Sara Landry: Πολύ hype και λίγη ουσία

Sara Landry: Πολύ hype και λίγη ουσία. Facebook Twitter
Aυτό που σου έμενε στα αυτιά από το dj set της Sara Landry ήταν μια βαβούρα, ένα βουητό σε πολύ υψηλά BPMs δίχως να συνοδεύεται από ρυθμό ή δυναμισμό και με δυσδιάκριτα όρια ανάμεσα στα τραγούδια.
0


Η 32ΧΡΟΝΗ DJ Sara Landry έχει συγκεντρώσει όλα τα φώτα πάνω της τα τελευταία χρόνια, κι όχι μόνο για το fierce παρουσιαστικό της αλλά για τα δυναμικά, εκρηκτικά και κυρίως fun σετ της. Η πρώτη εμφάνιση της στην Αθήνα το Σάββατο 15 Μαρτίου ήταν ένα πολυαναμενόμενο γεγονός για τους fans της. Μεγαλύτερος ντόρος σε φετινό πάρτι δεν έχει γίνει, με αγοραπωλησίες εισιτηρίων να δίνουν και να παίρνουν, σε δυσθεώρητες τιμές, αφότου η βραδιά βγήκε sold out. Δεν ήμουν σίγουρος τι να περιμένω, οπότε δεν είχα τρομερά υψηλές προσδοκίες, ούτε απαραίτητα βλέψεις για συγκλονιστική μουσική, απλώς ανυπομονούσα για μία fun βραδιά.

Φτάνοντας περίπου είκοσι λεπτά πριν τη μία, αντικρύζουμε μια τεράστια ουρά που θύμιζε επικίνδυνα ένα event που θέλαμε όλοι να ξεχάσουμε, τα «9άρια» πέρσι τον Φλεβάρη και τη σχεδόν δίωρη αναμονή για μερικούς άτυχους. Οι πόρτες είχαν ανοίξει με σχεδόν μισή ώρα καθυστέρηση με αποτέλεσμα να συσσωρευτούν εκατοντάδες, να σπρώχνονται κάποιοι δίχως να περιμένουν τη σειρά τους στην ουρά κι άλλα ευτράπελα...

Κρίμα γιατί το Universe είχα αρχίσει να το συμπαθώ σαν χώρο. Μεγάλο αλλά όχι αχανές, με πολλές τουαλέτες, σχετικά καλό ήχο και σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο, όχι σαν το κλειστό του Ταεκβοντό ή το ΟΑΚΑ όπου χρειάζεσαι αμάξι, κάτι που είναι καλό να αποφεύγεται στην επιστροφή. Τα φώτα, επίσης, δε μου έκαναν ιδιαίτερα θετική εντύπωση.

Αν κάτι δεν περίμενα από το σετ της Sara Landry, ήταν να βαρεθώ. Κάθε είδους ηχόχρωμα έλαμπε δια της απουσίας του. Όταν πήρε τη σκυτάλη από τη Meltx, έμοιαζε σαν να μην άλλαξε ποτέ η DJ. Καμία εισαγωγή, κανένα δραματικό άνοιγμα, κανένα “ήρθα” και θα σας δώσω ένα show που δε θα ξεχάσετε.

Ο χώρος γεμίζει παραπάνω από ένα ανεκτό επίπεδο άνεσης, κάτι που περιμέναμε, αλλά παρά τους κακούς οιωνούς δε αφήνουμε ούτε αυτό μας επηρεάζει και αναμένουμε τα σετ με ανυπομονησία. Τη βραδιά ξεκίνησαν αυτή τη φορά οι Até & Salin αντί να την κλείνουν όπως κάνουν συνήθως κι ήταν ακριβώς ό,τι έπρεπε: ολόσωστες, χορευτικές και μελωδικές για να δώσουν τη σκυτάλη στη Meltx (Μέλ-τεξ).

@ravewithmichaela @Sara Landry #saralandry #techno #athens #greece #hardtechno #rave #ravegirl #technofamily #technoculture #dj #technodj #ravetok #foryou #foryoupage ♬ original sound - ravewithmichaela 🪭

Εδώ πραγματικά αντιμετωπίζω δυσκολία να βρω κάτι καλό στο σετ της, μιας και ακόμη κι όταν τα μάλλον τεχνικά, καθώς φαίνεται, πρόβληματα που αντιμετώπιζε λύθηκαν, συνέχιζε να μη μπορεί να βρει ροή το σετ της κι έδειχνε αρκετά αγχωμένη και πως δεν περνούσε καλά. Το σετ ήταν το τυπικό hardcore που ακούς αυτές τις μέρες με πολλές παύσεις, γέφυρες κτλ. Οι αλλαγές κι οι μεταβάσεις ήταν από τις πλέον ανεπαρκείς που έχω ακούσει τελευταία. Παρ’ όλα αυτά, κανείς μας μάλλον δεν πτοήθηκε γιατί αναμέναμε το μεγάλο όνομα αμέσως μετά.

Από τα πάρτι που έκανε curate η Sara Landry στο Austin του Τέξας, μια πόλη χωρίς ιδιαίτερο μουσικό αυτί για την τέκνο σκηνή, έως τα πρόσφατα της show “Eternalism” που έχουν συγκεντρώσει όλα τα βλέμματα στη hard techno, δεν είναι τυχαίο που ψηφίστηκε πέρσι καλύτερη hard techno DJ από το  DJ Mag, με όση αξία τελοσπάντων έχει αυτή η διάκριση. Ο ήχος της είναι χαρακτηριστικός και σε καμία περίπτωση δεν περνά απαρατήρητος ενώ αποδείχτηκε και εξαιρετική παραγωγός, με το πρώτο άλμπουμ της που κυκλοφόρησε το 2024 να γίνεται αμέσως  μεγάλη επιτυχία. Κατάφερε μάλιστα να διαφοροποιηθεί σε ένα χώρο ήδη αρκετά κορεσμένο.

Κανείς δεν μπορούσε να ξέρει πώς ακριβώς θα παίξει η Landry, όσα ηχογραφημένα σετ κι αν είχε ακούσει προηγουμένως. Άρα όσο προκαταβολικό «θάψιμο» κι αν είχε ακουστεί, έπρεπε κάποιος να τη δει ιδίοις όμμασι για να σχηματίσει άποψη. Ακόμη κι οι techno snobs έπρεπε να έρθουν, δηλαδή όσοι θεωρούν πως ό,τι δεν προσιδιάζει στον RØdhad είναι προσβολή στο είδος και θα έπρεπε να εκλείπει από τη σφαίρα της τέκνο. Φυσικά το αποτέλεσμα ήταν να έρθει ένα εξαιρετικά ετερόκλητο κοινό κάθε ηλικίας από το κλασικό κοινό των techno parties που θα παρευρεθεί σε κάθε μεγάλο (ή και μικρό) event μέχρι εκείνους που συγχέουν το Universe με  λαϊκό πρόγραμμα. Και δεν έχω φυσικά κάτι με τη λαϊκή σκηνή, απλώς είναι άλλο το ύφος.

@djboothvibes @Sara Landry #magicmoment in the #djbooth last night. Still #buzzing with #techno #sounds! #vibes #hardtechno #saralandry #fyp @Blend Athens @Velocity__Collective ♬ original sound - DJboothVibes

Αν κάτι δεν περίμενα από το σετ της Sara Landry, ήταν να βαρεθώ. Κάθε είδους ηχόχρωμα έλαμπε δια της απουσίας του. Όταν πήρε τη σκυτάλη από τη Meltx, έμοιαζε σαν να μην άλλαξε ποτέ η DJ. Καμία εισαγωγή, κανένα δραματικό άνοιγμα, κανένα “ήρθα” και θα σας δώσω ένα show που δε θα ξεχάσετε. Ήταν κάτι που δεν το έχω δει ξανά σε εμφάνιση μεγάλου DJ. Άλλωστε αυτό που τους διαχωρίζει συνήθως από μικρότερα ονόματα είναι πώς, είτε σου αρέσουν είτε όχι, έχουν πολύ διακριτό ήχο ή μπάσο ή mixing style ή και όλα τα προηγούμενα. Ο Azyr, που τον βρήκα επίσης κάπως απογοητευτικό τις προάλλες, έπαιξε σαφώς ανώτερα, ενώ μάστερ της hard techno/ hardcore όπως ο Moreno κι ο Oguz βρίσκονται σε άλλη τάξη μεγέθους τελείως.

Καθώς προχωρούσε η βραδιά, σκεφτόσουν πως οκ το show θα βαρύνει αργότερα ή θα το χτίσει σταδιακά ή κάποια στιγμή τέλος πάντων θα σε ξαφνιάσει. Θα έπαιζε εξάλλου δυόμιση ώρες. Τελικά αυτό που σου έμενε στα αυτιά ήταν μια βαβούρα, ένα βουητό σε πολύ υψηλά BPMs δίχως να συνοδεύεται από ρυθμό ή δυναμισμό και με δυσδιάκριτα όρια ανάμεσα στα τραγούδια. Αν πρέπει να βρω κάτι θετικό, υπήρχαν κάποια διαλείμματα με όντως πολύ ωραία κομμάτια (για τα οποία δε σε προετοίμαζε, δεν «έχτιζε») κι οι αλλαγές ήταν οκ. Αλλά εν γένει το σετ ήταν τελείως επίπεδο χωρίς κανένα συναίσθημα ή προσπάθεια. Σαν μια έτοιμη playlist κι η Sara ανέλαβε να κάνει απλώς ομαλά τις μεταβάσεις. Όχι πως υπάρχει κάτι αρνητικό στο να ετοιμάζεις το σετ σου με αρκετή ακρίβεια από πριν, τουναντίον. Απλά αυτό έμοιαζε καταναγκαστικό και διεκπεραιωτικό.

@djboothvibes @Sara Landry played in #Athens in a relatively small venue that left a lot to be desired - certainly an evening to remember! @Blend Athens @Velocity__Collective #techno #hardtechno #saralandry #djbooth #vibes #fyp #technotok @Mimis Agkolli @Nefeli @ravewithmichaela 🪭 @Kelly Gr @themisg_lab @🪽Pullse🪽 ♬ original sound - DJboothVibes

Τελικά το πλήρωμα του χρόνου και βγαίνει και η τελευταία DJ της βραδιάς, η Aida Arko η οποία ήταν αναμφίβολα μια ευχάριστη έκπληξη. Έπαιξε πολύ καλύτερα από ότι τουλάχιστον εγώ περίμενα, με προσεγμένο tracklist και κυρίως όρεξη και νεύρο, μα ήταν κάπως δύσκολο να μπω ξανά σε mood για πάρτι, σχεδόν στις 6 το πρωί μετά από απογοήτευση τόσων ωρών.

Αντί επιλόγου, θα ήθελα να υπογραμμίσω ξανά δύο μεγάλα προβλήματα των techno parties: προφανώς κι αν ένας DJ έχει κάνει overbook όλο το σαββατοκύριακο του, θα είναι κουρασμένος και χωρίς δύναμη να αποδώσει (κι εδώ οι διοργανωτές προφανώς δε φέρουν ευθύνη), αλλά και η ενδελεχής και προσεκτική οργάνωση ενός πάρτι δεν θα έπρεπε να είναι κάτι το προαιρετικό, ειδικά με αυτό το αντίτιμο.

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Σαβίνα Γιαννάτου / Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Το νέο της άλμπουμ, που αποθέωσε η «Guardian», είναι άλλο ένα λιθαράκι στην αξιοζήλευτη μουσική πορεία της. Λίγες μέρες πριν τις εμφανίσεις της στην Ελλάδα, η «υπέροχη Ελληνίδα τραγουδίστρια» όπως την αποκάλεσαν μιλά για τη δουλειά της και το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο που έχει, τη φωνή της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για την Έβδομη Συμφωνία του Γιαν Σιμπέλιους, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του ρομαντικού κινήματος του 19ου αιώνα, που συνέθεσε ο δημιουργός-σύμβολο της Φινλανδίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Δημήτρης Σκύλλας

Μουσική / «Υπήρξα αλαζόνας από τη λαχτάρα μου να πετύχω»

Ο διεθνώς καταξιωμένος συνθέτης Δημήτρης Σκύλλας επιστρέφει με ένα έργο για το Μέγαρο Μουσικής, εμπνευσμένο από την απέριττη ομορφιά της ελληνικής δημοτικής παράδοσης, αντλώντας στοιχεία από το ηπειρώτικο μοιρολόι αλλά και από τα «σκυλάδικα».
M. HULOT
Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Μουσική / Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Ποπ, ροκ, ραπ, πειραματική ηλεκτρονική μουσική και ξέφρενα πάρτι με χορό δίνουν πολλές επιλογές για διασκέδαση με (σχεδόν) νέα αλλά και δημοφιλή ονόματα του παρελθόντος να διαμορφώνουν ένα καλοκαιρινό μουσικό τοπίο με μεγάλο ενδιαφέρον.
M. HULOT
Οι Blackpink επιστρέφουν αλλά σόλο

Μουσική / Έχετε έστω ακουστά τις Blackpink ή είστε τίποτα boomers;

Σε μια μουσική βιομηχανία που δεν μπορεί να συνέλθει από την απόλυτη κυριαρχία της Κ-pop, τα μέλη του πιο δημοφιλούς νοτιοκορεάτικου γυναικείου γκρουπ κυκλοφόρησαν σόλο δουλειές. Μαζί κατέκτησαν τον κόσμο, μόνες τους τι κάνουν;
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Με αφορμή τη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής στις 11 Απριλίου, η Ματούλα Κουστένη περιγράφει ένα από τα περιφημότερα έργα του συμφωνικού ρεπερτορίου, την εμβληματική Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ, αλλά και αφηγείται ένα από τα διασημότερα σκάνδαλα στην Ιστορία της Μουσικής. Η πρεμιέρα του έργου στο Παρίσι του 1913 συνοδεύτηκε από επεισόδια που οδήγησαν μέχρι και στην παρέμβαση της αστυνομίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
O Kristof και το τέλος του παιχνιδιού

Μουσική / «Αν δουν ένα αγόρι με ρούχα που θεωρούν ότι δεν είναι αντρικά, ξαφνικά το φετιχοποιούν»

Στο νέο άλμπουμ του, ο Kristof εμπνέεται από τα παιχνίδια κάθε είδους και τo fluidity, κυκλοφορώντας την πιο προσωπική δουλειά του μέχρι σήμερα, η οποία συνοδεύεται από ένα επιτραπέζιο.
M. HULOT