Κατέφταναν κατά εκατοντάδες, κάποιοι περπατώντας, άλλοι υποβασταζόμενοι, μερικοί ακόμη και με αναπηρικά αμαξίδια και όλοι τους γυμνοί. Τα ξημερώματα του Σαββάτου, 3.200 άνθρωποι όλων των ηλικιών συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της βρετανικής Hull, έβγαλαν παπούτσια και ρούχα και χρωμάτισαν τα γυμνά σώματά τους μπλε στο όνομα της τέχνης με μεγάλο ενθουσιασμό. Γιατί όταν πρόκειται να συμμετάσχεις στο νέο project του διάσημου Spencer Tunick, οι ενστάσεις περιττεύουν.
Ο Αμερικανός Spencer Tunick είναι γνωστός για τις εμβληματικές φωτογραφίσεις του σε άγρια τοπία με πρωταγωνιστές εκατοντάδες ή και χιλιάδες γυμνούς εθελοντές. Αυτήν τη φορά επέλεξε το Hull, την πόλη στο Ανατολικό Yorkshire, για να φιλοξενήσει το τελευταίο του project προκειμένου να τιμήσει την ανακήρυξή της πόλης σε πολιτιστική πρωτεύουσα της Βρετανίας για το 2017.
Never ending stream of people heading to the beautiful Scale Lane Bridge for the final shot #SeaofHull pic.twitter.com/Avkvsrns8E
— Hull CC News (@Hullccnews) 9 Ιουλίου 2016
Πάντα υπό την καθοδήγηση του Tunick, που "διηύθυνε" το τεράστιο πλήθος μέσω μεγαφώνων, οι συμμετέχοντες πόζαραν σε διάφορα σημεία του λιμανιού και διαφορετικές στάσεις, βαμμένοι σε τέσσερις αποχρώσεις του μπλε, που στόχο είχαν να μεταφέρουν τα χρώματα του ωκεανού πάνω στο ανθρώπινο κορμί.
Ο Tunick, που μόλις ολοκλήρωσε ένα παρόμοιο εγχείρημα στην Μπογκοτά, είπε πως η ανταπόκριση στο Hull υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες που έχει να θυμάται και μακράν η μεγαλύτερη στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς ξεπέρασε εκείνες στο Gateshead το 2005 και στο Salford το 2010. "Χρειαζόμουν περίπου 2.500 με 3.000 [εθελοντές] για να κάνω την δουλειά και ήρθαν 3.200. Ήμουν απίστευτα τυχερός που κατάφερα να γεμίσω τους δρόμους σε αυτόν τον βαθμό" σχολίασε.
Ο Tunick λέει πως υπάρχει κάτι στο ανθρώπινο σώμα και στον τρόπο που αντιπαραβάλλεται με τον δημόσιο χώρο κι όλο αυτό είναι που ενέπνευσε τη δουλειά του. "Το φυσικό, ελαφρώς ευάλωτο σώμα που εναντιώνεται στον συμπαγή κόσμο- δημιουργεί μια δυναμική που μου κεντρίζει το ενδιαφέρον" εξηγεί. Το τεράστιο πλήθος των μπλε ανθρώπων αποτελεί επίσης έναν αντικατοπτρισμό της αύξησης της στάθμης της θάλασσας, που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τον ίδιο. "Είναι η ιδέα πως σώματα και ανθρωπότητα πλημμυρίζουν τους δρόμους" λέει. "Εξεπλάγην πολύ που είδα τόσους πολλούς ηλικιωμένους να παίρνουν μέρος και τόσους ανθρώπους που δυσκολεύονταν να περπατήσουν- με αναπηρικά αμαξίδια και πατερίτσες. Κατά κάποιον τρόπο έμοιαζε σαν να μόλις να είχε τελειώσει ένας πόλεμος, αλλά ήταν όλοι εύθυμοι, είχαμε και νέους και γέρους και είμαι τόσο ευγνώμων γι' αυτό" προσθέτει.
Όσο για το σημείο που επέλεξε να γίνει η φωτογράφιση και την χρήση μπογιάς εξηγεί: "Με ενδιαφέρει πολύ η ιστορία της πόλης και το ότι υπήρξε πέρασμα θαλασσοπόρων, καθώς και η πλούσια ναυτική ιστορία της. Μου κινεί το ενδιαφέρον που σε μερικά μέρη υπάρχουν σήμερα μεγάλοι δρόμοι και τεράστια πάρκα και παλιότερα υπήρχε νερό. Γι' αυτόν το λόγο χρησιμοποίησα μπογιά οπότε το πλήθος να δημιουργήσει την εντύπωση μια ανθρώπινης θάλασσας που πλημμυρίζει το αστικό τοπίο".
Οι εθελοντές, έφτασαν στο σημείο συγκέντρωσης στις 3 τα ξημερώματα, γδύθηκαν και έκαναν το body painting ο ένας στον άλλο, ενώ η φωτογράφιση κράτησε περίπου τρεις ώρες. Το project "Sea of Hull" θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένο την επόμενη χρονιά, οπότε και θα γιορταστεί η ανακήρυξή της πόλης σε πολιτιστική πρωτεύουσα της Βρετανίας για το 2017.
* Με στοιχεία από Guardian και Independent