ΠΟΛΛΑ ΓΡΑΦΤΗΚΑΝ αυτές τις μέρες για την παραίτηση του Αλέξη Πατέλη και κατά πόσο αυτή σηματοδοτεί μια δεξιά στροφή της κυβέρνησης. Από το ρεπορτάζ, πάντως, προκύπτει ότι η αποχώρηση του διευθυντή του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού ήταν μια δική του απόφαση, καθώς θεωρεί πως ολοκλήρωσε έναν κύκλο, πετυχαίνοντας όλους τους στόχους του, και η καλύτερη στιγμή για να φύγει κάποιος είναι αυτή, όταν οι στόχοι έχουν επιτευχθεί. Πριν από λίγο καιρό, σε μια συζήτηση που είχε με το πρώην αφεντικό του στην Goldman Sachs, του είπε ότι πέντε χρόνια είναι ήδη πολλά σε μια κυβερνητική θέση.
Ο Αλέξης Πατέλης λέει ότι συμμετείχε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη επειδή ήθελε να συνδράμει την ανόρθωση της οικονομίας και για εκείνον ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο καλύτερος πρωθυπουργός για να το κάνει αυτό. «Δεν θα βρισκόταν καλύτερος», έχει πει σε συνεργάτες του. Σήμερα πιστεύει ότι ήρθε στην καλύτερη στιγμή και φεύγει πάλι στην καλύτερη στιγμή που θα μπορούσε να το κάνει, με την έννοια ότι συνέδραμε την επίτευξη των οικονομικών στόχων που τον ενδιέφεραν.
Ποιοι ήταν αυτοί; Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, «πρώτος στόχος ήταν η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, δεύτερος ήταν η επενδυτική βαθμίδα, τρίτος ήταν η μείωση των φόρων και τέταρτος ήταν η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό».
Ο Αλέξης Πατέλης είναι ιδιαίτερα οξυδερκής και ρεαλιστής και κατάλαβε πολύ γρήγορα πώς λειτουργεί το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα. Τις επιθέσεις από τον συντηρητικό χώρο τις περίμενε και δεν τον πτόησαν καθόλου. «Ήταν αναμενόμενες» λέει και μοιάζει να αντιλαμβάνεται πλήρως τη θέση στην οποία βρέθηκαν ακόμα και οι βουλευτές που δεν ψήφισαν τον νόμο.
Κάποιοι εντός κι εκτός Νέας Δημοκρατίας θεωρούν ίσως ότι μοναδικός στόχος του ήταν ο νόμος για τον γάμο των ομόφυλων. «Ναι, μέσα στους στόχους μου ήταν και ο γάμος, αλλά δεν ήταν αυτός ο στόχος μου. Δεν πήγα στην κυβέρνηση για να κάνω τον γάμο των ομοφύλων», λέει όταν τον ρωτάνε. Πολλοί ωστόσο πιστεύουν, κι αυτό άλλοι το λένε για καλό και άλλοι για κακό, ότι, αν δεν ήταν ο Αλέξης Πατέλης, ο γάμος για τα ομόφυλα ζευγάρια δεν θα περνούσε.
Ο Αλέξης Πατέλης είναι ιδιαίτερα οξυδερκής και ρεαλιστής και κατάλαβε πολύ γρήγορα πώς λειτουργεί το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα. Τις επιθέσεις από τον συντηρητικό χώρο τις περίμενε και δεν τον πτόησαν καθόλου. «Ήταν αναμενόμενες» λέει και μοιάζει να αντιλαμβάνεται πλήρως τη θέση στην οποία βρέθηκαν ακόμα και οι βουλευτές που δεν ψήφισαν τον νόμο. Το παράπονό του είναι για τους ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστές που δεν βγήκαν δημόσια να επιδοκιμάσουν τον νόμο, δίνοντας την εντύπωση στους πολιτευτές ότι από εκεί δεν υπάρχουν ψήφοι.
«Έχεις μια κεντροδεξιά κυβέρνηση που έκανε μια τεράστια υπέρβαση, φέρνοντας έναν νόμο που ένας στους τρεις βουλευτές της δεν τον ψήφισαν, και το κίνημα, αντί να πει “μπράβο μας, κερδίσαμε, πείσαμε το συντηρητικό κόμμα να στηρίξει τα δικαιώματά μας”, βγαίνει και λέει θέλουμε κι άλλα, ένας νόμος δεν αρκεί. Αυτό ήταν μεγάλο λάθος», έλεγε χωρίς να κρύβει την πίκρα του λίγο καιρό μετά την ψήφιση του νόμου.
Θεωρεί πως ήταν λάθος επικοινωνιακά ότι το θέμα του γάμου αφέθηκε να σέρνεται στα τηλεοπτικά πάνελ και δεν προχώρησαν γρήγορα. Η κοινωνία έχει κι άλλα προβλήματα, έλεγε, αλλά «το 41% το πετυχαίνεις όταν τους εκφράζεις όλους».
Ο ίδιος θεωρεί αστεία πολλά απ’ όσα λέγονται και γράφονται περί δεξιάς στροφής που σηματοδοτεί η αποχώρησή του. Ένας από τους υποστηρικτές του Αλέξη Πατέλη στην κυβέρνηση, πάντως, έλεγε πρόσφατα πως αν δεν βγαίνει κανείς να στηρίξει τα φιλελεύθερα ανοίγματα, οι βουλευτές είναι αναμενόμενο να σκεφτούν: από πού θα πάρουν ψήφους; «Πολιτικοί είναι. Θέλουν να ξαναβγούν» και εδώ συμφωνεί με τον Πατέλη που λέει ότι ήταν «λάθος της κοινότητας που δεν στήριξε». «Αν ακούγεται μόνο η Λατινοπούλου, τι θα κάνουν οι πολιτικοί;».
Αυτό που έχει επηρεάσει το Μέγαρο Μαξίμου είναι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και οι δημοσκοπήσεις, που καταγράφουν ένα μεγάλο ποσοστό στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προβάλλει ήδη ένα πιο δεξιό προφίλ επικοινωνιακά. Οι οριστικές αποφάσεις, ωστόσο, δεν έχουν ληφθεί ακόμα, αλλά ο άνεμος που πνέει είναι ήδη πιο συντηρητικός.
Όσο για τα σενάρια που συζητιούνται για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον επόμενο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, τα οποία εντάσσονται επίσης στο ίδιο πλαίσιο, παραμένουν σενάρια για την ώρα και όσοι γνωρίζουν λένε πως έχουν να γίνουν πολλά ακόμα μέχρι να πάρει τις οριστικές αποφάσεις ο πρωθυπουργός.