Το μικροσκοπικό σπίτι του Renzo Piano

Το μικροσκοπικό σπίτι του Renzo Piano Facebook Twitter
2

 Επιμέλεια: Γιώργος Γέρου


O Renzo Piano είναι το λαμπρό μυαλό πίσω από κτήρια ορόσημα, όπως το κτήριο των Times στη Νέα Υόρκη, τον πύργο Shard στο Λονδίνο και το μουσείο Pompidou στο Παρίσι.

Πρόσφατα ο αρχιτέκτονας ολοκλήρωσε ένα φιλόδοξο πρότζεκτ, αυτή τη φορά σε πολύ μικρότερη κλίμακα. Το ονόμασε «Διογένη» και είναι ένα μικροσκοπικό πρωτότυπο σπιτιού, φτιαγμένο για την εταιρεία επίπλων Vitra.

Το μικροσκοπικό σπίτι του Renzo Piano Facebook Twitter
Το μικροσκοπικό σπίτι του Renzo Piano Facebook Twitter


«To μινιμαλιστικό σπίτι είναι μια ιδέα που συνεχίζει να συναρπάζει τον Renzo Piano, ειδικά σε μια εποχή που το γραφείο του ασχολείται με μεγάλα πρότζεκτ», ανακοίνωσε η Vitra για το πρότζεκτ «Διογένης».

Το μικροσκοπικό σπίτι του Renzo Piano Facebook Twitter


Το «Διογένης» είναι ένα μέρος «εθελοντικής απομόνωσης», ένα εντελώς αυτόνομο ησυχαστήριο. Το σπίτι συγκεντρώνει καθαρίζει και ξαναχρησιμοποιεί το νερό, παράγει ενέργεια με φωτοβολταϊκά και διαθέτει δεξαμενή για νερό, βιολογική τουαλέτα και εξαερισμό.

Το μικροσκοπικό σπίτι του Renzo Piano Facebook Twitter


To σπίτι είναι κατασκευασμένο από ξύλο και αλουμίνιο, πλήρως συναρμολογημένο έχει διαστάσεις  7.5 τετραγωνικά μέτρα και θεωρητικά μπορεί να μεταφερθεί παντού.

Το σπίτι ξεκινά με καθιστικό, με καναπέ και πτυσσόμενο τραπέζι. Το μπάνιο και η κουζίνα βρίσκονται πίσω από ένα διαχωριστικό.

Το μικροσκοπικό σπίτι του Renzo Piano Facebook Twitter


Oι χρήσεις του «Διογένη» ποικίλουν, από εξοχικό για να περνάει κανείς το Σαββατοκύριακο ή γραφείο. Θα μπορούσαν ακόμα να τοποθετηθούν πολλά το ένα δίπλα στο άλλο, για να δημιουργήσουν ένα πρωτότυπο ξενοδοχείο.

Το πρωτότυπο βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της Vitra στη Γερμανία και αναμένεται να βγει στην παραγωγή σε τρία χρόνια, με κόστος μέχρι και $75,000, σύμφωνα με τους New York Times.

Το μικροσκοπικό σπίτι του Renzo Piano Facebook Twitter



[via]

Design
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μυστική ζωή της Όντρεϊ Χέπμπορν

Design / Τι σχέση είχαν οι γονείς της Όντρεϊ Χέπμπορν με τον ναζισμό;

Η διάσημη ηθοποιός του Χόλιγουντ βίωσε με πολλούς τρόπους τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Ένα νέο ισπανικό graphic novel αποκαλύπτει το κεφάλαιο της ζωής της που η ίδια επιθυμούσε να παραμείνει κρυφό.
THE LIFO TEAM
milan_design_week

Design / Milan Design Week: Η εβδομάδα-υπερπαραγωγή δείχνει το μέλλον

Τεχνικές και τεχνολογία, ιστορικό design και πειραματισμοί, αρχιτεκτονική και διακόσμηση, υλικότητα και πνευματικοί στοχασμοί: αυτά είναι τα highlights της εβδομάδας design του Μιλάνου, που προτείνει τη σκηνογραφία της ζωής μας.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Design / Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Ο σχεδιασμός της RETINAA στα νέα ελβετικά διαβατήρια συνδυάζει το υψηλό επίπεδο ασφαλείας με το graphic design ενώ είναι και μία αναφορά στα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Ελβετίας, δημιουργώντας «κάτι παραπάνω από ένα επίσημο διοικητικό έγγραφο».
LIFO NEWSROOM
Ειρήνη Φρεζάδου: «Είμαστε οι αρχιτέκτονες της ζωής μας»

Ειρήνη Φρεζάδου / Ειρήνη Φρεζάδου: «Ό,τι κλείνει στο κέντρο, ανοίγει στη θέση του ένα μπαρ ή ένα εστιατόριο»

Αγωνίζεται ενάντια «στην απληστία που ξοδεύει τον αρχιτεκτονικό, φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο». Βγήκε μπροστά για το κτίριο «που ντροπιάζει την Ακρόπολη». Και τώρα, το νέο της σχέδιο είναι η αναβίωση του ιστορικού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου. 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Kεραμικά Mutina: Εκεί που τα όρια του τι είναι τέχνη και τι ένα απλό αντικείμενο συγχέονται

Design / Mutina: Εκεί που τα όρια του τι είναι τέχνη και τι ένα απλό αντικείμενο συγχέονται

Μια σημαντική έκθεση στο χωριό Φιοράνο της Εμίλια-Ρομάνα, όπου εδώ και είκοσι χρόνια τα κεραμικά Mutina παράγουν αισθητικό πολιτισμό με μια ομάδα σπουδαίων σύγχρονων σχεδιαστών.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η αρχιτέκτονας Μαρία Δέδα εξηγεί πώς δημιουργείς μια ανθρώπινη γειτονιά σήμερα

Design / Η αρχιτέκτονας Μαρία Δέδα εξηγεί πώς δημιουργείς μια ανθρώπινη γειτονιά σήμερα

Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Δύο πόλεις που προχωρούν προς μία επόμενη μέρα, μέσα από αστικές αναπλάσεις και αναπτύξεις. Δύο πόλεις που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της ανοδικής πορείας του τουρισμού, της εκτόξευσης των ενοικίων και της ασύμμετρης ανάπτυξης των επιμέρους περιοχών τους. Σε αυτό το τοπίο, η δημιουργία νέων γειτονιών μοιάζει να είναι η λύση που τοποθετεί ξανά τον πολίτη στο ρόλο του πρωταγωνιστή, σύμφωνα με την Μαρία Δέδα, επικεφαλής των Deda Architects.
ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ

σχόλια

2 σχόλια
το micro compact home (m-ch) του πολυτεχνειου του Μοναχου παραμενει το αξεπεραστο παραδειγμα συγχρονης λειτουργικης κατοικησης σε χωρο μικρων διαστασεωνεκτοτε εχουν βγει παρα πολλες μικρες ποζερικες βιλιτσες (σαν αυτη του renzo pianno) που δεν καταφερνουν να συμπυκνωσουν μια αυθεντικη χωρικη εμπειριακαι σε καθε περιπτωση ειναι 1000 φορες πιο ανετο και πιο ομορφο (και πιο φθηνο) το μικροτερο μοντελο τροχοσπιτου της airstream παρα αυτο