Η αποδόμηση των αντιπάλων και το μπρικολάζ

Η αποδόμηση των αντιπάλων και το μπρικολάζ Facebook Twitter
Παρά το ότι ο «συντηρητικός Έλληνας» έχει εξελιχθεί και εν μέρει έχει συμφιλιωθεί με καινούργιες τάσεις και ρεύματα, κάπου μέσα του αισθάνεται ταπεινωμένος. Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0

ΤΟ ΜΠΡΙΚΟΛΑΖ, Η ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ με χρήση ετερόκλητων υλικών, έχει γίνει η πιο προσοδοφόρα πολιτική τέχνη των τελευταίων χρόνων. Το δοκιμάζει καθημερινά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του, ανακατανέμοντας λέξεις και συμβολισμούς. Σε μια τελευταία δήλωση χαρακτήρισε τη Νέα Δημοκρατια «τη μεγάλη προοδευτική παράταξη».

Σε άλλες χώρες, πάλι, η συρραφή έχει απογειωθεί, αγγίζοντας ανώτερες διαστάσεις. Ο Εμανουέλ Μακρόν μιλάει εναλλάξ τη γλώσσα ενός ceo σύγχρονης εταιρείας και μια πιο «αρχαία» διάλεκτο παιδαγωγικής και φρονήματος, πολύ κοντινή στην παράδοση του στρατηγού Ντε Γκολ.

Έχω την εντύπωση ότι το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι κάτι περισσότερο από μια απόπειρα ρητορικής συγκόλλησης «δύο ψυχών», μιας εθνικο-λαϊκής και πιο συντηρητικής και μιας φιλελεύθερης-καπιταλιστικής και πιο ανοιχτής στα σύγχρονα δικαιώματα. Είναι πλέον μια μέθοδος αποδόμησης των αντίπαλων με απροσχημάτιστο δανεισμό πολλών στοιχείων από τα προγράμματα ή τη γλώσσα τους. Τίποτα δεν εμποδίζει έναν «φιλελεύθερο» να μιλά για κοινωνική κατοικία ή να επιτίθεται στα κερδοσκοπικά συμφέροντα και εν τέλει να διεκδικεί κι αυτός την εκπροσώπηση του κόσμου της εργασίας (προσθέτοντας απλώς το απαρεμφατικό επιχειρείν).

Αν στην αριστερά πολλοί κάνουν ακόμα το μεγάλο λάθος να ταυτίζουν τον συντηρητικό δεξιό με τον ακροδεξιό και τον φασίστα, στο μητσοτακικό επιτελείο του «φιλελεύθερου κέντρου» έχουν εφησυχάσει, πιστεύοντας πως ο συντηρητικός δεν θα μπορούσε να γίνει φασίστας, γιατί ο γκρινιάρικος κομφορμισμός θα ήταν αδύνατο να μεταβληθεί σε έναν εξτρεμισμό της άρνησης.

Όσοι επιμελούνται και εισηγούνται αυτή την τεχνική αποδόμησης έχουν μια συγκεκριμένη εικόνα και για τον Έλληνα «συντηρητικό» πολίτη: ενώ ο «συντηρητικός» αντιδρά ή μουρμουρίζει για διάφορα που δεν του αρέσουν (ο γάμος των ομοφύλων κ.λπ.), η εξέγερσή του δεν έχει πολιτικό βάθος. Είναι αφύπνιση στο επίπεδο της γλώσσας και των συμβόλων. Για να το πω σε μη επιστημονική αργκό, είναι της τάξης του σιχτιρίσματος. Από κει και πέρα, ακόμα και στο επίπεδο των «συντηρητικών οικογενειών», τα σίριαλ, τα ΤikΤοk των παιδιών τους, οι εικόνες της ποπ κουλτούρας, η εξοικείωση που φέρνει ο χρόνος έχουν αλλάξει τα δεδομένα και τη νοοτροπία.

Ο κόσμος που εμφανίζεται ως πολιτισμικά δεξιόστροφος και δύσθυμος με κάποιους εκσυγχρονισμούς έχει εν πολλοίς συμφιλιωθεί με την κίνηση των ηθών: η δυσφορία του εξισορροπείται από έναν βαθύτερο κομφορμισμό που συνδέει την τύχη της χώρας με την Ευρώπη και τη Δύση. Σου λέει, αν και η Δύση βγάζει πια τόσες «τρέλες» (έτσι βλέπει διάφορα δικαιώματα ο «συντηρητικός»), δεν παύει να είναι η προφανής, ωφελιμιστική επιλογή μιας μικρής χώρας.

Αυτό σημαίνει ότι για το δεξιό κοινό η «εξέγερση» έχει όρια. Στο τέλος μένει η προσαρμογή στο αναπόφευκτο και η υπακοή σε μια πραγματικότητα που εν τέλει δεν «μπορείς να της πας πολύ κόντρα».

Η αποδόμηση ως πολιτική μέθοδος θέλει, λοιπόν, να σαρώσει όλο τον χώρο των πολιτικών αναπαραστάσεων και ιδεών, προβάλλοντας το σλάλομ ως συνταγή νίκης επί του αντιπάλου. Ο αντίπαλος πρέπει να φανεί στατικός και αμήχανος για να μπορείς μετά να κλέβεις την παράσταση με κινήσεις και κάμποσο γλωσσικό ιμπεριαλισμό (λέγοντας, ας πούμε, ότι είσαι και η προοδευτική παράταξη της χώρας).

Ποιος είναι ο κίνδυνος από όλα αυτά; Ότι υπάρχουν τμήματα της κοινωνίας που δεν τα αφορά καθόλου και δεν τα εντυπωσιάζει αυτή η αλχημεία. Υπάρχουν προβλήματα και καταστάσεις που έχουν πραγματική ένταση και βάθος, όπως η τερατώδης ακρίβεια και τα άλλα δεινά της πρακτικής ζωής. Και φυσικά υπάρχουν ταυτότητες που ζητούν έκφραση πέρα από την περιφέρεια ενός ακραίου πραγματισμού που τα χωνεύει και τα αδρανοποιεί όλα.

Παρά το ότι ο «συντηρητικός Έλληνας» έχει εξελιχθεί και εν μέρει έχει συμφιλιωθεί με καινούργιες τάσεις και ρεύματα, κάπου μέσα του αισθάνεται ταπεινωμένος. Δεν θα ήθελε να κινδυνέψει υπαρξιακά το σύστημα στο οποίο έταξε τη ζωή του. Τα νεύρα και οι εκρήξεις του περιορίζονται σε μεγάλο βαθμό σε παρέες στα μικρομάγαζα της πραγματικής ή ψηφιακής ενδοχώρας. Τίποτα, όμως, δεν μας λέει ότι δεν θα νιώσει απειλούμενος και ότι δεν θα ψάξει και τρόπους πολιτικής αντίδρασης.

Αν στην αριστερά πολλοί κάνουν ακόμα το μεγάλο λάθος να ταυτίζουν τον συντηρητικό δεξιό με τον ακροδεξιό και τον φασίστα, στο μητσοτακικό επιτελείο του «φιλελεύθερου κέντρου» έχουν εφησυχάσει, πιστεύοντας πως ο συντηρητικός δεν θα μπορούσε να γίνει φασίστας, γιατί ο γκρινιάρικος κομφορμισμός θα ήταν αδύνατο να μεταβληθεί σε έναν εξτρεμισμό της άρνησης.

Ζούμε, όμως, καιρούς που οι απρόβλεπτοι συνδυασμοί και οι θρυμματισμένες βεβαιότητες πάνε μαζί. Κάποια στιγμή, το παιχνίδι με τις ταυτότητες (αξίες, ιδέες) γυρίζει μπούμερανγκ και οδηγεί σε τερατογενέσεις. Ας μην υποτιμούν τις τερατογενέσεις όσοι έχουν μάθει να παίζουν ακραία με τις λέξεις και τους συμβολισμούς, πιστεύοντας πως το κέντρο είναι η μακάρια αποδόμηση των άλλων.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο γάμος που δοκιμάζει τη σχέση του Μητσοτάκη με τη δεξιά 

Ρεπορτάζ / Ο γάμος που δοκιμάζει τη σχέση του Μητσοτάκη με τη δεξιά 

Ο πρωθυπουργός κατάφερε να αλλάξει την απόφαση πολλών βουλευτών της ΝΔ που ήταν απρόθυμοι να ψηφίσουν και όλα δείχνουν πως θα καταφέρει να περάσει τον νόμο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Προβληματίζει όμως η αντίδραση που εξακολουθεί να υπάρχει στη δεξιά βάση του κόμματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η στρατηγική Μητσοτάκη για τον γάμο των ομοφύλων: Το πολιτικό κόστος και τα κέρδη

Ρεπορτάζ / Η στρατηγική Μητσοτάκη για τον γάμο των ομοφύλων: Το πολιτικό κόστος και τα κέρδη

Ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να φέρει άμεσα το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, αψηφώντας το πολιτικό κόστος και τη δυσαρέσκεια που εκφράζεται από τα δεξιά του κόμματος του.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η ζωή στην Ευρώπη εξαρτάται από τους ψηφοφόρους στη Βόρεια Καρολίνα και την Αριζόνα»

Διεθνή / «Η ζωή στην Ευρώπη εξαρτάται από τους ψηφοφόρους στη Βόρεια Καρολίνα και την Αριζόνα»

Ο παγκοσμίου φήμης ιστορικός Πίτερ Φράνκοπαν και ο επικεφαλής διπλωματικός ανταποκριτής και βετεράνος των «New York Times» Στίβεν Ερλάνγκερ σχολιάζουν τη σημερινή εκλογική μάχη στις ΗΠΑ και τη σημασία της για τον υπόλοιπο κόσμο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η αμερικάνικη μάχη, ο τραμπικός λαός και τα βαθιά διλήμματα

Οπτική Γωνία / Η αμερικανική μάχη, ο τραμπικός λαός και τα βαθιά διλήμματα

Τα διλήμματα που εμμένουν και θα έχουν καταλυτικό ρόλο είτε υπερισχύσει ο Τραμπ είτε η Χάρις αφορούν πια την ίδια τη συνθήκη της λεγόμενης «φιλελεύθερης δημοκρατίας» στην αμερικανική της εκδοχή.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Γιατί μια νίκη του Τραμπ θα είναι καταστροφική;

Οπτική Γωνία / Γιατί μια νίκη του Τραμπ θα είναι καταστροφική

Τα ρατσιστικά και σεξιστικά σχόλια, τα φαινόμενα αυτολογοκρισίας και το κλίμα που επικρατεί. Μιλά στη LiFO η Νένη Πανουργιά, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Λευτέρης Αναγνώστου, ένας μεταφραστής

Λοξή Ματιά / Λευτέρης Αναγνώστου (1941-2024): Ένας ορατός και συγχρόνως αόρατος πνευματικός μεσολαβητής

Ο Λευτέρης Αναγνώστου, που έτυχε να πεθάνει την ίδια μέρα με τον Θανάση Βαλτινό, ήταν μεταφραστής δύσκολων και σημαντικών κειμένων από τη γερμανική και αυστριακή παράδοση.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Οι παράνομες πισίνες των Κυκλάδων και το λιγοστό νερό που έχει απομείνει

Ρεπορτάζ / Οι παράνομες πισίνες των Κυκλάδων και το λιγοστό νερό που έχει απομείνει

Οι πισίνες, παράταιρες με το κυκλαδικό τοπίο και αρκετές από αυτές παράνομες, προκαλούν πια αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες, που τις βλέπουν να γεμίζουν ενώ η παρατεταμένη λειψυδρία φέρνει στις βρύσες τους βιομηχανικό, πανάκριβο νερό.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ο Ζίζεκ στα 75: «Είναι ηλίθιο και ταπεινωτικό να είσαι γέρος»

Οπτική Γωνία / Ο Ζίζεκ στα 75: «Μην κοιτάς βαθιά μέσα σου, θα ανακαλύψεις μόνο σκατά»

«Είναι ηλίθιο και ταπεινωτικό να είσαι γέρος» δηλώνει σε συνέντευξή του στον Telegraph ο διάσημος Σλοβένος φιλόσοφος, ο οποίος πιστεύει επίσης ότι είμαστε πλέον πολύ κοντά σε ένα είδος «ήπιου φασισμού», όπως γράφει στο νέο βιβλίο του.
THE LIFO TEAM
Γιατί να μη λιντσάρουμε τους ανήλικους δράστες;

Explainer / Το ποινικό δίκαιο ανηλίκων και η δίψα του κοινού για λιντσάρισμα

Τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την υπόθεση ξυλοδαρμού μιας ανήλικης στη Γλυφάδα, η συζήτηση για τη βία μεταξύ ανηλίκων έχει αναζωπυρωθεί, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση εξήγγειλε κάποια μέτρα για την αντιμετώπιση του ζητήματος.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

Βασιλική Σιούτη / Η Τουρκία απαιτεί, ο Σαμαράς πιέζει, η αντιπολίτευση κρατά χαμηλούς τόνους

Η κυβέρνηση επιθυμεί την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά δέχεται πιέσεις από την Άγκυρα, η οποία εγείρει διαρκώς νέες αξιώσεις, και από τους πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, που εκφράζουν επιφυλάξεις. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ηοw much is too much?

Οπτική Γωνία / Πόσες λεπτομέρειες αρκούν όταν μιλάμε για σεξουαλική κακοποίηση;

Πώς «καταναλώνουμε» τη σεξουαλική βία σε μια εποχή που ο οποιοσδήποτε μπορεί να μεταδώσει ζωντανά έναν βιασμό από ένα κινητό ή να τον κάνει upload στο youporn, και που το πορνό είναι παντού και πιο βίαιο από ποτέ;
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΡΙΒΟΛΗ
Γιατί οι αμερικανικές εκλογές είναι οι πιο κρίσιμες των τελευταίων ετών;

Διεθνή / Γιατί οι αμερικανικές εκλογές είναι οι πιο κρίσιμες των τελευταίων ετών;

Τι θα σημάνει μια πιθανή νίκη του Τραμπ; Πώς το αποτέλεσμα θα επηρεάσει την Ελλάδα και τις σχέσεις μας με την Τουρκία; Μιλά στη LIFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Χρυσέλλα Λαγαρία: «Δεν είναι τόσο τρομακτικό το να είσαι τυφλός»

Οι Αθηναίοι / Χρυσέλλα Λαγαρία: «Δεν είναι τόσο τρομακτικό το να είσαι τυφλός»

Η συνιδρύτρια και διευθύντρια της Black Light και συνδημιουργός της σειράς podcast της LiFO «Ζούμε ρε» δραστηριοποιείται ώστε οι ΑμεΑ να διαθέτουν ίσες ευκαιρίες και απεριόριστη πρόσβαση, δίχως στιγματισμούς και διακρίσεις. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ