ΗΤΑΝ ΤΟΣΟ ΓΛΑΦΥΡΗ και κυριολεκτικά «φλεγματική» –και με μια υφή αστυνομικού μυστηρίου– η απολογία που χρησιμοποίησαν ως υπερασπιστική γραμμή οι συνεργάτες του Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος τιμωρήθηκε τελικά με αποκλεισμό πέντε αγωνιστικών από την Αγγλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου για απρεπή συμπεριφορά, ώστε κατανοεί κανείς απολύτως την απόφαση των βρετανικών (και των ελληνικών φυσικά) μέσων να την προβάλουν, προς τέρψη των αναγνωστών τους.
Θα έπρεπε ίσως βέβαια να συνοδεύεται από προειδοποίηση προς όσους εξ αυτών έχουν πρόβλημα με το φλέγμα, το φτύσιμο και όλες τις περίεργες και απρόβλεπτες λειτουργίες των σιελογόνων αδένων.
Ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού και της Νότιγχαμ Φόρεστ τιμωρήθηκε για την απρεπή συμπεριφορά του μετά το τέλος του αγώνα της αγγλικής ομάδας με τη Φούλαμ τον περασμένο μήνα, όπου φέρεται να στόχευσε το φλέγμα του κατά των διαιτητών (χωρίς να τους «βρει» πάντως) την ώρα της αποχώρησής τους, εκδηλώνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο την αγανάκτησή του με λανθασμένες αποφάσεις που προκάλεσαν την ήττα του συλλόγου του.
Σε κάποια σημεία της η περιγραφή θυμίζει τις θεωρίες συνωμοσίας με την προέλευση και την κατεύθυνση των βολών στη δολοφονία του Προέδρου Κένεντι.
Σύμφωνα με την υπεράσπισή του, όπως αυτή δημοσιεύτηκε στον Guardian, «o Έλληνας δισεκατομμυριούχος», όπως τον αποκαλεί η εφημερίδα, «έχει τη συνήθεια να καπνίζει πούρα –2-3 την ημέρα–, δραστηριότητα που προκαλεί βήχα ο οποίος περιέχει φλέγματα τα οποία πρέπει να αποβληθούν. Αν πρέπει να φτύσει, φτύνει σε ένα χαρτομάντιλο, αν αυτό είναι διαθέσιμο, διαφορετικά στο πάτωμα. Την ημέρα που έγινε το περιστατικό, υπέφερε από βήχα και έπαιρνε παστίλιες.
Καθώς πλησίαζαν οι διαιτητές ένιωσε να του έρχεται βήχας και έβηξε προς το πάτωμα, κάτω και δεξιά του, δηλαδή μακριά από την πορεία που ακολουθούσαν οι διαιτητές, στους οποίους δεν απευθύνθηκε. Δεν θυμάται τώρα αν καθόλου σάλιο έφυγε από το στόμα του αλλά αν πράγματι συνέβη αυτό (και δεν αμφισβητεί το γεγονός ότι κάποιο σάλιο μπορεί να ξέφυγε), οπωσδήποτε δεν είχε στόχο τα πόδια του διαιτητή και δεν έπεσε πάνω σε κανέναν. Δεν μπορεί να καταλάβει πώς γίνεται το βήξιμο (μέσω του οποίου μπορεί να προκληθεί σάλιο ή φλέγμα) στο πάτωμα να αποτελέσει σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα».
Σε κάποια σημεία της («έβηξε προς το πάτωμα, κάτω και δεξιά του, δηλαδή μακριά από την πορεία που ακολουθούσαν οι διαιτητές»), η περιγραφή θυμίζει τις θεωρίες συνωμοσίας με την προέλευση και την κατεύθυνση των βολών στη δολοφονία του Προέδρου Κένεντι. Η αρμόδια επιτροπή πάντως απέρριψε τη θεωρία του ακούσιου φλέγματος ως «εντελώς απίθανη».
Και ήταν απίθανη, αλλά με την καλή έννοια, μιας ευφάνταστης και απολαυστικής μυθοπλασίας, με πρωταγωνιστή ένα φλέγμα που βρίσκεται μόνιμα σε αναστολή. Κάτι που θα εκτιμήσουν σίγουρα οι φανατικοί οπαδοί της Φόρεστ, οι οποίοι ούτως ή άλλως τον αποθεώνουν ως σωτήρα (δικαίως, σε μεγάλο βαθμό) και σε κάθε ματς εμφανίζουν ένα πανό που τον απεικονίζει με τον τίτλο «Ο Σερίφης του Νότιγχαμ», ασχέτως αν πρόκειται για τον κακό στην ιστορία του Ρομπέν των Δασών.