Πόσο ίσοι είναι άνδρες και γυναίκες στην Ελλάδα;

Πόσο ίσοι είναι άνδρες και γυναίκες στην Ελλάδα; Facebook Twitter
4
Πόσο ίσοι είναι άνδρες και γυναίκες στην Ελλάδα; Facebook Twitter

Το χάσμα των γυναικών από τους άνδρες, όσον αφορά τις οικονομικές ευκαιρίες που έχουν, μειώθηκε κατά 3% την τελευταία 10ετία τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και σε εγχώριο, με την Ελλάδα να έχει ανέβει θέσεις στη λίστα κατάταξης, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως σε συνολικό βαθμό αποτελεί χώρα που έχει καταπολεμήσει την ανισότητα των δύο φύλων.

Πιο συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την έκθεση Global Gender Gap Report 2015 του World Economic Forum, η Ελλάδα κατατάσσεται φέτος 87η σε σύνολο 145 χωρών, από 91η που ήταν πέρυσι, σημειώνοντας συνολική επίδοση 0,685, που σημαίνει μία απόσταση των γυναικών της Ελλάδας 31,5% από την απόλυτη ισότητά τους με τους άνδρες (η πλήρης ισότητα αντιστοιχεί στο 1).

Πόσο ίσοι είναι άνδρες και γυναίκες στην Ελλάδα; Facebook Twitter

Όσον αφορά τις οικονομικές ευκαιρίες, η Ελλάδα έχει, επίσης, την 87η θέση, με επίδοση 0,644 που είναι υψηλότερη από το μέσο όρο του δείγματος (0,592). Οι αμοιβές των γυναικών σε σχέση με αυτές των ανδρών για παρόμοια εργασία είναι χαμηλότερες, σύμφωνα με την έκθεση, με την επίδοση να διαμορφώνεται στο 0,62. Το μέσο εισόδημα των γυναικών είναι, επίσης, χαμηλότερες των ανδρών, καθώς ο σχετικός δείκτης διαμορφώνεται στο 0,55. Ακόμη χαμηλότερη είναι η συμμετοχή των γυναικών - σε σχέση με των ανδρών - σε θέσεις μάνατζερ και υψηλόβαθμων αξιωματούχων (0,39). Απόλυτη ισότητα των γυναικών με τους άνδρες υπάρχει σε επαγγελματικό και τεχνικό προσωπικό, δείκτης στον οποίο η Ελλάδα έχει την πρώτη θέση σε παγκόσμια κατάταξη. Η απόσταση των γυναικών από τους άνδρες στις οικονομικές ευκαιρίες μειώθηκε 5,8% από το 2006.

Πόσο ίσοι είναι άνδρες και γυναίκες στην Ελλάδα; Facebook Twitter

Στην εκπαίδευση και την υγεία, η απόσταση των γυναικών από τους άνδρες είναι ελάχιστη, με τις σχετικές επιδόσεις να διαμορφώνονται στο 0,996 και το 0,979, αντίστοιχα. Η ισότητα είναι πλήρης αναφορικά με τη συμμετοχή στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ αναφορικά με το προσδόκιμο ζωής η θέση των γυναικών είναι καλύτερη, καθώς αυτό εμφανίζεται υψηλότερο κατά 6% από των ανδρών. Δεδομένου, όμως, ότι αντίστοιχα υψηλές είναι οι επιδόσεις αυτές και σε πολλές άλλες χώρες, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 56η θέση στον δείκτη της υγείας, όπως και σε αυτόν της εκπαίδευσης.

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα των γυναικών εμφανίζεται στον δείκτη της πολιτικής δύναμης, καθώς η συμμετοχή τους στο κοινοβούλιο και σε υπουργικές θέσεις είναι πολύ χαμηλότερη από των ανδρών, με τις σχετικές επιδόσεις να διαμορφώνονται στο 0,30 και το 0,11, αντίστοιχα. Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 91η θέση στον δείκτη αυτό. Την τελευταία 10ετία, πάντως, η διαφορά στην εκπροσώπηση των γυναικών στην πολιτική από τους άνδρες μειώθηκε κατά 5,9%.

Ο αργός ρυθμός προόδου στην κάλυψη του οικονομικού χάσματος δείχνει, αν γίνει προβολή του στο μέλλον, ότι θα χρειασθούν 118 χρόνια - έως το 2133 - για να κλείσει αυτό εντελώς, αναφέρει η έκθεση.


Στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης της έκθεσης έρχεται η Ισλανδία, ακολουθούμενη από τις σκανδιναβικές χώρες (Νορβηγία, Φινλανδία και Σουηδία), καθώς και την Ιρλανδία.

Πόσο ίσοι είναι άνδρες και γυναίκες στην Ελλάδα; Facebook Twitter
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Living / Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Πώς να ζήσεις σε μια πόλη όπου ο μισθός είναι τσιμεντένιος, ενώ οι τιμές εκτοξεύονται διαρκώς: τέσσερα νεαρά κορίτσια μας στέλνουν τα μηνιαία έξοδά τους και κοστολογούν ένα ιδανικό για εκείνες Σαββατοκύριακο.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Radio Lifo / Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Στην αρχή ήταν οι μπάρες πρωτεΐνης, μετά ήρθαν τα ροφήματα κι έπειτα, σιγά–σιγά, η μανία με την πρωτεΐνη εξαπλώθηκε σε ένα σωρό προϊόντα. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

σχόλια

2 σχόλια
Γελιο δεν προκαλει το περιεχομενο των οσων λεγονται, αλλα ο τροπος και η υπερβολη που ορισμενες φεμινιστριες εκφραζουνε τις αποψεις τους.Παντως κι εγω ως γυναικα που σχεδον καθημερινα παρατηρει (και ενιοτε δεχεται η ιδια)σεξιστικες συμπεριφορες και γενικως μπορει με λιγα λογια να σου επιβεβαιωσει τα παραπανω και εμπρακτα, θα σου πω πως σ αρεσει δε σ αρεσει αυτα ισχυουν.Και ειτε το σχολιασει κανεις ομορφα ειτε με υπερβολη ειτε με νευρα ειτε με ψυχραιμια αυτη ειναι η πραγματικοτητα μας.Και δε χρειαζεται να βαλω την ταμπελα της φεμινιστριας για να υπερασπιστω την ισοτητα μου απεναντι στους ανδρες.Αυτη που μου στερει η ελληνικη κοινωνια η απαιδευσια της.Εμενα ας πουμε, μου φαινεται ακομα πιο γελοιο να περιμενει κανεις τον αλλον να σχολιασει για να γελασει και να χλευασει την αποψη του.Πριν καν αυτη ειπωθει.Ευκολα μπορει κανεις να γελασει, να χλευασει, να κοροιδεψει, να αδιαφορησει, να επαινεσει, να συγχαρει ΑΠΛΑ και μονο για να μιλησει, αλλα λιγοι ειναι αυτοι που θα ακουσουν και θα αφουγκραστουν το προβλημα καθαυτο.Και ακομα λιγοτεροι αυτοι που θα παρακινηθουν για να γινουν μερος της λυσης.