Φεστιβάλ Αθηνών

Φεστιβάλ Αθηνών Facebook Twitter
Οθέλλος
0

Σαουμπινε, Οθέλλος

Ο νεωτεριστής, διεισδυτικός κι ευφάνταστος καλλιτεχνικός διευθυντής και σκηνοθέτης της βερολινέζικης Σάουμπινε, Τόμας Οστερμάιερ, κάνει στην Επίδαυρο παγκόσμια πρεμιέρα της δικής του εκδοχής του Οθέλλου του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Εισάγει για πρώτη φορά στην ορχήστρα τη χρήση βίντεο, με το οποίο το σύγχρονο κοινό του αρχαίου θεάτρου θα βλέπει πια τους ηθοποιούς σε γκρο πλαν. Η διάσημη τραγωδία της ζήλιας, του ρατσισμού, της αγωνίας της εξουσίας και της φαυλότητας θα διαδραματιστεί γύρω από μια πισίνα πετρελαίου. Για τον ίδιο τον Οστερμάιερ, βέβαια, και την ψυχαναλυτική του προσέγγιση, ο Οθέλλος είναι μάλλον ένα έργο για τη διεκδίκηση του έρωτα και την αποδοχή και λιγότερο για τη ζήλεια. Ένα έργο για το κακό και την ηδονή της καταστροφής, για την ανασφάλεια της ταξικής θέσης που βρίσκεται ο Μαυριτανός αξιωματικός και για την μειονεκτικότητα του χρώματός του απέναντι στη γυναίκα που λατρεύει. Για την ώρα, δεν ξέρουμε ούτε το χρώμα του πρωταγωνιστή, ούτε σε τι βαθμό οι εκπλήξεις της πρωτοποριακής αυτής παράστασης θα υπηρετήσουν πιστά το σαιξπηρικό κείμενο, στη μορφή που το ξέρουμε.

Θέατρο Τέχνης: Πλούτος - Πενίας Θρίαμβος

Όταν πριν δέκα χρόνια ο Διαγόρας Χρονόπουλος σκηνοθετούσε το ίδιο έργο για το ΚΘΒΕ, η Ελλάδα ζούσε στην παραζάλη της κίβδηλης ευμάρειας του χρηματιστηρίου. Τώρα, στον αντίποδα εκείνης της εποχής, με την οικονομική κρίση να κυριαρχεί, κρατάει την ίδια σκηνοθετική γραμμή, αλλά σαρκάζοντας τη νέα πραγματικότητα, δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στην Πενία. Έτσι κι αλλιώς, στην αριστοφανική αυτή κωμωδία ο Πλούτος είναι ένας ημίθεος που τον τύφλωσε ο Δίας για να ευνοεί μόνο τους αετονύχηδες και τους απατεώνες. Ο εργατικός και φτωχός, πλην τίμιος, Χρεμύλος παίρνει χρησμό από τους Δελφούς να περιθάλψει τον τυφλό θεό και να τον γιατρέψει. Ο Πλούτος στο τέλος γίνεται καλά, αποκαθιστά τους καλούς και καταδικάζει τους κακούς στη φτώχια. Το διαχρονικό αυτό έργο με το οποίο κλείνει φέτος το Φεστιβάλ Επιδαύρου μάς υπενθυμίζει παμπάλαια ελληνικά ελαττώματα και προαιώνιες ανθρώπινες αδυναμίες. Η μετάφραση είναι του ποιητή Γιάννη Βαρβέρη, τα σκηνικά κοστούμια του Πάρι Μέξη, οι χορογραφίες της Σοφίας Σπυράτου και παίζουν οι: Κάτια Γέρου, Δημήτρης Λιγνάδης, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Μάνια Παπαδημητρίου, Κωστής Καπελώνης, Κώστας Βελέντζας και άλλοι εξαίρετοι ηθοποιοί του Θεάτρου Τέχνης.

Εθνικό Θέατρο: Ευριπίδη, Ορέστης

Φορέας μιας μεγάλης ύβρης, της μητροκτονίας, αλλά και της μεγάλης κατάρας του οίκου των Ατρειδών, ο Ορέστης προσπαθεί να ξεφύγει απεγνωσμένα από τις Ερινύες, τη μοίρα και την καταδίκη του σε θάνατο. Στο πλευρό του η ηθική συν-αυτουργός Ηλέκτρα. Απελπισμένος ζητάει τη βοήθεια του Μενελάου, της Ελένης και του πατέρα της και παππού του Τυνδάρεω. Του την αρνούνται κι έτσι τα δύο αδέλφια καταστρώνουν σχέδιο να εκδικηθούν με τον θάνατο της Ελένης. Σύμμαχός τους σ' αυτό το νέο έγκλημα ο πιστός φίλος Πυλάδης. Έτσι ξαναμπαίνουν σ' έναν φαύλο κύκλο βίας, μίσους, αίματος. Το συμβατικό αίσιο τέλος δίνει ο Απόλλωνας ως από μηχανής θεός. Γραμμένο από τον Ευριπίδη το 408 π.Χ., λίγο πριν το τέλος του Πελοποννησιακού Πολέμου και έναν χρόνο πριν αφήσει ο ποιητής την Αθήνα για τη Μακεδονία, καταγγέλλει μια δημοκρατία διαλυμένη και παρηκμασμένη σε όλα τα επίπεδα. Έτσι, καθόλου τυχαία, οι ήρωές του εδώ κουβαλούν έναν αρχαίο μύθο που έχει οριστικά κλείσει τον κύκλο του, τόσο ιστορικά όσο και φαντασιακά. Ο σκηνοθέτης Γιάννης Χουβαρδάς παραθέτει από τη μια μεριά τα μυθικά πρόσωπα κι από την άλλη τον χορό -νέα παιδιά, αγόρια κορίτσια- σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Ένας νεωτερισμός που ενδυματολογικά και υποκριτικά παραπέμπει στο σήμερα, δίνοντας στην παράσταση πολιτική διάσταση. Μια νέα γενιά που αναρωτιέται για τη σημασία των πράξεων ενός κόσμου κι ενός συστήματος αξιών που καταρρέει.

Σε μετάφραση Στρατή Πασχάλη και με πρωταγωνιστές τους Νίκο Κουρή, Στεφανία Γουλιώτη, Τάνια Τρύπη, Ακύλλα Καραζήση, Χρήστο Στέργιογλου, Κώστα Βασαρδάνη, Μανώλη Μαυροματάκη, Γεωργιάννα Νταλάρα, Νίκο Καραθάνο και Γιώργο Γλάστρα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Απόπειρες για τη ζωή της: Ψάχνοντας την αλήθεια για τις υπέροχες, βασανισμένες γυναίκες και τις τραγικές εμπειρίες τους

Θέατρο / Η βάρβαρη εποχή που ζούμε σε μια παράσταση

Ο Μάρτιν Κριμπ στο «Απόπειρες για της ζωή της» που ανεβαίνει στο Θέατρο Θησείον σκιαγραφεί έναν κόσμο όπου κυριαρχεί ο πόλεμος, ο θάνατος, η καταπίεση, η τρομοκρατία, η φτώχεια, ο φασισμός, αλλά και ο έρωτας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
To νόημα τού να ανεβάζεις Πλάτωνα στην εποχή του ΤikTok

Άννα Κοκκίνου / To νόημα τού να ανεβάζεις το Συμπόσιο του Πλάτωνα στην εποχή του tinder

Η Άννα Κοκκίνου στη νέα της παράσταση αναμετριέται με το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα και τις πολλαπλές όψεις του Έρωτα. Εξηγεί στη LiFO για ποιον λόγο επέλεξε να ανεβάσει το αρχαίο φιλοσοφικό κείμενο, πώς το προσέγγισε δραματουργικά και κατά πόσο παραμένουν διαχρονικά τα νοήματά του.
M. HULOT
«Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Θέατρο / «Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Η παράσταση TERAΣ διερευνά τις queer ταυτότητες και τα οικογενειακά τραύματα, μέσω της εμπειρίας της αναγκαστικής μετανάστευσης. Μπορεί τελικά ένα μέλος της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας να ζήσει ελεύθερα σε ένα μικρό νησί;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Αντώνης Αντωνόπουλος από μικρός είχε μια έλξη για τα νεκροταφεία ή Όλα είναι θέατρο αρκεί να στρέψεις το βλέμμα σου πάνω τους ή Η παράσταση «Τελευταία επιθυμία» είναι ένα τηλεφώνημα από τον άλλο κόσμο

Θέατρο / «Ας απολαύσουμε τη ζωή, γιατί μας περιμένει το σκοτάδι»

Ο Αντώνης Αντωνόπουλος, στη νέα του παράσταση «Τελευταία Επιθυμία», δημιουργεί έναν χώρο όπου ο χρόνος για λίγο παγώνει, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να συναντήσουμε τους νεκρούς αγαπημένους μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

Θέατρο / Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

«Δεν πηγαίνουμε ποτέ στη Μόσχα, όμως η επιθυμία γι’ αυτήν κυλάει διαρκώς μέσα μας» - Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για τη sold-out παράσταση «Τρεις Αδελφές» του Τσέχοφ, σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη στο Εθνικό Θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Θέμελης Γλυνάτσης: Ας ξεκινήσουμε με το να είμαστε πολύ πιο τολμηροί με τους ρόλους που δίνουμε στους νέους καλλιτέχνες, κι ας μην είναι τέλειοι

Θέατρο / Μια όπερα με πρωταγωνιστές παιδιά για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Μεταξύ χειροποίητων σκηνικών και σκέψεων γύρω από τη θρησκεία και την εξουσία, «Ο Κατακλυσμός του Νώε» δεν είναι άλλη μια παιδική παράσταση, αλλά ανοίγει χώρο σε κάτι μεγαλύτερο: στη δυνατότητα τα παιδιά να γίνουν οι αυριανοί δημιουργοί, όχι απλώς οι θεατές.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ηow to resuscitate a dinosaur/ Έι, Romeo, πώς δίνεις το φιλί της ζωής σε έναν δεινόσαυρο;

Guest Editors / «Ο Καστελούτσι σκηνοθετεί μια υπόσχεση· και κάνει τέχνη εκκλησιαστική»

«Πέρασαν μέρες από την πρώτη μου επαφή με τη Βερενίκη. Μάντρωσα ένα κοπάδι σκέψεις» – ο Κυριάκος Χαρίτος γράφει για μια από τις πολυσυζητημένες παραστάσεις της σεζόν, που ανέβηκε στη Στέγη.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ
Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Θέατρο / Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Ένα νέο, αλλιώτικο σύμπαν για τον «χορό» ξεδιπλώνεται από τις 3 έως τις 6 Απριλίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, μέσα από τα πρωτοποριακά έργα τεσσάρων κορυφαίων Ελλήνων χορογράφων και του διεθνούς φήμης Damien Jalet.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κώστας Νικούλι

Θέατρο / «Μπορώ να καταλάβω το πώς είναι να νιώθεις παρείσακτος»

Ο 30χρονος Κώστας Νικούλι μιλά για την πορεία του μετά το «Ξενία» που του χάρισε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού όταν ήταν ακόμα έφηβος, για το πόσο Έλληνας νιώθει, για την πρόκληση του να παίζει τρεις γκέι ρόλους και για το πόσο τον έχει αλλάξει το παιδί του.
M. HULOT
Μέσα στον θησαυρό με τις εμβληματικές φορεσιές της Δόρας Στράτου

Θέατρο / «Κάποτε έδιναν τις φορεσιές για έναν πλαστικό κουβά, που ήταν ό,τι πιο μοντέρνο»

Μια γνωριμία με τη μεγάλη κληρονομιά της Δόρας Στράτου μέσα από τον πλούτο αυθεντικών ενδυμάτων που δεν μπορούν να ξαναραφτούν σήμερα και συντηρούνται με μεγάλο κόπο, χάρη στην αφοσίωση και την εθελοντική προσφορά μιας ομάδας ανθρώπων που πιστεύουν και συνεχίζουν το όραμά της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Οι Αθηναίοι / Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Ανατρέποντας πολλά από τα στερεότυπα που συνοδεύουν τους ανθρώπους με αναπηρία, η Βασιλική Δρίβα περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε αλλά και τις χαρές, και μπορεί πλέον να δηλώνει, έστω δειλά, πως είναι ηθοποιός. Είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ξαναγράφοντας τον Ίψεν

Θέατρο / Ο Ίψεν στον Πειραιά, στο μουράγιο

«Δεν είναι εύκολο να είσαι ασυμβίβαστη. Όπως δεν είναι εύκολο να ξαναγράφεις τον Ίψεν» – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για την παράσταση «Εχθρός του λαού» σε διασκευή και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Βασιλακόπουλου.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
«Δυσκολεύτηκα να διαχειριστώ τις αρνητικές κριτικές και αποσύρθηκα για έναν χρόνο»

Lifo Videos / «Δυσκολεύτηκα να διαχειριστώ τις αρνητικές κριτικές και αποσύρθηκα για έναν χρόνο»

Η ηθοποιός Παρασκευή Δουρουκλάκη μιλά για την εμπειρία της με τον Πέτερ Στάιν, τις προσωπικές της μάχες με το άγχος και την κατάθλιψη, καθώς και για το θέατρο ως διέξοδο από αυτές.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Μαρία Σκουλά: «Πιστεύω πολύ στο χάος μέσα μου»

Θέατρο / Μαρία Σκουλά: «Πιστεύω πολύ στο χάος μέσα μου»

Από τον ρόλο της Μάσα στην πραγματική ζωή, από το Ηράκλειο όπου μεγάλωσε μέχρι τη ζωή με τους ανθρώπους του θεάτρου, από τον φόβο στην ελευθερία, η ζωή της Μαρίας Σκουλά είναι ένας δρόμος μακρύς και δύσκολος που όμως την οδήγησε σε κάτι δυνατό και φωτεινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα παράσταση χαρτογραφεί το χάσμα μεταξύ γενιάς Z και γενιάς X

Θέατρο / Μια νέα παράσταση χαρτογραφεί το χάσμα μεταξύ γενιάς Z και γενιάς X

Μέσα από την εναλλαγή αφηγήσεων, εμπειριών, αναπαραστάσεων, χορού, βίντεο και ήχου, η παράσταση του Γιώργου Βαλαή αναδεικνύει τις διαφορές αλλά και τις συνδέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δυο διαφορετικών γενεών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ