Η επιστροφή του Τσίπρα στους παλιούς συντρόφους

Η επιστροφή του Τσίπρα στους παλιούς συντρόφους Facebook Twitter
Παλιοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα λένε ότι η φιλοδοξία του εδώ και καιρό ήταν να ενώσει τη σοσιαλδημοκρατία με τη ριζοσπαστική αριστερά. Φωτ.: Άρης Οικονόμου/ SOOC
0

 

Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ μετά από μία μακρά περίοδο διακοπών στις ΗΠΑ και σιωπής, αφού παραμέρισε για να περάσει το νέο κύμα –δηλαδή ο Κασσελάκης– και να τα σαρώσει όλα, προσπαθεί τώρα να υπενθυμίσει την πολιτική του παρουσία, ότι είναι ακόμα εδώ. Άλλωστε, ποτέ δεν είπε ότι παραιτήθηκε, δεν χρησιμοποίησε το ρήμα αυτό, και όσοι τον γνωρίζουν καλά στον ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι τον ενδιαφέρει η επιστροφή, αλλά θα πράξει αναλόγως με τις εξελίξεις και τις συνθήκες. 

Ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να ανέλαβε με τις ευλογίες του να αλλάξει το κόμμα, όμως ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως τον θεωρεί αναλώσιμο, πρόεδρο με ημερομηνία λήξης, την οποία έχει προσδιορίσει και είναι οι ευρωεκλογές. Αυτό τουλάχιστον φέρεται να είπε σε όσους συνομίλησε, όταν προσπάθησε να τους πείσει να μην εγκαταλείψουν το κόμμα. 

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα πια να συναντά τους εκπροσώπους της ευρωπαϊκής πολιτικής εξουσίας, καθώς δεν έχει ενεργό ρόλο, επιδιώκει όμως να συνομιλεί ακόμα και με βετεράνους διαφόρων κομμάτων του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου στην Ευρώπη.

«Ο Κασσελάκης θα πάει τώρα να κάνει γιορτές στην Αμερική, μετά θα πάει στο συνέδριο, στη συνέχεια στον στρατό, έπειτα σχεδιάζει να κάνει ταξίδια σε διάφορα μέρη του κόσμου για να μιλήσει –λέει– με τους ομογενείς, και τέλος θα πάει στις ευρωεκλογές για να χάσει. Αυτό είναι το πρόγραμμα», αναφέρει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τις ευρωεκλογές, όλα δείχνουν ότι το πολιτικό του μέλλον θα είναι αβέβαιο. Μέχρι τότε όμως, θα απολαύσει τη διαδρομή με τις εμπειρίες και τα προνόμια που του προσφέρει η πολιτική εξουσία.   

Η επιστροφή του Τσίπρα στους παλιούς συντρόφους Facebook Twitter
Ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να ανέλαβε με τις ευλογίες του να αλλάξει το κόμμα, όμως ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως τον θεωρεί αναλώσιμο. Φωτ.: Δημήτρης Καπάνταης/ SOOC

Το ευρωπαϊκό προφίλ και τα εμπόδια

Στο μεταξύ ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να χτίσει ένα ευρωπαϊκό προφίλ και μια εικόνα πολιτικού που συνομιλεί με ξένους ηγέτες. Πλην όμως, συναντά αρκετά εμπόδια, λένε οι πληροφορίες, αφού οι περισσότεροι πολιτικοί ηγέτες δεν είναι τόσο πρόθυμοι να τον συναντήσουν αυτή την περίοδο, καθώς δεν είναι πια ούτε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως ήταν όταν τον δέχθηκε ο Σολτς, ούτε καν αρχηγός ενός –μικρού έστω– κόμματος.

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κάποιον θεσμικό ρόλο στον παρόντα χρόνο. Επιπλέον, τα ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά κόμματα συνομιλούν βασικά με το ΠΑΣΟΚ και οι αρχηγοί τους με τον Νίκο Ανδρουλάκη

Ο Τσίπρας μπορούσε να το ξεπερνά αυτό όσο ήταν αρχηγός ενός κόμματος με προοπτική εξουσίας. Τώρα δεν ισχύει ούτε το ένα ούτε το άλλο, οπότε αρκείται είτε σε κάποιους επίσης πρώην ηγέτες, που δεν έχουν ρόλο και επιρροή σήμερα, είτε σε πολιτικούς αριστερών κομμάτων με μονοψήφια ποσοστά.

Επιστροφή στους παλιούς συντρόφους

Στο πρόσφατο ταξίδι του στην Ιταλία συνάντησε τον πρόεδρο της Ιταλικής Αριστεράς (Sinistra Italiana), Νίκολα Φρατογιάνι, ο οποίος ηγείται ενός πολύ μικρού κόμματος και ο Τσίπρας τον γνωρίζει, όπως είπε, από τότε που διαδήλωναν ενάντια στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση. Είδε επίσης τον πρόεδρο του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Γκιουζέπε Κόντε και τον πρώην πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα

Παλιοί συνεργάτες του λένε ότι η φιλοδοξία του εδώ και καιρό ήταν να ενώσει τη σοσιαλδημοκρατία με τη ριζοσπαστική αριστερά. Αυτό προσπάθησε να κάνει άλλωστε και πριν από τις βουλευτικές εκλογές, ωστόσο χωρίς τα αποτελέσματα που επιθυμούσε. Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι για το θέμα αυτό έχει κάνει συζητήσεις με κάποιους επίσης παλιούς του ΠΑΣΟΚ, όπως και με τον Γιώργο Παπανδρέου, ενώ ανοιχτοί δίαυλοι υπήρχαν εδώ και καιρό και με τον Χάρη Καστανίδη.

Τώρα, αν παίζουν κάποιο ρόλο αυτές οι συζητήσεις ή αν έχουν πρακτικό αποτέλεσμα, είναι άλλο θέμα. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, πάντως, δεν τα συμμερίζεται καθόλου αυτά και φαίνεται να γνωρίζει τις σχετικές συζητήσεις, χωρίς όμως να τις αξιολογεί, καθώς δεν δίνει πιθανότητες σε παρόμοια σενάρια. 

Μετά την Ιταλία, ο Αλέξης Τσίπρας προγραμμάτισε να ταξιδέψει στη Γαλλία, όπου θα συναντηθεί με τον πρώην Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος σήμερα είναι ένα πρόσωπο χωρίς ρόλο, ενώ το άλλοτε κραταιό γαλλικό σοσιαλιστικό κόμμα έχει συρρικνωθεί σε μονοψήφιο ποσοστό. Επιπλέον, σύμφωνα με το πρόγραμμά του που έδωσε στη δημοσιότητα, θα συνομιλήσει και με 30 Γάλλους ακτιβιστές για «τη σημασία που έχει η ενότητα και συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στη συμμαχία δεξιάς/ακροδεξιάς». 

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα πια να συναντά τους εκπροσώπους της ευρωπαϊκής πολιτικής εξουσίας, καθώς δεν έχει ενεργό ρόλο, επιδιώκει όμως να συνομιλεί ακόμα και με βετεράνους διαφόρων κομμάτων του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου στην Ευρώπη και να παρουσιάζει τις συνομιλίες αυτές ως ενέργειες για τη σύμπλευση σοσιαλδημοκρατίας και ριζοσπαστικής αριστεράς. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Tech & Science / Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η προέλευση του φιλιού ανάγεται σε μια πρακτική περιποίησης των μεγάλων πιθήκων που χτενίζουν το τρίχωμα των οικείων τους με τα δάχτυλά τους και χρησιμοποιούν τα χείλη τους για να απομακρύνουν τα υπολείμματα.
LIFO NEWSROOM
Ο δεύτερος θάνατος των θυμάτων της χούντας 

Οπτική Γωνία / Ο δεύτερος θάνατος των θυμάτων της χούντας 

Το νόημα της επετείου του Πολυτεχνείου δεν είναι η απλή τίμηση των θυμάτων. Είναι μνήμη κι αγώνας ενάντια σε κάθε μορφή κρατικού αυταρχισμού και βίας, σε μηχανισμούς που λειτουργούν αθόρυβα μες στο εδώ και τώρα.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Αντώνης Σαμαράς: Ο διχαστικός influencer της πολιτικής που απέτυχε

Οπτική Γωνία / Αντώνης Σαμαράς: Ο διχαστικός influencer της πολιτικής που απέτυχε

Πόσες φορές να προσπεράσεις τον τοξικό του λόγο; Πόσες φορές να μην ενοχληθείς με τα υπερπατριωτικά τσιτάτα του; Πόσες φορές να μην απαντήσεις σε έναν πολιτικό που διαρκώς εκτοξεύει μισαλλόδοξες απόψεις;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί στην Αμερική δεν μπορεί να βγει γυναίκα πρόεδρος;

Οπτική Γωνία / Γιατί στην Αμερική δεν μπορεί να βγει γυναίκα Πρόεδρος;

Είναι σημαντικό να μην υπερεκτιμηθεί ο ρόλος που έπαιξε ο σεξισμός στην ήττα της Χάρις, σύμφωνα όμως με τις σχετικές έρευνες, υπάρχουν πολλοί ψηφοφόροι αρνητικά προκατειλημμένοι απέναντι στις γυναίκες υποψήφιες για την προεδρία.
LIFO NEWSROOM