Φτωχοί και χοντροί και αυτόν τον Γενάρη

trivoli Facebook Twitter
Φέτος αποφάσισα πως δεν θα βάλω στόχους για τη νέα χρονιά. Eικονογράφηση: bianka/LIFO
0

ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ από βίντεο στο TikTok με θέμα το body transformation. Ο πρωταγωνιστής κοιτάζεται στον καθρέφτη, το γκρι δέρμα του και οι δίπλες του ξεχειλίζουν από το κολάν του. Μετά ακολουθούν οι εξής σκηνές: ιδρωμένος σηκώνει βάρη στο γυμναστήριο, τρώει διάφορες σαλάτες με μαρούλια και κινόα ή μαγειρεύει τα γεύματα της εβδομάδας: σοταρισμένα φιλέτα κοτόπουλου μπαίνουν σε τετράγωνα διάφανα τάπερ μαζί με μπρόκολο.

Στο τέλος του βίντεο ο πρωταγωνιστής είναι πια αδύνατος και επιτυχημένος, και κάνει ασκήσεις ανάποδα σε κάποιο μονόζυγο. Όλη αυτή την ώρα η μουσική υπόκρουση είναι κάποιο επικό anthem, π.χ. «Τhey told me I couldn’t do it. I said watch me». Όλο αυτό παρουσιάζεται ως μια μεγαλειώδης ηρωική πράξη, σαν ο πρωταγωνιστής μας να σώζει ορφανά στη ζούγκλα.

Φέτος αποφάσισα πως δεν θα βάλω στόχους για τη νέα χρονιά. Δεν θέλω να κάνω αποτοξίνωση, ας κοιμάμαι σαν παρατημένο ζωάκι στον καναπέ από τις 10, ας κοιτάω TikTok 120 ώρες την ημέρα, ας τηγανίσει κάποιος άλλος μπακαλιαράκια.

Αν ο Δεκέμβρης είναι ο μήνας του ηδονισμού και της κατανάλωσης, ο Γενάρης είναι ο μήνας που έρχεται ο λογαριασμός. Πρέπει να ξαναρχίσουμε σεμνά από την αρχή, χοντροί και φτωχοί, κάνοντας δίαιτα αποτοξίνωσης με φρέσκους χυμούς και «θρεπτική σούπα παντζαριού» και σημειώνοντας στο σημειωματάριό μας τους «στόχους μας για τη χρονιά που μόλις ήρθε».

Για χρόνια έγραφα τους στόχους της χρονιάς σε διάφορα ημερολόγια. Ένα, μάλιστα, που είχα παιδί, στο οποίο έγραφα ατάκες όπως «η μαμά δεν ξέρει τι σημαίνει να τρως μόνο ένα αυγό για βραδινό», ήταν γαλάζιο με χρυσή κλειδαριά. Στο εξώφυλλο πόζαρε ένα ρομαντικό κοριτσάκι που φορούσε φουφούλες.

Τα τελευταία χρόνια τοποθετούσα τους στόχους της χρονιάς σε διαγράμματα, μέσα σε κύκλους και χρωματιστά μπαλονάκια, ένιωθα έτσι κάποιου είδους εσωτερική γαλήνη. «Να μάθω να μαγειρεύω ψάρι» / «Να χάσω 20 κιλά» / «Να ξεκινήσω πάλι πιλάτες» / «Nα μην κοιμάμαι στον καναπέ» / «Να μην μπαίνω με τις ώρες στο TikTok». Δεν αναφέρομαι στις προτεραιότητες ούτε σε θέματα σωματικής ή ψυχικής υγείας. Αναφέρομαι στο μάρκετινγκ της καινούργιας χρονιάς. Πριν από έναν μήνα έπρεπε να πάρεις γαλλικά τυριά και ένα φόρεμα με παγέτες. Αυτόν τον μήνα πρέπει να πάρεις βαράκια και ένα νέο κολάν γυμναστικής.

Φέτος αποφάσισα πως δεν θα βάλω στόχους για τη νέα χρονιά. Δεν θέλω να κάνω αποτοξίνωση, ας κοιμάμαι σαν παρατημένο ζωάκι στον καναπέ από τις 10, ας κοιτάω TikTok 120 ώρες την ημέρα, ας τηγανίσει κάποιος άλλος μπακαλιαράκια. Ίσως να φταίει πως ο κόσμος πάει κατά διαόλου – εν μέσω πολέμου και κλιματικής κρίσης υπάρχει κάτι μάταιο σε όλη αυτή την αγωνιώδη προσπάθεια για αυτοβελτίωση. Μεγαλώνοντας συνειδητοποιείς πως ζωή σημαίνει φθορά, πως όλα αρρωσταίνουν και φεύγουν. Πόση σημασία έχει αν θα κάνεις πιλάτες ή όχι;

Και είναι και κάτι ακόμα: αν για χρόνια ισχυρίζεσαι πως αυτή είναι η χρονιά που θα αλλάξεις τη ζωή και τις συνήθειές σου, και τελικά είναι άλλη μια χρονιά που δεν άλλαξες απολύτως τίποτα και απλά πάλευες σαν χταπόδι με είκοσι πλοκάμια να τα βολέψεις όλα, τι νόημα έχει αυτό το μόνιμο αυτομαστίγωμα με τις λιστούλες της χρονιάς; Αργά ή γρήγορα, η ζωή θα νικήσει κι εσύ θα ’σαι πάλι χοντρoύλης και φτωχούλης. Ενίοτε και καπνιστής.

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δέκα χρόνια από την «πρώτη φορά αριστερά»

Οπτική Γωνία / Δέκα χρόνια από την «πρώτη φορά αριστερά»

Τι άφησε πίσω της η «πρώτη φορά αριστερά»; Σχολιάζει ο καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών και διευθυντής του Εργαστηρίου Πολιτικής και Θεσμικής Θεωρίας και Ιστορίας των Ιδεών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστείδης Χατζής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Στροφή προς την «αρρενωπότητα» και άλλες (ιμπεριαλιστικές) ονειρώξεις.

Οπτική Γωνία / Στροφή προς την «αρρενωπότητα» και άλλες (ιμπεριαλιστικές) ονειρώξεις

Μια νέα ιμπεριαλιστική και αποικιακή φαντασία διασχίζει τον καπιταλισμό της τεχνητής νοημοσύνης και τον συνενώνει με τα σχέδια για αναδιάταξη ισχύος των παγκόσμιων και περιφερειακών παικτών.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Όταν ο Κώστας Τασούλας στήριζε με θέρμη την ισότητα στον γάμο

Οπτική Γωνία / Όταν ο Κώστας Τασούλας στήριζε με θέρμη την ισότητα στον γάμο

Άραγε, πώς θα αιτιολογήσουν τη θετική τους ψήφο βουλευτές της ΝΔ που τάχθηκαν απέναντι στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου εξαιτίας της στάσης της υπέρ του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια; 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Κρήτη: Oι πυροβολημένες κάμερες κυκλοφορίας και τα θανατηφόρα τροχαία

Ρεπορτάζ / «Στην Κρήτη πάνω από το 15% των οδηγών δεν έχει πάει ποτέ να δώσει εξετάσεις»

Οι θλιβερές ιδιαιτερότητες της Κρήτης και το μπαλάκι των ευθυνών για μία σύλληψη που δεν έγινε στην ώρα της και στοίχισε τη ζωή στον Παναγιώτη Καρατζή: Ο άδικος θάνατος του 22χρονου στα Χανιά βγάζει για άλλη μία φορά στο φως όλα τα στραβά που συνδέονται με την οδική ασφάλεια και τα τροχαία ατυχήματα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΠΕΞ Γιατί έρχεται παγκόσμιο χάος;

Οπτική Γωνία / Έρχεται παγκόσμιο χάος; ― 7 ερωτήσεις στον Τζέφρι Σακς

Πόσο «τραμπικός» θα αποδειχθεί ο Τραμπ στη νέα εποχή του; Μιλά στη LiFO ο Τζέφρι Σακς, καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ένοχα μυστικά του υπόγειου Κηφισού που βγήκαν στην επιφάνεια

Ρεπορτάζ / Τα ένοχα μυστικά του υπόγειου Κηφισού που βγήκαν στην επιφάνεια

Κι όμως, το υπογειοποιημένο τμήμα του Κηφισού ποταμού, πάνω από το οποίο περνάει ο κεντρικός οδικός άξονας της Αττικής, ουδέποτε έχει συντηρηθεί από τότε που κατασκευάστηκε. Τι αναφέρει η έκθεση αυτοψίας της Γεωμυθικής, η οποία «άναψε φωτιές».
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τι «τρέχει» με τη Γροιλανδία;

Οπτική Γωνία / Η Γροιλανδία που βγήκε από τον πάγο και έγινε viral

Ποιο είναι το «γροιλανδικό πρόβλημα», το οποίο αποκτά πλέον νέα διάσταση, καθώς ο Τραμπ επιδιώκει να προσαρτήσει το αχανές αυτό νησί – γεωστρατηγικό «φιλέτο» με το μοναδικό οικοσύστημα στις ΗΠΑ; Και τι λένε οι ίδιοι οι κάτοικοί του για όλα αυτά;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Δεν χορεύω συχνά, δεν χορεύω με πάθος»: Όταν ο Κώστας Σημίτης μίλησε για όλα στη Βασιλική Σιούτη

Συνέντευξη / «Δεν χορεύω συχνά, δεν χορεύω με πάθος»: Όταν ο Κώστας Σημίτης μίλησε για όλα στη Βασιλική Σιούτη

Μια συνέντευξη επικεντρωμένη στην προσωπική του ζωή και όχι στις θέσεις του, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 1996, λίγες μέρες προτού διαδεχθεί τον Ανδρέα Παπανδρέου στην πρωθυπουργία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ