Ξένοι τίτλοι ταινιών και η ελληνική τους μετάφραση: οι κορυφαίες τραγωδίες vol.3

Ξένοι τίτλοι ταινιών και η ελληνική τους μετάφραση: οι κορυφαίες τραγωδίες vol.3 Facebook Twitter
4
Ξένοι τίτλοι ταινιών και η ελληνική τους μετάφραση: οι κορυφαίες τραγωδίες vol.3 Facebook Twitter
Η Κέλι ΛεΜπροκ στην ταινία «Weird Science» του Τζον Χιουζ που στην Ελλάδα έγινε γνωστή με τον τίτλο «Ηλεκτρονικό Μανούλι»

Στόχος κάθε διανομέα είναι να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο στην αίθουσα για να παρακολουθήσει την ταινία του. Με αυτό ως δεδομένο, από τα πρώτα της βήματα η ελληνική διανομή έδινε στις ξένες ταινίες ελληνικούς τίτλους, ικανούς να συνδράμουν στην επίτευξη αυτού του σκοπού. Έτσι, οι τίτλοι παρέπεμπαν σε παλαιότερες επιτυχίες, ήταν βγαλμένοι από την επικαιρότητα ή αναπαρήγαγαν δημοφιλείς ατάκες και εκφράσεις της εποχής και πολλές φορές ουδεμία σχέση είχαν με τον χαρακτήρα της ταινίας. Το αποτέλεσμα άλλοτε είναι γοητευτικό –o τίτλος «Το τρένο θα σφυρίξει τρεις φορές», για παράδειγμα, αν και άσχετος με το αυθεντικό «High Noon», είναι έκτακτος– κι άλλοτε σε κάνει να τραβάς τα μαλλιά σου. Πριν από λίγους μήνες συγκέντρωσα μερικούς από τους πιο εξωφρενικούς ελληνικούς τίτλους με τους οποίους κυκλοφόρησαν κλασικές και cult ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου στη χώρα μας σε δύο κείμενα που μπορείτε να διαβάσετε εδώ κι εδώ.


Η έμπνευση των διανομέων, όμως, ήταν –και είναι– ανεξάντλητη και οι σχετικοί τίτλοι αμέτρητοι. Παρακάτω σας παραθέτω ακόμα μια σειρά από τέτοιους. Απολαύστε υπεύθυνα.


Western Union

Ελληνικός τίτλος: Mατωμένη Χαραυγή

Σκηνοθεσία: Φριτς Λανγκ, έτος παραγωγής 1941

Ξένοι τίτλοι ταινιών και η ελληνική τους μετάφραση: οι κορυφαίες τραγωδίες vol.3 Facebook Twitter
«Western Union» ή αλλιώς «Ματωμένη Χαραυγή»

It's a great feeling

Ελληνικός τίτλος: Δεσποινίς Φιφί

Σκηνοθεσία: Μάικλ Κερτίζ, έτος παραγωγής 1949

Don't bother to knock

Ελληνικός τίτλος: Φλογισμένα Χείλη

Σκηνοθεσία: Ρόι Γουόρντ Μπέικερ, έτος παραγωγής 1952

Run for Cover

Ελληνικός τίτλος: Ο Στιγματισμένος

Σκηνοθεσία: Νίκολας Ρέι, έτος παραγωγής 1955

Τhe defiant ones

Ελληνικός τίτλος: Όταν σπάσαμε τις αλυσίδες

Σκηνοθεσία: Στάνλεϊ Κρέιμερ, έτος παραγωγής 1958

Ξένοι τίτλοι ταινιών και η ελληνική τους μετάφραση: οι κορυφαίες τραγωδίες vol.3 Facebook Twitter
Ο Τόνι Κέρτις και ο Σίντνεϊ Πουατιέ στην ταινία του 1958

Two Women

Ελληνικός τίτλος: H Aτιμασμένη

Σκηνοθεσία: Βιτόριο Ντε Σίκα, έτος παραγωγής 1960

The Manchurian Candidate

Ελληνικός τίτλος: Κάτω από έναν άλλο ήλιο

Σκηνοθεσία: Τζον Φρανκενχάιμερ, έτος παραγωγής 1962

Peau de banane

Ελληνικός τίτλος: Kαυτό Πεζοδρόμιο

Σκηνοθεσία: Μαρσέλ Οφίλς, έτος παραγωγής 1963

Roustabout

Ελληνικός τίτλος: Ο Έλβις στο λούνα-παρκ

Σκηνοθεσία: Τζον Ριτς, έτος παραγωγής 1964

Ξένοι τίτλοι ταινιών και η ελληνική τους μετάφραση: οι κορυφαίες τραγωδίες vol.3 Facebook Twitter
«Ο Έλβις στο λούνα-παρκ»

Where the spies are

Ελληνικός τίτλος: Η διεθνής κατασκοπία εν συναγερμώ

Σκηνοθεσία: Βαλ Γκεστ, έτος παραγωγής 1966

Speedway

Ελληνικός τίτλος: O κατακτητής με τη γαλάζια κούρσα

Σκηνοθεσία: Νόρμαν Τάουρογκ, έτος παραγωγής 1968

Tales from the crypt

Ελληνικός τίτλος: Τρεις σταγόνες αίμα σε παλιά δαντέλα

Σκηνοθεσία: Φρέντι Φράνσις, έτος παραγωγής 1970

Hannie Caulder

Ελληνικός τίτλος: H αγριόγατα του Γουέστ

Σκηνοθεσία: Μπερτ Κένεντι, έτος παραγωγής 1971

Ξένοι τίτλοι ταινιών και η ελληνική τους μετάφραση: οι κορυφαίες τραγωδίες vol.3 Facebook Twitter
Η Ράκελ Γουέλς στο ρόλο της Hannie Caulder

Silent Running

Ελληνικός τίτλος: Tαξίδι στο Διάστημα

Σκηνοθεσία: Ντάγκλας Τρέμπουλ, έτος παραγωγής 1972

Rabid

Ελληνικός τίτλος: Λυσσασμένη στα νύχια του τρόμου

Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, έτος παραγωγής 1977

A man, a woman and a bank

Ελληνικός τίτλος: Μπορώ και με τα πέντε δάχτυλα!

Σκηνοθεσία: Νόελ Μπλακ, έτος παραγωγής 1979

Stir Crazy

Eλληνικός τίτλος: Τώρα... δεν μας σταματάει τίποτα

Σκηνοθεσία: Σίντνεϊ Πουατιέ, έτος παραγωγής 1980

Ξένοι τίτλοι ταινιών και η ελληνική τους μετάφραση: οι κορυφαίες τραγωδίες vol.3 Facebook Twitter
Tζιν Γουάιλντερ και Ρίτσαρντ Πράιορ

Deadly Blessing

Ελληνικός τίτλος: Βία στη στοιχειωμένη βίλα

Σκηνοθεσία: Γουές Κρέιβεν, έτος παραγωγής 1981

The wicked lady

Ελληνικός τίτλος: H διεφθαρμένη ζωή της λαίδης Μπάρμπαρα

Σκηνοθεσία: Μάικλ Γουίνερ, έτος παραγωγής 1983

Weird Science

Ελληνικός τίτλος: Ηλεκτρονικό Μανούλι

Σκηνοθεσία: Τζον Χιουζ, έτος παραγωγής 1984

Οθόνες
4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ariane Labed: «Δεν με ενδιαφέρει να σκίσω το γυναικείο σώμα στις ταινίες μου, το σέβομαι»

Οθόνες / Ariane Labed: «Δεν με ενδιαφέρει να σκίσω το γυναικείο σώμα στις ταινίες μου· το σέβομαι»

Με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης της μεγάλου μήκους ταινίας -στην οποία υπογράφει το σενάριο και τη σκηνοθεσία-, την κινηματογραφική διασκευή του γοτθικού μυθιστορήματος Sisters της Ντέιζι Τζόνσον, η Ariane Labed μιλάει στον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο για το σινεμά που την εξιτάρει και την κάνει να ρισκάρει.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Οι ταινίες της εβδομάδας: O Σόντερμπεργκ ξαναχτυπά και 5 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Οθόνες / Οι ταινίες της εβδομάδας: O Σόντερμπεργκ ξαναχτυπά και 5 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Αυτή η κινηματογραφική εβδομάδα έχει να μας δώσει το φοβερό δίδυμο Μπλάνσετ-Φασμπέντερ, την αδικημένη από τα Όσκαρ ερμηνεία της Μαριάν Ζαν-Μπατίστ στο Hard Truths και ένα αριστουργηματικό ντοκιμαντέρ που ήταν υποψήφιο για αγαλματίδιο.
THE LIFO TEAM
«Mr Bates vs The Post Office»: Όταν οι Βρετανοί έχασαν την εμπιστοσύνη τους στη Δικαιοσύνη

Οθόνες / «Mr Bates vs The Post Office»: Όταν οι Βρετανοί έχασαν την εμπιστοσύνη τους στη Δικαιοσύνη

Μια σειρά τεσσάρων επεισοδίων υπενθυμίζει μία από τις μεγαλύτερες δικαστικές αδικίες στη βρετανική ιστορία, όταν εκατοντάδες αθώοι υπεύθυνοι ταχυδρομείων κατηγορήθηκαν για κλοπή και απάτη εξαιτίας ενός ελαττωματικού πληροφοριακού συστήματος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Είμαστε εθισμένοι, θέλουμε παραπάνω λεφτά, παραπάνω ομορφιά, παραπάνω νιότη»

Οθόνες / «Είμαστε εθισμένοι, θέλουμε παραπάνω λεφτά, παραπάνω ομορφιά, παραπάνω νιότη»

Με αφορμή το αφιέρωμα του 27ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στο έργο της, μια δημιουργός που ξέρει πώς να φτιάχνει σωστά crowdpleasers, η Λόρεν Γκρίνφιλντ μιλά στη LiFO για την απροθυμία μας να διδαχτούμε από τις οικονομικές κρίσεις και εξηγεί γιατί βλέπει τις ταινίες τεκμηρίωσης ως μηχανές ενσυναίσθησης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
‘CHAOS: The Manson Murders’: Ο Μάνσον βρίσκεται ακόμα μέσα στο κεφάλι μας 

Daily / «CHAOS: The Manson Murders». Ο Μάνσον βρίσκεται ακόμα μέσα στο κεφάλι μας 

Το νέο ντοκιμαντέρ του σπουδαίου Έρολ Μόρις επιχειρεί ένα διαφορετικό προφίλ του «σατανικού μεσσία», φωτίζοντας κάποιες από τις λιγότερο ίσως προβεβλημένες εκδοχές, αιτιάσεις και εικασίες γύρω από μια υπόθεση που μοιάζει με σταυροδρόμι του Κακού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Bong Joon Ho: «Δεν με συναρπάζουν οι υπερήρωες, προτιμώ να σώσω έναν απλό άνθρωπο που παλεύει στο χάος»

Μπονγκ Τζουν-Χο / «Δεν με συναρπάζουν οι υπερήρωες, προτιμώ να σώσω έναν απλό άνθρωπο που παλεύει στο χάος»

Μετά τα πολυβραβευμένα «Παράσιτα», ο Μπονγκ Τζουν-Χο επιστρέφει με το «Mickey 17», μια σάτιρα επιστημονικής φαντασίας, και μιλά στη LiFO για τις ιστορίες που επιλέγει να αφηγείται.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«To Magnolia με κάνει να νιώθω ότι η καρδιά μου θα εκραγεί»: Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Κατσή

Μυθολογίες / «To Magnolia με κάνει να νιώθω ότι η καρδιά μου θα εκραγεί»: Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Κατσή

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης μοιράζεται μια λίστα με ταινίες που έχει δει δεκάδες φορές και του έχουν προκαλέσει έντονα συναισθήματα, όπως εκείνη που κάνει τη ζωή του πιο υποφερτή και αυτή που τον έφερε αντιμέτωπο με τη φθορά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Movies

Οθόνες / Οι ταινίες της εβδομάδας: «Mickey 17» και 7 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Μαζί με τον Μπονγκ Τζουν-Χο που επιστρέφει δυναμικά μετά τα «Παράσιτα», αυτή την εβδομάδα στις αίθουσες προβάλλεται ένα καλοδουλεμένο θρίλερ, και ένα ντοκιμαντέρ που θα μιλήσει στην καρδιά των Αθηναίων – και δη των Εξαρχειωτών και των σκακιστών.
THE LIFO TEAM
15 επιλογές από το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, 6-16/3/25

Οθόνες / 15 πολύ καλά ντοκιμαντέρ που έρχονται στο 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το φεστιβάλ-θεσμός επιστρέφει από τις 6 έως τις 16 Μαρτίου με μια ποικιλία από συναρπαστικά ντοκιμαντέρ, που καλύπτουν επίκαιρα και διαχρονικά κοινωνικά ζητήματα, καθώς και προσωπικές ιστορίες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Daredevil: Born again»: Σαν να μην πέρασε μια μέρα

Οθόνες / «Daredevil: Born again»: Σαν να μην πέρασε μια μέρα

Παρά τη μεταγραφή της στη Disney από το Netflix, η σειρά διατηρεί τον βλοσυρό τόνο και τα αιματοβαμμένα set-pieces, επιχειρώντας, παράλληλα, να μιλήσει για κάτι πέρα από το είδος της – σπάνιο αυτό για δημιουργία της Marvel.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Θέλουμε να φαινόμαστε δυνατοί και άτρωτοι, πιστεύοντας ότι έτσι θα επιβιώσουμε»

Οθόνες / «Θέλουμε να φαινόμαστε δυνατοί και άτρωτοι, πιστεύοντας ότι έτσι θα επιβιώσουμε»

Γοητεύτηκε ξαφνικά από το θέατρο και διάβαζε γι' αυτό ενώ εργαζόταν σε ένα περίπτερο. Όταν, δίχως να ξέρει τι τον περιμένει, ο Γιάννης Καράμπαμπας βρέθηκε μπροστά από την κάμερα της Πέννυς Παναγιωτοπούλου στο «Wishbone», διακρίθηκε με το βραβείο του πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Oι δέκα αγαπημένες ταινίες μυστηρίου της Ευτυχίας Γιαννάκη

Οθόνες / Oι δέκα αγαπημένες ταινίες μυστηρίου της Ευτυχίας Γιαννάκη

«Αν δεν ξέρεις το όνομα Keyser Söze, τότε έχεις ένα σοβαρό κινηματογραφικό κενό» - Είναι δυνατόν μια συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων να μην ξέρει από ατμόσφαιρα που κόβει την ανάσα και σασπένς; Αποκλείεται.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
H μεγάλη βραδιά της Ανόρα

OSCARS 2025 / H μεγάλη βραδιά της Ανόρα

Ο Σον Μπέικερ έσπασε τα κοντέρ κερδίζοντας 4 προσωπικά Όσκαρ για την άγρια κωμικοτραγική κινηματογραφική του χειροτεχνία. Η Μάϊκι Μάντισον χάλασε το πάρτι της Ντέμι Μουρ. Και η ιστορία της σεξεργάτριας, έδωσε ηχηρό μήνυμα για την ανάγκη του σινεμά να φτιάχνει ταινίες θαρραλέες και αυθεντικές.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
11 ταινίες για οσκαρικό binge-watching

Οθόνες / 11 ταινίες για οσκαρικό binge-watching (και πού να τις δείτε)

Καθώς πλησιάζει η 97η απονομή των Όσκαρ, επιλέγουμε 11 νικήτριες του Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας που μπορείτε να βρείτε σε streaming πλατφόρμες και στη συνδρομητική τηλεόραση, για να κάνετε προθέρμανση.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ