ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Κάτι φανταστικό θα συμβεί αύριο στο Γαλάζιο Αγόρι του Γκένσμπορο

Κάτι φανταστικό θα συμβεί αύριο στο Γαλάζιο Αγόρι του Γκένσμπορο Facebook Twitter
0

To Πορτρέτο ενός Νεαρού Κυρίου είναι ένα από τα εμβληματικότερα και πιο δημοφιλή έργα του Τόμας Γκένσμπορο, ένας πίνακας που έγινε παγκοσμίως γνωστός ως το "Γαλάζιο Αγόρι". Αυτός ο πίνακας που δημιουργήθηκε το 1770, αύριο αναμένεται για πρώτη φορά να υποβληθεί σε εργαστηριακό έλεγχο και συντήρηση από τους ειδικούς της Βιβλιοθήκης του Huntington, πράγμα που σημαίνει ότι ο πίνακας για πρώτη φορά θα αποκαθηλωθεί από την αίθουσα που βρίσκεται εδώ και 100 χρόνια στην ονομαστή βιβλιοθήκη του Σαν Μαρίνο στην Καλιφόρνια.

Η πρώτη φάση των εργαστηριακών ελέγχων θα ολοκληρωθεί την 1η Νοεμβρίου του 2017 και στη συνέχεια, βάσει των αποτελεσμάτων που θα συλλέξουν οι ειδικοί θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση της συντήρησης του πίνακα που αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά από 2 χρόνια, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2019. Ωστόσο, το θεαματικό στο όλο εγχείρημα συντήρησης του πίνακα είναι ότι αυτή δεν θα πραγματοποιηθεί μακριά από τα μάτια του κοινού: οι επισκέπτες της πινακοθήκης του Thornton, λίγο καιρό μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν από κοντά τους επιστήμονες και τους συντηρητές να δίνουν δεύτερη ζωή στο "στέμμα" των πολύτιμων αντικειμένων της Βιβλιοθήκης του Huntington.

Γι' αυτό το αγόρι με το εκθαμβωτικό μπλε κοστούμι έχουν σημειωθεί μάχες μεταξύ των ιστορικών τέχνης, καθώς η ταυτότητα του παιδιού για χρόνια έμενε άγνωστη, με τη μία σχολή ιστορικών να υποθέτει ότι επρόκειτο για το πορτρέτο κάποιου ευγενούς γόνου και την άλλη να επιμένει ότι επρόκειτο για τον νεαρό Jonathan Buttal, γιο ενός ισχυρού εμπόρου της εποχής που διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τον Τόμας Γκένσμπορο.

Σύμφωνα με την Christina O'Connell, καλλιτέχνι και κορυφαία στο είδος της συντηρήτρια έργων τέχνης και επικεφαλής του εγχειρήματος για λογαριασμό της Βιβλιοθήκης του Huntington, αισθητικοί, αλλά και ουσιαστικοί λόγοι επιβάλλουν τη συντήρηση του πίνακα στην παρούσα χρονική στιγμή. "Μέχρι πρότινος, αρκούμασταν σε πρόχειρες θεραπείες: μερικές στρώσεις βερνικιού, που αποκαθιστούσαν τις φθορές που έχει προκαλέσει ο χρόνος και ο αέρας στο ζωγραφικό έργο. Πλέον, όμως, το γεγονός ότι τα άλλοτε ολοζώντανα χρώματα του πίνακα έχουν αποκτήσει μία μουντάδα που σχεδόν αποσιωπά τις πολύτιμες λεπτομέρειες του έργου, καθιστά αναγκαία τη σοβαρή μελέτη της διάρθρωσης του πίνακα και εν συνεχεία της αποκατάστασης του", εξηγεί η ίδια με ενθουσιασμό.

Επίσης, όπως εξηγεί, σε αρκετά σημεία, ο πίνακας έχει αρχίσει να ξεφλουδίζει και να αποχρωματίζεται, γεγονός που κινητοποίησε επιμελητές και συντηρητές έργων τέχνης σε μία πιο σοβαρή αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτού του ανεκτίμητου ζωγραφικού έργου, που ναι μεν άντεξε, αλλά πλέον δίνει μάχη με τις φθορές που ο χρόνος του έχει προξενήσει. Και φυσικά, ας σημειωθεί, ότι η πρώτη φάση των εργαστηριακών αναλύσεων αναμένεται να δώσει απαντήσεις και στους ιστορικούς τέχνης για την τεχνοτροπία του Γκένσμπορο που χάριζε τόση ζωντάνια και αληθοφάνεια στα πορτρέτα που δημιουργούσε.

Ας σημειωθεί, ότι γι' αυτό το αγόρι με το εκθαμβωτικό μπλε κοστούμι έχουν σημειωθεί μάχες μεταξύ των ιστορικών τέχνης, καθώς η ταυτότητα του παιδιού για χρόνια έμενε άγνωστη, με τη μία σχολή ιστορικών να υποθέτει ότι επρόκειτο για το πορτρέτο κάποιου ευγενούς γόνου και την άλλη να επιμένει ότι επρόκειτο για τον νεαρό Jonathan Buttal, γιο ενός ισχυρού εμπόρου της εποχής που διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τον Τόμας Γκένσμπορο. Ο καλλιτέχνης ήθελε να ενθουσιάσει τους φιλότεχνους και τη Βασιλική Ακαδημία του 1770 με τον συγκεκριμένο πίνακα -και φυσικά τα κατάφερε, κυρίως λόγω της έκφρασης και του ολοζώντανου χρώματος του κοστουμιού του παιδιού- όμως και πάλι υπήρχε ένα μυστήριο. Γιατί πορτρέτο;

Ο Γκένσμπορο ήταν γνωστός για τα υπέροχα τοπία και τις νεκρές φύσεις του, αυτή ήταν η θεματολογία που λάτρευε. Ιστορικοί αναφέρουν ότι πορτρέτα αναλάμβανε να δημιουργήσει, όταν είχε ανάγκη από χρήματα. Γιατί, λοιπόν, να θέλει να εντυπωσιάσει με τέτοια δημιουργία; Πλέον, οι ειδικοί αναμένουν απαντήσεις και σ' αυτά τα ερωτήματα, μέσα από τη μελέτη και τις αναλύσεις που θα ξεκινήσουν πάνω σ' αυτό το έργο τέχνης από αυτόν τον Αύγουστο.

Με στοιχεία από το Ηuntington.org

Εικαστικά
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

"Τι είμαι για τον περισσότερο κόσμο; Μια μηδαμινότητα ή ένας αλλόκοτος αντιπαθητικός άνθρωπος"

Εικαστικά / "Τι είμαι για τον περισσότερο κόσμο; Μια μηδαμινότητα ή ένας αλλόκοτος αντιπαθητικός άνθρωπος"

Σαν σήμερα, πεθαίνει ο Βίνσεντ βαν Γκογκ. Aυτά είναι μερικά αποσπάσματα από τα σπαρακτικά γράμματα που έγραφε σε όλη του τη ζωή στον αδελφό του Τεό
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια έκθεση με πρωτότυπα έργα του σημαντικού Γερμανού καλλιτέχνη Thomas Schütte στην Αθήνα 

Εικαστικά / Τραχύτητα και χιούμορ: Μια έκθεση με πρωτότυπα έργα του Thomas Schütte στην Αθήνα 

Μνημειακού τύπου γλυπτά, επιτοίχια κεραμικά, παραμορφωμένα πρόσωπα, λουλούδια και άγγελοι, μια έκρηξη χρωμάτων: Το μικροσύμπαν του σπουδαίου καλλιτέχνη στην γκαλερί Bernier/ Eliades.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Νάκης Παναγιωτίδης μάς ζητά να νιώσουμε τα έργα του ακόμα και με κλειστά τα μάτια

Εικαστικά / Ο Νάκης Παναγιωτίδης μάς ζητά να νιώσουμε τα έργα του ακόμα και με κλειστά τα μάτια

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή υποδέχεται την αναδρομική έκθεση ενός διεθνούς φήμης ανένταχτου Έλληνα καλλιτέχνη της διασποράς, γνωστού για το πολύπλευρο και στοχαστικό έργο του.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ογκίστ Ροντέν: Αυτή είναι η ζωή του καλλιτέχνη που δημιούργησε το γλυπτό ο «Σκεπτόμενος»

Γεννήθηκε Σαν Σήμερα / Ογκίστ Ροντέν: Αυτή είναι η ζωή του καλλιτέχνη που δημιούργησε το γλυπτό ο «Σκεπτόμενος»

Τα ρεαλιστικά γλυπτά του, που εκφράζουν τα ανθρώπινα συναισθήματα αλλά και τις αδυναμίες, εξακολουθούν να είναι σήμερα ιδιαίτερα δημοφιλή και να συγκεντρώνουν πλήθη φιλότεχνων όπου και αν εκτίθενται.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Λεονάρντο, Μικελάντζελο, Ραφαήλ: Αριστουργήματα και καλλιτεχνικές μονομαχίες 

Εικαστικά / Λεονάρντο, Μικελάντζελο, Ραφαήλ: Αριστουργήματα και καλλιτεχνικές μονομαχίες 

Μια έκθεση στη Royal Academy of Arts του Λονδίνου φέρνει στο προσκήνιο μετά από έξι αιώνες τη θρυλική καλλιτεχνική «μονομαχία» μεταξύ Ντα Βίντσι και Μικελάντζελο με δυο έργα που δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Φωτογραφία / Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Πορτρέτα διάσημων και σκηνές δρόμου περιλαμβάνονται στην έκθεση «Irving Penn: Centennial» που διοργανώνεται από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης και παρουσιάζεται στην Ισπανία
LIFO NEWSROOM
Tependris vs Tependris

Εικαστικά / Tependris vs Tependris

Μια αναδρομική έκθεση με πίνακες και γλυπτά, εικονογραφήσεις και ηχογραφήσεις, έργα του Κωνσταντίνου Κακανιά από το 1996 μέχρι σήμερα, με θεματικές που εκτείνονται από τα βαθιά παιδικά τραύματα μέχρι το χιούμορ που χαρακτηρίζει τον πολυδιάστατο καλλιτέχνη.
ΝΙΚΟΣ ΤΣΕΠΕΤΗΣ
Μέσα στη μεγαλειώδη έκθεση των πορτρέτων του Φράνσις Μπέικον

Εικαστικά / Μέσα στη μεγαλειώδη έκθεση των πορτρέτων του Φράνσις Μπέικον

Η National Portrait Gallery του Λονδίνου φιλοξενεί μια από τις κορυφαίες εικαστικές εκθέσεις της χρονιάς παγκοσμίως, μια ρετροσπεκτίβα στο έργο του Βρετανού καλλιτέχνη που άλλαξε την προσωπογραφία, δημιουργώντας μια ανεπανάληπτη ζωγραφική της φιγούρας με σπαραγμό, απελπισία και ευαισθησία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ Ο Τζάκσον Πόλοκ και η επιρροή που είχαν στο έργο του ο Πικάσο και οι μεξικανικές τοιχογραφίες

Πολιτισμός / Ο Πικάσο και οι μεξικανικές τοιχογραφίες στα πρώιμα έργα του Τζάκσον Πόλοκ

Μια μοναδική έκθεση στο Παρίσι παρουσιάζει πίνακές του από τα χρόνια που τον επηρέαζαν οι σουρεαλιστές και ο Καρλ Γιουνγκ, πριν ακόμα γίνει γνωστός για τα αφηρημένα έργα του με την τεχνική «dripping», το 1947.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ Μια έκθεση για τον Λουκά Σαμαρά με κύβους, τραπεζοειδή και παραισθητικές πύλες

Εικαστικά / Μια έκθεση για τον Λουκά Σαμαρά με κύβους, τραπεζοειδή και παραισθητικές πύλες

Η μοναδική οπτική του Λουκά Σαμαρά παρουσιάζεται στο μουσείο Dia Beacon της Νέας Υόρκης, στην πρώτη μεταθανάτια έκθεσή του και τελευταία στην οποία συνεργάστηκε ο ίδιος ο καλλιτέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ