Σχιζοφρένεια και γάτες

Σχιζοφρένεια και γάτες Facebook Twitter
0

Δεν μπορείς να μην θαυμάσεις τις γάτες του Louis Wain. Τα παιχνιδιάρικα ορθάνοιχτα μάτια τους, που σταδιακά μετουσιώνονται σε ψυχεδελικές ακτίνες και χρώματα, μέχρι να τις καταπιεί ολόκληρες ο καμβάς, μοιάζουν να σου φυλακίζουν κάτι από τη ψυχή. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι πολλοί βλέπουν στις γάτες αυτές, την σταδιακή πορεία του Louis Wain προς την ψύχωση και την σχιζοφρένεια.

Ο Wain ήδη από μικρή ηλικία άρχισε να περνά χρόνο σε ψυχιατρικά ιδρύματα λόγω των ψυχώσεών του και μάλιστα όταν η κατάστασή του έγινε ευρύτερα γνωστή, διάφοροι φορείς της εποχής μεσολάβησαν στο ο Wain να μεταφερθεί σε ένα ομορφότερο ίδρυμα στο οποίο υπήρχε μεγάλος πληθυσμός από γάτες. Αργότερα αρκετοί ισχυρίστηκαν ότι η σχιζοφρένεια του Wain προκλήθηκε από το παράσιτο toxoplasma gondii, που συναντάται στα κόπρανα της γάτας. Η μεταφορά του Wain στα διάφορα ψυχιατρικά ιδρύματα αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στην τέχνη του. Οι γάτες του έχουν μια ακτινοβολία και ενεργητικότητα που κανείς δεν είχε δει προηγουμένως. Μάλιστα όσο περνούσε ο καιρός οι πίνακες του Wain, έγιναν ακόμη πιο ψυχεδελικοί, γεμάτοι σπείρες, εναλλασσόμενα χρώματα, καλειδοσκοπικούς συνδυασμούς και σχήματα που διχάζουν.

Παρότι ο Louis Wain έζησε στην Βικτοριανή Αγγλία και πέθανε στις αρχές του Β’ παγκοσμίου πολέμου, η τέχνη του έγινε ξανά δημοφιλής στα τέλη του ’60, ενώ το 2009 ο Nick Cave οργάνωσε την πρώτη έκθεση έργων του Wain έξω από την Μεγάλη Βρετανία.

Σχιζοφρένεια και γάτες Facebook Twitter
Σχιζοφρένεια και γάτες Facebook Twitter
Σχιζοφρένεια και γάτες Facebook Twitter
Σχιζοφρένεια και γάτες Facebook Twitter
Σχιζοφρένεια και γάτες Facebook Twitter
Σχιζοφρένεια και γάτες Facebook Twitter
Σχιζοφρένεια και γάτες Facebook Twitter
Σχιζοφρένεια και γάτες Facebook Twitter
Σχιζοφρένεια και γάτες Facebook Twitter

πηγή

Design
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα σπίτι σε διάλογο με τη δικαιοσύνη και την τέχνη

Design / Ένα διαμέρισμα του ’70 που απορρίπτει οτιδήποτε παλιό

Το σπίτι του Αλέξανδρου Κασσανδρινού είναι γεμάτο τέχνη, χωρίς καμία αντίκα, με έπιπλα περισσότερο βολικά παρά ντιζαϊνάτα και άπειρο φως — τόσο, που το καλοκαίρι στο καθιστικό χρειάζονται γυαλιά ηλίου για να καθίσει κανείς.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος

Design / Αδελφοί Αλαχούζοι: Οι πιο διάσημοι Έλληνες «εφετζήδες»

Από την «Ανατομία ενός εγκλήματος» και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέχρι τον Harry Potter και την τελευταία ταινία του Κρόνενμπεργκ, εδώ και σαράντα χρόνια ο Γιώργος και ο Ρούλης Αλαχούζος δημιουργούν εντυπωσιακά και τρομακτικά όντα σαν σύγχρονοι αλχημιστές, επιστρατεύοντας τη φαντασία και τη δεξιοτεχνία τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Oι Αθηναίοι / «Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Η αρχιτέκτονας και υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, δεν λησμόνησε ποτέ στην πορεία της πως η μορφή ενός κτιρίου πρέπει να έχει χαρακτήρα, ειλικρίνεια και κλίμακα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Sotja

Οι Αθηναίοι / Sotja: «Στο ξεκίνημά μου έλεγαν "αυτό το κοριτσάκι θα μου κάνει το tattoo;"»

Όταν μπήκε στα τατουατζίδικα, ελάχιστες γυναίκες εργάζονταν εκεί. Εξασκήθηκε πάνω σε «πανκιά» και βρήκε το προσωπικό της στυλ στις horror ταινίες των ’60s. Η Αθηναία της εβδομάδας θυμάται την εποχή που τα tattoo προκαλούσαν προβλήματα στη δουλειά και κακεντρεχή σχόλια στον δρόμο - και αυτή η πραγματικότητα δεν έχει ακριβώς τελειώσει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο

Γειτονιές της Ελλάδας / Δύο νέοι αρχιτέκτονες ανακατασκεύασαν τη στέγη ενός σχολείου στα Τζουμέρκα

Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Design / Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Η διοργάνωση του Hotel Experience που πραγματοποιήθηκε 5-6 Οκτωβρίου 2024 στο Ωδείο Αθηνών ξεπέρασε κάθε προσδοκία συμμετοχής καθώς πάνω από 4.000 επισκέπτες βίωσαν από κοντά την εμπειρία
THE LIFO TEAM
H θρυλική Ιταλίδα designer Paola Navone θέλει να ζήσει στην Αθήνα

Design / H θρυλική Ιταλίδα designer Paola Navone θα ήθελε να ζήσει στην Αθήνα

 H προσωπικότητα της αρχιτεκτόνισας και designer Paola Navone είναι πληθωρική, όσο και η ιστορία της ζωής της. Λίγο πριν εμφανιστεί ως ομιλήτρια το Σάββατο 5 Οκτωβρίου στο συνέδριο Hotel Experience στο Ωδείο Αθηνών μας μιλάει με πάθος για ένα πρόσφατο πρότζεκτ που υπέγραψε.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ