Η περίπτωση της πιο ενδιαφέρουσας και ίσως πιο υποτιμημένης Πρώτης Κυρίας

Η περίπτωση της πιο ενδιαφέρουσας και πιο υποτιμημένης ίσως Πρώτης Κυρίας  Facebook Twitter
«Ένιωσα σαν να έμπαινα ξαφνικά στη σκηνή υποδυόμενη έναν ρόλο που δεν είχα προβάρει ποτέ». Φωτ.: U.S. Navy photo
0

«ΘΑ ΚΑΝΩ Ο,ΤΙ ΜΠΟΡΩ. ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ. Ζητώ τη βοήθειά σας και τις σκέψεις σας».

Αυτά τα λακωνικά είχε να πει απευθυνόμενος στο αμερικανικό κοινό ο Λίντον Τζόνσον κατά την εσπευσμένη ορκωμοσία του μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος, αμέσως μετά τη δολοφονία του Τζον Φ. Κένεντι τον Νοέμβριο του 1963 στην πατρίδα του Τζόνσον, το Τέξας. Θα μπορούσε να απευθύνεται μόνο στη σύζυγό του, η οποία υπήρξε πολύτιμη σύντροφος και εξαιρετική σύμβουλος στα δύσκολα και εκρηκτικά χρόνια που θα συνόδευαν τη θητεία του.

Αυτό καθώς και πολλά άλλα, εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία για την ίδια και όχι μόνο προκύπτουν από το αριστουργηματικής σύνθεσης και ροής ντοκιμαντέρ The Lady Bird Diaries (Hulu) που βασίζεται στις 123 ώρες ιδιωτικών ηχογραφήσεων που έκανε δίκην ημερολογίου η Πρώτη Κυρία Κλόντια Άλτα Τζόνσον, γνωστότερη σε όλους με το χαϊδευτικό που της είχε χαρίσει η γκουβερνάντα της όταν ήταν μικρή: Lady Bird, δηλαδή «πασχαλίτσα».

Παρότι καλλιεργημένη και πνευματώδης, με πτυχία στην ιστορία και τη δημοσιογραφία, και εξοικειωμένη με τον ρόλο της συζύγου πολιτικού καριέρας, η 50χρονη “Lady Bird” δεν θα μπορούσε να διαφέρει περισσότερο από τη νεαρή και λαμπερή προκάτοχό της, την Τζάκλιν Κένεντι, η οποία ακόμη και στο βαρύ πένθος της έμοιαζε με σταρ του σινεμά. 

Οι ηχογραφημένοι αυτοί στοχασμοί, οι σκέψεις και οι διαπιστώσεις ακούγονται για πρώτη φορά δημοσίως, καθώς υπήρχε σχετικό εμπάργκο που επέτρεπε την κυκλοφορία τους μόνο μετά τον θάνατό της (η "Lady Bird" Τζόνσον πέθανε το 2007 στα 94 της, σαράντα τρία χρόνια μετά τον σύζυγό της που πρόλαβε να χαρεί μόλις τέσσερα χρόνια συνταξιοδότησης μετά την αποχώρησή του το 1968) και έχουν διανθιστεί με πλούσιο αρχειακό υλικό αλλά και υψηλής αισθητικής animation σε κάποιες «δραματοποιημένες» σκηνές.

Όλα τα λεφτά όμως είναι όλα αυτά που λέει και ο τρόπος που τα λέει στο μαγνητόφωνό της η πιο υποτιμημένη μάλλον και ίσως η πιο ενδιαφέρουσα Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, παρότι στην ίδια δεν άρεσε ιδιαίτερα ο όρος αυτός. «Εξακολουθεί να μου φαίνεται δύσκολο και κακόγουστο να λέω "Πρώτη Κυρία"» ακούγεται να λέει κάποια στιγμή στην αρχή της θητείας του συζύγου της στον Λευκό Οίκο.

Η περίπτωση της πιο ενδιαφέρουσας και πιο υποτιμημένης ίσως Πρώτης Κυρίας  Facebook Twitter
Η Τζάκι Κένεντι, η Κλόντια Άλτα Τζόνσον και ο Ρόμπερτ Κένεντι φωτογραφίζονται σε δεξίωση προς τιμήν της Τζάκι στο Ατλάντικ Σίτι του Νιου Τζέρσεϊ. Φωτ.: Αρχείο Bettmann/Bettmann

Το ντοκιμαντέρ ξεκινά με τη δολοφονία του Προέδρου Τζον Γ. Κένεντι τον Νοέμβριο του 1963 και τις χαοτικές ώρες που ακολούθησαν, οι οποίες υποχρέωσαν τον σοκαρισμένο Αντιπρόεδρο και τη σύζυγό του να αναλάβουν άμεσα τα νέα τους καθήκοντα υπό συνθήκες εξωπραγματικές. «Ένιωσα σαν να έμπαινα ξαφνικά στη σκηνή υποδυόμενη έναν ρόλο που δεν είχα προβάρει ποτέ», την ακούμε να λέει.

Παρότι καλλιεργημένη και πνευματώδης, με πτυχία στην ιστορία και τη δημοσιογραφία, και εξοικειωμένη με τον ρόλο της συζύγου πολιτικού καριέρας, η 50χρονη “Lady Bird” δεν θα μπορούσε να διαφέρει περισσότερο από τη νεαρή και λαμπερή προκάτοχό της, την Τζάκλιν Κένεντι, η οποία ακόμη και στο βαρύ πένθος της έμοιαζε με σταρ του σινεμά. 

Σε μια τέτοια περίσταση μάλιστα –στην κηδεία του Ρόμπερτ Κένεντι–, η κυρία Τζόνσον ακούγεται να λέει ότι εξέλαβε ως προσβλητική απέναντί της την παγερή στάση της προηγούμενης από εκείνη Πρώτης Κυρίας: «Φώναξα το όνομά της και άπλωσα το χέρι μου. Με κοίταξε σαν να με βλέπει από πολύ μακριά, σαν να ήμουν φάντασμα. Ένιωσα μια έντονη εχθρότητα: Ήταν επειδή ήμουν ζωντανή; Τελικά, χωρίς να προδώσει καμία έκφραση, άπλωσε πολύ ελαφρά το χέρι της. Το πήρα, ψιθύρισα μια κουβέντα θλίψης και συμπόνιας και απομακρύνθηκα γρήγορα. Ήταν κάπως σοκαριστικό: Ποτέ, σε οποιαδήποτε επαφή μαζί της στο παρελθόν, δεν είχα βιώσει κάτι τέτοιο».

Οι αντιλήψεις της “Lady Bird” Τζόνσον σε συνδυασμό με την μητρική σχεδόν εκφορά του λόγου της την κάνουν να ακούγεται συγχρόνως συντηρητική και προοδευτική, ακόμα και στην ίδια φράση. Κάποιες όμως από τις πιο συντηρητικές φαινομενικά θέσεις της είναι και οι πιο πετυχημένες ίσως, και οι πιο διαχρονικές ή και προφητικές ακόμα.

Σχολιάζοντας το κύμα διαδηλώσεων που είχε διχάσει τη χώρα καθώς η εμπλοκή στο Βιετνάμ εξελισσόταν σε εθνικό εφιάλτη, λέει κάποια στιγμή αναφερόμενη σε όσους εξεγείρονται εκ του ασφαλούς, συγχέοντας την πόζα με τη δράση: «Νομίζουν ότι κάνουν κάτι επειδή δέχονται την προσοχή της τηλεοπτικής κάμερας. Πολλά παιδιά νομίζουν ότι αυτό συνιστά ακτιβισμό».  

The Lady Bird Diaries | Official Trailer | Hulu

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

The Face: Τότε που κάθε σελίδα ήταν πολύτιμη

Daily / The Face: Τότε που κάθε σελίδα ήταν πολύτιμη

Με αφορμή μια μεγάλη έκθεση στο Λονδίνο για το μυθικό βρετανικό περιοδικό και την επίδρασή του στη σύγχρονη κουλτούρα, θυμήθηκα το πρώτο τεύχος του που έπεσε στα χέρια μου, πριν από σαράντα χρόνια, όταν ήμουν μαθητής.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Sly Lives!: Τα μπλουζ του (ψυχεδελικού) πρίγκηπα

Daily / «Sly Lives!»: Τα μπλουζ του (ψυχεδελικού) πρίγκιπα

Ένα εξαιρετικό μουσικό ντοκιμαντέρ στο Disney+ για τη διαστημική άνοδο και την αργόσυρτη πτώση του ιδιοφυούς Sly Stone, ηγέτη της πιο εντυπωσιακά πολυμορφικής μπάντας όλων των εποχών, τόσο ηχητικά όσο και εμφανισιακά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
The White Lotus: Spa και διαλογισμός μετά φόνου στον τρίτο κύκλο της «καυτής» σειράς

Daily / The White Lotus: Spa και διαλογισμός μετά φόνου στον τρίτο κύκλο της «καυτής» σειράς

Σ’ ένα πολυτελές θέρετρο στην Ταϊλάνδη μεταφέρεται ο νέος κύκλος της επιτυχημένης σειράς που μόλις ξεκίνησε, φανερώνοντας κάποια σημεία κόπωσης, παρά το πάντα εντυπωσιακό στήσιμό της.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ω, τι κόσμος μπαμπά! 

Daily / Ω, τι κόσμος μπαμπά! 

Το παιδάκι του Μασκ που έκλεψε την παράσταση στο Οβάλ Γραφείο μπορεί να είναι το «μωρό της Ρόζμαρι», μπορεί όμως και να είναι ο Μεσσίας. Όλα είναι πιθανά στη δυστοπική σουρεάλα που ζούμε, και ο δρόμος προβλέπεται μακρύς κι αλλόκοτος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Πού θα πάει τέλος πάντων η βαλίτσα με το Severance;

Daily / Πού θα πάει τέλος πάντων η βαλίτσα με το Severance;

Τρία χρόνια μετά τον πρώτο, ξεκίνησε πριν λίγες εβδομάδες ο πολυαναμενόμενος δεύτερος κύκλος της ατμοσφαιρικής, ρετροφουτουριστικής, αινιγματικής – και πανάκριβης – σειράς που κερδίζει όλο και περισσότερους πιστούς θεατές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η Γάζα θα μας στοιχειώνει πάντα

Daily / Η Γάζα θα μας στοιχειώνει πάντα

Παρότι στο παρελθόν υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της πολιτικής του Ισραήλ, στο νέο του βιβλίο, ο επιφανής καθηγητής, συγγραφέας και αρθρογράφος Πίτερ Μπέιναρτ επιχειρεί να αναμετρηθεί ως Εβραίος με τη γενοκτονία στη Γάζα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ