Η μάχη του 3% και τα μικρά κόμματα που διεκδικούν είσοδο στη Βουλή

Η μάχη του 3% και  τα μικρά κόμματα που  διεκδικούν είσοδο στη Βουλή Facebook Twitter
0

Στα ραντάρ αρκετών δημοσκοπήσεων ανιχνεύονται κάποια μικρά κόμματα. Στις τελευταίες τέσσερις δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν χθες,  διαφάνηκε η ορατότητα μικρών κομματικών σχηματισμών οποία διεκδικούν το ποσοστό του 3% για να επιτύχουν την είσοδο τους στη Βουλή.

Η τελική έκβαση της μάχης των μικρών κομμάτων είναι αρκούντως σημαντική γιατί καθορίζουν το όριο αυτοδυναμίας βάσει του οποίου θα υπάρξει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής με το οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές της 21ης Μαϊου, απαραίτητη προϋπόθεση για να μπεί ένα κόμμα στη Βουλή είναι να λάβει ποσοστό τουλάχιστον 3%.  

Κι αυτό γιατί όσο υψηλότερο είναι το άθροισμα των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής, τόσο χαμηλότερο είναι το απαραίτητο όριο που απαιτείται για να συγκροτηθεί κυβερνητική πλειοψηφία, είτε από ένα κόμμα, είτε από μία συνεργασία δύο ή περισσότερων κομμάτων.

Παρόλο που η δυναμική των μικρών κομμάτων πολύ συχνά είναι δυσδιάκριτη στις δημοσκοπήσεις, όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές των ερευνών κοινής γνώμης, κάποια από αυτά διαφαίνεται να έχουν μεγαλύτερη ορατότητα.

Ποιά κόμματα έχουν τη μεγαλύτερη ορατότητα

Σύμφωνα με τα στοιχεία των τελευταίων τεσσάρων δημοσκοπήσεων που δημοσιοποιήθηκαν  χθες Παρασκευή, τα κόμματα που έχουν τη μεγαλύτερη ορατότητα και τα δημοσκοπικά ευρήματα τους δίνουν κάποιες πιθανότητες να πιάσουν το 3%, είναι η «Πλεύση Ελευθερίας» με επικεφαλής τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και το κόμμα «Νίκη» με αρχηγό τον Δημήτρη Νατσιό.

Ειδικότερα οι μετρήσεις των προαναφερθεισών δημοσκοπήσεων, δείχνουν ότι τα ποσοστά για την «Πλεύση Ελευθερίας»  που κυμαίνονται από 1,5 έως 2,3%. Στην πρόθεση  της Metron, της MRB και της Pulse  συγκεντρώνει αντίστοιχα ποσοστό 1,5%, ενώ η Marc τη μετράει στο 2,3%.

Η «Νίκη», η οποία  επίσης ανιχνεύεται στις μετρήσεις, βάσει πάντα των δημοσκοπικών ευρημάτων των παραπάνω εταιρειών, διαμορφώνει ποσοστά που κυμαίνονται από 1,2 έως 2,3 %. Ειδικότερα και όσον αφορά την πρόθεση ψήφου στη δημοσκόπηση της Metron εμφανίζει 1,2% στην Pulse και τη Marc 2% και την MRB 2,3%.

    

Ο γρίφος της  νεοναζιστικής ψήφου

Θολό παραμένει το τοπίο για το που θα κατευθυνθεί η νεοναζιστική ψήφος του απαγορευμένου κόμματος Κασιδιάρη. Ο ίδιος πάντως έδωσε γραμμή μέσω twitter να καταψηφίσουν τη ΝΔ ενώ  ζήτησε από τους ακολούθους του να είναι «ιδιαιτέρως καχύποπτοι» με κόμματα όπως η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, το «ΕΑΝ» του Τάσου Κανελλόπουλου, την Εθνική Δημιουργία των Τζήμερου - Κρανιδιώτη και τη «ΝΙΚΗ». 

Τα τρία τελευταία κόμματα φαινόταν ότι θα ήταν οι σχηματισμοί στους οποίους θα διοχετεύονταν οι ψήφοι του νεοναζιστικού μορφώματος που αποκλείστηκε από τις εκλογές. Ωστόσο, τα δεδομένα αλλάζουν τώρα και δεν αποκλείεται να κατευθυνθούν αλλού οι ψήφοι. Ο πρώην χρυσαυγίτης βουλευτής Κώστας Μπαρμπαρούσης προέτρεψε με ανάρτησή του στο Facebook, οι ψήφοι να κατευθυνθούν στο ΣΥΡΙΖΑ: «Ακούστε, το έγραψα ξεκάθαρα. Αν το ρίξουμε σε ψαράδες, σε κυνηγούς, σε 21, σε 31, σε μπλακ τζακ, άκυρο, αποχή και ούτω καθεξής, πας στην ΝΔ από το παράθυρο και όχι από την πόρτα. Το μόνο που τιμωρεί τη ΝΔ είναι να το ρίξουμε ΣΥΡΙΖΑ. Οι νεοδημοκράτες γνώριζαν ότι δύσκολα κάποιος δικός μας θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό μας έκλεισαν στη φυλακή και μας απαγόρευσαν και την κάθοδο στις εκλογές. Και η αλήθεια είναι ότι τον σκοπό τους σε μεγάλο βαθμό θα τον πετύχουν», έγραψε.

Ο πρώην χρυσαυγίτης βουλευτής Κώστας Μπαρμπαρούσης προέτρεψε με ανάρτησή του στο Facebook, οι ψήφοι να κατευθυνθούν στο ΣΥΡΙΖΑ

Τα μικρά κόμματα που κυβέρνησαν και εξαϋλώθηκαν

 Οσον αφορά τα κόμματα που οι δημοσκοπήσεις τους τοποθετούν πάνω από το όριο το 3%, δηλαδή το «ΜέΡΑ 25-Συμμαχία για τη Ρίξη» του Γιάνη Βαρουφάκη και την «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου, μία ενδεχόμενη συμμετοχή τους σε κυβερνητικό σχήμα, ενέχει πάντα τον κίνδυνο της μετέπειτα εξαφάνισης τους από τον πολιτικό χάρτη της χώρας, βάσει τουλάχιστον της πρόσφατης ιστορίας. Από τα μνημόνια και μετά όσα κόμματα συμμετείχαν σε κυβερνήσεις συνεργασίας, κανένα από αυτά δεν υφίσταται σήμερα. 

Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός (ΛΑΟΣ) με επικεφαλής τον Γιώργο Καρατζαφέρη μπήκε στη Βουλή το 2009 με ποσοστό 5,63%. Το 2011  συμμετείχε ως εταίρος στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Το 2012 ήρε την υποστήριξή του στην κυβέρνηση αυτή, κίνηση που την πλήρωσε με την μετακίνηση βουλευτών του που προσχώρησαν στη Ν.Δ ανάμεσα τους οι Μάκης Βορίδης και Αδωνις Γεωργιάδης.
Στις εκλογές του 2012 έμεινε εκτός βουλής αφού συγκέντρωσε 2,90% και ακόμη μικρότερο στις εκλογές του Ιουνίου του 2012. Η τελευταία φορά που πήρε μέρος στις εκλογές ήταν το 2015  στις οποίες πήρε ποσοστό 1,03%.

Δεν είχε όμως καλύτερη τύχη και η Δημοκρατική Αριστερά (ΔΗΜΑΡ) που κατέβηκε για πρώτη φορά στις εκλογές του 2012 με επικεφαλής τον Φώτη Κουβέλη. Εξέλεξε 17 βουλευτές και συμμετείχε στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου έως τον Ιούνιο του 2013 και μετά αποχώρησε. Στις εκλογές του 2015 η ΔΗΜΑΡ συνεργάστηκε με τους Πράσινους του Νίκου Χρυσόγελου. Το σχήμα «Πράσινοι-Δημοκρατική Αριστερά» δεν κατάφερε να εισέλθει στη Βουλή, αφού συγκέντρωσε ποσοστό ιδιαίτερα χαμηλό, δηλαδή 0,48%, 

Στη συνέχεια ο Φώτης Κουβέλης παραιτήθηκε και μετά τη διεξαγωγή συνεδρίου, νέος πρόεδρος αναδείχθηκε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Μετά η ΔΗΜΑΡ πραγματοποίησε κοινή κάθοδο με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015. 

Κατάφεραν  να πάρουν 17 έδρες με ποσοστό  6,28%. Τον Ιανουάριο του 2019, ο βουλευτής Επικρατείας Θανάσης Θεοχαρόπουλος διαγράφηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα , εξαιτίας της πρόθεσής του να υπερψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών και στη συνέχεια η ΔΗΜΑΡ από το ΠΑΣΟΚ. Τον ίδιο χρόνο ο Θ. Θεοχαρόπουλος προσχώρησε στο ΣΥΡΙΖΑ.

Από τη διάλυση μετά τη συμμετοχή σε κυβερνητικό σχήμα δεν γλίτωσε ούτε το κόμμα του Πάνου Καμμένου το οποίος ιδρύθηκε το 2012. Στις εκλογές του Μαΐου και Ιουνίου του 2012 οι ΑΝΕΛ. πέτυχαν ποσοστό 10,6% , εκλέγοντας 33 βουλευτές. 

Στις επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου το ποσοστό του έπεσε στο 7,5% και εξέλεξε 20 βουλευτές. Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 οι Ανεξάρτητοι Έλληνες μπήκαν στη Βουλή με 13 βουλευτές με ποσοστό 4,75%. Συμμετείχαν σε κυβέρνηση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συνεχίστηκε και μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους. 

Τον Ιανουάριο του 2019 ο Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση Τσίπρα ενόψει της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Στις εκλογές του 2019 το κόμμα πήρε μόλις 0,80% των ψήφων και έμεινε εκτός Βουλής.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ΣτΕ, οι οικοδομικές άδειες και το χάος

Ρεπορτάζ / Το ΣτΕ, οι οικοδομικές άδειες και το χάος

Φωτιές έχει ανάψει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία ακυρώθηκαν τα μπόνους δόμησης του Οικοδομικού Κανονισμού που έδιναν ύψος και όγκο στα κτίρια. Η διαμάχη για το ποιες οικοδομικές άδειες ακινήτων διασώζονται και ποιες όχι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Το 2024 ήταν μια πολιτική χρονιά που τα είχε όλα

Οπτική Γωνία / Το 2024 ήταν μια πολιτική χρονιά που τα είχε όλα

Σασπένς, ίντριγκες, δολοπλοκίες, καθαιρέσεις, νέα κόμματα, αλλαγή ηγεσιών, αποχωρήσεις, διαγραφές, διασπάσεις, επεισοδιακά συνέδρια. Μερικά από τα πολιτικά γεγονότα του 2024 θα μπορούσαν να αποτελέσουν ακόμα και υλικό για μυθιστορήματα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Πόσα χρόνια υπομονής για μια άδεια διαμονής;»

Ελλάδα / «Πόσα χρόνια υπομονής για μια άδεια διαμονής;»

Ποια είναι σήμερα η θέση των μεταναστών και των προσφύγων στην Ελλάδα και γιατί συχνά θυμίζει το επιτραπέζιο «φιδάκι»; Τι συμβαίνει με τις ακριβοθώρητες άδειες διαμονής, την πολιτογράφηση και τις συντάξεις;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα και τα αντιπλημμυρικά έργα

Ρεπορτάζ / Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα που θα γκρεμιστεί και τα αντιπλημμυρικά έργα

Μεταξύ Καλλιθέας και Μοσχάτου ξεκινούν από την Περιφέρεια Αττικής έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε ένα τμήμα του Ιλισού. Εξαιτίας των παρεμβάσεων, που είναι πράγματι αναγκαίες, θα γκρεμιστεί στη λεωφόρο Ποσειδώνος μια πέτρινη πεντάτοξη γέφυρα, η μοναδική στην Αττική.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Οπτική Γωνία / Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Όπως και άλλοι επιφανείς εκπρόσωποι της σύγχρονης ακροδεξιάς, η Ιταλίδα πρωθυπουργός έχει στραφεί στις ιδέες του κομμουνιστή φιλόσοφου περί «πολιτισμικής ηγεμονίας» για την οικοδόμηση μιας δεξιάς κυριαρχίας στον χώρο του πολιτισμού.
THE LIFO TEAM
Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Ανάλυση / Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Αφίχθη στη Συρία ο υπεύθυνος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη βορειοανατολική Συρία, Σκοτ Μπολτζ - Οι Κούρδοι της Συρίας νιώθουν ότι η δέσμευση της Ουάσιγκτον απέναντί ​​τους εξασθενεί γρήγορα
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα στη διελκυστίνδα Ισραήλ - Συρίας

Ανάλυση / Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα διχάζεται μεταξύ Ισραήλ και Συρίας

Η μειονότητα των Δρούζων γύρω από τα υψώματα του Γκολάν δεν έχει αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει στη Συρία - Η εκστρατεία προσεταιρισμού από το Ισραήλ, η προσπάθεια πειθούς του Τζολάνι και οι μπερδεμένοι Δρούζοι
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ