The disaster artist

0

Η αληθινή ιστορία της δημιουργίας της ταινίας «The Room» από τον Τόμι Γουάιζο, μία από τις χειρότερες που γυρίστηκαν ποτέ, με καλτ χαρακτήρα και φανατικό κοινό σήμερα.

Οι πραγματικά κακές ταινίες μοιάζουν με τροχαίο δυστύχημα: διαισθάνεσαι από την αρχή πως κάτι πολύ κακό, οδυνηρό να το βλέπεις έχει συμβεί, ο άγραφος κανόνας ορίζει πως δεν είναι αξιοπρεπές να σταματήσεις, ούτε έχεις χρόνο για χάσιμο για κάτι εκτός προγράμματος, αλλά κόβεις ταχύτητα για να ρίξεις μια κλεφτή ματιά, υπνωτισμένος από το θέαμα.

Τις περισσότερες φορές δεν το ξεχνάς, παρά το γεγονός ότι ξέρεις πως δεν θα σου κάνει καλό να το επαναφέρεις στη μνήμη, αλλά δεν ξεκολλάει από το μυαλό.

Το The Room, όχι το σκέτο Room, το οσκαρικό με την Μπρι Λάρσον, αλλά το εξωφρενικά άστοχο από κάθε άποψη προσωπικό μανιφέστο κακού γούστου από κάποιον απροσδιόριστης ηλικίας και πολύ παράξενης εμφάνισης Τόμι Γουάιζο, που βάλθηκε να αποδείξει στον κόσμο πως είναι σπουδαίος τραγωδός που ξερνάει διαλόγους σαν να κρέμεται η ζωή του από μια faux σαιξπηρική ατάκα, πέρασε στα ψιλά της βιομηχανίας, εκτελεσμένο στην κυριολεξία από μια ομάδα ερασιτεχνών κάτω από τη μύτη του Χόλιγουντ, στις αρχές αυτού του αιώνα.

Ένα δράμα που έμοιαζε με τρακάρισμα του κινηματογράφου με την απερίσκεπτη ματαιοδοξία του αινιγματικού δημιουργού του φυσιολογικά πάτωσε σε εισπράξεις, ώσπου οι καλτίστες ανακάλυψαν μια κρυφή κωμωδία στην απόπειρα του Γουάιζο να γράψει, να σκηνοθετήσει, να παίξει τον κεντρικό ρόλο και να διανείμει το καλλιτεχνικό του παιδί, αφού πρώτα σπατάλησε ως ανίδεος που πιάστηκε κορόιδο από τον εαυτό του μια μικρή περιουσία, που κανείς δεν γνωρίζει πώς έφτιαξε ‒ εδώ κανείς δεν είναι σίγουρος από πού κατάγεται και πώς κατέληξε στον χώρο, αφού οι πληροφορίες που δίνει ο ίδιος για την ηλικία του, το γαλλικό παρελθόν του και τις προηγούμενες δουλειές του δεν στέκουν και οι φήμες, επιεικώς, διίστανται.

Ένας από εκείνους που είδαν την τεράστια αφίσα στη Hollywood Boulevard του Λος Άντζελες, με την ερσάτζ αγριεμένη φάτσα του Γουάιζο να δεσπόζει και το τηλέφωνό του (!) στο κάτω μέρος, ήταν και ο Σεθ Ρόγκεν, που δεν πίστευε στα μάτια του, αποφάσισε να ρωτήσει και να μάθει πού παίζεται, πήγε να τη δει και πάλι δεν πίστευε στα μάτια του.

Ο κολλητός του, ο Τζέιμς Φράνκο, δεν άργησε να γοητευτεί από την ιδέα της μεταφοράς της ελαφρόμυαλης, στομφώδους διαδρομής του The Room από το απόλυτο τίποτα στο μυαλό του χολιγουντιανού στάρλετ στη σοβαρή υποψηφιότητα της χειρότερης ταινίας όλων των εποχών και να διακρίνει τη μεγάλη εικόνα: στην πόλη της απόλυτης λοταρίας, όπου ακόμη και ο μεγαλύτερος σαιξπηρικός ηθοποιός του κόσμου μπορεί και να μην έχει καν μισή ευκαιρία να δείξει τι μπορεί να κάνει, δηλαδή να μη γίνει δεκτός ούτε σε ακρόαση, πόσο μάλλον να αναγνωριστεί και να διακριθεί, ένας αντικειμενικά άσχετος, κανονικό ούφο, τόσο πασέ που προκαλεί θυμηδία ακόμη και ακίνητος, με γαϊδουρινή αυτοπεποίθηση και παντελή αίσθηση αισχύνης και αυτογνωσίας, πετυχαίνει, χτυπώντας το Χόλιγουντ στην επιδερμίδα του ‒εκεί όπου πονάει περισσότερο‒ και προσπαθεί με νύχια και με δόντια να αποτινάξει της ρετσινιά του ελαφρού και εφήμερου.

Η έλλειψη βάθους και παιδείας στην Τέχνη δεν υπήρξε ποτέ οριστικό κριτήριο αποκλεισμού από το ενδιαφέρον της μάζας, του μεγάλου κοινού, και στα μάτια όσων διαβάζουν τις ταινίες ως προϊόντα προς πώληση ‒και δεν είναι λίγοι αυτοί‒ ο Τόμι Γουάιζο δεν είναι διόλου αποτυχημένος.

Ο Τζέιμς Φράνκο, που σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στο Disaster Artist, δεν κάνει το λάθος να υποπέσει στην άνανδρη ευκολία της ειρωνείας, αφού ολόκληρη η πορεία του Γουάιζο είναι ένα πολύ ενδιαφέρον χαστούκι στον κυνισμό.

Από την πρώτη σκηνή, που μπαίνει σαν τον ροκ διάβολο παίζοντας τον Μάρλον Μπράντο στο Λεωφορείον ο Πόθος και η καθηγήτρια Μέλανι Γκρίφιθ μένει άναυδη με την εκνευριστικά λάθος προσέγγισή του, μέχρι τις απανωτές, εξίσου αμίμητες επιλογές του ως Τζόνι στην ταινία που έγραψε ο ίδιος αλλά δεν είχε συναίσθηση περί τίνος επρόκειτο ‒ούτε καν θυμόταν τα λόγια του‒, είναι σαφές πως κατανοεί πως ο αυτόκλητος ηθοποιός δεν κάνει πλάκα. Απλώς θέλει πολύ να γράψει Ιστορία, όπως-όπως.

Με τα χρήματα που διαθέτει κανείς δεν του λέει όχι και με την πειθώ του δεν είναι δύσκολο να τουμπάρει έναν φέρελπι νόστιμο, τον Γκρεγκ Σέστερο (Ντέιβ Φράνκο), που ήθελε να γίνει Τζέιμς Ντιν, να γίνει αδελφός και συνοδοιπόρος του στο έγκλημα.

Πολύ γρήγορα, την απογοήτευσή του που κανείς δεν κατάλαβε το σοβαρό δράμα που επιδίωξε να γυρίσει διαδέχτηκε η ικανοποίησή του για το αθέλητο, αλλά πηγαίο γέλιο που έχει προσφέρει από την πρεμιέρα μέχρι σήμερα στις πολλοστές μεταμεσονύκτιες προβολές του.

Επιπρόσθετα, το Disaster Artist, που δεν φιλοδοξεί να προσπεράσει ή να ξεπεράσει το θέμα του, σχολιάζει έξυπνα τη μοναδική ικανότητα του σινεμά να τοποθετήσει, με συνοπτικές διαδικασίες, έναν εκπρόσωπο της αταλαντοσύνης στο πάνθεον της δημοφιλίας.

Oscars Critics
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«I love Lucy»: Οργή, αλκοόλ, χρήμα, ξύλο και απιστίες πίσω από το πιο διάσημο οικογενειακό σόου του κόσμου

Σαν σήμερα / Λουσίλ Μπολ: Η πιο αξιολάτρευτη νοικοκυρά της Αμερικής ήταν μια απάτη

Σαν σήμερα το 1989 πεθαίνει η Αμερικανίδα ηθοποιός Λουσίλ Μπολ, πρωταγωνίστρια της διάσημης τηλεοπτικής σειράς «I love Lucy». Αν και λατρεύτηκε από εκατομμύρια τηλεθεατές, η πραγματικότητα πίσω από το «Καλύτερο τηλεοπτικό σόου όλων των εποχών» ήταν γεμάτη βία, αλκοόλ και απιστίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «Εκδίκηση των Σιθ» έγινε 20 χρονών και επιστρέφει στους κινηματογράφους

Οθόνες / Η «Εκδίκηση των Σιθ» έγινε 20 χρονών και επιστρέφει στους κινηματογράφους

Το κλείσιμο μιας τριλογίας «Star Wars» που λοιδορήθηκε, για να επανεκτιμηθεί μερικώς όταν η νεότερη έπεσε θύμα των γενικευμένων culture wars και των ελάχιστων φιλοδοξιών της, επανεμφανίζεται στα σινεμά με αφορμή την επέτειο 20 χρόνων από την κυκλοφορία της.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Daily / Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Ο Τζον Χαμ υποδύεται τον επιτυχημένο επενδυτή που χάνει ξαφνικά το έδαφος κάτω από τα πόδια του σ΄αυτή την εκλεκτικά διασκεδαστική, κατά τόπους δραματική και συχνά διεισδυτική σάτιρα ηθών της πλουτοκρατικής ελίτ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Κωστής Χαραμουντάνης / Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Ο 31χρονος σκηνοθέτης νιώθει πως ενηλικιώθηκε μαζί με την πρώτη του βραβευμένη ταινία, «Κιούκα: Πριν το τέλος του καλοκαιριού», κινηματογραφεί τις αναμνήσεις του και είναι μία από τις πιο μεγάλες ελπίδες του ελληνικού κινηματογράφου.
M. HULOT
«Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Thalia Mavros / «Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Η διεθνώς βραβευμένη παραγωγός και σκηνοθέτις Thalia Mavros μιλά στη LIFO για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η «αυτοκρατορία» του Τραμπ, καθώς και για τη θέση της γυναίκας σε έναν κόσμο που αλλάζει - και όχι προς το καλύτερο.
M. HULOT
«The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Οθόνες / «The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Το πρώτο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν της αγαπημένης σειράς του HBO λειτουργεί ως εισαγωγή, συστήνοντας νέους χαρακτήρες, το περιβάλλον της δράσης, τη σχέση των παλιών χαρακτήρων με αυτό αλλά και μεταξύ τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια ‘σύγχρονη’»

Οθόνες / «Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια σύγχρονη»

Ο επιφανής μελετητής του Ομήρου και διευθυντής του New York Times Review of Books, Ντάνιελ Μέντελσον, περιγράφει στην εφημερίδα Telegraph τους τρεις βασικούς κανόνες που ελπίζει να τηρηθούν κατά τη μεταφορά της «Οδύσσειας» στη μεγάλη οθόνη.
THE LIFO TEAM
Movies

Οθόνες / Μια ταινία για τον Bloody Hawκ και άλλοι 8 λόγοι για να πάτε σινεμά

Αυτή την εβδομάδα έχουν την τιμητική τους τα κατασκοπικά θρίλερ, παίζει η επανέκδοση του Delicatessen και ένα ντοκιμαντέρ για τον δημοφιλή ράπερ που δεν απευθύνεται μόνο στο fan base του — όχι άλλο Minecraft.
THE LIFO TEAM
«Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Οθόνες / «Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Με το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Μουσείο της Νύχτας, ο Φερμίν Ελόι Ακόστα αναδεικνύει ένα πολύτιμο φωτογραφικό αρχείο για τη Νέα Υόρκη των δεκαετιών του ’70 και του ’80, ενώ μιλά στη LiFO για την αβεβαιότητα του μέλλοντος του κινηματογράφου στην Αργεντινή και τις πολιτικές αναταράξεις στη χώρα του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Μυθολογίες / «Ο Βέγγος είναι το αγχολυτικό μου»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Από τον Κουροσάβα και τον Μπέργκμαν, από τις ταινίες της Pixar μέχρι τα Batman του Nόλαν, ο ηθοποιός φτιάχνει μια ετερόκλητη και ειλικρινή λίστα και πιστεύει ότι «σινεμά είναι να βλέπεις άλλες πλευρές του κόσμου».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

Oι Αθηναίοι / Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

«Μην παίξεις ποτέ κωμωδία», της είχαν πει, αλλά τελικά το ευρύ κοινό τη λάτρεψε ως Μαρίνα Κουντουράτου. Όταν αποφάσισε να ερμηνεύσει τον ρόλο μιας τρανς γυναίκας, της είπαν «θα καταστραφείς». Ήταν πάντα τολμηρή και άφοβη. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
 Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ: «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Pulp Fiction / «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Ο Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ επιστρέφει με το «Ο Κύριος των Νεκρών» και μιλά στη LiFO για τις σκέψεις του πάνω στο πένθος, την τεχνητή νοημοσύνη που του έλυσε τα χέρια, και εξηγεί γιατί ασχολείται διαρκώς με τρομακτικές καταστάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ