Τα καλύτερα και φθηνότερα μέρη της ethnic κουζίνας στην Αθήνα

Τα καλύτερα και φθηνότερα μέρη της ethnic κουζίνας στην Αθήνα Facebook Twitter
2
Τα καλύτερα και φθηνότερα μέρη της ethnic κουζίνας στην Αθήνα Facebook Twitter
Πίτες naan, κοτόπουλο και αρνί ψημένα σε tandoor και άλλα, πικάντικα ή πιο ήπια, από την γκάμα των γνωστών εν Ελλάδι ινδικών πιάτων, χορταστικά και σε καλές τιμές.

Red Elephant
Λαρίσης 42, Αμπελόκηποι, 210 6924421

Κουζίνα από Ινδία και Πακιστάν. Θα φάτε πίτες naan, κοτόπουλο και αρνί ψημένα σε tandoor και άλλα, πικάντικα ή πιο ήπια, από την γκάμα των γνωστών εν Ελλάδι ινδικών πιάτων, χορταστικά και σε καλές τιμές. Επίσης, θα πιείτε lassi, είτε αλμυρό είτε γλυκό, με μάνγκο.

A little Taste of Home
Δεκελέων 3, Γκάζι, 210 3410013

Ένα μαγαζί που άνοιξαν δύο πρόσφυγες Βεδουίνοι από την Παλμύρα της Συρίας με στόχο να ταΐσουν «τους ταξιδιώτες του κόσμου». Θα βρεις γεύσεις από Λίβανο, Συρία, Περού, Μαρόκο, Ταϊλάνδη, Ιαπωνία, Ελλάδα και όχι μόνο, αφού τα πιάτα εναλλάσσονται. Όλες αυτές οι διαφορετικές μαγειρικές ταυτότητες έχουν κοινή αναφορά την επιλογή καλών υλικών που μαγειρεύονται με γνώση και ιδιαίτερη αγάπη. Το αποτέλεσμα είναι να τρως αυθεντικό φαγητό από την άλλη άκρη της γης και να νομίζεις ότι το έχεις δοκιμάσει σε κάποιο σπιτικό, από οικείο, αγαπημένο χέρι. Παράξενη αίσθηση που αντικατοπτρίζει τη νοστιμιά που θα πάρεις στην απλή σάλα του μικρού εστιατορίου στο Γκάζι.

Koi
Νίκης 15, Αθήνα, 210 3211099

Ένα sushi bar που ξεκίνησε από το Σύνταγμα και γρήγορα έγινε αλυσίδα με δέκα εστιατόρια στην Αθήνα και δύο στη Θεσσαλονίκη. Η πιο οικονομική πρόταση για σούσι στην Αθήνα.

Τα καλύτερα και φθηνότερα μέρη της ethnic κουζίνας στην Αθήνα Facebook Twitter
Κoi

Pink Elephant
Σωκράτους 4A, Χαλάνδρι, 210 6814600

Καταφέρνει να συνδυάζει κλασική ινδική κουζίνα με μοντέρνο περιβάλλον, ακόμη και ελαφρές γεύσεις, όταν η εποχή το απαιτεί. Στον μικρό του χώρο υπάρχει το tandoor, ο παραδοσιακός ινδικός πήλινος φούρνος με κάρβουνα, έτσι όλο το γνωστό ινδικό ρεπερτόριο της κουζίνας «παίζει» στα καλύτερά του. Chicken Tikka Masala, Μango & Pineapple Curry, Zafrani Korma και πολλές επιλογές σε ψωμί naan.

Indian Masala
Ερμού 129, Θησείο, 210 3219412

Το μικρό «κόκκινο» ινδικό της Ερμού, του οποίου η διακόσμηση δεν «φωνάζει», υπηρετεί επαρκώς με την κουζίνα του την καταγωγή του. Κοτόπουλο Pakora, Mix Vegetable Curry, Tandoori Mix Platter με ενισχυμένη την καυτερή προσωπικότητά τους.

Andaman
Αλώπης 65, Κάτω Πετράλωνα, 211 2104939

Μια βόλτα έως αυτό το μαγαζί αρκεί για να σε ταξιδέψει τόσο με τις γεύσεις όσο και με το περιβάλλον του σε μέρη εξωτικά. Εδώ θα γευτείς κλασικά πιάτα από την ταϊλανδέζικη κουζίνα αλλά και κάποιες προτάσεις από την κινέζικη: Pad Thai με λεπτά noodles μαγειρεμένα με τόφου, κοτόπουλο, φύτρες φασολιού, φρέσκο κρεμμυδάκι και τάμαριν, αλλά και τραγανή πάπια Πεκίνου με όλα τα συνοδευτικά.

Τα καλύτερα και φθηνότερα μέρη της ethnic κουζίνας στην Αθήνα Facebook Twitter
Andaman

Mr Dim
Κράτητος 9, Νέος Κόσμος, 210 9356041

Ένα μικρό εστιατόριο με μεγάλη κουζίνα ή ένα μεγάλο εστιατόριο σε μίνι συσκευασία; Ισχύουν και τα δύο. Τα πιάτα του έχουν στοιχεία από Κίνα, Ταϊλάνδη, Ιαπωνία, Ινδονησία και όχι μόνο, ενώ για την παρασκευή τους επιλέγονται φρέσκα υλικά και αποφεύγονται οι προκατασκευασμένες ή εύκολες λύσεις. Shumai με καβούρι, γαρίδα, μανιτάρι shitake, λαχανικά και αυγά χελιδονόψαρου είναι μερικές μόνο από τις γεύσεις που θα απολαύσεις εκεί. Τα bao bun χειροποίητα ψωμάκια του ατμού, αφράτα και νόστιμα, είναι ικανά να κλέψουν την παράσταση με ό,τι και να τα γεμίσεις.

Mama Roux
Aιόλου 48, Αθήνα, 213 0048382

Μια ιδιαίτερη πολυεθνική προσωπικότητα και μια διαφορετική πρόταση φαγητού, η οποία στην αρχή ξάφνιασε και στη συνέχεια κέρδισε φανατικούς οπαδούς. Οδηγήθηκε στη multi ethnic φιλοσοφία του φαγητού μέσα από τα βιώματα που έχουν οι άνθρωποι που το υποστηρίζουν. Σου δίνει την ευκαιρία να βρεθείς κοντά του κάθε στιγμή της μέρας με πρωινό, μεσημεριανό, after work drinks και φαγητό μέχρι αργά το βράδυ.

Etnico
Κολοκοτρώνη 22, 211 4113880

Ένας λιλιπούτειος χώρος στο κέντρο της πόλης που σε ταξιδεύει στον κόσμο μέσα από τις γεύσεις του street food. Μεξικάνικα nachos sabroso με τσένταρ σος, κιμά πικάντικο, γουακαμόλε και sour cream, burrito chilli con carne για δυνατούς παίχτες.

Ancho Mexican Grill
Γυφτοπούλου 9 & Κολοκοτρώνη, Χαλάνδρι, 210 6801097

Ένα ή, μάλλον, δύο μαγαζιά –γιατί υπάρχει κι άλλο στην Κηφισιά– που σε βάζουν για τα καλά στο παιχνίδι της μεξικάνικης κουζίνας του δρόμου. Διαλέγεις από μια πολυχρωμία υλικών και σου φτιάχνουν αυτό ακριβώς που θέλεις. Πάνω σε burrito, quesadillas, tacos ή nachos μπορείς να βάλεις σιγομαγειρεμένο μοσχάρι, chili con carne, φιλέτο black angus, χοιρινό, κοτόπουλο. Από κει και πέρα, γίνεται παιχνίδι με τις σάλτσες σε διάφορα επίπεδα καψίματος και αντοχής. Υπάρχουν, επίσης, διάφορα συνοδευτικά, μεταξύ των οποίων εξαιρετική γουακαμόλε σος. Ό,τι φας, πάντως, σου βγάζει καλό υλικό και φροντίδα στο μαγείρεμα.

Τα καλύτερα και φθηνότερα μέρη της ethnic κουζίνας στην Αθήνα Facebook Twitter
Ancho Mexican Grill

Κούρδικο Μικρά Ασία
Μοσχονησίων 20 & Θήρας, πλατεία Αμερικής, 210 8644698

Η Τσισέκ (που στα τουρκικά σημαίνει «λουλούδι») και ο σύζυγός της, ο Σινάν (που είναι παθολόγος), είναι ένα ζευγάρι Κούρδων που πριν από 30 χρόνια άφησαν την Κωνσταντινούπολη και εγκαταστάθηκαν στην πλατεία Αττικής, φέρνοντας στην Ελλάδα τις καταπληκτικές γεύσεις της Πόλης. Η ποικιλία από χειροποίητες σαλάτες που σε υποδέχεται μαζί με ψητές πίτες με πάπρικα και ρίγανη –περιέχουν χούμους, εζμέ με ντομάτα-πιπεριά και ροδόνερο, χαϊντάρι (ένα «τζατζίκι» με καρότο) και μια καπνιστή μελιτζανοσαλάτα– είναι μόνο η αρχή. Αξίζει να δοκιμάσεις το μαριναρισμένο σε μπαχαρικά και γιαούρτι κοτόπουλο και, φυσικά, τα κεμπάπ του, που είναι αυθεντικά ανατολίτικα, με εξωτικά αρώματα και γεύσεις (μπεϊτί με αρνίσιο κιμά με σουμάκ και γιαούρτι, Άδανα κεμπάπ, ισκεντέρ), το χουνκιάρ μπεγιεντί και ένα εκπληκτικό ατζέμ πιλάφ, ντολμαδάκια γιαλαντζί, τυροπιτάκια και πίτα Καισαρείας. Για το τέλος σάς περιμένει μπακλαβάς ή κιουνεφέ, δηλαδή ένα ποίημα με κανταΐφι, κρεμώδες τυρί και βούτυρο, που είναι από τα πιο ωραία γλυκά της Αθήνας.

Πρεμιέρα
Δοϊράνης 29, Καλλιθέα, 217 7169500

Η ιδιοκτήτριά του Ντίνα έχει φτιάξει έναν χώρο στον οποίο, όταν μπαίνεις, νιώθεις ότι βρίσκεσαι στο σπίτι της και ότι σε περιποιείται η ίδια. Από τα λευκά τραπεζομάντιλα, τα πορσελάνινα πιάτα και τα μαχαιροπίρουνα μέχρι τις κρυστάλλινες καράφες για τη βότκα, ο χώρος βγάζει κάτι το αριστοκρατικό. Το φαγητό το μαγειρεύει η ίδια, γνωρίζοντας πολύ καλά τη ρωσική κουζίνα και τις παραδοσιακές συνταγές. Ό,τι και να φας στην Πρεμιέρα μαγειρεύεται εκείνη τη στιγμή με τον παραδοσιακό τρόπο, με πολύ αγνά και φρέσκα υλικά. Το σασλίκ (ρωσικό σουβλάκι από χοιρινό κρέας που μαρινάρεται για ένα βράδυ μέσα σε μυστικό μείγμα μπαχαρικών), τα μαντί (ζυμαρικά με κιμά) που μαγειρεύονται στον ατμό και ο κιμάς έχει μέσα κολοκύθα για να γίνεται πιο ζουμερός και η πλούσια σαλάτα με ρέγγα, παντζάρι, καρότο, πατάτα και μαγιονέζα είναι τα πιάτα που ξεχωρίζουν. Δεν λείπει το μαύρο χαβιάρι, η κλασική ρωσική σαλάτα και η πιο διάσημη ρωσική σούπα, το μπορς, την οποία μαγειρεύει η Ντίνα καθημερινά.

Dolal
Σπετσών 46, Κυψέλη, 6957 408455

Στην καρδιά της αιθιοπικής Αθήνας, στην Κυψέλη, βρίσκεται το Dolal, ίσως το καλύτερο απ' όλα τα αφρικανικά μαγαζιά της περιοχής. Στο Dolal τρως εξαιρετικό αιθιοπικό φαγητό με τα χέρια ή με το χειροποίητο ψωμί, το εντζέρα, το οποίο ζυμώνεται με ειδικό αλεύρι, ψήνεται σε πήλινο σκεύος και έχει την όψη πετσέτας (είναι σαν τεράστια κρέπα). Η σπεσιαλιτέ του μαγαζιού είναι το καυτερό ντούλετ, ένα παραδοσιακό πιάτο που περιέχει ψιλοκομμένο συκώτι, πατσά και μοσχαρίσιο κιμά, αρωματικό βούτυρο, μείγμα μπαχαρικών και κρεμμύδι, και το Kitfo, που είναι ωμός μοσχαρίσιος κιμάς με μπαχαρικά. Οι Αιθίοπες φημίζονται, επίσης, για τις νηστίσιμες συνταγές τους (αρακάς, «πολύχρωμες» φακές, πατάτες με λάχανο, φάβα, παραπούλια) κι επειδή τηρούν τις παραδόσεις του Πάσχα, αυτές τις μέρες θα βρεις ένα σωρό νηστίσιμα πιάτα που αλλάζουν κάθε 2-3 μέρες.

East Pearl
Απόλλωνος 2, Σύνταγμα, 210 3211218

Το East Pearl στην Απόλλωνος άνοιξε πριν από δύο περίπου χρόνια σε μια γειτονιά που σιγά-σιγά αποκτάει έντονο ασιατικό χρώμα. Ο Γιάννης Γιοβανόπουλος, ο ιδιοκτήτης του, δεν επέλεξε τυχαία το κινέζικο. Η σύζυγός του είναι Κινέζα, έτσι γνωρίζει από πρώτο χέρι την κινέζικη κουζίνα, έχει ταξιδέψει πολύ κι έχει δουλέψει για χρόνια ως μάγειρας. Στο East Pearl το 80% των πελατών είναι Ασιάτες και αυτό εγγυάται παραδοσιακές ασιατικές γεύσεις. Στην ανοιχτή κουζίνα οι Κινέζοι σεφ μαγειρεύουν σετσουάν και καντονέζικα πιάτα, από τη σούπα με σπαράγγια, το καβούρι του ορεκτικού και την τραγανή πάπια που σερβίρεται με πεντανόστιμη σάλτσα hoisin (από σόγια, διάφορα θαλασσινά και ζάχαρη) μέχρι noodles απολαυστικά, με κρέας ή γαρίδες. Τρως με 15 ευρώ γνήσια κινέζικη κουζίνα σε ένα περιβάλλον με ευγενικό και φιλικό σέρβις.

Τα καλύτερα και φθηνότερα μέρη της ethnic κουζίνας στην Αθήνα Facebook Twitter
East Pearl. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Svejk
Ρουμπέση 6, Ν. Κόσμος, 210 9018389

Αν είσαι φαν της τσέχικης κουζίνας και της μπίρας, αξίζει να επισκεφτείς το εστιατόριο Svejk. Ο κ. Σπύρος Κουλούρης και η σύζυγός του Τάνια μαγειρεύουν τσέχικα και σλοβάκικα πιάτα τα τελευταία τριάντα χρόνια. Ο χαμογελαστός στρατιώτης Svejk από το ομώνυμο σατιρικό μυθιστόρημα του Γιαροσλάβ Χάσεκ στολίζει τους τοίχους του ατμοσφαιρικού χώρου που θυμίζει την παραμυθένια, σκοτεινή Πράγα. Είναι καλό να πεινάς πολύ πριν επισκεφτείς το Svejk, γιατί οι μερίδες είναι πολύ χορταστικές. Ένα ολοκληρωμένο γεύμα στο τσέχικο εστιατόριο ξεκινάει με σλοβάκικες τσέπες –κάτι ανάμεσα σε πατάτα και πίτα– με ζαμπόν και μανιτάρια. Το παραδοσιακό γκούλας με κομμάτια μοσχαρίσιου κρέατος με πικάντικη κόκκινη σάλτσα από μανιτάρια και πιπεριά και το ψητό χοιρινό με ξινό λάχανο, συνοδεία κνέντλικι (τα κλασικά τσέχικα συνοδευτικά που μοιάζουν με φέτες ψωμιού και φτιάχνονται από πατάτα και αλεύρι) είναι η ιδανική συνέχεια.

Street Wok
Αιόλου 21, 210 6911818

Noodles σε ποικιλία και ρύζι με 6 διαφορετικές σάλτσες για κοτόπουλο, χοιρινό, μοσχάρι και γαρίδες –συν vegetarian επιλογή–, με μπόλικα έξτρα υλικά για να κάνεις συνδυασμούς και άλλα τόσα toppings σε πολύ καλή τιμή (το «απλό» με χοιρινό ή κοτόπουλο δεν ξεπερνάει τα 5 ευρώ).


Mikrou Lee
Στουρνάρη 14, 210 380 0672

Στην καρδιά των Εξαρχείων, κοντά στην πλατεία, έκανε το κινέζικο προσιτό με τηγανητό ρύζι, noodles σε ποικιλία και κινέζικες λιχουδιές που δεν ξεπερνούν το 5ευρo. Φτηνό και αξιοπρεπές, θυμίζει τα κινέζικα συνοικιακά μαγαζιά κάθε μεγάλης ευρωπαϊκής πόλης.

Τα καλύτερα και φθηνότερα μέρη της ethnic κουζίνας στην Αθήνα Facebook Twitter
Street Wok. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Γεύση
2

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM