Ενεργός κρατήρας

Ενεργός κρατήρας Facebook Twitter
0

Πώς και τόσες σκηνοθεσίες φέτος; Εγώ μόνο ως τραγουδίστρια σε ήξερα.

Κοίτα, ο περισσότερος κόσμος με έμαθε εξαιτίας του Θανάση Παπακωνσταντίνου. Στο χώρο του θεάτρου πάνω κάτω ήταν γνωστός στους ανθρώπους που παρακολουθούν το τι κάνουμε οΚρατήρας και η ομάδα. Απλά μέχρι τώρα δουλεύαμε στον Κρατήρα. Δεν είχαμε ανοιχτεί εμπορικά. 

Ο Κρατήρας;

Ένα συνεργείο στον Κεραμεικό όπου κάναμε πρόβες. Ανά διαστήματα ανοίγαμε τις πρόβες και έμπαινε κόσμος χωρίς εισιτήριο και μας παρακολουθούσε την ώρα που κάναμε τη δουλειά μας. Πέρσι ανεβάσαμε την Αραβική νύχταπου επαναλήφθηκε φέτος. Δεν κάνω τόσες πολλές σκηνοθεσίες όσες φαίνεται. ΗΝύχτακαι ο Αίανταςπου θα γίνει στο Εθνικό είναι παραστάσεις που είχαν ξεκινήσει και δουλευτεί κάποια στιγμή στον Κρατήρα.

Είναι έντονη η τάση να αναδειχθούν περισσότερο οι νέες ομάδες; Έχουν κουράσει τα ίδια πρόσωπα;

Κοίταξε, έγιναν δύο πολύ σημαντικές κινήσεις στον πολιτισμό στην Ελλάδα. Άλλαξε το Φεστιβάλ Αθηνών. Ανοίχτηκε πολύ σε πειραματικά σχήματα και σε νέους ανθρώπους, αφού κατάλαβαν πια ότι ένα φεστιβάλ πρέπει να είναι ανοιχτό σε αυτούς. Μετά άλλαξε η διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου και ο χώρος άνοιξε πραγματικά. Αυτές οι δύο κεφαλές που άλλαξαν οδήγησαν και το τοπίο σε αλλαγή. 

Πιστεύεις στην ομάδα;

Μόνο στην ομάδα. Μόνος του κανένας δεν έφτασε κάπου. Όλοι μόνοι μας είμαστε, το θέμα είναι να επικοινωνήσουμε. Τον Κρατήρα τον κάναμε το 2000 άνθρωποι που ο καθένας είχε τη δική του πορεία. Φτιάξαμε έναν χώρο που εκεί πέρα ήμασταν όλοι ίδιοι. Χωρίς να θέλουμε να κάνουμε έναν πολυχώρο για να βγάλουμε λεφτά, πετύχαμε αυτά που πετύχαμε. Συνεννοούμασταν γιατί ήταν η βάση κοινή.

Δεν θα 'θελες να συνεργαστείς και με μεγαλύτερα ονόματα;

Θέλω να συνεργάζομαι με ανθρώπους που καταλαβαινόμαστε. Δεν πιστεύω στα μεγάλα σχέδια, όπως το να σκηνοθετήσω έναν μεγάλο θίασο στην Επίδαυρο. Αν δεν είναι καλοί άνθρωποι, δεν με ενδιαφέρει.  

Το κοινό ανταποκρίνεται; Έχει νέο κόσμο το θέατρο;

Βλέπω πολύ νέο κόσμο και βλέπω κόσμο κυρίως νέο στα μυαλά. Το κοινό δεν ήταν ποτέ διαφορετικό απ' ό,τι είναι τώρα. Το θέμα είναι να αγαπάς το θέατρο. Αν υπάρχουν καλές παραστάσεις, γεμίζουν τα θέατρα. Το ελληνικό κοινό είναι ακόμα στη φάση της εκπαίδευσης. Είμαι πολύ αισιόδοξη, όμως. Προχθές πήγε μια γνωστή μου στην παράσταση που κάνουμε στο Πορεία, που αφορά διάφορα θέματα που υπάρχουν στην κοινωνία. Από το trafficking μέχρι τη σχέση με τα ζώα. Αφού την είδε, μου είπε: «Κοίταξε να δεις, τα βλέπουμε στην τηλεόραση και δεν τα πιστεύουμε. Είδες τελικά που ισχύουν». Δηλαδή ότι το είδε στο θέατρο γι' αυτήν σήμαινε ότι είναι έγκυρο. Άρα το θέατρο αποκτά μια εγκυρότητα για τον κόσμο. Για να παίζεται εκεί, σημαίνει ότι είναι αλήθεια.

Βλέπειςόμως ότι μέσα στην εποχή της τηλεόρασης, εσύ τα πας καλά;

Είναι πού στοχεύεις. Εμείς θα παίξουμε και για δέκα ανθρώπους, θα παίξουμε και για εκατό. Το καλό με το κακό πάνε παράλληλα. Πάντα υπάρχει κοινό και για τα δύο. Δεν θα εξαφανιστούν ποτέ οι μικρές ομάδες, όπως έγινε με τα πολυκαταστήματα και τις βιοτεχνίες. Υπάρχει το κοινό που πάει και στα δύο. 

Τώρα που έχετε μπει στα «συμβατικά» θέατρα, προτιμάς ακόμα το εναλλακτικό;

Θα θέλαμε το εναλλακτικό να μπει και στα συμβατικά θέατρα. Το θέμα είναι να φτιαχτούν στους χώρους τους θεατρικούς μικροί «κρατήρες». Να νιώθει ο κόσμος ότι πηγαίνει σε ένα χώρο όπου υπάρχουν άνθρωποι αγαπημένοι που φροντίζουν γι' αυτούς. Να αισθάνεται την παρέα, τη συντροφιά. Στο Εθνικό ο Αίανταςθα παρουσιαστεί ως work in progress.

Σου αρέσουν τα τρικ αυτά;

Δεν είναι αυτό. Δεν πάω να κάνω ένα τέχνασμα για να κάνουμε τον κόσμο δικό μας από την αρχή. Έτσι λειτουργούσαμε πάντα. Αυτοί έρχονται σε έναν χώρο που είναι δικός μας. Για σήμερα είναι φιλοξενούμενοί μας. Δεν είμαι υπέρ του interactive με το κοινό. Του «άντε να πιάσουμε κουβέντα». Ξέρω ότι στην ομάδα μου δεν υπάρχει μαλάκας, αλλά δεν το ξέρω για το κοινό. Είμαι επιφυλακτική πάντα με το κοινό και γι' αυτό δεν παίζουμε και για το κοινό. 

Τιprojectείναι ακριβώς αυτό το Κουμπάρα;

Είναι τραγούδια που αρέσουν σε μένα και την παρέα μου να τα λέμε. Παρέα που είναι ο άντρας μου, ο κουμπάρος μου, ένας σχεδόν κουμπάρος μου και ο κολλητός μου. Κάναμε μια περιοδεία, είδαμε ότι αφορούσε πολύ κόσμο. Δεν είναι μόνο ο Τσιτσάνης και τα χορευτικά. Αρέσει στον κόσμο ο Κουρτ Βάιλ, ο Χατζιδάκις, ο Λάγιος και άλλοι.

Τώρα που οι δρόμοι με τον Παπακωνσταντίνου και τον πολύ κόσμο χώρισαν, αισθάνεσαι πιο απελευθερωμένη;

Δεν νιώθω ότι τώρα ήρθε η ώρα να ανοίξω και εγώ τα φτερά μου γιατί ό,τι έκανα πριν τον Θανάση, το κάνω και τώρα, μετά τον Θανάση. Ο Παπακωνσταντίνου με άκουσε και με είδε και μου είπε να συνεργαστούμε. Δεν πήγα εγώ να του δώσω ένα demo. Έμαθα πάρα πολλά πράγματα τότε και, το κυριότερο, δεν ένιωθα να περιορίζομαι. Παράλληλα, όμως, δούλευα και με τα άλλα παιδιά και έτσι το εξισορροπούσα. Το ότι έφυγα από τον Θανάση έχει κάνει πολύ καλό σε αυτό που έκανα με τα παιδιά. Ο κόσμος που με εκτιμούσε πριν έρχεται έτσι και για μας. 

Σου αρέσει αυτό το μπέρδεμα των σχημάτων που γίνεται; Όπως πάμε πιθανότατα θα δούμε μαζί τον Αγγελάκα με την Πρωτοψάλτη.

Αυτό είναι πολύ ωραίο ανέκδοτο. Θα το πω στον Αγγελάκα. Κοίτα, και το κοινό και οι άνθρωποι περιμένουν να βρούνε την έκπληξη. Ας μην είμαστε αυστηροί. Το έχω σκεφτεί πολλές φορές και λέω, τι διάολο, αν αλλάζεις κάθε φορά στο τέλος τι θα μείνει; Μπορεί κάτι να γίνει. Οι άνθρωποι που νιώθουν ότι είναι συγγενείς θέλουν να βρεθούνε. Ο Θανάσης αγαπούσε από παλιά τον Σαββόπουλο και το είχε καημό. Ότι υπάρχουν τα κόλπα των μάνατζερ, υπάρχουν. Με ποιον να βάλουμε αυτόν, ποιος παίζει καλή «μπάλα» φέτος;

Εσύ παίζεις σε αυτό το παιχνίδι;

Όχι δεν παίζω, καθόλου. 

Σου βγήκε σε καλό.

Σε πάρα πολύ καλό. Όσοι έχουνε μάνατζερ έχουν παράπονα. Εγώ δεν έχω παράπονα, άρα ούτε και μάνατζερ.

Περνάς καλά στην πόλη αυτή;

Μου αρέσει μόνο η Αθήνα από την Ελλάδα. Μου αρέσει που δεν βλέπω κανέναν γνωστό. Την έχω διαχωρίσει όμως από τους Αθηναίους. Είναι πολύ αγενείς, είναι μουρτζούφληδες, μπορεί κι εγώ μέσα σε αυτούς. Έχω αισθανθεί πολύ άσχημα με τους ανθρώπους, από το πώς με κοιτάνε μέχρι το τι ακούω να λένε. Μου τη σπάει να πάω να κάτσω σε μια ταβέρνα και να ακούω βλακείες στο διπλανό τραπέζι. Η πόλη, από την άλλη, μου αρέσει πάρα πολύ. Τρώω στην Αθηνά στη Δαμάρεως, στο Δίπορτο στη Βαρβάκειο, πίνω καφέ στη Στάνη στην Ομόνοια. Μου αρέσουν τα πακιστανικά, τα ινδικά, τα κινέζικα. 

Με την πολιτική ασχολείσαι;

Προσπαθώ να κάνω όσα πιο πολλά μπορώ μέσα από το θέατρο και το τραγούδι γι' αυτή την κατάσταση που ζούμε. Το θέατρο και οι συναυλίες δεν μπορούν παρά να είναι πολιτικές. Δεν πάει άλλο. Πρέπει να βρούμε πόσοι είμαστε που ακόμα πιστεύουμε σε κάτι. Μετριέσαι και λίγο με τον κόσμο. Πόσοι είμαστε; Δύο, τρεις ή μήπως χίλιοι δεκατρείς;

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Απόπειρες για τη ζωή της: Ψάχνοντας την αλήθεια για τις υπέροχες, βασανισμένες γυναίκες και τις τραγικές εμπειρίες τους

Θέατρο / Η βάρβαρη εποχή που ζούμε σε μια παράσταση

Ο Μάρτιν Κριμπ στο «Απόπειρες για της ζωή της» που ανεβαίνει στο Θέατρο Θησείον σκιαγραφεί έναν κόσμο όπου κυριαρχεί ο πόλεμος, ο θάνατος, η καταπίεση, η τρομοκρατία, η φτώχεια, ο φασισμός, αλλά και ο έρωτας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
To νόημα τού να ανεβάζεις Πλάτωνα στην εποχή του ΤikTok

Άννα Κοκκίνου / To νόημα τού να ανεβάζεις το Συμπόσιο του Πλάτωνα στην εποχή του tinder

Η Άννα Κοκκίνου στη νέα της παράσταση αναμετριέται με το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα και τις πολλαπλές όψεις του Έρωτα. Εξηγεί στη LiFO για ποιον λόγο επέλεξε να ανεβάσει το αρχαίο φιλοσοφικό κείμενο, πώς το προσέγγισε δραματουργικά και κατά πόσο παραμένουν διαχρονικά τα νοήματά του.
M. HULOT
«Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Θέατρο / «Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Η παράσταση TERAΣ διερευνά τις queer ταυτότητες και τα οικογενειακά τραύματα, μέσω της εμπειρίας της αναγκαστικής μετανάστευσης. Μπορεί τελικά ένα μέλος της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας να ζήσει ελεύθερα σε ένα μικρό νησί;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Αντώνης Αντωνόπουλος από μικρός είχε μια έλξη για τα νεκροταφεία ή Όλα είναι θέατρο αρκεί να στρέψεις το βλέμμα σου πάνω τους ή Η παράσταση «Τελευταία επιθυμία» είναι ένα τηλεφώνημα από τον άλλο κόσμο

Θέατρο / «Ας απολαύσουμε τη ζωή, γιατί μας περιμένει το σκοτάδι»

Ο Αντώνης Αντωνόπουλος, στη νέα του παράσταση «Τελευταία Επιθυμία», δημιουργεί έναν χώρο όπου ο χρόνος για λίγο παγώνει, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να συναντήσουμε τους νεκρούς αγαπημένους μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

Θέατρο / Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

«Δεν πηγαίνουμε ποτέ στη Μόσχα, όμως η επιθυμία γι’ αυτήν κυλάει διαρκώς μέσα μας» - Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για τη sold-out παράσταση «Τρεις Αδελφές» του Τσέχοφ, σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη στο Εθνικό Θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Θέμελης Γλυνάτσης: Ας ξεκινήσουμε με το να είμαστε πολύ πιο τολμηροί με τους ρόλους που δίνουμε στους νέους καλλιτέχνες, κι ας μην είναι τέλειοι

Θέατρο / Μια όπερα με πρωταγωνιστές παιδιά για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Μεταξύ χειροποίητων σκηνικών και σκέψεων γύρω από τη θρησκεία και την εξουσία, «Ο Κατακλυσμός του Νώε» δεν είναι άλλη μια παιδική παράσταση, αλλά ανοίγει χώρο σε κάτι μεγαλύτερο: στη δυνατότητα τα παιδιά να γίνουν οι αυριανοί δημιουργοί, όχι απλώς οι θεατές.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ηow to resuscitate a dinosaur/ Έι, Romeo, πώς δίνεις το φιλί της ζωής σε έναν δεινόσαυρο;

Guest Editors / «Ο Καστελούτσι σκηνοθετεί μια υπόσχεση· και κάνει τέχνη εκκλησιαστική»

«Πέρασαν μέρες από την πρώτη μου επαφή με τη Βερενίκη. Μάντρωσα ένα κοπάδι σκέψεις» – ο Κυριάκος Χαρίτος γράφει για μια από τις πολυσυζητημένες παραστάσεις της σεζόν, που ανέβηκε στη Στέγη.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ
Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Θέατρο / Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Ένα νέο, αλλιώτικο σύμπαν για τον «χορό» ξεδιπλώνεται από τις 3 έως τις 6 Απριλίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, μέσα από τα πρωτοποριακά έργα τεσσάρων κορυφαίων Ελλήνων χορογράφων και του διεθνούς φήμης Damien Jalet.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κώστας Νικούλι

Θέατρο / «Μπορώ να καταλάβω το πώς είναι να νιώθεις παρείσακτος»

Ο 30χρονος Κώστας Νικούλι μιλά για την πορεία του μετά το «Ξενία» που του χάρισε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού όταν ήταν ακόμα έφηβος, για το πόσο Έλληνας νιώθει, για την πρόκληση του να παίζει τρεις γκέι ρόλους και για το πόσο τον έχει αλλάξει το παιδί του.
M. HULOT
Μέσα στον θησαυρό με τις εμβληματικές φορεσιές της Δόρας Στράτου

Θέατρο / «Κάποτε έδιναν τις φορεσιές για έναν πλαστικό κουβά, που ήταν ό,τι πιο μοντέρνο»

Μια γνωριμία με τη μεγάλη κληρονομιά της Δόρας Στράτου μέσα από τον πλούτο αυθεντικών ενδυμάτων που δεν μπορούν να ξαναραφτούν σήμερα και συντηρούνται με μεγάλο κόπο, χάρη στην αφοσίωση και την εθελοντική προσφορά μιας ομάδας ανθρώπων που πιστεύουν και συνεχίζουν το όραμά της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Οι Αθηναίοι / Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Ανατρέποντας πολλά από τα στερεότυπα που συνοδεύουν τους ανθρώπους με αναπηρία, η Βασιλική Δρίβα περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε αλλά και τις χαρές, και μπορεί πλέον να δηλώνει, έστω δειλά, πως είναι ηθοποιός. Είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ξαναγράφοντας τον Ίψεν

Θέατρο / Ο Ίψεν στον Πειραιά, στο μουράγιο

«Δεν είναι εύκολο να είσαι ασυμβίβαστη. Όπως δεν είναι εύκολο να ξαναγράφεις τον Ίψεν» – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για την παράσταση «Εχθρός του λαού» σε διασκευή και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Βασιλακόπουλου.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
«Δυσκολεύτηκα να διαχειριστώ τις αρνητικές κριτικές και αποσύρθηκα για έναν χρόνο»

Lifo Videos / «Δυσκολεύτηκα να διαχειριστώ τις αρνητικές κριτικές και αποσύρθηκα για έναν χρόνο»

Η ηθοποιός Παρασκευή Δουρουκλάκη μιλά για την εμπειρία της με τον Πέτερ Στάιν, τις προσωπικές της μάχες με το άγχος και την κατάθλιψη, καθώς και για το θέατρο ως διέξοδο από αυτές.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Μαρία Σκουλά: «Πιστεύω πολύ στο χάος μέσα μου»

Θέατρο / Μαρία Σκουλά: «Πιστεύω πολύ στο χάος μέσα μου»

Από τον ρόλο της Μάσα στην πραγματική ζωή, από το Ηράκλειο όπου μεγάλωσε μέχρι τη ζωή με τους ανθρώπους του θεάτρου, από τον φόβο στην ελευθερία, η ζωή της Μαρίας Σκουλά είναι ένας δρόμος μακρύς και δύσκολος που όμως την οδήγησε σε κάτι δυνατό και φωτεινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα παράσταση χαρτογραφεί το χάσμα μεταξύ γενιάς Z και γενιάς X

Θέατρο / Μια νέα παράσταση χαρτογραφεί το χάσμα μεταξύ γενιάς Z και γενιάς X

Μέσα από την εναλλαγή αφηγήσεων, εμπειριών, αναπαραστάσεων, χορού, βίντεο και ήχου, η παράσταση του Γιώργου Βαλαή αναδεικνύει τις διαφορές αλλά και τις συνδέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δυο διαφορετικών γενεών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ