Τουρκία: Η εθνικιστική ψήφος θα καθορίσει τον νικητή της δεύτερης Κυριακής

Η εθνικιστική ψήφος θα καθορίσει τον νικητή της δεύτερης Κυριακής Facebook Twitter
Ο υπερεθνικιστής υποψήφιος Σινάν Ογάν κατόρθωσε να κερδίσει το 5% των ψήφων. Ο Ογάν αναδεικνύεται, λοιπόν, σε ρυθμιστή της δεύτερης αναμέτρησης, και αναμένεται να ξεκινήσει ένα έντονο παζάρι μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το ποιος θα καταφέρει να τον φέρει με το μέρος του.
0

Βρισκόμαστε πλέον αρκετές ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης, και οι καθυστερήσεις στην καταμέτρηση των ψήφων από πολλά εκλογικά κέντρα που ευνοούν την αντιπολίτευση καθώς και από τις κάλπες του εξωτερικού συνεχίζονται. Ωστόσο, είναι πλέον σχεδόν αναμφίβολο πως η αναμέτρηση θα οδηγηθεί στην δεύτερη Κυριακή, που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Μαΐου, όπως άλλωστε επισήμαναν και οι δύο υποψήφιοι στα διαγγέλματα που έκαναν τα ξημερώματα.

Ο Ερντογάν κατάφερε μεν να επικρατήσει, αλλά όχι να κερδίσει την τουρκική προεδρία. Δεδομένης της παντοδύναμης κυριαρχίας του και του πλεονεκτήματος της εξουσίας που απολαμβάνει -χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως τα κρατικά μέσα του χάρισαν 48 τηλεοπτικές ώρες, συγκριτικά με τα μόλις 32 λεπτά που έδωσαν στον υποψήφιο της αντιπολίτευσης- η αποτυχία του να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο φανερώνει την διάθεση για αλλαγή που επικρατεί σε ένα μεγάλο τμήμα της τουρκικής κοινωνίας. Παρά την εικόνα της αυτοπεποίθησης που έβγαλε προς τα έξω χθες ο Τούρκος πρόεδρος με το παθιασμένο διάγγελμά του, στα γραφεία του AKP σήμερα επικρατεί σχετική νευρικότητα, λόγω της χαοτικής βραδιάς που προηγήθηκε.

Στις δύο επόμενες εβδομάδες, η εθνικιστική ρητορική και των δύο επικρατέστερων υποψηφίων θα ενταθεί. Αναμένουμε εντονότερο αντιμεταναστευτικό λόγο, περισσότερες εθνικιστικές κορώνες, και πληθώρα επιθέσεων και νύξεων κατά των ξένων συμφερόντων.  

Ωστόσο η απογοήτευση είναι ακόμα μεγαλύτερη στους κύκλους της αντιπολίτευσης, καθώς οι προσδοκίες των δημοσκοπήσεων που ήθελαν τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να διατηρεί ένα ξεκάθαρο προβάδισμα διαψεύστηκαν πανηγυρικά. Η δυσφορία στα γραφεία του CHP είναι σήμερα έντονη, καθώς είχαν γίνει αρκετές παραχωρήσεις στα υπόλοιπα κόμματα της εξακομματικής συμμαχίας με στόχο μια συσπείρωση που θα χάριζε την νίκη από την πρώτη Κυριακή. Η στρατηγική αυτή δεν απέδωσε, και πλέον δημιουργεί έναν νέο πονοκέφαλο στην παράταξη των Κεμαλιστών: από τους 167 βουλευτές της που κέρδισαν μια θέση στο τουρκικό κοινοβούλιο, οι 33 ανήκουν σε άλλα μικρότερα κόμματα.

Αν υπάρχει ένας ξεκάθαρος νικητής από την χθεσινή αναμέτρηση αυτός είναι ο εθνικισμός. Αυτό φαίνεται τόσο στα ποσοστά που απέσπασαν οι εθνικιστικές παρατάξεις MHP και IYI, που ξεπερνούν το 20%, καθώς και στο γεγονός πως ο υπερεθνικιστής υποψήφιος Σινάν Ογάν κατόρθωσε να κερδίσει το 5% των ψήφων. Ο Ογάν αναδεικνύεται, λοιπόν, σε ρυθμιστή της δεύτερης αναμέτρησης, και αναμένεται να ξεκινήσει ένα έντονο παζάρι μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το ποιος θα καταφέρει να τον φέρει με το μέρος του.

Αυτό σημαίνει πως στις δύο επόμενες εβδομάδες, η εθνικιστική ρητορική και των δύο επικρατέστερων υποψηφίων θα ενταθεί. Αναμένουμε εντονότερο αντιμεταναστευτικό λόγο, περισσότερες εθνικιστικές κορώνες, και πληθώρα επιθέσεων και νύξεων κατά των ξένων συμφερόντων.  

Στον δρόμο για την δεύτερη Κυριακή, οι συνθήκες φαίνεται πως ευνοούν τον Ερντογάν, καθώς η επικράτησή του κυβερνητικού συνασπισμού στο τουρκικό κοινοβούλιο θα ωθήσει πολλούς ψηφοφόρους στο να τον προτιμήσουν στις 28 Μαΐου, για να αποφύγουν μια ασταθή διακυβέρνηση. Ταυτόχρονα, δεν χωρά αμφιβολία πως ο Τούρκος πρόεδρος βρίσκεται ιδεολογικά πιο κοντά στον Ογάν από τον μετριοπαθή Αλεβίτη αντίπαλό του, ενώ η απόσταση που πρέπει να διανύσει για να σπάσει το νήμα του 50% είναι μικρότερη.

Η νίκη Κιλιτσντάρογλου δεν είναι πέρα από την σφαίρα των πιθανοτήτων, αλλά είναι ένα αρκετά δύσκολο σενάριο. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης θα πρέπει να πετύχει μια ιδιαίτερα λεπτή ισορροπία για να προσελκύσει τους εθνικιστές ψηφοφόρους του Ογάν δίχως να χάσει την πολύτιμη στήριξη των Κούρδων, και να κατευνάσει τα πνεύματα στην εξακομματική συμμαχία που ήδη εμφανίζει ρωγμές.

Το μόνο σίγουρο έπειτα από μια κουραστική και χαοτική εκλογική βραδία που κράτησε άυπνους τους περισσότερους Τούρκους πολίτες είναι πως η εθνικιστική στροφή της τουρκικής κοινωνίας παγιώνεται, και πως οι επόμενες δύο εβδομάδες στην γειτονική μας χώρα θα είναι γεμάτες με εντάσεις και αστάθεια.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρακτικά Νομικά: Θα πάω φυλακή αν σκοτώσω τον θύτη μου; 

Οπτική Γωνία / Θα πάει φυλακή μια γυναίκα που θα σκοτώσει τον κακοποιητή της;

Μια συζήτηση με τη δικηγόρο Μαριάννα Βασιλείου για το «Σύνδρομο Κακοποιημένης Γυναίκας», τη δευτερογενή θυματοποίηση, και τη σημασία της άμυνας στο ελληνικό ποινικό δίκαιο.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ο γιατρός της Σερίφου που έδωσε τα πάντα, μέχρι που δεν άντεξε άλλο

Οπτική Γωνία / Ο γιατρός της Σερίφου που έδωσε τα πάντα, μέχρι που δεν άντεξε άλλο

Ο Θανάσης Κοντάρης ήρθε από τη Σουηδία για να συμβάλει στη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας στις Κυκλάδες, μετέτρεψε την κλινική της Σερίφου σε μια πρότυπη μονάδα, αλλά αναγκάστηκε να φύγει ξανά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι λύκοι της Γκράβας, το Χάρβαρντ και το λαγούμι

Οπτική Γωνία / Οι λύκοι της Γκράβας, το Χάρβαρντ και το λαγούμι

Η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και βλέπει την πλάτη της Ζωής Κωνσταντοπούλου, επαναφέρει τα σενάρια συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα. Πόσο ρεαλιστικά όμως είναι όλα αυτά; 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Πορνό

Οπτική Γωνία / «Δεν μου αρέσει να νιώθω ότι παίζω τον ρόλο που είδαν σε μια ταινία πορνό»

Τρεις γυναίκες μιλούν για το πώς αντιμετώπισαν το θέμα της συστηματικής παρακολούθησης πορνογραφίας από τον ή την σύντροφό τους και για τις επιπτώσεις που είχε στη σχέση τους.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Αντιμόνιο στη Χίο: Τοξική πληγή ή πηγή πλούτου;

Ρεπορτάζ / Αντιμόνιο στη Χίο: Τοξική πληγή ή πηγή πλούτου;

Η προκήρυξη διαγωνισμού για την εξόρυξη αντιμονίου στη Βόρεια Χίο έχει φέρει σε αντιπαράθεση την τοπική κοινωνία με την κυβέρνηση. Τι υποστηρίζει κάθε πλευρά και πόσο πιθανός είναι ο περιβαλλοντικός κίνδυνος;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Τις επόμενες μέρες Θα δούμε περισσότερη βία, συλλήψεις και οργή»

Ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη / «Τις επόμενες μέρες θα δούμε περισσότερη βία, συλλήψεις και οργή»

Ερντογάν εναντίον Ιμάμογλου: Η αρχή ή το τέλος μιας σκληρής σύγκρουσης; O διευθυντής της Milliyet, ο ανταποκριτής της «Süddeutsche Zeitung» και πολίτες περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη και το χάος που απειλεί τη χώρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Eνηλικίωση, αυτή η αναπόφευκτη

Οπτική Γωνία / «Όταν, μεγάλος πια, χάνεις έναν γονιό, είσαι πολύ μεγάλος για να μεγαλώσεις»

Βγάζεις ταυτότητα στα 12, παίρνεις δίπλωμα οδήγησης μετά το λύκειο, έχεις δικαίωμα ψήφου στα 17. Όμως η αληθινή ενηλικίωση έρχεται όταν δεν είσαι πια το παιδί κάποιου.
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Μιχάλης Τσιντσίνης: «Σοβαρή ενημέρωση δεν σημαίνει και ξενέρωτη» Ή «Δεν λείπει η άποψη αλλά η έρευνα και η νηφάλια σκέψη»

Συνέντευξη / Μιχάλης Τσιντσίνης: «Σοβαρή ενημέρωση δεν σημαίνει και ξενέρωτη»

Ο διευθυντής σύνταξης της κυριακάτικης έκδοσης της «Καθημερινής» δίνει την πρώτη του συνέντευξη και μιλά για το μέλλον των εντύπων, την ποιοτική δημοσιογραφία, τα social media αλλά και την κριτική που έχει δεχθεί κατά καιρούς το μέσο στο οποίο εργάζεται. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ