοδοσικά προγράμματα εμβολιασμού. Στόχος είναι να επιτευχθεί μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη ακόμα και όταν η διαθεσιμότητα των εμβολίων είναι περιορισμένη. 

Η σύσταση που εξέδωσε ο ΠΟΥ το 2022 αποτελεί ανακοίνωση-ορόσημο που αναμένεται να διευκολύνει την πρόσβαση περισσότερων κοριτσιών στον HPV εμβολιασμό, συμβάλλοντας σταδιακά στην εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Το μονοδοσικό, που είναι το τέταρτο κατά σειρά εμβόλιο, έχει την ονομασία Cecolin και αποτελεί το πρώτο HPV εμβόλιο μίας δόσης που ρίχνεται στη μάχη κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Το εμβόλιο δύο δόσεων ονομάζεται Walrinvax και αν υπάρξουν επαρκή ευρήματα, θα μπορέσει κι αυτό να δοθεί σε μία δόση. Το σκεπτικό για τη μία δόση είναι πως έτσι εξασφαλίζουμε ικανοποιητική προστασία σε μεγαλύτερο αριθμό κοριτσιών και αγοριών στους πληθυσμούς των αναπτυσσόμενων χωρών, όπου δεν είναι σταθερή και σε βάθος χρόνου διασφαλισμένη η επάρκεια των εμβολίων.  

Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο Facebook Twitter
Η σύσταση που εξέδωσε ο ΠΟΥ το 2022 αποτελεί ανακοίνωση-ορόσημο που αναμένεται να διευκολύνει την πρόσβαση περισσότερων κοριτσιών στον HPV εμβολιασμό, συμβάλλοντας σταδιακά στην εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Τα πιο πρόσφατα παγκόσμια δεδομένα δείχνουν πως η εμβολιαστική κάλυψη των κοριτσιών ηλικίας 9-14 ετών αυξήθηκε από 20% το 2022 σε 27% το 2023, χρονιά κατά την οποία 37 χώρες εφάρμοσαν μονοδοσικά προγράμματα εμβολιασμού. Από τις 10 Σεπτέμβρη 2024, 57 χώρες εφαρμόζουν μονοδοσικά προγράμματα HPV εμβολιασμού, με τον ΠΟΥ να εκτιμά ότι με αυτόν τον τρόπο 6 εκατ. επιπλέον έφηβες μπόρεσαν να εμβολιαστούν την προηγούμενη χρονιά.

«Σε αντίθεση με ό,τι ισχύει για τους περισσότερους καρκίνους, έχουμε τη δυνατότητα να εξαλείψουμε τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και η προσθήκη ενός μονοδοσικού εμβολίου θα μας φέρει πιο γρήγορα κοντά στον στόχο μας», εξηγεί ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, δρ. Tedros Adhanom Ghebreyesus. 

Παγκοσμίως καταγράφονται 660.000 περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και το 95% οφείλεται στα ογκογόνα στελέχη του ιού HPV. Κάθε δύο λεπτά, κάπου στον κόσμο, μια γυναίκα πεθαίνει από μια ασθένεια που μπορεί να προληφθεί και το 90% των θανάτων καταγράφεται σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Στη λίστα των 20 χωρών που σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο του συγκεκριμένου καρκίνου οι 19 είναι αφρικανικές. 

Από το 2018 καταγράφηκαν καθυστερήσεις στην παραγωγή των εμβολίων HPV, με συνέπεια εκατομμύρια κορίτσια στην Αφρική και την Ασία να μείνουν ανεμβολίαστα. Στόχος του Διεθνούς Στρατηγικού Σχεδίου για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι να εμβολιαστεί πλήρως το 90% των κοριτσιών ηλικίας έως 15 ετών, όπως επισημαίνει η δρ. Kate O’Brien, διευθύντρια του Τμήματος Ανοσοποίησης, Εμβολίων και Βιολογικών του ΠΟΥ.

Φυσικά, τα εμβόλια HPV δεν προορίζονται μόνο για τα κορίτσια αλλά και για τα αγόρια, καθώς αφενός ο ιός HPV είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενος, αφετέρου τα ογκογόνα στελέχη του ευθύνονται και για άλλες εννιά μορφές καρκίνου που αφορούν και τα δύο φύλα, όπως ο καρκίνος του οισοφάγου, του φάρυγγα, του λάρυγγα, της στοματικής κοιλότητας, του τραχήλου (λαιμού) κ.λπ.

Στην Ελλάδα, τα αγόρια και τα κορίτσια ηλικίας από 9 έως 18 ετών έχουν την δυνατότητα να εμβολιαστούν δωρεάν. Και ενώ ο εμβολιασμός των κοριτσιών έναντι του HPV έχει εισαχθεί στη χώρα μας από το 2009, η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει χαμηλή (στο 55,4% για τις ηλικίες 11-18 και στο 43,8% για τις ηλικίες 11-14), μακριά από τον στόχο της εξάλειψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Υγεία & Σώμα
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM