Έρευνα: Εξίσου ωφέλιμη για την υγεία η άσκηση μόνο τα Σαββατοκύριακα και καθόλου τις καθημερινές

Έρευνα: Εξίσου ωφέλιμη για την υγεία η άσκηση μόνο τα Σαββατοκύριακα και καθόλου τις καθημερινές Facebook Twitter
0

Αν κανείς δεν ασκηθεί καθόλου τις καθημερινές και κάνει μαζεμένη όλη την άσκησή του μέσα στο Σαββατοκύριακο, θα έχει πάλι όφελος για την υγεία του, μειώνοντας τον κίνδυνο να πεθάνει πρόωρα από καρδιοπάθεια ή καρκίνο. Αυτό αποτελεί καλοδεχούμενο νέο για όσους έχουν βεβαρημένο εργασιακό πρόγραμμα τις καθημερινές και γνωρίζουν πλέον ότι δεν θα χάσουν κάτι σημαντικό αν συμπιέσουν όλη την άσκησή τους μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα, στην οποία επικεφαλής ήταν ο ελληνικής καταγωγής, αναπληρωτής καθηγητής, Εμμανουήλ Σταματάκης, των Σχολών Δημόσιας Υγείας και Επιστημών Υγείας του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.

Οι επιστήμονες που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Internal Medicine» μελέτησαν στοιχεία για περίπου 63.600 άτομα, με μέση ηλικία 59 ετών.


Οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συνιστούν στους ανθρώπους να κάνουν κάθε εβδομάδα τουλάχιστον 150 λεπτά άσκηση μέτριας έντασης ή 75 λεπτά μεγάλης έντασης. Η μελέτη δείχνει ότι όσοι δεν μοιράζουν αυτή την άσκηση στις καθημερινές (πχ από 30 λεπτά τη μέρα), αλλά την κάνουν μαζεμένη το Σαββατοκύριακο, έχουν σχεδόν τα ίδια οφέλη υγείας με όσους ασκούνται μέσα στην εβδομάδα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, είναι περίπου 30% μικρότερος για τους «μαχητές» του Σαββατοκύριακου, έναντι μείωσης 35% για όσους ασκούνται καθ' όλη την εβδομάδα.
Ειδικότερα, ο κίνδυνος θανάτου καρδιαγγειακής αιτιολογίας είναι 41% μικρότερος (όσο και σε όσους ασκούνται καθ' όλη την εβδομάδα), ενώ από καρκίνο είναι 18% χαμηλότερος (έναντι μείωσης κινδύνου 21% για όσους ασκούνται και τις καθημερινές).

Η μείωση του κινδύνου είναι περίπου ίδια, είτε κανείς ασκηθεί και τα 150 λεπτά (ή τα 75 λεπτά, αν πρόκειται για άσκηση μεγάλης έντασης) μέσα στην ίδια μέρα, το Σάββατο ή την Κυριακή, είτε τα μοιράσει μέσα στο διήμερο.


«Αποτελεί πολύ ενθαρρυντική είδηση, ότι η σωματική άσκηση σε μία μόνο μέρα ή σε δύο μέσα στην εβδομάδα, σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου, ακόμη και για όσους δεν φθάνουν πλήρως στα συνιστώμενα επίπεδα άσκησης. Όμως, για να υπάρξουν τα καλύτερα δυνατά οφέλη για την υγεία από την άσκηση, ισχύει πάντα ότι πρέπει κανείς να ικανοποιεί ή και να υπερβαίνει τα συνιστώμενα χρονικά όρια», δήλωσε ο Σταματάκης.

Μεταξύ άλλων, η μελέτη βρήκε ότι οι «μαχητές» του Σαββατοκύριακου, κατά μέσο όρο ασκούνται 300 λεπτά, οι περισσότεροι (94%) σε κάποιο σπορ. Οι άνδρες υπερτερούν ελαφρά (56%) έναντι των γυναικών.

Οι ερευνητές δεν παρέλειψαν να επισημάνουν ότι, εκτός από τα ατομικά ή ομαδικά αθλήματα, μπορεί κανείς να ασκηθεί απλώς με το γρήγορο περπάτημα, ενώ καλό είναι να μην χάνει ευκαιρία να κινείται όσο μπορεί, πχ ανεβαίνοντας με τα πόδια τις σκάλες του μετρό ή των κτιρίων.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κρυπτονομίσματα και «οικονομικός μηδενισμός»: Το τέλος της εμπιστοσύνης στην πραγματική αξία του χρήματος

Living / Κρυπτονομίσματα και «οικονομικός μηδενισμός»: Το τέλος της εμπιστοσύνης στην πραγματική αξία του χρήματος

«Για τους χρηματοοικονομικούς μηδενιστές, το μόνο πράγμα που έχει σημασία είναι η αφήγηση», λέει ο Ελληνοαμερικανός οικονομολόγος Δημήτρης Κοφινάς, ο οποίος επινόησε τον όρο.
THE LIFO TEAM
Μέχρι να μας χωρίσει η «Vogue»

Living / Μέχρι να μας χωρίσει η «Vogue»

Για δεκαετίες, τα διάσημα ζευγάρια έδιναν μάχη προκειμένου να προβληθεί ο γάμος τους μέσα από τις σελίδες της «Vogue». Ωστόσο, αν υπολογίσουμε πόσο σύντομα πολλοί από αυτούς τους γάμους διαλύθηκαν, ίσως να είναι κατάρα, όχι ευλογία.
THE LIFO TEAM
Από τη δίαιτα των vegans στην δίαιτα των carnivors: Ποια διατροφή μας κάνει καλό;

Radio Lifo / Από τη δίαιτα των vegans στη δίαιτα των carnivors: Ποια διατροφή μας κάνει καλό;

H καθηγήτρια διατροφής και διαιτητικής συμπεριφοράς του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Μαίρη Γιαννακούλια, εξηγεί τα υπέρ και τα κατά των δημοφιλέστερων διαιτικών σχημάτων και δίνει χρήσιμες συμβουλές για τη διατήρηση της απώλειας βάρους.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς και γιατί οι ανεμογεννήτριες έγιναν «αποδιοπομπαίος τράγος»;

Περιβάλλον / Πώς και γιατί οι ανεμογεννήτριες έγιναν «αποδιοπομπαίος τράγος»;

Πώς από ελπίδα για μια πιο καθαρή, πιο φτηνή ενέργεια και υποθήκη για ένα πιο «πράσινο» μέλλον, εν όψει της κλιματικής κρίσης, οι ανεμογεννήτριες έγιναν για πολύ κόσμο όχι μόνο ανεπιθύμητες αλλά και ο νο1 «ύποπτος» για εμπρησμούς δασών;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα καλοκαίρι για τα πανηγύρια

Living / Τα πανηγύρια φέτος είχαν μεγάλο σουξέ, και αυτό προκάλεσε γκρίνια

Θρασύτητα και εισβολή στα χωράφια των ντόπιων ή δικαίωμα στη διασκέδαση; Μπορούμε να μιλάμε για την αποικιοποίηση των φασέων στα νησιά; Η νέα γενιά ανακαλύπτει μαζικά τα πανηγύρια, προκαλώντας ανάμεικτες αντιδράσεις.
M. HULOT
«Σε τέσσερις μήνες έχω κάνει 77.000 screenshots»: Kουβεντιάζοντας με μια digital hoarder

Living / «Σε τέσσερις μήνες έχω κάνει 77.000 screenshots»: Kουβεντιάζοντας με μια digital hoarder

«Βλέπω μια συμβουλή για αποσυμπίεση της σπονδυλικής στήλης. Screenshot. Έναν τρόπο δεσίματος του κασκόλ. Screenshot. Συνταγή για ταϊλανδέζικο κοτόπουλο. Screenshot. Έξυπνο πολιτικό σχόλιο στο Facebook. Screenshot».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ