The Cooler

Facebook Twitter
0


Βασισμένο σε αλήθινή ιστορία.

Ο Cooler είναι αυτός που θα του προτείνεις να έρθει σε ένα νέο εστιατόριο, ενώ ξέρεις ότι θα το μετανιώσεις. Έχεις καιρό να του προτείνεις κάτι κι έχεις απωθήσει το γεγονός ότι είναι ο Cooler – ακόμα χειρότερα, μπορεί να νομίζεις ότι θα έχει αλλάξει.

Ο Cooler δεν απορρίπτει προσκλήσεις. Όχι από ευγένεια, αλλά επειδή δεν τον καλούν συχνά.

Ο Cooler παρκάρει ένα μισάωρο μακριά από το εστιατόριο γιατί το να πληρώσει πάρκινγκ του φαίνεται εξωφρενικό. Όταν θα μπει στην αίθουσα θα του πεις όλο χαρά «ωραία δεν είναι;» προσπαθώντας να ανεβάσεις τη διάθεση. Ο Cooler θα ρίξει μια ματιά στο ταβάνι και θα πει «καλά είναι» ενώ αυτό που ψάχνει είναι αν έχει διαθέσιμες γυναίκες. Εσύ θα ξαναθυμηθείς γιατί είχες καιρό να βγεις μαζί του.

O Cooler δε θα ρίξει ούτε ματιά στο σερβιτόρο, εκτός αν ο σερβιτόρος είναι διαθέσιμη γυναίκα. Δε θα εντυπωσιαστεί από το μεγάλο όνομα που υπογράφει το μενού ή ούτε από τον φούρνο με ξύλα. Όχι επειδή είναι σνομπ, αλλά επειδή δεν έχει ιδέα ποιος είναι αυτός ο σεφ κι επίσης, φούρνους με ξύλα είχε και στο χωριό του (όχι μεταφορικά).

Ο Cooler θα μελετήσει αμίλητος τον κατάλογο λες και πρόκειται να δώσει εξετάσεις. Δεν θα του αρέσει τίποτα, εκτός κι αν υπάρχει το φαγητό που του έφτιαχνε η μαμά του όταν είχε πυρετό. Δεν θα αναγνωρίσει τα μισά συστατικά του καταλόγου αλλά δε θα ρωτήσει να μάθει γιατί νομίζει ότι τα ξέρει. Αν δεν έχεις βαρεθεί ήδη, μπορείς να τον ρωτήσεις τι είναι η salsa verde. Θα σου πει ότι είναι κέτσαπ με μαγιονέζα και θα το λέει στα σοβαρά.

Ο Cooler θα κάνει πολλές ερωτήσεις στο σερβιτόρο γιατί νομίζει ότι είναι εκλεκτικός. Τελικά θα παραγγείλει κάτι που δεν υπάρχει στον κατάλογο. Ο ευγενικός σερβιτόρος μπορεί να του προτείνει ένα συνδυασμό από αυτά που υπάρχουν. Θα το δεχτεί με συγκαταβατικότητα αυτοκράτορα.

Όσο περιμένετε το φαγητό θα πει πόσο ακριβά είναι όλα. Εσύ δεν θα ξέρεις τι να πεις γιατί ο λόγος που σου αρέσει το εστιατόριο είναι η σχέση ποιότητας-τιμής. Δεν τολμάς να προτείνεις να πάρετε και κρασί. Τελικά ο Cooler θα το προτείνει μόνος του, απαιτώντας να είναι αυτός που θα το διαλέξει, λέγοντας ότι «αφού δε θα φάμε καλά, τουλάχιστον ας πιούμε», συντρίβοντας οριστικά κάθε πιθανότητα διασκέδασης. Η επιλογή του κρασιού θα γίνει με γνώμονα την γεωγραφική του εγγύτητα με το χωριό του.

Όταν θα έρθει το πρώτο πιάτο θα γουρλώσει τα μάτια και θα πει «ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟ;» Αυτό το βιολί θα συνεχιστεί και την ώρα που θα το καταβροχθίζει χωρίς να προσέχει τι τρώει, ενώ κάνει υπολογισμούς για το πόσο κοστίζει κάθε μπουκιά. Αν του πεις «μα η ζύμη είναι πολύ καλή» θα πει «σιγά το δύσκολο» ενώ δεν έχει μαγειρέψει ποτέ στη ζωή του. Στο σπίτι του έχει έναν καταψύκτη γεμάτο με φαγητά της μαμάς του.

Όταν εσύ είσαι στη δεύτερη μπουκιά αυτός το έχει φάει όλο και κοιτάζει επίμονα το πιάτο σου. Αν δεν προσφερθείς να του δώσεις, θα το ζητήσει μόνος του. Εσύ μπορεί να σκέφτεσαι ότι τρως ένα καταπληκτικό φαγητό, αλλά δε θα το πεις. Αυτός θα πει ότι έχει φάει καλύτερα. Αν ρωτήσεις που, θα σου πει μια ταβέρνα –που αλλού; Στο χωριό του.

Την άλλη μέρα θα σου πει εμπιστευτικά «συγνώμη που σου το λέω, αλλά το χθεσινό εστιατόριο ήταν εντελώς μάπα». Εσύ θα υποσχεθείς σιωπηλά να μην φας ποτέ ξανά μαζί του.


The Cooler

Στην ταινία του 2003, ο Cooler είναι ένας άντρας με τόσο κακή αύρα, που χαλάει την διάθεση όλων όπου εμφανίζεται. Η μοναδική του ιδιότητα θα τον κάνει απαραίτητο σε ένα καζίνο.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ