Οι Επτά Άγγελοι των Φιλίππων

Οι Επτά Άγγελοι των Φιλίππων Facebook Twitter
0

Ο Άγγελος των Περσών του Αισχύλου, μιλάει για το Παγγαίο και το πέρασμα των Φιλίππων, ο Άγγελος του Θουκυδίδη διηγείται τη μάχη της Αμφίπολης, ο Άγγελος από τη Φυλλάδα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μιλάει για το θρυλικό βίο, τους άθλους και τα μεγαλεπήβολα ταξίδια του Μακεδόνα βασιλέα, όπως τη δημιούργησε η λαϊκή φαντασία ανά τους αιώνες, ο Απόστολος Παύλος, ως τέταρτος Άγγελος, με την «επιστολή της χαράς» προς Φιλιππησίους, την «επιστολή της ταπεινοφροσύνης»  εκφράζει με τρυφερότητα μέσα από τη φυλακή την ικανοποίηση του στους χριστιανούς των Φιλίππων, ο Πλούταρχος, ως Άγγελος περιγράφει τη μάχη των Φιλίππων μέσα από το βιβλίο του Δίων-Βρούτος, ο Σαιξπηρικός Άγγελος μέσα από τον Ιούλιο Καίσαρα περιγράφει το τέλος του Κάσσιου και του Βρούτου στους λόφους των Φιλίππων, και ένας σύγχρονος Άγγελος από τον Θόδωρο Γρηγοριάδη, ενός συγγραφέα που γεννήθηκε και μεγάλωσε κοιτάζοντας τα Τενάγη των Φιλίππων, ο οποίος μιλάει για τους σημερινούς Φιλίππους, σαν κάποιος καντινιέρης έξω από το αρχαίο θέατρο που καταφτάνει για να πει ένα μεγάλο μαντάτο.

Οι Επτά Άγγελοι των Φιλίππων Facebook Twitter

Εφτά ηθοποιοί, ανάμεσα τους η Λυδία Φωτοπούλου και η Φιλαρέτη Κομνηνού, σε μία εικαστική παράσταση στην οποία συνεργάζονται οι φωτογράφοι Στράτος Καλαφάτης και Λία Ναλμπαντίδου υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Καβάλας - Φιλίππων Θοδωρή Γκόνη.

  

Ο Θοδωρής Γκόνης λέει για τη σύλληψη της παράστασης του:  «Μου αρέσει ο αθλητής που, αρκετές ώρες πριν από τον αγώνα, κατεβαίνει με την πολιτική του περιβολή στον αγωνιστικό χώρο επιθεωρώντας τον απ’ άκρου εις άκρον, περπατώντας τον, πατώντας τον σπιθαμή προς σπιθαμή, γιατί το ξέρει, το μυστικό κρύβεται πάντα μέσα στο γήπεδο. Έτσι λοιπόν, περπατώντας ολόκληρο το χειμώνα στα Τενάγη των Φιλίππων, κωπηλατώντας από τον Αγγίτη έως στον Στρυμόνα, οδοιπορώντας στο όρος Παγγαίον, στο Θέατρο και στον αρχαιολογικό χώρο, η πατούσα μου με έβγαλε στα Εφτά αυτά μεγάλα κείμενα. Το ήξεραν καλά οι παλιοί περιηγητές. Οδοιπορώντας γνωρίζεις τους τόπους, δηλαδή τους ανθρώπους.

Οι Επτά Άγγελοι των Φιλίππων Facebook Twitter

Αυτό λοιπόν ήταν η αιτία αυτής της παράστασης και αφορμή η υποψηφιότητα του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων για ένταξή του στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Από εκεί και πέρα ήρθαν οι συνεργάτες και οι φίλοι, το Φεστιβάλ και η πόλη της Καβάλας».  

Η Φιλαρέτη Κομνηνού εξηγεί από την πλευρά της: «Αυτό που θα αφηγηθώ είναι η μάχη της Αμφίπολης όπως την καταγράφει ο μέγας ιστορικός Θουκυδίδης, η σύγκρουση Αθηναίων και Σπαρτιατών για την κυριαρχία τους σ` αυτήν την αποικία .Είναι αποκαλυπτικό να μαθαίνεις για τις στρατηγικές των προγόνων μας και θα πρόσθετα ιδιαίτερα χρήσιμο στις ημέρες μας. Σας μεταφέρω ένα απόσπασμα και αφήνω τα συμπεράσματα σε εσάς...

«Ήταν λάθος να υποτιμήσουν την δύναμη των αντιπάλων καθώς οι 
εκτιμήσεις τους βασίζονταν περισσότερο σε τυφλή επιθυμία παρά σε 
ασφαλείς σταθμίσεις, διότι συνηθίζουν οι άνθρωποι ότι επιθυμούν να το 
εναποθέτουν ασυλλόγιστα στην ελπίδα και ότι πάλι δεν θέλουν ,να το 
απωθούν κατασκευάζοντας αυθαίρετους συλλογισμούς».

  

Οι Επτά Άγγελοι των Φιλίππων Facebook Twitter

 

Και η Λυδία Φωτοπούλου συμπληρώνει:  «19 χρονών έπαιξα για πρώτη φορά στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων. Και ακολούθησαν καλοκαίρια με πολλές παραστάσεις στο υπέροχο αυτό θέατρο. Τώρα, χάρη στην ιδέα του Θοδωρή Γκόνη, έρχομαι για ακόμη μια φορά, αλλά το ιδιαίτερα συγκινητικό αυτής της παράστασης είναι ότι δεν γίνεται απλώς στο αρχαίο θέατρο αλλά γίνεται για το ίδιο το θέατρο . Αφού αυτή η παράσταση φιλοδοξεί να γίνει  ο πρεσβευτής για την θετική έκβαση της υποψηφιότητας του θεάτρου των Φιλίππων στα παγκόσμια μνημεία της ΟΥΝΕΣΚΟ. Μέσα από του εφτά αγγέλους θα ακουστεί αλλά και θα βιωθεί συγκινησιακά όλη η ιστορία αυτού του τόπου. Και το κοινό , για πρώτη φορά καθισμένο στην ορχήστρα του θεάτρου, θα έχει μπροστά στα μάτια  του το κοίλον και θα το βλέπει  να μεταμορφώνεται μαγικά , μέσα από τις εξαιρετικές  εικόνες που δημιούργησαν γι αυτό η ομάδα του Στράτου Καλαφάτη».

Όπως κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ Φιλίππων παρουσιάζει έναν νέο τίτλο, μια νέα θεματική που αγκαλιάζει τις εκδηλώσεις του, με χαρακτήρα επίκαιρο και διαχρονικό. Φέτος το καλοκαίρι, παίρνοντας σαν αφορμή - και θέλοντας με τον «τρόπο» του να πει το δικό του παρών – στην επίσημη ελληνική υποψηφιότητα του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων για την ένταξή του στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, φέτος είναι αφιερωμένο σε εφτά Αγγέλους.

Στην αρχαία τραγωδία ο άγγελος αφηγείται στους ήρωες γεγονότα που συνέβησαν εκτός σκηνής, μέσα στο παλάτι ή στο ναό. Οι άγγελοι στον χριστιανισμό σύμφωνα με τον Ιωάννη Δαμασκηνό είναι φύσεις νοερές, αεικίνητες, αυτεξούσιες, ασώματες και κατά χάριν αθάνατες, δεν περιορίζονται από το χρόνο και το χώρο, ενώ δεν έχουν φύλο. Αλλά οφείλουμε να ξεκινήσουμε με την αντίληψη ότι ο Άγγελος είναι ίσως κάτι παραπάνω από αυτό. Είναι η ίδια η αγγελία.

Συνδυάζοντας τις δύο έννοιες, εφτά Άγγελοι θα εμφανιστούν, ο καθένας με το δικό του μήνυμα, το δικό του λόγο, το δικό του δρόμο, τη δική του στιγμή μέσα στην αιωνιότητα των Φιλίππων. 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Νεφέλη Θεοδότου είναι ο λόγος που όλο το ελληνικό TikTok χόρευε Φουρέιρα το 2024

Portraits 2025 / Η Νεφέλη Θεοδότου είναι ο λόγος που όλο το ελληνικό TikTok χόρευε Φουρέιρα το 2024

Η χορογράφος και στενή συνεργάτιδα της Ελένης Φουρέιρα, αφού έφτιαξε την πιο viral χορογραφία της χρονιάς για το «Αριστούργημα», αποφάσισε να δοκιμαστεί και στη συναυλία της Άννας Βίσση στο Καλλιμάρμαρο. Και ναι, πήγε καλά αυτό.
ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ
Άκης Δήμου

Θέατρο / «Ζούμε σε καιρούς φλυαρίας· έχουμε ανάγκη τη σιωπή του θεάτρου»

Άφησε τη δικηγορία για το θέατρο, δεν εγκατέλειψε ποτέ τη Θεσσαλονίκη για την Αθήνα. Ο ιδιαίτερα παραγωγικός συγγραφέας Άκης Δήμου μιλά για τη Λούλα Αναγνωστάκη που τον ενέπνευσε, και για μια πόλη όπου η ζωή τελειώνει στην προκυμαία, δίχως να βρίσκει διαφυγή στο λιμάνι της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Επιστροφή στο σπίτι της γιαγιάς: Ένα θεατρικό τσουνάμι αναμνήσεων

Θέατρο / Επιστροφή στο σπίτι της γιαγιάς: Ένα θεατρικό τσουνάμι αναμνήσεων

Ο νεαρός σκηνοθέτης Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος ανεβάζει στην Πειραματική του Εθνικού το «ΜΑ ΓΚΡΑΝ'ΜΑ», μια ευαίσθητη σκηνική σύνθεση, αφιερωμένη στη σιωπηλή ηρωίδα της οικογενειακής ιστορίας μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Ματαρόα στον ορίζοντα»: Φέρνοντας ένα θρυλικό ταξίδι στη σημερινή του διάσταση

Θέατρο / «Ματαρόα στον ορίζοντα»: Ένα θρυλικό ταξίδι στη σημερινή του διάσταση

Στην πολυεπίπεδη νέα παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ, λόγος, μουσική και σκηνική δράση συνυπάρχουν ισάξια και συνεισφέρουν από κοινού στην αφήγηση των επίδοξων ταξιδιωτών ενός ουτοπικού πλοίου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το video art στο ελληνικό θέατρο

Θέατρο / Video art στο ελληνικό θέατρο: Έχει αντικαταστήσει τη σκηνογραφία;

Λειτουργεί το βίντεο ανταγωνιστικά με τη σκηνογραφία και τη σκηνική δράση ή αποτελεί προέκταση του εθισμού μας στην οθόνη των κινητών μας; Οι γιγαντοοθόνες είναι θεμιτές στην Επίδαυρο ή καταργούν τον λόγο και τον ηθοποιό; Πώς φτάσαμε από τη video art στα stage LED screens; Τρεις video artists, τρεις σκηνοθέτες και ένας σκηνογράφος καταθέτουν τις εμπειρίες τους.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Κωνσταντίνος Ρήγος

Οι Αθηναίοι / «Έχω αισθανθεί να απειλούμαι τη μέρα, όχι δουλεύοντας τη νύχτα»

Οκτάνα, Επίδαυρος, ΚΘΒΕ, Πέγκυ Ζήνα, Εθνικό, Λυρική, «Brokeback Mountain» και «Ρωμαίος και Ιουλιέτα». Ως χορογράφος και σκηνοθέτης, ο Κωνσταντίνος Ρήγος έχει κάνει τα πάντα. Και παρότι έχει αρκετούς haters, νιώθει ότι αυτοί που τον καταλαβαίνουν είναι πολύ περισσότεροι.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Οσιέλ Γκουνεό: «Είμαι πρώτα χορευτής και μετά μαύρος»

Χορός / «Δεν βλέπω τον εαυτό μου ως έναν μαύρο χορευτή μπαλέτου αλλά ως έναν χορευτή καταρχάς»

Λίγο πριν εμφανιστεί ως Μπαζίλιο στον «Δον Κιχώτη» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ο κορυφαίος κουβανικής καταγωγής χορευτής Οσιέλ Γκουνεό –έχει λάβει πολλά βραβεία, έχει επίσης εμφανιστεί στο Θέατρο Μπολσόι της Μόσχας, στην Όπερα του Παρισιού, στο Λίνκολν Σέντερ της Νέας Υόρκης και στο Ελίζιουμ του Λονδίνου– μιλά για την προσωπική του πορεία στον χορό και τις εμπειρίες που αποκόμισε, ενώ δηλώνει λάτρης της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Σμαράγδα Καρύδη: «Ήθελα να είμαι η Βουγιουκλάκη και ο Ρέτσος μαζί»

Οι Αθηναίοι / Σμαράγδα Καρύδη: «Ήθελα να είμαι η Βουγιουκλάκη και ο Ρέτσος μαζί»

Ηθοποιός, σκηνοθέτις, ακατάτακτη και αγαπημένη του κοινού, η Σμαράγδα Καρύδη θυμάται πως ανέκαθεν ήθελε το σύμπαν, χωρίς να περιορίζεται. Στον απολογισμό της μέχρι τώρα πορείας της, ως η Αθηναία της εβδομάδας, καταλήγει πως, ούτως ή άλλως, «στο τέλος ανήκεις εκεί που μπορείς να φτάσεις», ενώ δηλώνει πως πάντα θα επιλέγει συνειδητά να συντάσσεται με τη χαρά.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το ανάπηρο σώμα που αντιστέκεται

Θέατρο / Το ανάπηρο σώμα που αντιστέκεται

Πώς διαβάζουμε σήμερα τον «Γυάλινο Κόσμο» του Τενεσί Oυίλιαμς; Στην παράσταση του Θεάτρου Τέχνης ο Antonio Latella προσφέρει μια «άλλη» Λόρα που ορθώνει το ανάστημά της ενάντια στο κυρίαρχο αφήγημα περί επαγγελματικής ανέλιξης, πλουτισμού και γαμήλιας ευτυχίας.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ