Νέος συναγερμός για την ελληνική κυβέρνηση λόγω των εξελίξεων στο Αφγανιστάν, καθώς η χώρα -που δεν προλαβαίνει να βγει από τη μία κρίση και μπαίνει σε άλλη- δεν αποκλείεται να κληθεί να σηκώσει για άλλη μια φορά δυσανάλογο βάρος, κυρίως όσο αφορά στη νέα μεταναστευτική κρίση που θεωρείται πολύ πιθανή.
Ο Ζοσέπ Μπορέλ ανακοίνωσε τη σύγκλιση έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων αύριο για το Αφγανιστάν, ενώ η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες πρώτης υποδοχής έχουν ζητήσει να συζητηθεί το θέμα και στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων για τη διαχείριση κρίσεων την Τετάρτη.
Στην ελληνική κυβέρνηση ανησυχούν μήπως η χώρα ξαναζήσει ένα 2015, αν και δημοσίως διαβεβαιώνουν ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει ένα βασικό μειονέκτημα συγκριτικά με την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου του 2015 και αυτό είναι ότι η βαλκανική οδός προς την Ευρώπη είναι πλέον κλειστή, όπως και τα σύνορα της Γερμανίας, που τότε είχε υποδεχθεί ένα μεγάλο μέρος των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών που είχαν έρθει αρχικά στην Ελλάδα.
Στην περίπτωση που οι εκατοντάδες χιλιάδες Αφγανοί πρόσφυγες, που φεύγουν από τη χώρα τους για να γλιτώσουν από τους Ταλιμπάν μετά την εγκατάλειψη τους από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, βρεθούν στην Ελλάδα, υπάρχει η πιθανότητα να εγκλωβιστούν εδώ.
Ήδη τα πρώτα κύματα προσφύγων συρρέουν στα δυτικά σύνορα του Αφγανιστάν, με κατεύθυνση την Ευρώπη και δεν αποκλείεται πάλι ο Ταγίπ Ερντογάν να επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση για να εκβιάσει τους Ευρωπαίους και να προσπαθήσει να αποσταθεροποιήσει την Ελλάδα.
Ένα σημαντικό ηθικό ζήτημα για την ελληνική κυβέρνηση είναι η διάσωση των Αφγανών μεταφραστών και όσων εργάστηκαν για την ελληνική αποστολή εκεί. Οι άνθρωποι αυτοί προσπαθούσαν να πάρουν βίζα και να έρθουν νόμιμα στην Ελλάδα από το 2014, καθώς μετά την αποχώρηση της ελληνικής αποστολής έμειναν έκθετοι, χωρίς προστασία και η ζωή τους κινδυνεύει.