Η βιόλα Organista του Ντα Βίντσι ακούγεται 500 χρόνια μετά

Η βιόλα Organista του Ντα Βίντσι ακούγεται 500 χρόνια μετά Facebook Twitter
1

Η βιόλα Organista του Ντα Βίντσι ακούγεται 500 χρόνια μετά Facebook Twitter

Το θρυλικό μουσικό όργανο που συνδυάζει πιάνο και τσέλο, παρουσιάστηκε πάνω από 500 χρόνια μετά την επινόηση του από τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι, χάρη σε ένα Πολωνό πιανίστα.

Ο Slawomir Zubrzycki χρειάστηκε τρία χρόνια, 5000 εργατοώρες και άγνωστο πόσα χρήματα, για να μελετήσει, αποκρυπτογραφήσει και εκτελέσει τα αυθεντικά σχέδια του μεγάλου δημιουργού, ώστε να μπορέσει σήμερα να υπερηφανεύεται πως έδωσε ζωή σε μια από τις εφευρέσεις του Ντα Βίντσι.

Οι 61 αστραφτερές χορδές χάλυβα, το χρυσό στόλισμα στο πλαϊνό μέρος του, το άψογο φινίρισμα και η πιστή απόδοση όλων των λεπτομερειών του αρχικού σχεδίου, ακριβώς όπως το είχε φανταστεί ο σχεδιαστής του, αποτελούν ένα μηχανολογικό αλλά και καλλιτεχνικό επίτευγμα.

Η βιόλα Organista έκανε λίγες μέρες πριν τη πρεμιέρα της, μπροστά σε ένα κοινό 500 ατόμων που παρακολούθησαν το φεστιβάλ πιάνου της Κρακοβίας.

 

Μετά την performance ο δημιουργός της σχολίασε πως ελπίζει να απέδωσε τον ήχο που ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι θα ήθελε να παράγει η Viola Organista και πως αισθάνεται υπερήφανος που σύμφωνα με τις ιστορικές καταγραφές είναι ο πρώτος που προχώρησε στην ολοκληρωμένη κατασκευή της.

 

Design
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μυστική ζωή της Όντρεϊ Χέπμπορν

Design / Τι σχέση είχαν οι γονείς της Όντρεϊ Χέπμπορν με τον ναζισμό;

Η διάσημη ηθοποιός του Χόλιγουντ βίωσε με πολλούς τρόπους τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Ένα νέο ισπανικό graphic novel αποκαλύπτει το κεφάλαιο της ζωής της που η ίδια επιθυμούσε να παραμείνει κρυφό.
THE LIFO TEAM
milan_design_week

Design / Milan Design Week: Η εβδομάδα-υπερπαραγωγή δείχνει το μέλλον

Τεχνικές και τεχνολογία, ιστορικό design και πειραματισμοί, αρχιτεκτονική και διακόσμηση, υλικότητα και πνευματικοί στοχασμοί: αυτά είναι τα highlights της εβδομάδας design του Μιλάνου, που προτείνει τη σκηνογραφία της ζωής μας.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Design / Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Ο σχεδιασμός της RETINAA στα νέα ελβετικά διαβατήρια συνδυάζει το υψηλό επίπεδο ασφαλείας με το graphic design ενώ είναι και μία αναφορά στα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Ελβετίας, δημιουργώντας «κάτι παραπάνω από ένα επίσημο διοικητικό έγγραφο».
LIFO NEWSROOM
Ειρήνη Φρεζάδου: «Είμαστε οι αρχιτέκτονες της ζωής μας»

Ειρήνη Φρεζάδου / Ειρήνη Φρεζάδου: «Ό,τι κλείνει στο κέντρο, ανοίγει στη θέση του ένα μπαρ ή ένα εστιατόριο»

Αγωνίζεται ενάντια «στην απληστία που ξοδεύει τον αρχιτεκτονικό, φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο». Βγήκε μπροστά για το κτίριο «που ντροπιάζει την Ακρόπολη». Και τώρα, το νέο της σχέδιο είναι η αναβίωση του ιστορικού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου. 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Kεραμικά Mutina: Εκεί που τα όρια του τι είναι τέχνη και τι ένα απλό αντικείμενο συγχέονται

Design / Mutina: Εκεί που τα όρια του τι είναι τέχνη και τι ένα απλό αντικείμενο συγχέονται

Μια σημαντική έκθεση στο χωριό Φιοράνο της Εμίλια-Ρομάνα, όπου εδώ και είκοσι χρόνια τα κεραμικά Mutina παράγουν αισθητικό πολιτισμό με μια ομάδα σπουδαίων σύγχρονων σχεδιαστών.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η αρχιτέκτονας Μαρία Δέδα εξηγεί πώς δημιουργείς μια ανθρώπινη γειτονιά σήμερα

Design / Η αρχιτέκτονας Μαρία Δέδα εξηγεί πώς δημιουργείς μια ανθρώπινη γειτονιά σήμερα

Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Δύο πόλεις που προχωρούν προς μία επόμενη μέρα, μέσα από αστικές αναπλάσεις και αναπτύξεις. Δύο πόλεις που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της ανοδικής πορείας του τουρισμού, της εκτόξευσης των ενοικίων και της ασύμμετρης ανάπτυξης των επιμέρους περιοχών τους. Σε αυτό το τοπίο, η δημιουργία νέων γειτονιών μοιάζει να είναι η λύση που τοποθετεί ξανά τον πολίτη στο ρόλο του πρωταγωνιστή, σύμφωνα με την Μαρία Δέδα, επικεφαλής των Deda Architects.
ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ

σχόλια

1 σχόλια