Λιγότερο κόκκινο κρέας και γαλακτομικά πρέπει να καταναλώνουν οι Ευρωπαίοι, αν θέλουν να σωθεί το κλίμα

Λιγότερο κόκκινο κρέας και γαλακτομικά πρέπει να καταναλώνουν οι Ευρωπαίοι, αν θέλουν να σωθεί το κλίμα Facebook Twitter
7

Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση βόειου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, αν θέλουν να επιτύχουν τους στόχους τους για τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, δείχνει μελέτη Σουηδών επιστημόνων, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

 

Η γεωργία και η αγροδιατροφική βιομηχανία ευθύνονται για το ένα τέταρτο των εκπομπών των αερίων αυτών, που είναι επιζήμια για το κλίμα στην ΕΕ, και οι συντάκτες της σχετικής έκθεσης επισημαίνουν ότι οι τομείς αυτοί θα πρέπει να τις μειώσουν στο ένα τέταρτο ως το 2050.


"Μια μεγάλη μείωση, της τάξης του 50% ή μεγαλύτερη, της κατανάλωσης κρέατος βοοειδών είναι μάλλον αναπόφευκτη, αν θέλουμε να επιτύχουμε τους στόχους της ΕΕ", γράφουν οι τέσσερις ερευνητές που συνέταξαν την έκθεση αυτή, οι οποίοι είναι ειδικοί σε θέματα οικονομίας του περιβάλλοντος και βιολογίας. "Δεν θα χρειαστεί να απαρνηθούμε εντελώς το κρέας", διευκρινίζει ο Στέφαν Βιρσένιους σε ανακοίνωση του Πολυτεχνείου Chalmers στο Γκέτεμποργκ. "Τα πουλερικά και οι χοίροι προκαλούν αρκετά χαμηλές εκπομπές" αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου", επισημαίνει.


Η παραγωγή μοσχαρίσιου κρέατος που περιέχει ένα κιλό πρωτεΐνες προκαλεί την εκπομπή 200 κιλών CO2, έναντι μόνον 10 ως 30 κιλών CO2 που προκαλεί η παραγωγή του αντίστοιχου σε περιεκτικότητα πρωτεϊνών κρέας από χοιρινό ή πουλερικό.


Για να περιοριστούν οι εκπομπές που προκαλούνται από την εκτροφή βοοειδών (τα οποία αντιπροσωπεύουν το 70% των ζώων κτηνοτροφίας σήμερα στην Ευρώπη) χρειάζεται επίσης να μειωθεί η ζήτηση σε γαλακτοκομικά προϊόντα. Ένα κιλό πρωτεϊνών που λαμβάνεται από γαλακτοκομικά προϊόντα ευθύνεται για τις τετραπλάσιες εκπομπές αερίων απ'ό,τι η αντίστοιχη ποσότητα πρωτεϊνών που προέρχεται από τα πουλερικά.


"Ένα διαρθρωτικό πέρασμα της ευρωπαϊκής παραγωγής από το βόειο κρέας στο χοιρινό κρέας και/ή σε αυτό των πουλερικών, ή από τα γαλακτοκομικά προϊόντα στη φυτική διατροφή, θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά, και όχι να μειώσει, την προσφορά παγκοσμίως σε πρωτεΐνες στη διατροφή", υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έκθεσης αυτής, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Food Policy.


Οι ίδιοι διερεύνησαν κι άλλους τρόπους για τον περιορισμό των εκπομπών των αερίων που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη και οφείλονται στη γεωργία και την αγροδιατροφική βιομηχανία. Ο πιο πολλά υποσχόμενος ήταν αυτός της βελτίωσης των αγροτικών τεχνικών, "αν καταφύγει κανείς στις τελευταίες τεχνολογίες", επισημαίνει ο κύριος συντάκτης του σχετικού άρθρου Ντάβιντ Μπρίνγκελσον.

7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Millennials και Gen Zers αναζητούν το ιδανικό workplace το 2025

Living / Το ιδανικό εργασιακό περιβάλλον του 2025: Τι ψάχνουν οι Millennials και οι GenZers;

Οι διαφορετικές γενιές που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια στην αγορά εργασίας περιγράφουν τις συνθήκες που θα τους έκαναν να νιώθουν τη δουλειά τους περισσότερο σαν το σπίτι τους.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Γιατί συχνά νιώθουμε μεγαλύτερη νοσταλγία για τις δυσκολίες παρά για τις χαρές;

Living / Γιατί συχνά νιώθουμε μεγαλύτερη νοσταλγία για τις δυσκολίες παρά για τις χαρές;

Οι άνθρωποι έχουν την τάση να βλέπουν «με ροζ γυαλιά» ακόμα και τις πιο αντίξοες περιόδους της ζωής τους, ακόμα κι αν πρόκειται για συνθήκες οικονομικής ύφεσης, πανδημίας ή πολέμου.
THE LIFO TEAM
O «ξαφνικός θάνατος» της εξ αποστάσεως εργασίας

Living / O «ξαφνικός θάνατος» της εξ αποστάσεως εργασίας

Στον απόηχο της πανδημίας, οι πολιτικές «εργασίας από το σπίτι» έμοιαζαν να δείχνουν τον δρόμο για τον χώρο εργασίας του μέλλοντος, αλλά πλέον οι αποκλειστικά remote θέσεις είναι είδος προς εξαφάνιση.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ
«Προτιμώ να δώσω τον σκύλο, παρά να είναι μαζί σου»: Όταν χωρίζεις (και) από το κατοικίδιό σου

Living / «Προτιμώ να δώσω τον σκύλο, παρά να είναι μαζί σου»: Όταν χωρίζεις (και) από το κατοικίδιό σου

Ποιο είναι το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τα ζώα συντροφιάς; Ιστορίες –με αίσιο και μη τέλος– για ανθρώπους που χώρισαν εκτός από τους συντρόφους τους και από το κατοικίδιό τους.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
ΕΠΕΞ CHECK «Ο τρόπος που βλέπω το ντύσιμο καθορίστηκε απ’ τον αυτισμό μου»

Living / «Δεν ήμουν το παράξενο παπί, απλώς δεν ήμουν ποτέ πάπια»: Όταν μια γυναίκα της μόδας διαγνώστηκε με αυτισμό στα 50

Για τη Ζ. τα ρούχα δεν είναι απλώς αισθητική επιλογή – είναι μια γλώσσα. Η διάγνωση της νευροδιαφορετικότητάς της την έκανε να ξαναδεί τη ζωή της, την αφοσίωσή της στα υλικά και την υφή τους μέσα από αυτό το πρίσμα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ο μήνας μπαίνει, ο μισθός φεύγει: Tips και κόλπα για να εξοικονομήσετε χρήματα

Living / Ο μήνας μπαίνει, ο μισθός φεύγει: Tips και κόλπα για να εξοικονομήσετε χρήματα

Με αφορμή το ο νέο microtrend «no buy challenge» του TikTok, τέσσερις άνθρωποι εξιστορούν τι έκοψαν και πώς, για να εξοικονομήσουν χρήματα και να κάνουν τους μικρούς οικονομικούς τους στόχους πραγματικότητα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ

σχόλια

3 σχόλια
Να μειώσει το κρέας και τα γαλακτοκομικά αν θέλει να καταπολεμήσει τη χοληστερίνη ok. Τα άλλα είναι για να βγάζει φράγκα ο Αλ Γκορ. (2 εκ. δολλάρια προσωπική περιουσία το 2004, πάνω από 100 εκ. σήμερα ο "ακτιβιστής")...
Μια και δεν το αναφέρει το άρθρο, για όποιον δεν το γνωρίζει (αξίζει να το μάθει, καθώς είναι αρκετά αστείο), ο λόγος που τα βοοειδή είναι τόσο επιβλαβή σε σχέση με το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι κυρίως επειδή ρεύονται και δευτερευόντως επειδή ...πέρδονται και αφοδεύουν.Το μεθάνιο που εκπέμπουν τα εκτρεφόμενα ζώα (με την μερίδα του λέοντος στις αγελάδες) αντιστοιχεί στο 18% της επιβάρυνσης του φαινομένου του θερμοκηπίου από τα αέρια (η μέτρηση γίνεται σε κλίμακα CO2 και τα υπόλοιπα αέρια αντιστοιχούνται σε αυτήν CO2, καθώς δεν είναι όλα το ίδιο βλαπτικά, λ.χ. το μεθάνιο αποθηκεύει θερμότητα 20 φορές περισσότερο από το CO2, άρα 1 λίτρο μεθανίου αντιστοιχεί περίπου σε 20 λίτρα CO2, εξ ου και το 18% της συνολικής επιβάρυνσης).Και το πιο "κουφό"... Η παραπάνω επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη από αυτή που προκαλούν οι μεταφορές !!! Άτιμες αγελάδες, θα μας καταστρέψετε :Ρhttp://www.todayifoundout.com/index.php/2014/04/cow-farts-really-significantly-contribute-global-warming/
Απίστευτο! Να σου προτείνουν τι να φας, για να προστάτεψεις το κλίμα δεν έχει ξανακουστεί. Εν τω μεταξύ οι μεγάλες βιομηχανίες συνεχίζουν και ρυπαίνουν ανερυθρίαστα το περιβάλλον.Ας μην ξεχάσουμε πλέον και έρευνες οι οποίες βγαίνουν στην επιφάνεια σιγα-σιγα και αμφισβητούν την απάτη, πέρι κλιματικής αλλαγής.
H κλιματική αλλαγή είναι μία πραγματικότητα είτε το θέλουμε είτε όχι!Το 97% των επιστημόνων παρατηρεί την κλιματική αλλαγή και το υπόλοιπο ποσοστό διαφωνεί.Οι περισσότερες εργασίες κατά της κλιματικής αλλαγής ανακοινώνονται από επιστήμονες και οργανώσεις που έχουν κατηγορηθεί για χρηματοδότηση από επιφανείς εκατομμυριούχους.Επίσης,υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν στην θεωρία της επίπεδης γης,δεν σημαίνει όμως ότι θα τους πάρουμε στα σοβαρά,έτσι δεν είναι?
Επειδή από όσο καταλαβαίνω είσαι επιστήμονας και έχεις σπουδάσει μια αντίστοιχη φυσική επιστήμη να σου θυμίσω ή να σου γνωστοποίησω σε περίπτωση που δεν γνωρίζεις τους κύκλους Μιλανκοβιτς. Λίαν συντόμως ότι η αλλαγή της κλίσης του άξονα της Γης καθώς και η αλλαγή στην περιφορά της Γης γύρω από τον Ήλιο, επηρεάζει και διαμορφώνει το κλίμα της. Για παράδειγμα δεν θα λιώνανε ποτέ οι παγετώνες. Αυτό γίνεται, με μια περιοδικότητα της τάξεως των 100.000 χρόνων.Παρόλο αυτά, θα δεχθώ ότι το CO2 έχει εκτοξευτεί τα τελευταία 40 χρόνια και επηρεάζει τις ζωές μας και το κλίμα. Όμως όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό, γιατί η αστρονομική κλιματική αλλαγή υπερισχύει από την ανθρώπινη δραστηριότητα.Σε ευχαριστώ!