Τα κρασιά που άφησε πίσω του ο Χαρίδημος Χατζηδάκης

Τα κρασιά που άφησε πίσω του ο Χαρίδημος Χατζηδάκης Facebook Twitter
Η σημασία των κρασιών που δημιούργησε ο Χαρίδημος Χατζηδάκης έγκειται στην πιστότητα του ρουστίκ χαρακτήρα της Σαντορίνης. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
1

Η είδηση της απώλειας του οινοποιού Χαρίδημου Χατζηδάκη στα μέσα Αυγούστου γέμισε θλίψη την οινική κοινότητα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ο Χαρίδημος ανήκε στη νέα γενιά οινολόγων και γεωπόνων που ανέδειξε η οικογένεια Μπουτάρη τη δεκαετία '85-'95. Νέα παιδιά τότε, οι Βογιατζής, Παρασκευόπουλος, Κουλελής, Νέτσικα, Ματάμης, Χατζηδάκης, Ιατρίδης, Μαρίνος και Γκουλιώτη θήτευσαν στη «μεγάλη σχολή», καθένας τράβηξε τον δικό του δρόμο, κάποιοι δημιούργησαν δικά τους οινοποιεία κι εμείς την τελευταία 20ετία πίνουμε σπουδαία κρασιά από διαφορετικές οινικές περιοχές της χώρας. Η σημασία των κρασιών που δημιούργησε ο Χαρίδημος Χατζηδάκης έγκειται στην πιστότητα του ρουστίκ χαρακτήρα της Σαντορίνης. Αν οι Πάρις Σιγάλας, Γιάννης Παρασκευόπουλος και η οικογένεια Αργυρού έδωσαν απεριόριστη εξωστρέφεια στα κρασιά του νησιού, ο Χαρίδημος Χατζηδάκης έκανε τους απανταχού opinion makers του κρασιού να τον αναζητήσουν στον τόπο του. Στο τελευταίο τεύχος του το αγγλικό περιοδικό «Noble Rot» (που κυκλοφόρησε πριν από τον θάνατο του Χαρίδημου), σε εκτενές αφιέρωμα στη Σαντορίνη με τίτλο «The Big Blue», αναφέρει ότι «[...] ο Χατζηδάκης αποτυπώνει με θαυμάσιο τρόπο στα λευκά του όλη την ουσία της Σαντορίνης. Όπως ακριβώς ο δημιουργός του, ο Louros είναι ένα κρασί με έντονο χαρακτήρα και ανάστημα (το Ασύρτικο απαιτεί συγκεκριμένους βαθμούς αλκοόλης για να απελευθερώσει τα χαρακτηριστικά αρώματά του). Ο Louros βάζει υποψηφιότητα να γίνει όχι μόνο το κορυφαίο λευκό της Σαντορίνης αλλά και ολόκληρης της Μεσογείου, αφού η δύναμη και η κλάση του μπέρδεψαν τον επικεφαλής sommelier εστιατορίου με αστέρι Michelin σε τέτοιο βαθμό, ώστε να το περάσει για ένα κορυφαίο Corton-Charlemagne σε τυφλή γευσιγνωσία στο Λονδίνο [...]».


Ας απολαύσουμε τις τελευταίες εσοδείες που οινοποίησε και μπορείτε ακόμα να βρείτε σε κάβες, wine bars και εστιατόρια.

ΑΗΔΑΝΙ
Αηδάνι / 14% vol / 2016

Τα κρασιά που άφησε πίσω του ο Χαρίδημος Χατζηδάκης Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το Αηδάνι είναι ιδανική ποικιλία για τους απαιτητικούς οινόφιλους που επιδιώκουν να ανακαλύψουν τις λιγότερο γνωστές πτυχές δημοφιλών οινικών προελεύσεων, όπως η Σαντορίνη. Χρυσοκίτρινο χρώμα και εκφραστική μύτη με φρέσκες νότες εσπεριδοειδών, εξωτικών φρούτων και ορυκτότητας. Ζωηρό, ισορροπημένο στόμα με διακριτική οξύτητα και φρουτώδης γεύση. Μακρά επίγευση με νότες καραμέλας βουτύρου και ιωδίου.

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
Ασύρτικο / 13,5% vol / 2016

Τα κρασιά που άφησε πίσω του ο Χαρίδημος Χατζηδάκης Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές ετικέτες που παράγει η Σαντορίνη, στην οποία αποτυπώνεται πιστά η μοναδικότητα του μικροκλίματος. Απαλό κίτρινο χρώμα με πράσινες ανταύγειες. Λεπτά αρώματα εσπεριδοειδών, λευκών ανθέων και τσακμακόπετρας. Πλούσιο σώμα, τονισμένη οξύτητα και αξέχαστη επίγευση.

ΝΥΧΤΕΡΙ
Ασύρτικο / 15% vol / 2015

Τα κρασιά που άφησε πίσω του ο Χαρίδημος Χατζηδάκης Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Σταφύλια από επιλεγμένους αμπελώνες του νησιού με υψόμετρο από 100 έως και 300 μέτρα, τρυγημένα σε προχωρημένη ωρίμανση. Οινοποίηση σε ξύλινες δεξαμενές και παραμονή για έναν χρόνο στο βαρέλι δίνουν μια πιο πικάντικη διάσταση του λευκού της Σαντορίνης και το αποτέλεσμα έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Αρώματα ώριμων κίτρινων φρούτων, μπαχαρικών και ορυκτότητας. Γεύση δυναμική με εξαιρετική ισορροπία οξύτητας, τανινών και αλκοόλ. Μακρά επίγευση.

LOUROS Vignes Centenaires
Ασύρτικο / 15% vol / 2015

Τα κρασιά που άφησε πίσω του ο Χαρίδημος Χατζηδάκης Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Μοναδικής συμπύκνωσης Ασύρτικο από επιλεγμένους αιωνόβιους αμπελώνες στη θέση Λούρος στον Πύργο Καλλίστης. Κίτρινο χρώμα με χρυσαφί ανταύγειες, εκφραστικά αρώματα ώριμων κίτρινων φρούτων, μπαχαρικών και χαμομηλιού, με στοιχεία εκούσιου οξειδωτικού χαρακτήρα. Πλούσια γεύση με πολυπλοκότητα και ένταση, χαρακτηριστική οξύτητα και μακρά ορυκτή επίγευση. Μοναδικό σε όλη του τη διάσταση!

ΜΑΥΡΟΤΡΑΓΑΝΟ
Μαυροτράγανο / 14,5% vol / 2015

Τα κρασιά που άφησε πίσω του ο Χαρίδημος Χατζηδάκης Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ένα περιορισμένης εμφιάλωσης κρασί από την τοπική ερυθρή ποικιλία που καλύπτει λιγότερο από το 2% του σαντορινιού αμπελώνα. Βαθύ ερυθρό χρώμα με αρώματα φρούτων του δάσους, σοκολάτας, καπνού και νότες ορυκτότητας. Ρουστίκ γεύση, αισθητές τανίνες, οξύτητα με νεύρο, φρουτώδες τελείωμα.

Από το Οινοποιείο Χατζηδάκη κυκλοφορούν, επίσης, δύο ακόμα premium ξηρά κρασιά, πάντα από Ασύρτικο. Το Cuvée 15, από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας, και το Μύλος Vieilles Vignes. Από επιδόρπια, εκτός του φημισμένου Vinsanto, ο Χαρίδημος είχε επιμονή στην εξαιρετικά περιορισμένη παραγωγή της τοπικής ποικιλίας Βουδόματο. Θα το βρείτε δύσκολα, όμως τολμήστε.


Για την επόμενη μέρα στο Οινοποιείο Χατζηδάκη πολλά συζητιούνται. Στο όνομα ενός ανθρώπου, που τα κρασιά του έδωσαν χαρά, είμαστε πεπεισμένοι για ευοίωνες προοπτικές, απομονώνοντας έτσι τις Κασσάνδρες. Αυτό άλλωστε αξίζει στο σεμνό του χαμόγελο και στα υγρά του μάτια.

Γεύση
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χαρίδημος Χατζηδάκης: ο χαρισματικός οινοποιός που απεβίωσε χθες ανέδειξε τα κρασιά της Σαντορίνης με μοναδικό τρόπο

Απώλειες / Χαρίδημος Χατζηδάκης: ο χαρισματικός οινοποιός που απεβίωσε χθες ανέδειξε τα κρασιά της Σαντορίνης με μοναδικό τρόπο

Ο οινογράφος και κριτικός οίνου και γεύσης Σίμος Γεωργόπουλος αποχαιρετά έναν από τους σημαντικότερους έλληνες οινοποιούς
ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΙΜΟ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟ
Μια μέρα σε ένα ελληνικό αμπελώνα, έφτασε με το ποδήλατό της μια περιπλανώμενη Βελγίδα οινοχόος...

Γεύση / Μια μέρα σε ένα ελληνικό αμπελώνα, έφτασε με το ποδήλατό της μια περιπλανώμενη Βελγίδα οινοχόος...

Η Vicky Corbeels, μια γυναίκα με πραγματικές σπουδές πάνω στο κρασί (και πολλά άλλα) ετοιμάζει ένα βιβλίο για τα κρυμμένα Ελληνικά οινοποιεία. Μιλήσαμε μαζί της.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT