Ο αργός θάνατος της αντροπαρέας

Ο αργός θάνατος της αντροπαρέας Facebook Twitter
Ειδικά μετά τα 40, οι σχέσεις ανάμεσα στους άνδρες περιορίζονται σ’ ένα λειτουργικό ας πούμε επίπεδο – συναντώ έναν φίλο για να με βοηθήσει ή κάποιους άλλους για να ξεσαλώσουμε, χωρίς περιττούς συναισθηματισμούς, αντιπερισπασμούς και εκμυστηρεύσεις... Φωτ.: GETTY
0



ΟI ΚΑΙΡΟΙ ΑΛΛΑΖΟΥΝ,
οι έμφυλοι ρόλοι επίσης, κάποια όμως ζητήματα που νομίζαμε ίσως ότι είχαν λήξει παράλληλα με την lifestyle κουλτούρα και με την κλασική θεματική των ανδρικών και γυναικείων περιοδικών, επιμένουν να απασχολούν επειδή έχουν να κάνουν με πολύ σοβαρά και διαχρονικά πράγματα στην ουσία τους. Μια ζωή θυμάμαι να σέρνεται το θέμα της (ρημαγμένης) ανδρικής φιλίας, τον τελευταίο καιρό όμως παρατηρείται σε διάφορα ξένα μέσα μια πρωτοφανή έξαρση των σχετικών άρθρων που μεταφέρουν μια αίσθηση του κατεπείγοντος.   

Οι περισσότεροι άντρες εξακολουθούν να είναι προγραμματισμένοι να εξισώνουν την φύση τους και το ριζικό τους με ψευδαισθήσεις μεγαλείου και με αξίες όπως ο ανταγωνισμός, η στωικότητα, η καταπίεση της αδυναμίας.

Και δεν φαίνεται να πρόκειται απλώς για εκδήλωση μιας τάσης που επικρατεί τα τελευταία χρόνια και εστιάζει στις δυσοίωνες εκφάνσεις της ανδρικής παθολογία και της λεγόμενης τοξικής αρρενωπότητας. Εδώ μιλάνε οι έρευνες. Εν προκειμένω διάφορες πρόσφατες μεγάλες έρευνες συμπεριφορικού τύπου που αφορούν ετεροκανονικά υποκείμενα, οι οποίες κάνουν λόγο ακόμα και για μια επιδημία ανδρικής μοναξιάς (ή μοναχικότητας ή απομόνωσης) που σκυθρωπά εξαπλώνεται στις σύγχρονες κοινωνίες. Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα. Αντιθέτως από τις γυναίκες, πολλοί άνδρες δεν έχουν στενούς φίλους να πουν τον πόνο τους και κάποιες φορές αυτό το έλλειμα το πληρώνουν οι γυναίκες τους, αν έχουν.

Ίσως στους νεότερους μοιάζουν αναχρονιστικά και κολλημένα σε παραδοσιακές έμφυλες συμπεριφορές όλα αυτά, όμως αυτή εξακολουθεί να είναι η πραγματικότητα εκεί έξω και εκεί μέσα, ειδικά αν είσαι από μια ηλικία και πάνω. Και οι περίφημες ανδροπαρέες; Μύθος είναι τελικά; Είναι και δεν είναι, θα έλεγα. Συχνά, και ειδικά μετά τα 40, οι σχέσεις ανάμεσα στους άνδρες περιορίζονται σ’ ένα λειτουργικό ας πούμε επίπεδο – συναντώ έναν γνωστό/φίλο για να με βοηθήσει ή να με συμβουλεύσει σε κάποια επαγγελματική απόφαση ή ιδέα ή κάποιους άλλους για να χαλαρώσουμε / ξεσαλώσουμε, χωρίς περιττούς συναισθηματισμούς, αντιπερισπασμούς και εκμυστηρεύσεις. 

Παρά τις ρωγμές που καταγράφονται στις παραδοσιακές έμφυλες νόρμες, είναι πασιφανές ότι κάποια πράγματα δεν έχουν αλλάξει. Οι περισσότεροι άντρες εξακολουθούν να είναι προγραμματισμένοι (από το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον, από το σύστημα, από την πατριαρχία, διαλέξτε ένα ή όλα μαζί ή κάτι άλλο) να εξισώνουν την φύση τους και το ριζικό τους με ψευδαισθήσεις μεγαλείου και με αξίες όπως ο ανταγωνισμός, η στωικότητα, η καταπίεση της αδυναμίας. Καλά έχει πάει κι αυτό. Είναι κρίμα που δεν μπορεί να διατηρηθεί και στην ενήλικη ζωή κάτι από την συναισθηματική αμεσότητα της σύνδεσης που συμβαίνει όλη την ώρα στα αγοράκια όταν κάνουν καινούριους φίλους στο προαύλιο. Από την άλλη, μια φίλη επιμένει ότι αυτό που έχουν ανάγκη οι άντρες δεν είναι τόσο η φιλία όσο η ψυχοθεραπεία. Είναι κι αυτή μια τίμια άποψη. 

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πίτερ Τάτσελ

Lgbtqi+ / Πίτερ Τάτσελ: «Ήρθε καιρός να αμφισβητήσουμε τα έμφυλα στερεότυπα»

Λίγο καιρό μετά την εντυπωσιακή διαμαρτυρία του στην Ντόχα, πρωτεύουσα του μουντιαλικού Κατάρ, ο περιώνυμος ακτιβιστής μιλά στη LiFO γι’ αυτήν τη συνωμοτική επιχείρηση-αστραπή, για την προσωπική του πορεία και για την εξέλιξη του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είμαστε όλοι αθώα και χαριτωμένα καρτούν κατά βάθος

Daily / Είμαστε όλοι αθώα και χαριτωμένα καρτούν κατά βάθος

Αν υπήρξε ένα ναδίρ στην μαζική χρήση του Chat GTP για τη δημιουργία εικόνων που μιμούνται την αισθητική του γιαπωνέζικου Studio Ghibli, αυτό ήταν μάλλον η «παιγνιώδης» οικειοποίηση του εργαλείου από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Daily / Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Συμπονά κανείς όχι μόνο τους γονείς που μετά την παρακολούθηση της δραματικής μίνι σειράς του Netflix θα ψάχνουν μάταια απαντήσεις στα «ιερογλυφικά» μηνύματα που κρύβονται στα κινητά των παιδιών τους, αλλά και τα ίδια τα παιδιά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Daily / Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Έξι δεκαετίες μετά από την κλασική ταινία του Βισκόντι, το ιταλικό έπος του Τζουζέπε Τομάζι ντι Λαμπεντούζα αναβιώνει στο Netflix, σε μια άρτια και πολυτελή σειρά έξι επεισοδίων, λουσμένη στο σικελικό φως 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Daily / Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Μια εικοσαετία μετά την πρώτη έκδοση του βιβλίου, κυκλοφορεί ξανά σε αναθεωρημένη μορφή, η ενθουσιώδης, στοχαστική, λυρική μελέτη του έργου του σπουδαίου όσο και «πολωτικού» Έλληνα τραγουδοποιού από τον Δημήτρη Καράμπελα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
‘CHAOS: The Manson Murders’: Ο Μάνσον βρίσκεται ακόμα μέσα στο κεφάλι μας 

Daily / «CHAOS: The Manson Murders». Ο Μάνσον βρίσκεται ακόμα μέσα στο κεφάλι μας 

Το νέο ντοκιμαντέρ του σπουδαίου Έρολ Μόρις επιχειρεί ένα διαφορετικό προφίλ του «σατανικού μεσσία», φωτίζοντας κάποιες από τις λιγότερο ίσως προβεβλημένες εκδοχές, αιτιάσεις και εικασίες γύρω από μια υπόθεση που μοιάζει με σταυροδρόμι του Κακού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
The Face: Τότε που κάθε σελίδα ήταν πολύτιμη

Daily / The Face: Τότε που κάθε σελίδα ήταν πολύτιμη

Με αφορμή μια μεγάλη έκθεση στο Λονδίνο για το μυθικό βρετανικό περιοδικό και την επίδρασή του στη σύγχρονη κουλτούρα, θυμήθηκα το πρώτο τεύχος του που έπεσε στα χέρια μου, πριν από σαράντα χρόνια, όταν ήμουν μαθητής.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ