Διεθνή Βραβεία LafargeHolcim: Αναζητούνται δημιουργοί με όραμα τη Βιώσιμη Πόλη του μέλλοντος

Διεθνή Βραβεία LafargeHolcim: Αναζητούνται δημιουργοί με όραμα τη Βιώσιμη Πόλη του μέλλοντος Facebook Twitter
Κέντρο κοινωνικής αποκατάστασης στη Sri Lanka: Ο δημιουργός του, Milinda Pathiraja, βραβεύτηκε για το έργο με το Χάλκινο Βραβείο LafargeHolcim για την Περιφέρεια Ασία-Ειρηνικός το 2014
0

Για μία ακόμη χρονιά, επαγγελματίες και νέοι αρχιτέκτονες και designers έχουν την ευκαιρία να αναδείξουν έργα που θα συμβάλουν σημαντικά στο μέλλον της βιώσιμης αστικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης. 

Και την ευκαιρία αυτή τους την παρέχει το Ίδρυμα για Αειφόρες Κατασκευές της LafargeHolcim, μητρικής του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ, το οποίο διοργανώνει για 6η χρονιά τα Διεθνή Βραβεία LafargeHolcim Foundation. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο και πλέον καταξιωμένο θεσμό στον κλάδο των βιώσιμων κατασκευών που καλεί νέους και έμπειρους επαγγελματίες να αναδείξουν το ταλέντο τους και να επενδύσουν στις ικανότητές τους.

Η εξέχουσα αυτή διοργάνωση με βραβεία ύψους 2 εκατ. δολαρίων αναζητά έργα και ιδέες από τους κλάδους της αρχιτεκτονικής, της μηχανικής, του πολεοδομικού σχεδιασμού καθώς και της τεχνολογίας υλικών και κατασκευών, που συνδυάζουν τις αειφόρες και αποδοτικές λύσεις με την αρχιτεκτονική αριστεία. Ο διαγωνισμός προάγει την κυκλική οικονομία και τη μείωση των εκπομπών CO2 σε όλους τους κλάδους, ενώ στόχο έχει την ανάδειξη των ιδεών που αντιμετωπίζουν τις σημερινές προκλήσεις της εντεινόμενης αστικοποίησης και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής.

Διεθνή Βραβεία LafargeHolcim: Αναζητούνται δημιουργοί με όραμα τη Βιώσιμη Πόλη του μέλλοντος Facebook Twitter
Το 2017 οι αρχιτέκτονες Florian Heinzelmann & Daliana Suryawinata κέρδισαν το Αργυρό Βραβείο LafargeHolcim στην Περιφέρεια Ασία-Ειρηνικός, για το έργο «“Microlibrary” learning center» στην Ινδονησία.


Πιο αναλυτικά, η κύρια κατηγορία του διαγωνισμού των Βραβείων LafargeHolcim αφορά σε κορυφαία έργα αειφόρων κατασκευών από επαγγελματίες, τα οποία θα πρέπει να βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο μελέτης και να έχουν μεγάλη πιθανότητα υλοποίησης. Η κατασκευή των έργων αυτών δεν θα πρέπει να έχει ξεκινήσει πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019. Επιπλέον, φοιτητές και νέοι επαγγελματίες μέχρι 30 ετών έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στην κατηγορία «Επόμενη Γενιά» και να υποβάλουν τις φρέσκες, τολμηρές και πρωτοποριακές ιδέες τους που βρίσκονται σε προκαταρκτικό στάδιο μελέτης. Η τελική ημερομηνία υποβολής των συμμετοχών στις δύο κατηγορίες του διαγωνισμού είναι η 25η Φεβρουαρίου 2020 και μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή εδώ.

Διεθνή Βραβεία LafargeHolcim: Αναζητούνται δημιουργοί με όραμα τη Βιώσιμη Πόλη του μέλλοντος Facebook Twitter
Ο Bill Dunster από το Ηνωμένο Βασίλειο βραβεύτηκε με το Χάλκινο Βραβείο LafargeHolcim Europe 2017, για το έργο «Zero Energy Development unites on parking lots», το οποίο προτείνει μια απλή και έξυπνη λύση, δηλαδή την ανέγερση κατοικιών σε υπερυψωμένες πλατφόρμες σε δημόσιους χώρους στάθμευσης, δίνοντας λύση στο πρόβλημα έλλειψης στέγης στο Λονδίνο.


Ανεξάρτητοι κριτές σε πέντε γεωγραφικές περιοχές: Ευρώπη, Βόρεια Αμερική, Λατινική Αμερική, Μέση Ανατολή-Αφρική και Ασία-Ειρηνικός, θα αξιολογήσουν τις αιτήσεις συμμετοχής βάσει των πέντε στόχων για αειφόρες κατασκευές του Ιδρύματος LafargeHolcim. Τα κριτήρια αφορούν στην καινοτομία και τη δυνατότητα μεταφοράς τεχνογνωσίας, τα δεοντολογικά πρότυπα και την κοινωνική ένταξη, την αποδοτική χρήση πόρων και την περιβαλλοντική απόδοση, την οικονομική βιωσιμότητα και συμβατότητα, καθώς και την αισθητική.

 

Πώς να πάρετε μέρος στον διαγωνισμό

Επισκεφθείτε τη σελίδα www.lafargeholcim-awards.org. Η αίτηση συμμετοχής υποβάλλεται στα αγγλικά.  Η αίτηση θα πρέπει να περιλαμβάνει τα στοιχεία του δημιουργού, σύνοψη του έργου, δηλώσεις για την αειφορία, εκτίμηση κύκλου ζωής των εκπομπών CO2 (αφορά μόνο στην κύρια κατηγορία), καθώς και 5–10 φωτογραφίες του έργου. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό έργων που δύναται να υποβάλει κάθε άτομο/ομάδα. Προθεσμία υποβολής: 25 Φεβρουαρίου 2020 (14:00 UTC).


Ποιο είναι το χρηματικό έπαθλο

Το συνολικό χρηματικό έπαθλο ανέρχεται σε 2 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ: 330.000 δολάρια ανά περιοχή, καθώς και 70.000 δολάρια για τα Βραβεία «Επόμενης Γενιάς». Η απονομή των Βραβείων, των Διακρίσεων και των επάθλων «Επόμενης Γενιάς» θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο ειδικών εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα σε κάθε μία από τις πέντε γεωγραφικές περιοχές την περίοδο Σεπτεμβρίου - Νοεμβρίου 2020. Το χρηματικό έπαθλο για τα Διεθνή Βραβεία LafargeHolcim 2021 ανέρχεται σε 350.000 δολάρια ΗΠΑ. Οι νικητές των Βραβείων LafargeHolcim 2021 επιλέγονται από τα έργα που θα διακριθούν στους διαγωνισμούς των επιμέρους περιοχών το 2020.


Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τη σελίδα https://www.lafargeholcim-foundation.org/awards/6th-cycle.

Design
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

10 απίθανα αθηναϊκά σπίτια

Design / 10 απίθανα αθηναϊκά σπίτια

Τη χρονιά που μας πέρασε, η Τζούλη Αγοράκη «άνοιξε» για τους αναγνώστες της LifO μερικά από τα πιο ιδιαίτερα, όμορφα, παράξενα, εκκεντρικά, γουστόζικα σπίτια της πόλης μας. Διαλέξαμε 10 που θα μας μείνουν αξέχαστα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΑΡΙΣ ΤΑΒΙΤΙΑΝ
CHECK Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Design / Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Στην πόλη της Καβάλας oγδόντα παραμύθια και αγαπημένοι ήρωες προσφέρουν στα παιδιά την ευκαιρία να ταξιδέψουν σ’ έναν φανταστικό κόσμο με τη χρήση απλών, καθημερινών αντικειμένων που συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Design / Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Ο διευθυντής προγράμματος του Δίεση, Γιώργος Γιαννόπουλος, προτιμά να ψάχνει πράγματα στο «γιουσουρούμ του Facebook» παρά να μπει σε μια αλυσίδα επίπλων. Και όταν έχει τις κλειστές του, μπορεί να ασχολείται με μια καρέκλα για δέκα ώρες χωρίς να κουράζεται.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ένα σπίτι που μας προτρέπει να ζήσουμε στο max/ Ένα σπίτι που φοράει με χιούμορ τον μαξιμαλισμό του

Design / «Ο μινιμαλισμός είναι πλήξη»

Κάποτε η Tina Livanos είχε καθυστερήσει σε έναν γάμο, όπου ήταν παράνυμφος, επειδή είχε βρει μια ιδιαίτερη λάμπα. Μέχρι και σήμερα ψάχνει αδιάκοπα σε αντικερί, ανοιχτές αγορές και παζάρια, προκειμένου να γεμίσει το σπίτι της με έπιπλα και μπιχλιμπίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα σπίτι σε διάλογο με τη δικαιοσύνη και την τέχνη

Design / Ένα διαμέρισμα του ’70 που απορρίπτει οτιδήποτε παλιό

Το σπίτι του Αλέξανδρου Κασσανδρινού είναι γεμάτο τέχνη, χωρίς καμία αντίκα, με έπιπλα περισσότερο βολικά παρά ντιζαϊνάτα και άπειρο φως — τόσο, που το καλοκαίρι στο καθιστικό χρειάζονται γυαλιά ηλίου για να καθίσει κανείς.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος

Design / Αδελφοί Αλαχούζοι: Οι πιο διάσημοι Έλληνες «εφετζήδες»

Από την «Ανατομία ενός εγκλήματος» και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέχρι τον Harry Potter και την τελευταία ταινία του Κρόνενμπεργκ, εδώ και σαράντα χρόνια ο Γιώργος και ο Ρούλης Αλαχούζος δημιουργούν εντυπωσιακά και τρομακτικά όντα σαν σύγχρονοι αλχημιστές, επιστρατεύοντας τη φαντασία και τη δεξιοτεχνία τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Oι Αθηναίοι / «Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Η αρχιτέκτονας και υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, δεν λησμόνησε ποτέ στην πορεία της πως η μορφή ενός κτιρίου πρέπει να έχει χαρακτήρα, ειλικρίνεια και κλίμακα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Sotja

Οι Αθηναίοι / Sotja: «Στο ξεκίνημά μου έλεγαν "αυτό το κοριτσάκι θα μου κάνει το tattoo;"»

Όταν μπήκε στα τατουατζίδικα, ελάχιστες γυναίκες εργάζονταν εκεί. Εξασκήθηκε πάνω σε «πανκιά» και βρήκε το προσωπικό της στυλ στις horror ταινίες των ’60s. Η Αθηναία της εβδομάδας θυμάται την εποχή που τα tattoo προκαλούσαν προβλήματα στη δουλειά και κακεντρεχή σχόλια στον δρόμο - και αυτή η πραγματικότητα δεν έχει ακριβώς τελειώσει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο

Γειτονιές της Ελλάδας / Δύο νέοι αρχιτέκτονες ανακατασκεύασαν τη στέγη ενός σχολείου στα Τζουμέρκα

Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ