Τζον Σίνγκερ Σάρτζεντ: ένας διανοούμενος πορτρετίστας

 Τζον Σίνγκερ Σάρτζεντ: ένας διανοούμενος πορτρετίστας Facebook Twitter
0
 Τζον Σίνγκερ Σάρτζεντ: ένας διανοούμενος πορτρετίστας Facebook Twitter
Édouard and Marie-Louise.Pailleron

Μια σημαντική έκθεση των έργων ενός από τους διασημότερους ζωγράφους πορτρέτων στον κόσμο, του John Singer Sargent, ανοίγει στην National Portrait Gallery, σήμερα (Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου του 2015).

Διοργανώνεται σε συνεργασία με το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, και συγκεντρώνει, για πρώτη φορά, μια συλλογή από προσωπικά και ανεπίσημα πορτρέτα του καλλιτέχνη και του εντυπωσιακά μικρού κύκλου φίλων του, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται ο Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον, ο Κλοντ Μονέ και ο Ογκίστ Ροντέν.

Η έκθεση έχει τίτλο Πορτρέτα των καλλιτεχνών και των φίλων. Εξερευνά τον καλλιτέχνη ως ζωγράφο, στην πρώτη γραμμή των σύγχρονων κινημάτων της εποχής του, στις  τέχνες, τη μουσική, τη λογοτεχνία και το θέατρο, αποκαλύπτοντας την σε βάθος εκτίμησή του για τον πολιτισμό και τις στενές φιλίες του με πολλούς από τους κορυφαίους καλλιτέχνες, ηθοποιούς και συγγραφείς της εποχής.

Η έκθεση συμπεριλαμβάνει αξιόλογα δάνεια από ιδιωτικές συλλογές, πολλά από τα οποία εκτίθενται σπάνια, αλλά και μεγάλα μουσεία του κόσμου, όπως  το Μουσείο Ροντέν, τα Μουσεία Καλών Τεχνών του Σαν Φρανσίσκο, το Ορσέ, το Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγο και το Ινστιτούτο Τεχνών της Μινεάπολης.

Η έκθεση ακολουθεί χρονολογικά τις περιπλανήσεις του Σάρτζεντ στο Παρίσι, το Λονδίνο, τη Βοστώνη και τη Νέα Υόρκη, καθώς και τα ταξίδια του στην ιταλική και αγγλική ύπαιθρο.

Στην έκθεση υπάρχουν για πρώτη φορά επανενωμένα και τα πορτρέτα της οικογενείας Παγιερόν τα οποία προέρχονται από συλλογές στο Παρίσι, την Ουάσιγκτον και την Αϊόβα.

Ο Σάρτζεντ είναι ένας από τους λίγους Αμερικανούς ζωγράφους της γενιάς του που έγιναν γνωστοί και δημοφιλείς στην Ευρώπη, ιδιαίτερα για τα πορτρέτα του. Σπούδασε στο Παρίσι και εγκαταστάθηκε αργότερα στο Λονδίνο, όπου έγινε περιζήτητος προσωπογράφος. Στις αρχές του 20ού αιώνα, θέλοντας να ξεφύγει από τον κλοιό των παραγγελιών με τις οποίες τον πολιορκούσαν οι κοσμικοί, άρχισε να κάνει συχνά ταξίδια σε διάφορα μέρη του κόσμου -Ιταλία, Γαλλία, Ελλάδα, Μέση Ανατολή, Αμερική- και να ζωγραφίζει έργα που τεκμηρίωσαν με συναρπαστικό τρόπο τις ταξιδιωτικές εμπειρίες του. Από αυτά τα ταξίδια προκύπτει και η εξαιρετική συλλογή υδατογραφιών του.

Τα έργα που εκτίθενται στην National Portrait Gallery είναι αισθητά πιο οικεία, πνευματώδη και ριζοσπαστικά από τα πορτρέτα που έχει κατά παραγγελία ζωγραφίσει και στην ουσία αμφισβητούν την παραδοσιακή μας άποψη για τον καλλιτέχνη. Όπως τα δυο σωζόμενα πορτρέτα του φίλου του  και συγγραφέα του Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον, τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά μαζί από τότε που είχαν ζωγραφιστεί, το 1880.

Στην έκθεση υπάρχουν για πρώτη φορά επανενωμένα και τα πορτρέτα της οικογενείας Παγιερόν τα οποία προέρχονται από συλλογές στο Παρίσι, την Ουάσιγκτον και την Αϊόβα. Ο μποέμ συγγραφέας Εντουάρ Παγιερόν και η σύζυγός του ήταν από τους παλαιότερους προστάτες του Σάρτζεντ, στους οποίους  ο νεαρός καλλιτέχνης οφείλει σε μεγάλο βαθμό την πρόωρη επιτυχία του. Οι ατομικές προσωπογραφίες τους εμφανίζονται παράλληλα με τα πορτρέτα των παιδιών τους, Εντουάρ και Μαρί Λουίζ, που εκτίθενται για πρώτη φορά μαζί σε περισσότερο από έναν αιώνα.

Στα υπόλοιπα σημαντικά έργα της έκθεσης συμπεριλαμβάνονται το πορτρέτο του δασκάλου του Carolus-Duran (1879), ο οποίος έπειξε σημαντικό ρόλο στην καριέρα του το σχέδιο σε κάρβουνο του περίφημου ποιητή Γουίλιαμ Μπάτλερ Γέιτς (1908) και τρία  από τα μεγαλύτερα θεατρικά πορτρέτα που φιλοτεχνήθηκαν μεταξύ του 1889 και 1890: Την Ellen Terry ως Λαίδη Μάκβεθ, Edwin Booth και La Carmencita, την άγρια Ισπανίδα χορεύτρια.

Ο John Singer Sargent (1856 - 1925) ήταν ο γιος ενός Αμερικανού γιατρού και γεννήθηκε στη Φλωρεντία. Σπούδασε ζωγραφική στην Ιταλία και τη Γαλλία, και το 1884 προκάλεσε αίσθηση στο Σαλόνι του Παρισιού με το έργο του Μαντάμ Χ (κυρία Pierre Gautreau).

Ο Σάρτζεντ ενθουσιαζόταν με  όλα τα νέα και συναρπαστικά πράγματα. Ήταν ένας ατρόμητος υπέρμαχος του έργου των νεότερων καλλιτεχνών. Ήταν όχι μόνο ένας σπουδαίος ζωγράφος αλλά και ένας διανοούμενος, γνώστης της μουσικής και λογοτεχνικά πολυμαθής. 

 Τζον Σίνγκερ Σάρτζεντ: ένας διανοούμενος πορτρετίστας Facebook Twitter
Νιζίνσκι
 Τζον Σίνγκερ Σάρτζεντ: ένας διανοούμενος πορτρετίστας Facebook Twitter
Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον
 Τζον Σίνγκερ Σάρτζεντ: ένας διανοούμενος πορτρετίστας Facebook Twitter
Ellen Terry ως Λαίδη Μακμπέθ
 Τζον Σίνγκερ Σάρτζεντ: ένας διανοούμενος πορτρετίστας Facebook Twitter
Self-Portrait - John Singer Sargent
 Τζον Σίνγκερ Σάρτζεντ: ένας διανοούμενος πορτρετίστας Facebook Twitter
John Singer Sargent 'Claude Monet Painting by the Edge of a Wood'
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια έκθεση με πρωτότυπα έργα του σημαντικού Γερμανού καλλιτέχνη Thomas Schütte στην Αθήνα 

Εικαστικά / Τραχύτητα και χιούμορ: Μια έκθεση με πρωτότυπα έργα του Thomas Schütte στην Αθήνα 

Μνημειακού τύπου γλυπτά, επιτοίχια κεραμικά, παραμορφωμένα πρόσωπα, λουλούδια και άγγελοι, μια έκρηξη χρωμάτων: Το μικροσύμπαν του σπουδαίου καλλιτέχνη στην γκαλερί Bernier/ Eliades.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Νάκης Παναγιωτίδης μάς ζητά να νιώσουμε τα έργα του ακόμα και με κλειστά τα μάτια

Εικαστικά / Ο Νάκης Παναγιωτίδης μάς ζητά να νιώσουμε τα έργα του ακόμα και με κλειστά τα μάτια

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή υποδέχεται την αναδρομική έκθεση ενός διεθνούς φήμης ανένταχτου Έλληνα καλλιτέχνη της διασποράς, γνωστού για το πολύπλευρο και στοχαστικό έργο του.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ογκίστ Ροντέν: Αυτή είναι η ζωή του καλλιτέχνη που δημιούργησε το γλυπτό ο «Σκεπτόμενος»

Γεννήθηκε Σαν Σήμερα / Ογκίστ Ροντέν: Αυτή είναι η ζωή του καλλιτέχνη που δημιούργησε το γλυπτό ο «Σκεπτόμενος»

Τα ρεαλιστικά γλυπτά του, που εκφράζουν τα ανθρώπινα συναισθήματα αλλά και τις αδυναμίες, εξακολουθούν να είναι σήμερα ιδιαίτερα δημοφιλή και να συγκεντρώνουν πλήθη φιλότεχνων όπου και αν εκτίθενται.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Λεονάρντο, Μικελάντζελο, Ραφαήλ: Αριστουργήματα και καλλιτεχνικές μονομαχίες 

Εικαστικά / Λεονάρντο, Μικελάντζελο, Ραφαήλ: Αριστουργήματα και καλλιτεχνικές μονομαχίες 

Μια έκθεση στη Royal Academy of Arts του Λονδίνου φέρνει στο προσκήνιο μετά από έξι αιώνες τη θρυλική καλλιτεχνική «μονομαχία» μεταξύ Ντα Βίντσι και Μικελάντζελο με δυο έργα που δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Φωτογραφία / Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Πορτρέτα διάσημων και σκηνές δρόμου περιλαμβάνονται στην έκθεση «Irving Penn: Centennial» που διοργανώνεται από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης και παρουσιάζεται στην Ισπανία
LIFO NEWSROOM
Tependris vs Tependris

Εικαστικά / Tependris vs Tependris

Μια αναδρομική έκθεση με πίνακες και γλυπτά, εικονογραφήσεις και ηχογραφήσεις, έργα του Κωνσταντίνου Κακανιά από το 1996 μέχρι σήμερα, με θεματικές που εκτείνονται από τα βαθιά παιδικά τραύματα μέχρι το χιούμορ που χαρακτηρίζει τον πολυδιάστατο καλλιτέχνη.
ΝΙΚΟΣ ΤΣΕΠΕΤΗΣ
Μέσα στη μεγαλειώδη έκθεση των πορτρέτων του Φράνσις Μπέικον

Εικαστικά / Μέσα στη μεγαλειώδη έκθεση των πορτρέτων του Φράνσις Μπέικον

Η National Portrait Gallery του Λονδίνου φιλοξενεί μια από τις κορυφαίες εικαστικές εκθέσεις της χρονιάς παγκοσμίως, μια ρετροσπεκτίβα στο έργο του Βρετανού καλλιτέχνη που άλλαξε την προσωπογραφία, δημιουργώντας μια ανεπανάληπτη ζωγραφική της φιγούρας με σπαραγμό, απελπισία και ευαισθησία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ Ο Τζάκσον Πόλοκ και η επιρροή που είχαν στο έργο του ο Πικάσο και οι μεξικανικές τοιχογραφίες

Πολιτισμός / Ο Πικάσο και οι μεξικανικές τοιχογραφίες στα πρώιμα έργα του Τζάκσον Πόλοκ

Μια μοναδική έκθεση στο Παρίσι παρουσιάζει πίνακές του από τα χρόνια που τον επηρέαζαν οι σουρεαλιστές και ο Καρλ Γιουνγκ, πριν ακόμα γίνει γνωστός για τα αφηρημένα έργα του με την τεχνική «dripping», το 1947.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ Μια έκθεση για τον Λουκά Σαμαρά με κύβους, τραπεζοειδή και παραισθητικές πύλες

Εικαστικά / Μια έκθεση για τον Λουκά Σαμαρά με κύβους, τραπεζοειδή και παραισθητικές πύλες

Η μοναδική οπτική του Λουκά Σαμαρά παρουσιάζεται στο μουσείο Dia Beacon της Νέας Υόρκης, στην πρώτη μεταθανάτια έκθεσή του και τελευταία στην οποία συνεργάστηκε ο ίδιος ο καλλιτέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ