Νέα έρευνα με βίντεο που ελέγχει τα επίπεδα ευφυΐας

Νέα έρευνα με βίντεο που ελέγχει τα επίπεδα ευφυΐας Facebook Twitter
0

Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ ελέγχει πιθανή σχέση της ανθρώπινης ικανότητας για συγκέντρωση σε ένα στόχο με τα επίπεδα νοημοσύνης.

Σύμφωνα με το Business Insider, οι ερευνητές διεξήγαγαν πείραμα σε 53 συμμετέχοντες, οι οποίοι παρακολούθησαν μικρά κλιπ με ασπρόμαυρες μπάρες και το μόνο που έπρεπε να κάνουν ήταν να εντοπίσουν αν οι μπάρες κινούνταν προς τα δεξιά ή τα αριστερά. Οι μπάρες στα βίντεο ήταν είτε μεγάλου μεγέθους και καταλάμβαναν όλη την οθόνη ή μικρότερες και περιορίζονταν στο κέντρο της.

Οι συμμετέχοντες επίσης έκαναν το παραδοσιακό τεστ νοημοσύνης. Τα αποτελέσματα του πειράματος που δημοσιεύτηκαν σε επιστημονικό περιοδικό Βιολογίας έδειξαν ότι οι άνθρωποι με υψηλή νοημοσύνη δυσκολεύτηκαν να αντιληφθούν την κίνηση στις μεγαλύτερες μπάρες, αλλά παρατηρούσαν γρηγορότερα την κίνηση στις μικρότερες μπάρες.

Πώς προκύπτει όμως η σχέση με τη νοημοσύνη; Οι μεγάλες μπάρες αντιπροσωπεύουν τους εξωγενείς περισπασμούς που στην πραγματικότητα είναι μικρότερης σημασίας σε σχέση με τα αντικείμενα που μετακινούνται μπροστά στα μάτια του υποκειμένου. Με άλλα λόγια, οι εξυπνότεροι μπορούν να φιλτράρουν ευκολότερα τον «θόρυβο του background» για να συγκεντρωθούν σε κάτι που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια τους, όπως για παράδειγμα στο να ακούνε προσεχτικά μια συζήτηση παρά να παρατηρούν τους περαστικούς.

Συνεπώς, όσοι έχουν αυτή την ικανότητα, συγκεντρώνονται καλύτερα, αφού ο ανθρώπινος εγκέφαλος «δέχεται τεράστια ποσά πληροφοριών, οπότε η αποτελεσματικότητά του εξαρτάται πρωτίστως από την ικανότητα να απορρίπτει τα άσχετα δεδομένα», όπως αναφέρεται στην έρευνα. Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το στοιχείο αυτό δεν είναι η μοναδική ένδειξη ευφυΐας, απλά «υπονοεί πότε ο εγκέφαλος είναι πιο αποτελεσματικός και συνεπώς πιο ευφυής».

Αυτό είναι το βίντεο που παρακολούθησαν οι συμμετέχοντες στο πείραμα:

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πελώριο φίλτρο του νερού της Αθήνας και του Πειραιά | Σπάνιες εικόνες

Ρεπορτάζ / Το πελώριο φίλτρο νερού που λύτρωσε τους Αθηναίους πριν από έναν αιώνα

Την ώρα που η συζήτηση για το νερό έχει ανοίξει για τα καλά στον δημόσιο διάλογο, μας δημιουργήθηκε η απορία από πού διανέμεται στα σπίτια μας το πόσιμο νερό και τι ακριβώς γίνεται εκεί. Η ιστορική εγκατάσταση της ΟΥΛΕΝ, και σήμερα της ΕΥΔΑΠ, από την κατασκευή της μέχρι σήμερα ξεδιψάει και ποτίζει την πρωτεύουσα που ολοένα μεγαλώνει και ζεσταίνεται.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ