Επιστήμονες αναπτύσσουν μία νέα ιδέα για τη διάγνωση νευροεκφυλιστικών παθήσεων του εγκεφάλου, όπως είναι το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον. Πρόκειται για τη βιοψία δερματικού ιστού που μπορεί να συντελέσει στην πρόωρη διάγνωση αυτών των νόσων, η οποία είναι καθοριστική για την πρόληψη της απώλειας εγκεφαλικού ιστού.
Η μελέτη των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Σαν Λουίς Ποτόζι του Μεξικό βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο. Ωστόσο, μέχρι στιγμής έχουν διαπιστώσει ότι οι ίδιες μη φυσιολογικές πρωτεΐνες που συσσωρεύονται στον εγκέφαλο σε νευροεκφυλιστικές νόσους μπορούν επίσης να εντοπιστούν και στο δέρμα. Όπως επισημαίνεται, το δέρμα έχει την ίδια προέλευση με τον εγκεφαλικό ιστό στο αναπτυσσόμενο έμβρυο και γι' αυτό μπορεί να αποτελεί ένα καλό «παράθυρο» για το τι συμβαίνει αργότερα στον εγκέφαλο του ενηλίκου.
Σύμφωνα με το BBC, ο δρ. Ιλδεφόνσο Ροντρίγκεθ-Λέιβα και οι συνεργάτες του, που θα παρουσιάσουν σύντομα τα ευρήματά τους στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, έκαναν πειράματα με 65 εθελοντές, από τους οποίους 53 είχαν είτε Αλτσχάιμερ, είτε Πάρκινσον είτε άλλες μορφές άνοιας και οι υπόλοιποι 12 -η ομάδα ελέγχου- ήταν υγιείς.
Οι επιστήμονες πήραν ένα μικρό δείγμα δέρματος πίσω από το αυτί κάθε εθελοντή και του έκαναν βιοψία, ψάχνοντας για δύο πρωτεΐνες: ταυ και άλφα-συνουκλεΐνη. Όπως προέκυψε, τα 20 άτομα με Αλτσχάιμερ και τα 16 με Πάρκινσον εμφάνισαν αυξημένα επίπεδα των δύο πρωτεϊνών, σε σχέση με την ομάδα ελέγχου και όσους είχαν απλή άνοια.
Επισημαίνεται ωστόσο ότι θα χρειαστεί περαιτέρω μελέτη καθώς είναι πρόωρο ακόμα να μιλήσει κανείς για ένα αξιόπιστο διαγνωστικό τεστ.
σχόλια