Λόγος και διάλογος πάνω στις σουίτες του Μπαχ

Λόγος και διάλογος πάνω στις σουίτες του Μπαχ Facebook Twitter
Στο δεύτερο μέρος ο σπουδαίος τσελίστας θα ερμηνεύσει την πέμπτη σουίτα του Μπαχ για σόλο βιολοντσέλο και ο Ισμαέλ Ίβο θα ερμηνεύει ένα χορευτικό σόλο...
0

Γεννήθηκε στην Ελλάδα το 1970 αλλά τα τελευταία 20 χρόνια ζει στη Βραζιλία. Ο βιολοντσελίστας έχει ειδικευτεί στην ερμηνεία της μπαρόκ μουσικής σε έργα για τσέλο, αλλά ερμηνεύει δεξιοτεχνικά έργα τόσο κλασικής όσο και σύγχρονης μουσικής, συχνά συνεργαζόμενος με κορυφαίους καλλιτέχνες και μουσικά σύνολα. Το 2011 ηχογράφησε τις 6 σουίτες για σόλο βιολοντσέλο του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, παίρνοντας ενθουσιώδεις κριτικές. Τον Οκτώβριο του 2013 τις ερμήνευσε επί σκηνής στο Σάο Πάολο, σε μια συνάντηση με τίτλο «Logos - Dialogos / 6 Suites for violoncello solo and dance by J.S. Bach», στην οποία έξι από τους πιο σημαντικούς Βραζιλιάνους χορογράφους (Ismael Ivo, Deborah Colker, Luis Arrieta, Henrique Rodovalho, Jorge Garcia, Tindaro Silvano) ανέλαβαν να χορογραφήσουν και να χορέψουν το έργο που ταίριαζε καλύτερα στην προσωπικότητα και τη γλώσσα τους.

Τότε βρέθηκα μπροστά σε μια νέα πρόκληση: να μετατρέψω τις σουίτες γαλλικών χορών, που ασφαλώς δεν είχαν φτιαχτεί για να χορεύονται –δηλαδή, μια μουσική δωματίου εσωστρεφή, με εντελώς προσωπικό ύφος–, σε μια παράσταση χορού...


«Όταν ηχογραφήθηκαν οι σουίτες, ένιωσα ότι έκλεινε ένας μεγάλος κύκλος. Τότε βρέθηκα μπροστά σε μια νέα πρόκληση: να μετατρέψω τις σουίτες γαλλικών χορών, που ασφαλώς δεν είχαν φτιαχτεί για να χορεύονται –δηλαδή, μια μουσική δωματίου εσωστρεφή, με εντελώς προσωπικό ύφος–, σε μια παράσταση χορού. Να αναδείξω με τον δικό μου σύγχρονο τρόπο την αρχέγονη ποιότητα που διέθεταν, επιστρέφοντας στον γερο-Μπαχ το δώρο που μας έδωσε. Να περάσω από τον εσωτερικό μονόλογο του μοναχικού τσελίστα στον συνεχή και σε πολλαπλά επίπεδα διάλογο που το εγχείρημα αυτό προτείνει. Έναν διάλογο ανάμεσα στο παλιό και στο καινούργιο, ανάμεσα στη μουσική και στον χορό, ανάμεσα στον ήχο και στην κίνηση, ανάμεσα στην αναπαράσταση και στην αφαίρεση» σημειώνει ο Δ. Γκουνταρούλης. Πάνω στην ιδέα εκείνης της συναυλίας-παράστασης είναι το έργο για τσέλο και χορό που θα δούμε στην αίθουσα «Νίκος Σκαλκώτας» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στις 13 και 14 Ιουνίου. Στο πρώτο μέρος της ο Δήμος Γκουνταρούλης θα ερμηνεύσει τη δεύτερη σουίτα για σόλο βιολοντσέλο του Γ.Σ. Μπαχ, μαζί και παλιούς και νέους αυτοσχεδιασμούς πάνω στο έργο.


Στο δεύτερο μέρος ο σπουδαίος τσελίστας θα ερμηνεύσει την πέμπτη σουίτα του Μπαχ για σόλο βιολοντσέλο και ο Ισμαέλ Ίβο θα ερμηνεύει ένα χορευτικό σόλο, σε μια εμπνευσμένη συνάντηση του υπέροχου ήχου του βιολοντσέλου, της ιδιοφυούς μουσικής του Μπαχ (στην καινοτόμα και ριζοσπαστική ανάγνωση του Γκουνταρούλη) και της πλαστικότητας της κίνησης του Ίβο. Σημειωτέον ότι ο Βραζιλιάνος χορευτής και χορογράφος έχει ασχοληθεί τόσο με το χοροθέατρο όσο και με το είδος της περφόρμανς κι έχει συνεργαστεί με πολλούς σημαντικούς δημιουργούς των παραστατικών τεχνών απ' όλο τον κόσμο, από τον Ούσιο Αμαγκάτσου, χορευτή μπούτο και επικεφαλής των Σανκάι Τζούκου, έως τον Χάινερ Μίλερ, τον Τζορτζ Ταμπόρι και τη Μαρίνα Αμπράμοβιτς.

Δήμος Γκουνταρούλης & Ισμαέλ Ίβο
Λόγος - Διάλογος Σουίτα αρ. 2, Σουίτα αρ. 5 του Γ.Σ. Μπαχ για βιολοντσέλο και χορό
13 & 14 Ιουνίου
Ώρα: 21.00


Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Αίθ. «Ν. Σκαλκώτας»
Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη
(Μετρό: Μέγαρο Μουσικής)
210 7282333

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άκης Δήμου

Θέατρο / «Ζούμε σε καιρούς φλυαρίας· έχουμε ανάγκη τη σιωπή του θεάτρου»

Άφησε τη δικηγορία για το θέατρο, δεν εγκατέλειψε ποτέ τη Θεσσαλονίκη για την Αθήνα. Ο ιδιαίτερα παραγωγικός συγγραφέας Άκης Δήμου μιλά για τη Λούλα Αναγνωστάκη που τον ενέπνευσε, και για μια πόλη όπου η ζωή τελειώνει στην προκυμαία, δίχως να βρίσκει διαφυγή στο λιμάνι της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Επιστροφή στο σπίτι της γιαγιάς: Ένα θεατρικό τσουνάμι αναμνήσεων

Θέατρο / Επιστροφή στο σπίτι της γιαγιάς: Ένα θεατρικό τσουνάμι αναμνήσεων

Ο νεαρός σκηνοθέτης Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος ανεβάζει στην Πειραματική του Εθνικού το «ΜΑ ΓΚΡΑΝ'ΜΑ», μια ευαίσθητη σκηνική σύνθεση, αφιερωμένη στη σιωπηλή ηρωίδα της οικογενειακής ιστορίας μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Ματαρόα στον ορίζοντα»: Φέρνοντας ένα θρυλικό ταξίδι στη σημερινή του διάσταση

Θέατρο / «Ματαρόα στον ορίζοντα»: Ένα θρυλικό ταξίδι στη σημερινή του διάσταση

Στην πολυεπίπεδη νέα παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ, λόγος, μουσική και σκηνική δράση συνυπάρχουν ισάξια και συνεισφέρουν από κοινού στην αφήγηση των επίδοξων ταξιδιωτών ενός ουτοπικού πλοίου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το video art στο ελληνικό θέατρο

Θέατρο / Video art στο ελληνικό θέατρο: Έχει αντικαταστήσει τη σκηνογραφία;

Λειτουργεί το βίντεο ανταγωνιστικά με τη σκηνογραφία και τη σκηνική δράση ή αποτελεί προέκταση του εθισμού μας στην οθόνη των κινητών μας; Οι γιγαντοοθόνες είναι θεμιτές στην Επίδαυρο ή καταργούν τον λόγο και τον ηθοποιό; Πώς φτάσαμε από τη video art στα stage LED screens; Τρεις video artists, τρεις σκηνοθέτες και ένας σκηνογράφος καταθέτουν τις εμπειρίες τους.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Κωνσταντίνος Ρήγος

Οι Αθηναίοι / «Έχω αισθανθεί να απειλούμαι τη μέρα, όχι δουλεύοντας τη νύχτα»

Οκτάνα, Επίδαυρος, ΚΘΒΕ, Πέγκυ Ζήνα, Εθνικό, Λυρική, «Brokeback Mountain» και «Ρωμαίος και Ιουλιέτα». Ως χορογράφος και σκηνοθέτης, ο Κωνσταντίνος Ρήγος έχει κάνει τα πάντα. Και παρότι έχει αρκετούς haters, νιώθει ότι αυτοί που τον καταλαβαίνουν είναι πολύ περισσότεροι.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Οσιέλ Γκουνεό: «Είμαι πρώτα χορευτής και μετά μαύρος»

Χορός / «Δεν βλέπω τον εαυτό μου ως έναν μαύρο χορευτή μπαλέτου αλλά ως έναν χορευτή καταρχάς»

Λίγο πριν εμφανιστεί ως Μπαζίλιο στον «Δον Κιχώτη» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ο κορυφαίος κουβανικής καταγωγής χορευτής Οσιέλ Γκουνεό –έχει λάβει πολλά βραβεία, έχει επίσης εμφανιστεί στο Θέατρο Μπολσόι της Μόσχας, στην Όπερα του Παρισιού, στο Λίνκολν Σέντερ της Νέας Υόρκης και στο Ελίζιουμ του Λονδίνου– μιλά για την προσωπική του πορεία στον χορό και τις εμπειρίες που αποκόμισε, ενώ δηλώνει λάτρης της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Σμαράγδα Καρύδη: «Ήθελα να είμαι η Βουγιουκλάκη και ο Ρέτσος μαζί»

Οι Αθηναίοι / Σμαράγδα Καρύδη: «Ήθελα να είμαι η Βουγιουκλάκη και ο Ρέτσος μαζί»

Ηθοποιός, σκηνοθέτις, ακατάτακτη και αγαπημένη του κοινού, η Σμαράγδα Καρύδη θυμάται πως ανέκαθεν ήθελε το σύμπαν, χωρίς να περιορίζεται. Στον απολογισμό της μέχρι τώρα πορείας της, ως η Αθηναία της εβδομάδας, καταλήγει πως, ούτως ή άλλως, «στο τέλος ανήκεις εκεί που μπορείς να φτάσεις», ενώ δηλώνει πως πάντα θα επιλέγει συνειδητά να συντάσσεται με τη χαρά.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το ανάπηρο σώμα που αντιστέκεται

Θέατρο / Το ανάπηρο σώμα που αντιστέκεται

Πώς διαβάζουμε σήμερα τον «Γυάλινο Κόσμο» του Τενεσί Oυίλιαμς; Στην παράσταση του Θεάτρου Τέχνης ο Antonio Latella προσφέρει μια «άλλη» Λόρα που ορθώνει το ανάστημά της ενάντια στο κυρίαρχο αφήγημα περί επαγγελματικής ανέλιξης, πλουτισμού και γαμήλιας ευτυχίας.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ