Στη μνήμη του κορυφαίου σύγχρονου θεωρητικού και ιστορικού του σινεμά, Ντέιβιντ Μπόρντγουελ

Στη μνήμη του κορυφαίου σύγχρονου θεωρητικού και ιστορικού του σινεμά, Ντέιβιντ Μπόρντγουελ Facebook Twitter
Κανείς θεωρητικός, ιστορικός, πανεπιστημιακός του σινεμά δεν δέσποζε με τόσο επιβλητικό τρόπο στις σπουδές του μέσου όσο ο ογκόλιθος που λεγόταν Ντέιβιντ Μπόρντγουελ.
0

ΠΑΝΕ ΤΡΕΙΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ από εκείνο το μεταπτυχιακό στις σπουδές κινηματογράφου που είχα κάνει στην Αγγλία, κι όμως ακόμα δεν ξεχνιέται η χιονοστιβάδα θεωρητικών βιβλίων και συγγραμμάτων που έπρεπε να μελετήσω για να μπορέσω να ανταποκριθώ στοιχειωδώς στις απαιτήσεις των μαθημάτων (το να έχεις δει πολλές ταινίες δεν ήταν καθόλου αρκετό δυστυχώς, όπως γρήγορα διαπίστωσα).

Κανείς θεωρητικός, ιστορικός, πανεπιστημιακός του σινεμά δεν δέσποζε με τόσο επιβλητικό τρόπο στις σπουδές του μέσου όσο ο ογκόλιθος που λεγόταν Ντέιβιντ Μπόρντγουελ, ο οποίος από την πανεπιστημιακή έδρα του στο μακρινό και διόλου κινηματογραφικό Μάντισον του Γουισκόνσιν καθοδηγούσε τους φοιτητές κινηματογράφου ανά την υφήλιο.

Ο Ντέιβιντ Μπόρντγουελ πέθανε πριν από λίγες μέρες στα 76 του αφήνοντας πίσω του πάνω από είκοσι σημαντικά βιβλία (αρκετά εκ των οποίων μαζί με τη σύντροφο και συνοδοιπόρο του Κριστίν Τόμσον), δύο εκ των οποίων –τα πιο «εισαγωγικά»– έχουν μεταφραστεί και στα ελληνικά: η «Ιστορία του κινηματογράφου» και η «Εισαγωγή στην τέχνη του κινηματογράφου» (από τις εκδόσεις Πατάκη και ΜΙΕΤ αντίστοιχα).

Ο ιδανικός τρόπος να είσαι σινεφίλ, πίστευε ο Μπόρντγουελ, είναι να είσαι ανοιχτός στα πάντα – χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι σου αρέσουν τα πάντα.

Κάποια, όπως λόγου χάρη το Making Meaning: Inference and Rhetoric in the Interpretation of Cinema, μου φαίνονταν τότε πυκνά κι αδιαπέραστα (από τον απειλητικό τίτλο και μόνο), όμως ακόμα και σ’ αυτά, ο ενθουσιασμός και η αγάπη του Μπόρντγουελ για την αφηγηματική τέχνη του σινεμά ήταν στοιχεία άκρως μεταδοτικά και εθιστικά. Διόλου παράξενο για κάποιον που κάποτε είχε κάνει λόγο για κάτι που ο ίδιος αποκαλούσε –χωρίς να ενδίδει στη ναρκισσιστική νοσταλγία, όπως ξεκαθάριζε– «Ο Νόμος του Εφηβικού Παράθυρου»

Μεταξύ 13 και 18 ετών, ένα παράθυρο ανοίγει για τον καθένα μας. Οι πολιτισμικού τύπου ενασχολήσεις που μας προσελκύουν τότε, αυτές που μας ελκύουν και μας προκαλούν ακόμη και εμμονές, θα έχουν για πάντα μια ισχυρή επιρροή. Μπορεί να διευρύνουμε τα γούστα μας καθώς απομακρυνόμαστε από τα χρόνια εκείνα, όπως θα έπρεπε άλλωστε, όμως όλα αυτά που αγαπήσαμε τότε –τα βιβλία, η τηλεόραση, οι ταινίες, η μουσική– θα τα αγαπάμε πάντοτε.

Δεν μπορεί να μετρηθεί ούτε να αποδειχτεί, αλλά είναι πολύ πιθανό ο Μπόρντγουελ να είχε δει περισσότερες ταινίες από οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο και πάντα είχε κάτι να γράψει για αυτό που έβλεπε, είτε στα βιβλία του είτε στις δημοσιεύσεις του είτε στην προσωπική του ιστοσελίδα είτε, τέλος, στη σειρά των πενήντα video essays που έκανε για το Criterion Channel με γενικό τίτλο Observations on Film Art («Παρατηρήσεις για την τέχνη του κινηματογράφου»). Ο ιδανικός τρόπος να είσαι σινεφίλ, πίστευε ο Μπόρντγουελ, είναι να είσαι ανοιχτός στα πάντα – χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι σου αρέσουν τα πάντα.

Δείγμα αυτής της αντίληψης ήταν και ένα κείμενο που είχε γράψει πριν από καμιά δεκαριά χρόνια, συνδέοντας το έργο δύο δημιουργών τόσο διαφορετικών και τόσο φαινομενικά άσχετων μεταξύ τους που κανείς άλλος δεν θα αποτολμούσε να το κάνει: του Θόδωρου Αγγελόπουλου και του Τόνι Σκοτ (αδελφού του Ρίντλεί και σκηνοθέτη του αυθεντικού Top Gun, μεταξύ άλλων), οι οποίοι έφυγαν και οι δύο απότομα από τη ζωή το 2012 – ο ένας από τροχαίο στη Δραπετσώνα κατά τη διάρκεια γυρίσματος και ο άλλος πηδώντας από τη γέφυρα Βίνσεντ Τόμας στο Λος Άντζελες.

Το κομμάτι είχε τον τρυφερό τίτλο Tony and Theo (σα να επρόκειτο για αχώριστο ντουέτο διασκεδαστών παλαιάς κοπής) και μεταξύ πολλών άλλων έλεγε και τα εξής:

Και οι δύο τους αντιμετωπίζουν τον κινηματογράφο ως τέχνη μεγάλης κλίμακας. Και οι δύο παίζουν παιχνίδια με την αφήγηση, η οποία συχνά αποκτά περιέργως έναν δευτερεύοντα ρόλο στο έργο τους. Κανένας από τους δύο δεν ενδιαφέρεται να διερευνήσει κυρίως αυτό που πολλοί από εμάς θεωρούμε ίσως ως τον πυρήνα της αφήγησης: την ψυχολογία των χαρακτήρων. Τους ενδιαφέρει περισσότερο αυτό που συμβαίνει όταν επιτρέπεται στις κινηματογραφικές υφές και στα αισθητικά μοτίβα να υπερισχύσουν του δράματος…

Και οι δύο δημιουργοί επιδιώκουν να διαμορφώσουν την αντίληψη και το συναίσθημά μας, αφήνοντας τις διακυμάνσεις των εικόνων και των ήχων να προκαλέσουν από μόνες τους ένα είδος υπνωτικής προσοχής στον θεατή. Κι αυτό το επιτυγχάνουν στα πλαίσια δύο διαφορετικών παραδόσεων, αυτής του σύγχρονου Χόλιγουντ και αυτής του «καλλιτεχνικού σινεμά». Μοιράζονται ωστόσο μια δέσμευση να υπερβούν το δεδομένο: Καθένας τους ωθεί τη δική του παράδοσή στα όριά της.

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αδελφοί Ταβιάνι: Οι αισιόδοξοι μαρξιστές του κινηματογράφου

Οθόνες / Αδελφοί Ταβιάνι: Οι αισιόδοξοι μαρξιστές του κινηματογράφου

Ο Πιερ Πάολο Παζολίνι είχε προσκληθεί να δει μια ταινία τους και βγαίνοντας προβληματισμένος από αυτή τους είπε «η αισιοδοξία σας είναι πιο τραγική από τον πεσιμισμό μου», προσφέροντάς τους τη μεγαλύτερη φιλοφρόνηση της καριέρας τους. Μια μεγάλη κινηματογραφική ιστορία αδελφικής συνωμοτικότητας έφτασε στο τέλος της με τον θάνατο του Πάολο Ταβιάνι.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ο Αγγελόπουλος δεν έκανε έκπτωση στη δουλειά του»

Ανδρέας Σινάνος / «Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος διαρκεί και θα διαρκεί»

Με αφορμή την επέτειο θανάτου του μεγάλου Έλληνα σκηνοθέτη μάς μιλάει ο σταθερός του συνεργάτης και κορυφαίος διευθυντής φωτογραφίας με διεθνή καριέρα και μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Ανδρέας Σινάνος.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
15 highlights από το 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Οθόνες / Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Απαγορευμένες ταινίες, εκρηκτικές βιογραφίες, οσκαρικοί σκηνοθέτες

15 highlights του σημαντικότερου ελληνικού φεστιβάλ ντοκιμαντέρ που φέτος ξεκινά στις 7 Μαρτίου με έναν βραβευμένο Ισπανό σκηνοθέτη και ολοκληρώνεται την Κυριακή 17/3 με το πορτρέτο ενός εμβληματικού Έλληνα συνθέτη.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έκανε τελικά κακό στην Κάμαλα Χάρις η κουστωδία των διάσημων που την στήριξαν;

Daily / Έκανε τελικά κακό στην Κάμαλα Χάρις η κουστωδία των διάσημων που τη στήριξαν;

Στην Ελλάδα, πάντως, οι διασημότητες συχνά δεν κάνουν τον κόπο καν να δηλώσουν επίσημα την εκλογική στήριξή τους. Απλά, βάζουν υποψηφιότητα οι ίδιοι και οι ίδιες και εκλέγουν απευθείας τους εαυτούς τους σε θέσεις βουλευτών και ευρωβουλευτών.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Το «πογκρόμ» στο Άμστερνταμ και οι λέξεις που χάνουν το νόημά τους

Daily / Το «πογκρόμ» στο Άμστερνταμ και οι λέξεις που χάνουν το νόημά τους

Μια συντονισμένη απόπειρα να παρουσιαστούν οι φανατικοί οπαδοί της Μακάμπι ως αθώα θύματα ή και ήρωες ακόμα, παρά τις επιθέσεις και τις προκλήσεις στις οποίες προέβησαν πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνα της ομάδας τους εναντίον του Άγιαξ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Bruce Springsteen & the E Street Band: Το ροκ του παρελθόντος και του μέλλοντος μας

Daily / Bruce Springsteen & the E Street Band: Το ροκ του παρελθόντος και του μέλλοντός μας

«Μετά από 50 χρόνια στον δρόμο, είναι πολύ αργά για να σταματήσουμε τώρα», δηλώνει μ’ ένα διακριτικό μειδίαμα ο 75χρονος ροκ σταρ σ’ ένα νέο ντοκιμαντέρ που παρακολουθεί από απόσταση αναπνοής την πρόσφατη περιοδεία του Μπρους Σπρίνγκστιν και της θρυλικής μπάντας του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ελληνικές σειρές των 90s: comfort zone ή ζώνη του λυκόφωτος;

Daily / Ελληνικές σειρές των '90s: Comfort zone ή ζώνη του λυκόφωτος;

Οι τηλεοπτικές σειρές της πρώτης δεκαετίας των ιδιωτικών καναλιών φαίνονται να έχουν υποκαταστήσει σ’ ένα μεγάλο κοινό τον ρόλο που έπαιζαν για μισό αιώνα σχεδόν οι ελληνικές ταινίες της ακμής του βιομηχανικού σινεμά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Στο μεταξύ, η Γάζα πεθαίνει 

Daily / Στο μεταξύ, η Γάζα πεθαίνει 

«Το Ισραήλ πάνω απ' όλα», έγραψε με εθνικοσοσιαλιστικό ρίγος, αν και ιστορικός του Ολοκαυτώματος, ο Αριέλ Λεκαδίτης αμέσως μετά (και παρά) την ανακοίνωση του εκδοτικού του οίκου ότι διακόπτει τη συνεργασία τους εξαιτίας «των χυδαίων αναρτήσεών του».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η παλιά παραλιακή και η σύγχρονη «Αθηναϊκή Ριβιέρα»

Daily / Η παλιά παραλιακή και η σύγχρονη «Αθηναϊκή Ριβιέρα»

Μια ονομασία που μοιάζει συγχρόνως νεοπλουτίστικη και φτωχομπινέδικη, ειδικά σε όσους από εμάς μεγαλώσαμε στα Νότια και δεν νιώσαμε ποτέ ότι υπήρχε ανάγκη ούτε για τόσο ισοπεδωτική «ανάπλαση» ούτε και για τέτοιους τουριστικούς ευφημισμούς.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Όλα είναι λαϊκισμός

Daily / Όλα είναι λαϊκισμός

Δεν επιτρέπεται να συμβαίνουν αντικυβερνητικά γεγονότα. Δεν είναι σωστό. Είναι αχαριστία, είναι cringe, είναι λαϊκισμός. Η αμφισβήτηση είναι λαϊκισμός. Η διαμαρτυρία είναι λαϊκισμός. Η επίκληση του θυμικού είναι λαϊκισμός. Τα μνημόσυνα είναι λαϊκισμός.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Eno: Ένα μοναδικό ντοκιμαντέρ για έναν μέγα οραματιστή και δημιουργό

Daily / Eno: Ένα μοναδικό ντοκιμαντέρ για έναν μέγα οραματιστή και δημιουργό

Η εκδοχή του ντοκιμαντέρ για τον Brian Eno που είδαμε στις Νύχτες Πρεμιέρας ήταν μοναδική και αποκλειστική για τη συγκεκριμένη προβολή, αυτό που μένει όμως σε κάθε περίπτωση είναι η μαγνητικά χαρισματική και πάντα προσηνής προσωπικότητά του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ