5 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για το καρπούζι

5 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για το καρπούζι Facebook Twitter
11

Είναι το πιο καλοκαιρινό και αγαπημένο φρούτο της Ελλάδας αλλά και του υπόλοιπου κόσμου.

Μόλις το γευτείς, νιώθεις ότι το καλοκαίρι είναι εδώ.

Το πιο σπουδαίο όμως με το καρπούζι, είναι τα οφέλη του για την υγεία, που συμβαδίζουν με την υπέροχη γεύση του.  Έχει μόνο 46 θερμίδες ανά μερίδα (μικρή), ενώ μας δίνει το 20% της ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνης C και το 17% σε βιταμίνη Α.

Δεν τελειώνουμε όμως εδώ.

 

5 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για το καρπούζι Facebook Twitter
"Το καρπούζι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες για την καλή υγεία του πεπτικού συστήματος, καθώς και σε κάλιο, που βοηθά στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης"

Έχει περισσότερο λυκοπένιο από τις ντομάτες.
Σε μια μόνο μερίδα, το καρπούζι έχει 1,5 φορά περισσότερο λυκοπένιο από μια μεγάλη φρέσκια τομάτα, 6 χιλιοστογραμμάρια σε σύγκριση με 4 χιλιοστογραμμάρια, σύμφωνα με το USDA. Το λυκοπένιο θεωρείται ότι ενεργεί ως ένα σούπερ αντιοξειδωτικό, σταματώντας τις ελεύθερες ρίζες και την καταστροφή των κυττάρων σας. Μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων και σε διάφορους τύπους καρκίνου.

Tip: "Για να διατηρήσετε τα περισσότερα αντιοξειδωτικά σε αυτό το νόστιμο superfood, αφήστε το λίγο σε θερμοκρασία δωματίου πριν το κόψετε"

Ο χυμός μπορεί να ανακουφίσει από τους πόνους των μυών
Ισπανική μελέτη της Agricultural and Food Chemistry, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση χυμού καρπουζιού μπορεί να είναι αρκετά χαλαρωτική μετά από μια εξαντλητική προπόνηση. Οι αθλητές που κατανάλωναν λίγο περισσότερο από 300 γραμμάρια, μία ώρα πριν από την άσκηση είχαν λιγότερους πόνους στους μύες.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το καρπούζι περιέχει μια φυσική ουσία, την κιτρουλίνη, που είναι ήδη συνδεδεμένη με τη βελτίωση της λειτουργίας των αρτηριών καιτη  μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Είναι και φρούτο και λαχανικό
Τα πάντα στο καρπούζι είναι βρώσιμα, αφού αυτός ο εκπληκτικός καρπός είναι και λαχανικό. Η καταγωγή του είναι από την οικογένεια Cucurbitaceae, στην οποία βρίσκουμε το αγγούρι και την κίτρινη κολοκύθα.

Είναι γεμάτο με τα καλά του νερού
Το καρπούζι είναι 91,5% νερό. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Nutrition διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με ήπια αφυδάτωση, πονοκεφάλους, δυσκολία συγκέντρωσης και κόπωση είδαν την υγεία τους να βελτιώνεται με την κατανάλωση καρπουζιού. Εντυπωσιακά είναι και τα αποτελέσματα στη λειτουργεία των νεφρών, καθώς η συχνή διούρηση, αποβάλλει από τον οργανισμό τοξίνες, ακόμη και πέτρες που μπορεί να υπάρχουν στους νεφρούς.

Οι υπόλοιπες κρυμμένες βιταμίνες

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί ότι το καρπούζι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Β6, Β1, β-καροτένιο και μαγνήσιο.

Αν όλα αυτά σας φαίνονται υπέροχα, αλλά σας δυσκολεύουν τα κουκούτσια και δε μπορείτε να απολαύσετε το αγαπημένο φρούτο, βρήκαμε έναν εύκολο τρόπο να βγάλετε τα -ακίνδυνα- σποράκια στη στιγμή.

 

11

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Living / Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Πώς να ζήσεις σε μια πόλη όπου ο μισθός είναι τσιμεντένιος, ενώ οι τιμές εκτοξεύονται διαρκώς: τέσσερα νεαρά κορίτσια μας στέλνουν τα μηνιαία έξοδά τους και κοστολογούν ένα ιδανικό για εκείνες Σαββατοκύριακο.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Radio Lifo / Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Στην αρχή ήταν οι μπάρες πρωτεΐνης, μετά ήρθαν τα ροφήματα κι έπειτα, σιγά–σιγά, η μανία με την πρωτεΐνη εξαπλώθηκε σε ένα σωρό προϊόντα. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο αποτελεσματική είναι τελικά η ψυχεδελική θεραπεία;

Living / Πόσο αποτελεσματική είναι τελικά η ψυχεδελική θεραπεία;

Πολλές από τις μελέτες που υποστηρίζουν τις θεραπευτικές δυνάμεις των ψυχδελικών ουσιών όπως το MDMA συχνά αμαυρώνονται από τη νοοτροπία οπαδού ή γκουρού που διακρίνει κάποιους από τους ερευνητές, με αποτέλεσμα να μη δηλώνονται πλήρως οι ανεπιθύμητες παρενέργειες.
THE LIFO TEAM