Για την Τζέιν Μπ. 

Για την Τζέιν Μπ.  Facebook Twitter
Στο ντοκιμαντέρ της Ανιές Βαρντά “Jane B. par Agnès V.”, η Τζέιν Μπίρκιν μιλάει για τη ναυτία που νιώθει όταν κοιτάζει τον εαυτό της στον καθρέπτη και βλέπει τα σημάδια της γήρανσης στο σώμα της.
0

ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΕΞΟΧΩΣ ιδιοσυγκρασιακού «ντοκιμαντέρ» που είχε γυρίσει η Ανιές Βαρντά για την Τζέιν Μπίρκιν και είχε κυκλοφορήσει το 1988 με τον τίτλο Jane B. par Agnès V., η δεύτερη μιλάει για τη ναυτία που νιώθει όταν κοιτάζει τον εαυτό της στον καθρέπτη και βλέπει τα σημάδια της γήρανσης στο σώμα της.

Έχει κλείσει μόλις τα 40 όταν γυριζόταν αυτή η σκηνή αλλά μιλά σα να είναι πολύ μεγαλύτερη, σα να τα έχει δει ήδη όλα (και από μία άποψη, τα είχε δει), σα να την έχει συνθλίψει ήδη το βάρος τόσων πολλών αλλόκοτων εμπειριών, ειδικά στο πλευρό του Σερζ Γκενσμπούρ, με τον οποίον είχε χωρίσει από το 1980, μετά από δωδεκαετή συμβίωση όπου κάθε μέρα (και νύχτα) θα πρέπει να ήταν σαν ολόκληρη ζωή δική μας.   

«Η ιδέα ήταν να σε κοιτάξω όπως δεν είχα τολμήσει να σε κοιτάξω ποτέ πριν» της λέει στην αρχή της ταινίας η Σαρλότ. Η κάμερα εστιάζει εμμονικά στα χέρια και στα μάτια της, αλλά κυρίως στα χέρια. Μαζί επισκέπτονται και το διαμέρισμα που έζησαν και οι δύο μαζί με τον Σερζ Γκενσμπούρ και τώρα η Σαρλότ το έχει κάνει μουσείο.

Τριάντα τρία χρόνια αργότερα, μια άλλη –επίσης ιδιαίτερη και ιδιοσυγκρασιακή, αλλά με πιο ανάλαφρο και φευγαλέο τρόπο– ταινία που είδαμε στο περσινό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και λειτουργεί ως απόηχος του φιλμ της Βαρντά, όπως μαρτυρά και ο τίτλος της, Jane par Charlotte, βρίσκεται και πάλι εμπρός στην εξεταστική ματιά της κάμερας, πίσω από την οποία αυτή τη φορά είναι η κόρη της, Σαρλότ Γκενσμπούρ.

«Επίσημα» μεγάλη πλέον, μοιάζει πιο χαλαρή αλλά και πιο εύθραυστη συγχρόνως, εξακολουθούν όμως να την απασχολούν έντονα οι ρυτίδες του χρόνου, κυριολεκτικές και μεταφορικές. Κάποια στιγμή κάνει λόγο για καλούς καθρέπτες και για κακούς («μην κόψεις ποτέ τα μαλλιά σου με ψαλίδι της κουζίνας σε καθρέπτη που κολακεύει», προειδοποιεί αινιγματικά) και για εκείνη τη στιγμή που «δεν αναγνωρίζεις πια τον εαυτό σου, αλλά μετά βγάζεις τα γυαλιά σου και είσαι πάλι όπως παλιά». 

Μιλάει επίσης, με τον χαρακτηριστικά αφηρημένο τρόπο της, για την αιώνια της εξάρτηση από τα υπνωτικά χάπια, για τις μητρικές της ανασφάλειες αλλά και για τη μόνιμη πληγή που της έχει αφήσει ο πρόωρος χαμός της μεγάλης της κόρης, Κέιτ Μπάρι, που έπεσε (ή βούτηξε) στο κενό από το διαμέρισμά της στο Παρίσι, σε ηλικία 46 ετών τον Δεκέμβριο του 2013.

«Η ιδέα ήταν να σε κοιτάξω όπως δεν είχα τολμήσει να σε κοιτάξω ποτέ πριν» της λέει στην αρχή της ταινίας η Σαρλότ. Η κάμερα εστιάζει εμμονικά στα χέρια και στα μάτια της, αλλά κυρίως στα χέρια. Μαζί επισκέπτονται και το διαμέρισμα που έζησαν και οι δύο μαζί με τον Σερζ Γκενσμπούρ και τώρα η Σαρλότ το έχει κάνει μουσείο. Ή μάλλον μαυσωλείο: ακόμα και τα αρχαία τσιγάρα στα τασάκια έχουν μείνει στη θέση τους, έστω και σε αποσύνθεση, όπως και ένας πολυέλαιος που κοντεύει να αγγίξει το πάτωμα καθώς και πολλές φωτογραφίες της Κατρίν Ντενέβ, της Μπριζίτ Μπαρντό και της Μέριλιν Μονρό.

«Σαν την Πομπηία είναι εδώ ή σαν την Ωραία Κοιμωμένη» λέει η Τζέιν Μπίρκιν που πέρασε «δώδεκα πολύ ευτυχισμένα χρόνια εκεί μέσα» αλλά είχε να πατήσει ξανά το πόδι της στο σπίτι πάνω από τρεις δεκαετίες. «Είχε δίκιο η Βαρντά», λέει σε μια άλλη σκηνή της ταινίας, στη Νέα Υόρκη. «Η κάμερα πρέπει να αιχμαλωτίζει πάντα το παρόν». 

Jane B. par Agnès V.

Jane By Charlotte

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Daily / Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Συμπονά κανείς όχι μόνο τους γονείς που μετά την παρακολούθηση της δραματικής μίνι σειράς του Netflix θα ψάχνουν μάταια απαντήσεις στα «ιερογλυφικά» μηνύματα που κρύβονται στα κινητά των παιδιών τους, αλλά και τα ίδια τα παιδιά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Daily / Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Έξι δεκαετίες μετά από την κλασική ταινία του Βισκόντι, το ιταλικό έπος του Τζουζέπε Τομάζι ντι Λαμπεντούζα αναβιώνει στο Netflix, σε μια άρτια και πολυτελή σειρά έξι επεισοδίων, λουσμένη στο σικελικό φως 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Daily / Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Μια εικοσαετία μετά την πρώτη έκδοση του βιβλίου, κυκλοφορεί ξανά σε αναθεωρημένη μορφή, η ενθουσιώδης, στοχαστική, λυρική μελέτη του έργου του σπουδαίου όσο και «πολωτικού» Έλληνα τραγουδοποιού από τον Δημήτρη Καράμπελα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
‘CHAOS: The Manson Murders’: Ο Μάνσον βρίσκεται ακόμα μέσα στο κεφάλι μας 

Daily / «CHAOS: The Manson Murders». Ο Μάνσον βρίσκεται ακόμα μέσα στο κεφάλι μας 

Το νέο ντοκιμαντέρ του σπουδαίου Έρολ Μόρις επιχειρεί ένα διαφορετικό προφίλ του «σατανικού μεσσία», φωτίζοντας κάποιες από τις λιγότερο ίσως προβεβλημένες εκδοχές, αιτιάσεις και εικασίες γύρω από μια υπόθεση που μοιάζει με σταυροδρόμι του Κακού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
The Face: Τότε που κάθε σελίδα ήταν πολύτιμη

Daily / The Face: Τότε που κάθε σελίδα ήταν πολύτιμη

Με αφορμή μια μεγάλη έκθεση στο Λονδίνο για το μυθικό βρετανικό περιοδικό και την επίδρασή του στη σύγχρονη κουλτούρα, θυμήθηκα το πρώτο τεύχος του που έπεσε στα χέρια μου, πριν από σαράντα χρόνια, όταν ήμουν μαθητής.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Sly Lives!: Τα μπλουζ του (ψυχεδελικού) πρίγκηπα

Daily / «Sly Lives!»: Τα μπλουζ του (ψυχεδελικού) πρίγκιπα

Ένα εξαιρετικό μουσικό ντοκιμαντέρ στο Disney+ για τη διαστημική άνοδο και την αργόσυρτη πτώση του ιδιοφυούς Sly Stone, ηγέτη της πιο εντυπωσιακά πολυμορφικής μπάντας όλων των εποχών, τόσο ηχητικά όσο και εμφανισιακά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
The White Lotus: Spa και διαλογισμός μετά φόνου στον τρίτο κύκλο της «καυτής» σειράς

Daily / The White Lotus: Spa και διαλογισμός μετά φόνου στον τρίτο κύκλο της «καυτής» σειράς

Σ’ ένα πολυτελές θέρετρο στην Ταϊλάνδη μεταφέρεται ο νέος κύκλος της επιτυχημένης σειράς που μόλις ξεκίνησε, φανερώνοντας κάποια σημεία κόπωσης, παρά το πάντα εντυπωσιακό στήσιμό της.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ