Καλοκαίρι στη Λευκάδα: Η καλύτερη κρέπα είναι στο Νυδρί

Καλοκαίρι στη Λευκάδα: Η καλύτερη κρέπα είναι στο Νυδρί Facebook Twitter
Τα φανταστικά νερά του Μύλου στον Άγιο Νικήτα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Αν θες να είσαι ανεξάρτητος (ακτοπλοϊκά) και αγαπάς τις διαδρομές με το αυτοκίνητο, τότε η καταπράσινη Λευκάδα είναι ξεκάθαρα αυτό που ζητάς. Να πας στο μοναδικό μοναστήρι της Φανερωμένης για να δεις τον φοβερό ζωολογικό κήπο με τα εξωτικά ζώα που έχουν φτιάξει οι μοναχοί και να αγναντέψεις τη θέα από κει. Να πας επίσης στο Μουσείο Φωνογράφου στην Καρυά. Ο κύριος Χρήστος μαζεύει ραδιόφωνα και φωνόγραφους από το '60 – Μοναστηράκια, Κολωνάκια κ.λπ. Κάποτε οι σχέσεις του με τους υπαλλήλους του Δήμου Αθηνών τού απέφεραν πολλά σπάνια κομμάτια που πλούσια σπίτια περιφρόνησαν και πέταξαν στα σκουπίδια. Μην ξεχάσεις να πας και στο ακρωτήρι της Σαπφούς, μετά το Πόρτο Κατσίκι. Θα σαστίσεις με τη θέα του γκρεμού δίπλα στον φάρο.


Να φας στου Ράκια στη Χώρα, δίπλα στον Άι-Μηνά – φρέσκο ψάρι και θαλασσινά σε φανταστικές τιμές. Δίπλα στο ιχθυοπωλείο, αριστερά στο μικρό καλά κρυμμένο ουζερί του. Επίσης, αν γουστάρεις σούβλα (κοκορέτσι, φρυγαδέλι, σπληνάντερο, κοντοσούβλι κ.λπ.), τα πλατάνια είναι αυτό που θες. Η ταβέρνα του Στάθη και της Κατερίνας στα Λαζαράτα. Γλύκισμα. Τις Κυριακές, η καλύτερη φάση συμβαίνει στο καφενείο του Μπιρμπίλη, στον Κάβαλο. Μετά τη μία το μεσημέρι, σούβλες, κρέας, τηγανητή πατάτα κομμένη στο χέρι και χωριάτικη, όλα από τον κήπο του σε τιμές σπέσιαλ. Αν είσαι τυχερός, θα σου ρίξει και κούρεμα, καθώς μες στο καφενείο, πέρα από το φαΐ και τα ποτά από 2 ευρώ (καφές 0,50 σεντς), υπάρχει και κρυμμένο κουρείο. Θα φας επίσης καλά (ποιοτικά, γρήγορα και οικονομικά) στη Μαργαρίτα. Στη Χώρα, με θέα τα ιστιοπλοϊκά. Διάλεξε γαριδομακαρονάδα. Τέλος, η καλύτερη κρέπα είναι στο Νυδρί. Το Peter's Place έχει τα skills και τη μαγεία. Πρώτη φορά που είδα στη ζωή μου να σπάνε αυγό μες στην κρέπα και να τηγανίζεται εκεί.

Να μείνεις στα Ασπρογερακάτα του Δήμου Σφακιωτών, ένα χωριό που είναι ένα με τη φύση, με δικό του δρόμο προς τις καλύτερες παραλίες του νησιού. Στο Studio Kostas με τα λευκαδίτικα εργόχειρα στους τοίχους και τον τεράστιο κήπο με τα φερ φορζέ και το γρασίδι. Κοκτέιλ και ποτά θα πιεις στην Ταράτσα, το πιο ιδιαίτερο μαγαζί στη Χώρα της Λευκάδας. Εκεί μόνο θα ακούσεις από Mos Def μέχρι Larry Gus και από Demis Roussos μέχρι Γεράσιμο Λαβράνο. Από ψηλά, με θέα τη θάλασσα και κρυφή είσοδο από την παιδική χαρά από πίσω. Για ποτά και χορό στο Joy, μέσα στην Αγορά, με καθημερινά guest DJ sets από την Αθήνα. Βουτιές σωστές θα κάνεις στο χωριό του Άγιου Νικήτα, στα φανταστικά νερά του, με τον Μύλο (στα αριστερά του, όπου πας με καραβάκι) και τη Σπηλιά της Φώκιας για εξερεύνηση στο ενδιάμεσο – εκεί πας κολυμπώντας. Επίσης, στο Κάθισμα, που αριστερά και δεξιά (εκεί όπου αρχίζουν και τελειώνουν τα αμέτρητα χιλιόμετρά του) διαθέτει φοβερές καβάτζες με βράχια και μικρούς κολπίσκους. Μην ξεχάσεις να πας στο Αβαλί, τη μία από τις τρεις μαγικές θάλασσες στο Καλαμίτσι, με super tropical καντίνα από πάνω. Τέλος, μην παραλείψεις να βουτήξεις στα νερά του Πόρτο Κατσίκι. Μοναδική εμπειρία!

Καλοκαίρι στη Λευκάδα: Η καλύτερη κρέπα είναι στο Νυδρί Facebook Twitter
Νυδρί
Ταξίδια
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τα Άγραφα είναι ό,τι πιο ατόφιο και αληθινό έχει απομείνει στην Ελλάδα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Τα Άγραφα είναι ό,τι πιο ατόφιο και αληθινό έχει απομείνει στην Ελλάδα»

Πριν από πέντε χρόνια και μέσα σε μόλις τρεις μέρες, η Βασιλική Κοϊμτζίδου επέλεξε να ζήσει στο ορεινό Πετρίλο που μετρά δέκα μόνιμους κατοίκους και προσπαθεί να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε να τολμήσουν να κατοικήσουν και άλλοι νέοι στο χωριό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Ελένη Τσομπανίδου γύρισε στο χωριό της, τα Δίκαια του Έβρου και βρήκε αυτό που έψαχνε χρόνια στο εξωτερικό

Γειτονιές της Ελλάδας / «Σε ένα χωριό με εκατό ανθρώπους, μπορείς να κάνεις τη διαφορά πιο εύκολα»

Αφήνοντας πίσω της τη ζωή στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις, η Ελένη Τσομπανίδου επέστρεψε στα Δίκαια Έβρου και ζωντανεύει ανενεργούς χώρους μέσα από την τέχνη και τη συνεργασία με την τοπική κοινότητα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Οικοτοπία: Η νέα πρωτοβουλία αναβίωσης του Καλοχωρίου στην Ήπειρο δείχνει τον δρόμο για την αναζωογόνηση και άλλων ορεινών χωριών σε όλη την Ελλάδα

Γειτονιές της Ελλάδας / «Θα βάλουμε τα δυνατά μας να αναζωογονήσουμε το Καλοχώρι»

Με ένα συνεργατικό καφενείο και με οργανικά μποστάνια, αναβαθμίζοντας μονοπάτια και ανακαινίζοντας πέτρινες κατοικίες, μια μικρή ομάδα φιλοδοξεί να ξαναζωντανέψει το καταπράσινο χωριό της Ηπείρου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Αν σταθείς ήσυχος στο δάσος, θ' ακούσεις τους ψιθύρους των δέντρων»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Αν σταθείς ήσυχος στο δάσος, θ' ακούσεις τους ψιθύρους των δέντρων»

Έπειτα από μια ανάβαση στο φαράγγι του Ανθοχωρίου, ο Χρήστος Αθανασιάδης ανακάλυψε το ησυχαστήριό του, ένα πετρόχτιστο κονάκι χωρίς ρεύμα, και άφησε πίσω του την Αθήνα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Εφόσον ντρέπεσαι να μας πεις από ποιο χωριό είσαι, φρόντισε να μάθουμε το χωριό σου μέσα από την τέχνη σου, για να έρθουμε κιόλας»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Εφόσον ντρέπεσαι να μας πεις από ποιο χωριό είσαι, φρόντισε να το μάθουμε μέσα από την τέχνη σου»

Δύο 26χρονοι επέστρεψαν στον τόπο καταγωγής τους, το Φανάρι Καρδίτσας, και του έδωσαν νέα ζωή μέσα από το καλλιτεχνικό φεστιβάλ Nowstalgism.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο Νικόλας και η Ευσεβία ευχήθηκαν πριν από 11 χρόνια να αφήσουν την Αθήνα για τη Δημητσάνα και η μοίρα τούς έκανε το χατίρι

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη Δημητσάνα βρήκαμε μια οικογένεια που πραγματικά νοιάζεται»

Η επαγγελματική υποβάθμιση του Νικόλα έγινε η αρχή για μια νέα, καλύτερη ζωή με την Ευσεβία. Αφήνοντας πίσω τα ακατόρθωτα deadlines, τώρα ανοίγουν το παράθυρό τους κάθε πρωί και βλέπουν ένα ελατόδασος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Αργυρό Πηγάδι

Γειτονιές της Ελλάδας / «Καθημερινά χαιρετώ τον ήλιο που ξεπροβάλλει μέσα από τις κορυφές των βουνών»

Ο Βασίλης Κωνσταντινίδης επέστρεψε στο Αργυρό Πηγάδι Αιτωλοακαρνανίας έπειτα από είκοσι επτά χρόνια στην Αθήνα και πλέον ηγείται του καφενείου και του ξενώνα του χωριού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Στις Ροβιές κάθε μέρα τελειώνει με ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα

Γειτονιές της Ελλάδας / Στις Ροβιές κάθε μέρα τελειώνει με ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα

Ο Άκης Φράγκος κατάφερε να κάνει το πάθος του επάγγελμα και να ζει από τις καταδύσεις, έχοντας γεννηθεί, μεγαλώσει και συνεχίζοντας να μένει στο ίδιο χωριό της Βόρειας Εύβοιας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Ρούλα Αντωνίου άφησε τις πόλεις για την Καλλονή, ένα μικρό χωριό στα Τζουμέρκα, εκεί που η ψυχή ανασαίνει ελεύθερα.

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στα Τζουμέρκα η ψυχή ανασαίνει ελεύθερα»

Μέλος μιας κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης που δραστηριοποιείται στη φιλοξενία, την εστίαση, τη μελισσοκομία και την αγροτική παραγωγή, η Ρούλα Αντωνίου υποστηρίζει πως η ζωή στο χωριό μπορεί να είναι εξίσου γεμάτη, όπως και στην πόλη, αλλά με περισσότερο νόημα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Στο Μπουράνο μασουλώντας μπουσολάι

Nothing Days / Δαντέλες, μπισκότα, ανεξέλεγκτος τουρισμός: Μια βόλτα στο πολύχρωμο Μπουράνο

Το νησί της Βενετίας, που κάποτε ήταν ένα ψαροχώρι και κέντρο της τοπικής δαντελοποιίας, βρίσκεται στο έλεος του υπερτουρισμού, κινδυνεύοντας να χάσει τον χαρακτήρα και τους κατοίκους του.  
M. HULOT
Χίβα: Αναζητώντας τους Δρόμους του Μεταξιού

Ταξίδια / Ένα ταξίδι στο Ουζμπεκιστάν των παλατιών και των ερειπωμένων προμαχώνων

Οι έμποροι τρώνε γίδα βραστή για πρωινό, οι γυναίκες μοιάζουν με μικρά ουράνια τόξα, ενώ τιρκουάζ τρούλοι υψώνονται προς τον ουρανό. Εκεί, απ' όπου κάποτε περνούσε ο Δρόμος του Μεταξιού, η ζωή κυλάει ήσυχα.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ