Πώς και γιατί οι βδέλλες επιστρέφουν ως μορφή θεραπείας στη σύγχρονη ιατρική

Πώς και γιατί οι βδέλλες επιστρέφουν ως μορφή θεραπείας στη σύγχρονη ιατρική Facebook Twitter
Οι περισσότεροι δεν θα άφηναν ένα γλοιώδες σκουλήκι να τους αγγίξει, αλλά στη Ρωσία η θεραπεία με βδέλλες είναι σε άνθιση
0

Οι ιατρικοί λογαριασμοί συχνά αποκαλύπτουν περίεργα και αναπάντεχα δεδομένα για διάφορες χώρες.

Περίπου 10 εκατομμύρια βδέλλες συνταγογραφούνται στη Ρωσία κάθε χρόνο, προσφέροντας σε πολλούς ανθρώπους μια προσιτή εναλλακτική λύση για αντιπηκτική αγωγή, αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας New York Times.

Καθώς η οικονομία της Ρωσίας βρίσκεται σε ύφεση - εξαιτίας ενός συνδυασμού χαμηλών τιμών πετρελαίου, των κυρώσεων και των στρατιωτικών δαπανών - το κρατικό ιατρικό σύστημα της χώρας υπέστη επίσης ζημιά. Οι ιατρικές βδέλλες κοστίζουν λιγότερο από ένα δολάριο ΗΠΑ και οι γιατροί λένε ότι το δηλητήριο είναι μια προληπτική θεραπεία χαμηλού κόστους για το εγκεφαλικό επεισόδιο και τις καρδιακές παθήσεις.

«Όταν το κάνετε αυτό για πρώτη φορά, θα πείτε "Θεέ μου - Μα είναι βδέλλες"», δήλωσε στους NYT η Έλενα Καλινίεβα, ασθενής σε ιατρικό κέντρο στη Μόσχα. Ήταν εκεί για την εβδομαδιαία αγωγή με βδέλλες, με την οποία επιδιώκει να θεραπεύσει τον πόνο στην πλάτη της. «Αλλά αφού το περάσετε, καταλαβαίνετε ότι δεν υπάρχει τίποτα για να σας ανησυχεί», είπε στην εφημερίδα.

Μια τυπική θεραπεία στη Ρωσία συνεπάγεται την εφαρμογή τριών έως επτά βδελλών, οι οποίες εξαντλούν το δηλητήριό τους για την αραίωση του αίματος κατά τη διάρκεια συνεδριών που διαρκούν από 30 έως 40 λεπτά. Μόλις οι βδέλλες απομακρυνθούν, τα τραύματα που προκύπτουν αιμορραγούν για άλλες έξι ώρες, μέχρι να εξασθενήσουν τα αντιπηκτικά χημικά.

Η θεραπευτική αγωγή με βδέλλες ήταν μια κοινή ιατρική πρακτική μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1800 και τα ιστορικά αρχεία δείχνουν ότι η θεραπεία ήταν κοινή στην αρχαία αιγυπτιακή, ινδική, ελληνική και αραβική κουλτούρα. Ωστόσο, οι βδέλλες σταδιακά βρέθηκαν να χάνουν τη δημοφιλία τους καθώς τα θεραπευτικά αποτελέσματά τους αποδείχθηκαν μάλλον χαμηλά. Επιπλέον, η εφαρμογή είναι αηδιαστική και άβολη για τους περισσότερους.

Όμως, μερικές επιστημονικές μελέτες τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει ότι οι βδέλλες προσφέρουν ιατρικά οφέλη σε περιορισμένες εφαρμογές. Για άτομα που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά ή να έχουν πρόσβαση σε δαπανηρά συνταγογραφούμενα φάρμακα, παραμένουν μια πρακτική λύση, ακόμα και αν μέρος της δύναμής τους τους εντάσσεται στα πλαίσια του εικονικού φαρμάκου (placebo).

Πώς και γιατί οι βδέλλες επιστρέφουν ως μορφή θεραπείας στη σύγχρονη ιατρική Facebook Twitter
Σε μια φάρμα εκτροφής βδελλών στη Ρωσία (James Hill for The New York Times)

Η Ρωσία δεν είναι η μόνη χώρα στην οποία η εφαρμογή είναι δημοφιλής. Η αναρρόφηση αίματος με βδέλλες εφαρμόζεται όλο και πιο πολύ σε κλινικές και νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Περίπου 6.000 βδέλλες χρησιμοποιούνται ετησίως στις Η.Π.Α., σύμφωνα με το Ίδρυμα Εκπαίδευσης και Έρευνας BioTherapeutics, αν και αυτό δεν γίνεται για τη θεραπεία θεμάτων σχετικών με την καρδιά όπως στη Ρωσία. Εκεί οι βδέλλες χρησιμοποιούνται για να θεραπεύσουν τα μοσχεύματα του δέρματος, αποστραγγίζοντας το συγκεντρωμένο αίμα από το μόσχευμα και αποκαθιστώντας την κυκλοφορία σε φλέβες. 

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε βδέλλες για τέτοιες χρήσεις το 2004, όταν έδωσε στη γαλλική εταιρεία Ricarimpex SAS την άδεια να διαθέσει τις διαθέσει ως ιατροτεχνολογικά προϊόντα.

Στην Ευρώπη, εν τω μεταξύ, οι ασθενείς μπορούν να έχουν τα οφέλη της βδέλλας χωρίς να έρθουν σε επαφή με τα πλάσματα. Οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες προμηθεύουν σήμερα φάρμακα με βάση τα χημικά που υπάρχουν στις βδέλλες.

Ιατρικοί εμπειρογνώμονες στη Μαλαισία δήλωσαν ότι έχει «πρωταρχική σημασία» να χρησιμοποιούν τη θεραπεία με βδέλλες πιο συχνά στην πλαστική και ανακατασκευαστική χειρουργική επέμβαση, δεδομένου του πόσο εύκολο είναι να εφαρμοστούν και των μειωμένων παρενεργειών σε σύγκριση με τις περισσότερο επεμβατικές μεθόδους.

Οι περισσότερες βδέλλες στη Ρωσία εκτρέφονται σε φάρμες από ειδικούς και πωλούνται σε καταστήματα. Κάποιοι ασθενείς προχωρούν μόνοι τους στην εφαρμογή τους στο σπίτι. με τα αποτελέσματα να είναι αβέβαια.

 
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κρυπτονομίσματα και «οικονομικός μηδενισμός»: Το τέλος της εμπιστοσύνης στην πραγματική αξία του χρήματος

Living / Κρυπτονομίσματα και «οικονομικός μηδενισμός»: Το τέλος της εμπιστοσύνης στην πραγματική αξία του χρήματος

«Για τους χρηματοοικονομικούς μηδενιστές, το μόνο πράγμα που έχει σημασία είναι η αφήγηση», λέει ο Ελληνοαμερικανός οικονομολόγος Δημήτρης Κοφινάς, ο οποίος επινόησε τον όρο.
THE LIFO TEAM
Μέχρι να μας χωρίσει η «Vogue»

Living / Μέχρι να μας χωρίσει η «Vogue»

Για δεκαετίες, τα διάσημα ζευγάρια έδιναν μάχη προκειμένου να προβληθεί ο γάμος τους μέσα από τις σελίδες της «Vogue». Ωστόσο, αν υπολογίσουμε πόσο σύντομα πολλοί από αυτούς τους γάμους διαλύθηκαν, ίσως να είναι κατάρα, όχι ευλογία.
THE LIFO TEAM
Από τη δίαιτα των vegans στην δίαιτα των carnivors: Ποια διατροφή μας κάνει καλό;

Radio Lifo / Από τη δίαιτα των vegans στη δίαιτα των carnivors: Ποια διατροφή μας κάνει καλό;

H καθηγήτρια διατροφής και διαιτητικής συμπεριφοράς του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Μαίρη Γιαννακούλια, εξηγεί τα υπέρ και τα κατά των δημοφιλέστερων διαιτικών σχημάτων και δίνει χρήσιμες συμβουλές για τη διατήρηση της απώλειας βάρους.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς και γιατί οι ανεμογεννήτριες έγιναν «αποδιοπομπαίος τράγος»;

Περιβάλλον / Πώς και γιατί οι ανεμογεννήτριες έγιναν «αποδιοπομπαίος τράγος»;

Πώς από ελπίδα για μια πιο καθαρή, πιο φτηνή ενέργεια και υποθήκη για ένα πιο «πράσινο» μέλλον, εν όψει της κλιματικής κρίσης, οι ανεμογεννήτριες έγιναν για πολύ κόσμο όχι μόνο ανεπιθύμητες αλλά και ο νο1 «ύποπτος» για εμπρησμούς δασών;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα καλοκαίρι για τα πανηγύρια

Living / Τα πανηγύρια φέτος είχαν μεγάλο σουξέ, και αυτό προκάλεσε γκρίνια

Θρασύτητα και εισβολή στα χωράφια των ντόπιων ή δικαίωμα στη διασκέδαση; Μπορούμε να μιλάμε για την αποικιοποίηση των φασέων στα νησιά; Η νέα γενιά ανακαλύπτει μαζικά τα πανηγύρια, προκαλώντας ανάμεικτες αντιδράσεις.
M. HULOT
«Σε τέσσερις μήνες έχω κάνει 77.000 screenshots»: Kουβεντιάζοντας με μια digital hoarder

Living / «Σε τέσσερις μήνες έχω κάνει 77.000 screenshots»: Kουβεντιάζοντας με μια digital hoarder

«Βλέπω μια συμβουλή για αποσυμπίεση της σπονδυλικής στήλης. Screenshot. Έναν τρόπο δεσίματος του κασκόλ. Screenshot. Συνταγή για ταϊλανδέζικο κοτόπουλο. Screenshot. Έξυπνο πολιτικό σχόλιο στο Facebook. Screenshot».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ