Τι συνδέει τα μανιτάρια με τη γνώση;

Το αόρατο, γοητευτικό και μυστηριώδες δίκτυο που συνδέει τα μανιτάρια με τα βιβλία και τη γνώση Facebook Twitter
Χριστίνα Μήτρεντσε, Still Life – Edible Fungi on Books, 2015, 90 × 90 εκ., χειροποίητη μεταξοτυπία, μολύβια, γραφίτης σε χαρτί 300gsm, μοναδικό έργο. Παραχώρηση της καλλιτέχνιδας και της CITRONNE Gallery.
0

Σπόροι σιτάκε αναπτύσσονται στο βιβλίο-γλυπτό «Το βάρος της πεταλούδας» του Erri De Luca, ενώ το μυκήλιο πλευρώτους καταλαμβάνει τις δασοκομικές μελέτες του παππού της εικαστικού Χριστίνας Μήτρεντσε, τις οποίες ανακάλυψε στο αρχείο της μητέρας της και περιλαμβάνουν τεκμήρια από μοναστήρια του Αγίου Όρους και του Σέιχ Σου. Τα γράμματα –οι λέξεις, το κείμενο, η γνώση– καταλαμβάνονται από το μυκήλιο-μυκόρριζα, δημιουργώντας ένα υπόγειο δίκτυο που βοηθάει στην αναβίωση των δέντρων από τα οποία προέρχεται το χαρτί και κατασκευάζεται το βιβλίο που φέρει το κείμενο, και ούτω καθεξής, ως μέρος μιας συνεχιζόμενης διαδικασίας οργανικού μετασχηματισμού ή οργανικής διείσδυσης. 

Η έκθεση της Χριστίνας Μήτρεντσε «The Wood Wide Web» στην γκαλερί Citronne από τις 2 Απρίλιου προσκαλεί τον επισκέπτη να εμπλακεί νοερά και να συναντήσει ένα δάσος που ζωντανεύει μέσα στο διαμέρισμα/γκαλερί και απευθύνεται στην εποχή μας, η οποία χαρακτηρίζεται από τις οικολογικές διαταραχές και την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης συμβίωσης, παρουσιάζοντας ένα αόρατο δίκτυο που συνδέει τις μοναδικές ιδιότητες των μυκήτων, την ιστορία τους και τις αμέτρητες χρήσεις τους σε υλικά, ιατρική και οικολογία, καθώς και τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, τη θρησκεία, τη γνώση και την καταστροφή που οδηγεί στην αναγέννηση.

Η καταστροφή οδηγεί στην αναγέννηση. Στη δουλειά της η Χριστίνα Μήτρεντσε χρησιμοποιεί την καταστροφή και την ανακύκλωση ως σύστημα για την παραγωγή νέων έργων. Τι συμβαίνει όταν ένα βιβλίο «αποτρέπει την αναγνωσιμότητα» ή γίνεται δυσανάγνωστο; Πρέπει να γίνει αισθητό. Πρέπει να απορροφηθεί και να ενεργοποιηθεί. 

Η Χριστίνα ξεκίνησε την έρευνά της στο Λονδίνο πριν από δυο δεκαετίες και από τότε το δίκτυο «δάση-δέντρα-κορμοί-χαρτί-βιβλία-μύκητες-μυκόρριζα-αποσύνθεση-αναγέννηση» αποτελεί μια εννοιολογική και οργανική αλυσίδα στην καλλιτεχνική της πρακτική.  

Χριστίνα Μήτρεντσε
H Χριστίνα Μήτρεντσε

«Ο κήπος μου όταν ζούσα στο Islington (τα δέντρα, οι κορμοί, τα φυτά, τα μανιτάρια) βρισκόταν πάνω από ένα πολεμικό καταφύγιο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο πίσω μέρος του σπιτιού μου», λέει. «Αυτό ήταν το στούντιό μου για έναν χρόνο. Ένας σκοτεινός, υπόγειος χώρος χωρίς ρεύμα, με ποντίκια και αράχνες. Δούλευα με το φως των κεριών. Ανακάλυψα βλήματα όπλων σε ξύλινα μπαούλα. Μετέφερα μέσα εκεί τους κορμούς δέντρων από τον κήπο, τα πρώτα μου "wood logs", χρηστικά καθίσματα-γλυπτά, πάνω στα οποία χάραξα λέξεις για τη σχέση φύσης, τέχνης και επιστήμης και άκουγα John Cage για να φτιάξω το δικό μου sound piece. Εκεί μέσα ανέπτυξα τους πρώτους σπόρους μανιταριών, καθώς και "growing crystals", που έγιναν μέρος των γλυπτών μου. Ξεκίνησα να διαβάζω βιβλία για τα δάση, την αποψίλωση των δασών και τα μανιτάρια. Πήγαινα πολύ συχνά σε ημερήσιους, οργανωμένους, ομαδικούς περιπάτους για την έρευνα και την ανεύρεση μανιταριών στις περιοχές Epping Forest, όπου και δίδασκα, στο High Gate Wood, στο Hampstead Heath και στα υπέροχα δάση του Νότιου Λονδίνου, στο Dulwich Park, στο Richmond Park και στο South Norwood Country Park». 

Η Χριστίνα ξεκίνησε να εκθέτει τα πρώτα χειροποίητα γλυπτικά έργα της με τίτλο «Fungi/Μushrooms» το 2010. Στα έργα αυτά εξερευνά με εμμονή την κοσμική ομοιότητα των βραγχίων των μυκήτων με τις σελίδες των βιβλίων, εκτός των άλλων. Τα μανιτάρια, οι άνθρωποι και τα βιβλία σχετίζονται μεταξύ τους, καθώς στην ευρύτερη κατηγορία του καθενός υπάρχουν επίσης απαγορευμένες ουσίες. Μπορούμε να πάρουμε ως παράδειγμα τον απαγορευμένο καρπό της γνώσης, τα απαγορευμένα από ολοκληρωτικά καθεστώτα βιβλία ή ακόμα και τα θανατηφόρα ή τοξικά μανιτάρια που τρώγονται μόνο μία φορά. Ο Terence McKenna πρότεινε ότι το απαγορευμένο φρούτο ήταν μια αναφορά σε ψυχοτρόπα φυτά και μύκητες, συγκεκριμένα σε μανιτάρια ψιλοκυβίνης, τα οποία θεωρούσε ότι έπαιξαν κεντρικό ρόλο στην εξέλιξη του ανθρώπινου εγκεφάλου. Ομάδα ερευνητών του Imperial College εφαρμόζει θεραπευτική αγωγή μανιταριών, με θετικά αποτελέσματα σε ασθενείς με μακροχρόνια κατάθλιψη. 

Το αόρατο, γοητευτικό και μυστηριώδες network που συνδέει τα μανιτάρια με τα βιβλία και τη γνώση Facebook Twitter
Χριστίνα Μήτρεντσε, Psilocybin Made You a Fun Guy, Bookscape XIV, 2023, 105 × 80 εκ., εξώφυλλα παλαιών βιβλίων, φύλλα προμετωπίδων, αποξηραμένα βρώσιμα μανιτάρια, κορδέλες, βινυλικά γράμματα, ακρυλικό χρώμα, ξύλο. Παραχώρηση της καλλιτέχνιδας και της CITRONNE Gallery.

«Στην ατομική μου έκθεση στην γκαλερί Citronne παρουσιάζω 12 νεκρές φύσεις μικρής κλίμακας σε χαρτί (μολύβι, κολάζ και χειροποίητη μεταξοτυπία), όπου τα ISBN δώδεκα απαγορευμένων βιβλίων συνυπάρχουν με απαγορευμένα μανιτάρια βγαλμένα από την εγκυκλοπαίδεια Larousse, που επίσης παρουσιάζω στη σειρά "Bookscapes". Σε μεγαλύτερα μεγέθη, στις νεκρές φύσεις, ενσωματώνονται και πρόσφατες εκδόσεις περί μυκήτων, όπως η "Let’s Become Fungal!" (2023) της Yasmine Ostendorf-Rodriguez και το "The Mushroom at the End of the World: On the Possibility of Life in Capitalist Ruins" (2015) της Κινεζοαμερικανίδας ανθρωπολόγου Anna Tsing, που περιγράφει και αναλύει τις παγκοσμιοποιημένες αλυσίδες εμπορευμάτων των μανιταριών matsutake», λέει.

Τα πέντε αναγνωρίσιμα δέντρα που συμβιώνουν με μύκητες είναι ζωγραφισμένα σε χρωματιστό, χειροποίητο, ανακυκλωμένο χαρτί βιβλίων 180 x 85 εκ. Εσκεμμένα το καθένα με ξεχωριστές υφολογικές ιδιομορφίες, μοιάζουν σαν να ενσαρκώνουν προσωπικότητες με ανθρωπομορφικά χαρακτηριστικά. «Τα "Fungi Logs–Nugrybauti", χειροποίητα ξυλόγλυπτα σκαμπό από κορμούς δέντρων, που βρήκα κοντά στο στούντιό μου στην περιοχή του Φιλοπάππου, υποβλήθηκαν σε περαιτέρω επεξεργασία. Τα βιβλία κόπηκαν, τρίφτηκαν και εμφυτεύτηκαν στους κορμούς, ώστε να ξεπροβάλλουν πλέον σε διαφορετικά σχήματα και είδη μανιταριών. Έχουν χαραγμένο με χρυσό επάνω τους τη λέξη Nugrybauti. Στη Λιθουανία, όπου ο κόσμος έχει εμμονή με τα μανιτάρια, το να παραστρατήσεις σε ένα δάσος ενώ μαζεύεις μανιτάρια είναι μια συνηθισμένη εμπειρία, και αποδίδεται με αυτήν τη λέξη» λέει η Χριστίνα.

«Η ίδια λέξη χρησιμοποιείται για να περιγράψει την απόκλιση από την πλοκή μιας ιστορίας. Φτάνεις σε κατάσταση "nugrybauti" όταν η συγκίνηση τού να έχεις εντοπίσει επιλεγμένα φαγώσιμα μανιτάρια "ξεφεύγει" και τριγυρνάς άσκοπα πάνω από βρύα, κάτω από κλαδιά και γύρω από τις φούστες των ερυθρελατών, χαμένη, μέχρι πολύ αργότερα να επιστρέψεις σε ένα οικείο μονοπάτι, αν και όχι εκεί που νόμιζες ότι θα ήσουν. Προσκαλώ τους επισκέπτες σε συζητήσεις που πραγματεύονται τη σημασία της μυκητολογίας, των δέντρων και των δασών για την κοινωνία. Οι απίστευτες ιδιότητες των μυκήτων, η ιστορία τους, καθώς και οι αμέτρητες χρήσεις τους σε υλικά, ιατρική και οικολογία, έχουν θετικό αντίκτυπο στον πλανήτη. Με στοχαστική, κριτική ματιά, θίγω αυτές τις διαχρονικές έννοιες, αφενός των βιβλίων και αφετέρου της γνώσης και των αρχετύπων. Συνδυάζω το υλικό και το διανοητικό στοιχείο, τις λέξεις με τις εικόνες και την ύλη, τη σχέση της ασώματης γνώσης με την ενσαρκωμένη εμπειρία και την υλικότητα». 

Το αόρατο, γοητευτικό και μυστηριώδες network που συνδέει τα μανιτάρια με τα βιβλία και τη γνώση Facebook Twitter
Χριστίνα Μήτρεντσε, Oak Tree, 2024, 85 × 180 εκ., μεικτή τεχνική, ακρυλικό χρώμα και κολάζ σε χαρτί. Παραχώρηση της καλλιτέχνιδας και της CITRONNE Gallery.
Το αόρατο, γοητευτικό και μυστηριώδες network που συνδέει τα μανιτάρια με τα βιβλία και τη γνώση Facebook Twitter
Χριστίνα Μήτρεντσε, Birch Tree, 2004, 85 × 180 εκ., μεικτή τεχνική και κολάζ σε σελίδες βιβλίων. Παραχώρηση της καλλιτέχνιδας και της CITRONNE Gallery.

Η καταστροφή οδηγεί στην αναγέννηση. Στη δουλειά της η Χριστίνα Μήτρεντσε χρησιμοποιεί την καταστροφή και την ανακύκλωση ως σύστημα για την παραγωγή νέων έργων. Τι συμβαίνει όταν ένα βιβλίο «αποτρέπει την αναγνωσιμότητα» ή γίνεται δυσανάγνωστο; Πρέπει να γίνει αισθητό. Πρέπει να απορροφηθεί και να ενεργοποιηθεί. 

«Τα μανιτάρια, όπως και τα βιβλία, είναι αποθήκες γνώσης και καταλύτες για μετασχηματισμό. Και τα δύο χρησιμεύουν ως ενδιάμεσοι χώροι μεταξύ του θανάτου και της ζωής. Υπό αυτό το πρίσμα, και τα δύο γίνονται αγωγοί συνέχειας, ενσωματώνοντας τη δυναμική αλληλεπίδραση μεταξύ θανάτου, καταστροφής και αναγέννησης, γνώσης και κατανόησης», λέει.

«Και εδώ χρησιμοποιώ τον όρο "Funga", που στις βιοεπιστήμες είναι ένας αναγνωρισμένος όρος στο βασίλειο των μυκήτων (της δεκαετίας του 2000), παρόμοιος με τη μακροχρόνια πανίδα για τα ζώα και τη χλωρίδα για τα φυτά. Ακριβώς όπως οι μύκητες αποσυντίθενται και ανασυνθέτουν την οργανική ύλη, μετατρέποντας τη φθορά σε νέα ανάπτυξη, διευκολύνοντας την αναγέννηση του φυσικού κόσμου, τα βιβλία συλλέγουν και διαδίδουν την ανθρώπινη σκέψη σε γενιές, δίνοντας ζωή σε αδρανείς ιδέες, διασφαλίζοντας ότι η σοφία επανερμηνεύεται για να τροφοδοτήσει το μέλλον». 

Info

Η ατομική έκθεση της Χριστίνας Μήτρεντσε "The Wood Wide Web" στη CITRONNE Gallery (Πατριάρχου Ιωακείμ 19, 10675, Αθήνα, 4ος όροφος) θα διαρκέσει από τις 2 Απριλίου έως τις 31 Μαΐου 2025.

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η πρώτη μεγάλη έκθεση της οραματίστριας καλλιτέχνιδας Ithell Colquhoun

Εικαστικά / Τα σουρεαλιστικά αριστουργήματα της Ithell Colquhoun σε μια μεγάλη έκθεση

Το πολύχρωμο και αποκρυφιστικό σύμπαν της ξετυλίγεται στην πρώτη μεγάλη έκθεση για την οραματίστρια καλλιτέχνιδα, που εξερευνά τη θέση των γυναικών και τη σημασία του φύλου.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Άνσελμ Κίφερ αποτίνει φόρο τιμής στον Βαν Γκογκ

Εικαστικά / Ο Άνσελμ Κίφερ αποτίνει φόρο τιμής στον Βαν Γκογκ

Μια νέα έκθεση στο Άμστερνταμ με πρόσφατα έργα του Κίφερ αναδεικνύει τη σύνδεσή του με τον Βαν Γκογκ και προκαλεί ήδη πολλές συζητήσεις. Ο σπουδαίος Γερμανός καλλιτέχνης εμπνέεται σταθερά, εδώ και 60 χρόνια, από τον Ολλανδό ζωγράφο. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
62 λεπτά με τον Ανέστη Ιωάννου

Εικαστικά / Από τη Νεφελοκοκκυγία στο skate και το τζιν: Το Εικαστικό Σύμπαν του Ανέστη Ιωάννου

Ο νεαρός εικαστικός αναζητά μια νέα μορφή ελευθερίας και απογείωσης, συνδέοντας τη δυναμική της street culture με την ουτοπία των Ορνίθων και των τσαρουχικών ονείρων, αναζητώντας μια έξοδο από το αστικό τραύμα σε έναν κόσμο γεμάτο δυνατότητες και φαντασία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Helmut Lang: What remains behind

Εικαστικά / Helmut Lang: Από το θρυλικό rubber dress στα πρωτόγονα γλυπτά του

Ο καλλιτέχνης και πρώην σχεδιαστής μόδας διατηρεί την προσήλωσή του στα υλικά και παρουσιάζει γλυπτά που θίγουν τη διαρκή εμμονή του με το θέμα της μνήμης, σε ένα σπίτι-σύμβολο του μοντερνισμού στο Λος Άντζελες.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
«Αυτός δεν ντράπηκε να το πει, αλλά αν το ’κανε μια γυναίκα θα ’ταν πουτάνα»/ «Η ελπίδα είναι κάτι που φτιάχνεις»

Θέματα / «Όταν οι γυναίκες καλλιτέχνιδες πεθαίνουν, το όνομά τους παραμερίζεται»

Μια συζήτηση με την Ευγενία Τζιρτζιλάκη για τη φεμινιστική ιστορία της τέχνης, τα double standards του καλλιτεχνικού χώρου και το γιατί το θέατρο χρειάζεται περισσότερες 50άρες. 
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άγγελος Μεργές: Οff season παραθεριστές με χρώματα που εκπέμπουν ηλεκτρισμένη ενέργεια

Εικαστικά / Παραθεριστές ή πρόσφυγες; Οι αινιγματικές φιγούρες του Άγγελου Μεργέ

Ο 36χρονος Έλληνας ζωγράφος, με έδρα τη Ζυρίχη, εκθέτει στην γκαλερί Καλφαγιάν έργα του με διφορούμενες –έντονα χρωματισμένες και ηλεκτρισμένες– ανθρώπινες φιγούρες σε off season παραλίες, που θυμίζουν ήρωες του Αντονιόνι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Leigh Bowery: ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Nothing Days / Leigh Bowery: Ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης που ο Boy George είχε χαρακτηρίσει ως «μοντέρνα τέχνη με πόδια» έζησε μια περιπετειώδη ζωή με εκατοντάδες συνευρέσεις στις τουαλέτες του Λονδίνου, δημιουργώντας ταυτόχρονα τέχνη με τα μοναδικά καλτ κοστούμια του που σημάδεψαν μια γενιά σχεδιαστών και εξακολουθούν να εμπνέουν.
M. HULOT
Project Mycelium: Η διάβρωση, η αναγέννηση και τα μανιτάρια που φυτρώνουν σε μια φανταστική τουαλέτα της Κάλλας

Εικαστικά / Μια πρωτοποριακή συνάντηση τέχνης, επιστήμης, ιστορίας και οικολογίας

Στο Project Mycelium, τρία εντυπωσιακά κοστούμια, που θα μπορούσαν να φοράνε η Μαρία Κάλλας, η βασίλισσα Αμαλία και ο Ιωάννης Καποδίστριας, καταβροχθίζονται από ζωντανούς μύκητες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Εικαστικά / Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Η 27χρονη εικαστικός μιλά για τη διαδρομή της από την Αθήνα στο Λος Άντζελες, για το πώς το ερωτικό πάθος μεταμόρφωσε την τέχνη της, καθώς και για τη μυστικιστική διάσταση στα έργα της. Για τη γνωριμία της με τη Lana Del Rey απέφυγε να μιλήσει.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
«Η εμμονή του βλέμματος»: Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

The Review / Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

Ποιο είναι το αποκαλούμενο «εθνικό αφήγημα» που υπηρετεί η Εθνική Πινακοθήκη; Ο Χρήστος Παρίδης συζητά με τον δημοσιογράφο και επιμελητή εκθέσεων Δημήτρη Τρίκα για τη νέα επετειακή έκθεση στη μνήμη του Παναγιώτη Τέτση, η οποία μόλις εγκαινιάστηκε στην Εθνική Πινακοθήκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου / Περικλής Βυζάντιος: από το Παρίσι της Μπελ Επόκ στο φως της Ύδρας 

Εικαστικά / Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου

Μια ανασκόπηση της ζωής και του έργου του ζωγράφου, που ήταν γνωστός για τα ελληνικά τοπία και την Ύδρα, με αφορμή την αναδρομική έκθεση του Περικλή και του Ντίκου Βυζάντιου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
 Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Εικαστικά / Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Με αφορμή την αναδρομική έκθεση στη Συλλογή Peggy Guggenheim στη Βενετία, έφτασε η στιγμή να ανακαλύψουμε τη ζωγράφο που θεωρείται εθνικός θησαυρός για την Πορτογαλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Εικαστικά / Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Μια νέα έκθεση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Παρίσι με πορτρέτα της κόρης του Ανρί Ματίς, Μαργκερίτ, προσφέρει μια νέα οπτική στο έργο του μεγάλου Γάλλου καλλιτέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που ξεκινούν τον Απρίλιο

Εικαστικά / Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Αφρικανική τέχνη, κριτική στην αποικιοκρατία, έργα για τα δικαιώματα των ζώων και εμπνευσμένα από διαστημικά ταξίδια, νέοι καλλιτέχνες και αναδρομικές εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί της Αθήνας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τέσσερις σημαντικοί διεθνείς καλλιτέχνες αποτελούν τον προπομπό της μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ

Εικαστικά / ΕΜΣΤ: Τέσσερις διεθνείς καλλιτέχνες και μία θεματική έκθεση για τα ζώα που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ

Δύο ατομικές εκθέσεις και δύο μεγάλης κλίμακας in situ εγκαταστάσεις φωτίζουν τη σχέση μας με τα ζώα και τις οικολογικές συνέπειες της αποικιοκρατίας ενώ αποτελούν προπομπό μιας μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Εικαστικά / «Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Στην υποβλητική της έκθεση στο ΕΜΣΤ, η εικαστικός Τζάνις Ράφα αναδημιουργεί ένα φανταστικό περιβάλλον άδειων στάβλων για να μιλήσει για τη σχέση του ανθρώπινου και του ζωικού κόσμου, ενώ μας προκαλεί να σκεφτούμε τις έννοιες της φροντίδας και της αγάπης, αλλά και την ανάγκη μας για κυριαρχία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Εικαστικά / Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Το Μουσείο Μπενάκη τιμά με μια σημαντική έκθεση τη μνήμη του σκηνοθέτη, διανοούμενου, ιστοριοδίφη και ερευνητή του λαϊκού μας πολιτισμού, συνδημιουργού του θρυλικού «Παρασκηνίου». Ο επιμελητής της έκθεσης, Γιώργος Σκεύας, μας μιλά γι’ αυτήν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η μεγάλη έκθεση του Steve McQueen για τα κινήματα που διαμόρφωσαν τη Μεγάλη Βρετανία

Εικαστικά / Η Μεγάλη Βρετανία που αντιστάθηκε υπάρχει ακόμα στις φωτογραφίες αυτής της έκθεσης

Από τις σουφραζέτες των αρχών του 20ού αιώνα μέχρι τις διαμαρτυρίες για τον πόλεμο στο Ιράκ, η έκθεση σε επιμέλεια του Steve McQueen συγκεντρώνει τις πιο δυνατές εικόνες μιας χώρας που βγήκε πολύ συχνά και πολύ δυνατά στους δρόμους.  
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ